astaxanthin

Antioxidant, který pomáhá zlepšit sportovní výkon a redukuje zánět - seznamte se s astaxanthinem

Říká se mu král karotenoidů, protože je v boji proti oxidativnímu stresu zhruba 6000x silnější než vitamín C, zhruba 550x silnější než vitamín E a zhruba 40x silnější než beta-karoten. Řeč je o astaxanthinu, látce patřící mezi nejsilnější antioxidanty, k níž se momentálně obrací víc a víc pozornosti.

Antioxidant, který pomáhá zlepšit sportovní výkon a redukuje zánět - seznamte se s astaxanthinem

Co je to astaxanthin

Jde o přírodní pigment, který nalezneme na více místech – u drobných korýšů žijících v moři (krillu), v mořských řasách, některých rybách jako je např. losos, nebo v humrovi. Astaxanthin dodává těmto rostlinám a živočichům červeno-oranžovou barvu, ze stejného důvodu se užívá jako přírodní barvivo u zvířecích krmiv. (1)

Benefity astaxanthinu

1.Zlepšuje zdraví mozku

S rostoucím věkem se zvyšuje riziko vzniku neurodegenerativních chorob jako Alzheimer, Parkinson a dalších. Ty jsou charakteristické úbytkem neuronů v mozku, což může vést ke ztrátě paměti, zmatení, třesu a úzkosti. Výzkumy ukazují, že astaxanthin je v tomto směru obrovskou pomocí – pomáhá totiž kognitivní funkce zachovat. Ve studii uskutečněné v roce 2016 na myších vedla suplementace astaxanthinu ke zformování nových mozkových buněk a posílení prostorové paměti (2). Neuroprotektivní vlastnosti astaxanthinu můžou souviset s jeho schopností potlačovat zánět.(3)

2.Chrání srdce

Oxidativní stres a zánět se dostávají do středu pozornosti jako jedna z hlavních příčin srdečních onemocnění. Astaxanthin nejen, že dokáže velmi efektivně potlačit zánět a oxidativní stres (4.), a zároveň dokáže účinně chránit proti ateroskleróze (5.), jedním z faktorů důležitých pro rozvoj chorob srdce a cév.

3.Redukuje zánět v těle

Jak už bylo řečeno, hlavní vlastností astaxanthinu je schopnost potlačovat zánět v těle. (6) Díky tomu má vliv na celkovou kondici, tělesnou i duševní a může být také prevencí vzniku mnoha chronických chorob. Diabetu, rakoviny a dalších. Astaxathin také významně posiluje imunitní odpověď organismu (7.)

4.Zlepšuje fyzický výkon

Astaxanthin má význam také v případě, kdy chcete zlepšit výkon v posilovně nebo při sportu. Protizánětlivý účinek má totiž pozitivní vliv na vytrvalost a silový výkon. Studie z roku 2011 zjistila, že astaxanthin pomohl zlepšit čas při trialu u 21 závodících cyklistů (8.) Rovněž pomáhá zvýšit vytrvalost a snížit poškození svalů během výkonu (9.,10.)

5.Posiluje mužskou plodnost

Zlepšení kvality spermatu, zlepšení pohyblivosti spermií, zlepšení schopnosti spermií oplodnit vajíčko a zlepšení prokrvení varlat. Ve všech těchto oblastech dokáže mužům astaxanthin pomoci. (11)

Zdroje astaxanthinu

Pokud hledáme v živočišné říši, je bohatým zdrojem divoce žijící losos, humr, krab nebo krevety. V rostlinné říše jsou jednoznačně nejbohatším zdrojem některé druhy mikrořas jako je např. Haematococcus pluvialis. Pokud bychom hledali Astaxanthin ve formě doplňků stravy, je důležité sledovat jeho původ – zda pěstování mikrořas probíhá bez chemikálií, v čisté vodě a je ohleduplné k životnímu prostředí.

Autor článku: Tomáš Kouřil

Zdroje:

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3917265/
  2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26643409/
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5352583/
  4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19656058/
  5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4771988/
  6. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20205737/
  7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2845588/
  8. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21984399/
  9. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17015959/
  10. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12626126/
  11. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16110353/
  12. https://draxe.com/nutrition/astaxanthin-benefits/