Enzymy

Enzymy zlepšují absorpci vitamínů a zvyšují sportovní výkon, díl 2.

V minulém díle jsme si popsali, co jsou to enzymy, a jaká je jejich důležitost pro trávící systém i kondici celého organismu. Dnes se zkusíme podrobněji podívat na to, jaké konkrétní benefity mají benefity nejen pro sportující populaci.

Enzymy zlepšují absorpci vitamínů a zvyšují sportovní výkon, díl 2.

Vice energie

Zdrojem energie pro tělo jsou buď jednoduché cukry a nebo komplexní sacharidy - nejčastěji různé druhy škrobů, ale třeba také laktóza (mléčný cukr) nebo celulóza (ta se vyskytuje v obilovinách nebo v menší míře v ovoci). Zejména pro sportovce je příjem kvalitních komplexních sacharidů nezbytný, pomocí nich se mimo jiné obnovují zásoby svalového glykogenu, bez kterého není možný dlouhotrvající sportovní výkon.

Pokud však chceme tělu efektivně dodávat energii v podobě sacharidů, potřebujeme v prvé řadě efektivní trávení. A efektivní trávení se neobejde bez trávících enzymů. Enzymy laktáza, amyláza a celuláza rozkládají různé druhy sacharidů na jednoduché cukry – glukózu a maltózu. Ty jsou zdrojem energie pro tělo i mozek.

Je to jednoduché = méně enzymů (např. kvůli málo pestré stravě, stresu, alkoholu, atd.) = pomalejší přeměna sacharidů na jednodušší cukry = méně energie = vyčerpanost = menší sportovní výkon.

Vyšší vstřebatelnost mikroživin

Enzymy se nepodílí pouze na trávení makroživin, ale pomáhají vstřebat také mikroživiny. Například vitamíny rozpustné v tucích jsou transformovány ze stravy pomocí enzymů (1.) Štěpí totiž proteiny, které vážou vitamíny ve stravě, a ty se pak mohou uvolnit a putovat dále do těla. Vyšší vstřebatelnost mikroživin do organismu pak znamená jeho vyšší výkon. Společnost Sabinsa vyrábějící komplex enzymů Digezyme® uskutečnila studii (2.), v nichž po 5 dnů podávala vitamín C a beta-karoten třem skupinám - jedné, co konzumovala pouze tyto vitamíny, drugé, která spolu s nimi dostávala extrakt z pepře a třetí, která dostávala extrakt + enzymový komplex Digezyme®. Po pěti dnech se nejvyšší hladinu vitamínů v krvi projevila jednoznačně u skupiny suplementující enzymy. (Pozn. - extrakt z pepře není pro efektivní absorpci mikroživin nezbytný, zcela postačí suplementovat vitamíny a minerály spolu s jídlem).

Efektivnější regenerace po tréninku

Několik hodin nebo až dní po vysokointenzivním tréninku přichází tzv. zpožděná svalová bolest. Projevuje se bolestí a ztuhlostí svalů a je vnějším ukazatelem jejich poškození v důsledku nadměrné námahy. Anglicky se nazývá DOMS (Delayed onset muscle soreness). Ukazuje se, že suplementace enzymy může tuto bolest pomoci výrazně zkrátit a zmírnit. Dvacet zdravých mužů bylo sledováno ve studii, během níž suplementovali během tří dní buď placebo nebo 50 mg enzymového komplexu. Po třech dnech byl u skupiny suplementující enzymy zaznamenán výrazný pokles u biomarkerů ukazujících na svalové poškození.(3)

Závěrem

Jako vždy záleží na procesu, jakým jsou enzymy získané, a také na jejich původu. Rozšířené jsou například enzymy získáváné ze slinivky prasete domácího, lze však najít i enzymy rostlinného původu získané fermentací.

Autor článku: Tomáš Kouřil

Zdroje:

1.Improving bioavailability of nutrients in plant foods at the household level. Gibson. 2006. Dostupné z: https://www.researchgate.net/publication/7108747_Improving_bioavailability_of_nutrients_in_plant_foods_at_the_household_level

2. https://digezyme.com/benefits/clinical/

3. Multi-Enzyme Complex for the Management of Delayed Onset Muscle Soreness after Eccentric Exercise: A Randomized, Double Blind, Placebo Controlled Study. Vuppala. 2016. Dostupné z: https://www.omicsonline.org/open-access/multienzyme-complex-for-the-management-of-delayed-onset-musclesoreness-after-eccentric-exercise-a-randomized-double-blind-placeboc-2473-6449-1000113.php?aid=81357