Filozofie

 /

Kodex aliance
  1. 1. Na prvním místě je pro nás vždy zákazník a jeho informovanost, upřednostňujeme otevřený, etický přístup, se zaměřením na kvalitu a možnost přímé komunikace.
  2. 2. Upřednostňujeme zboží s jasným původem a seriózní historií značky.
  3. 3. Upřednostňujeme složení a funkčnost produktů před jednostranným zaměřením na cenu a chuť.
  4. 4. Upřednostňujeme maximální čistotu, jasný původ a ověřenou formu použitých surovin.
  5. 5. Upřednostňujeme produkty (kapsle, tobolky, instantní a tekuté formy) s minimalizovaným obsahem balastních aditiv, pojiv a umělých sladidel.
  6. 6. Upřednostňujeme seriózní značky investující do vývoje a složení před značkami zaměřenými na agresivní mass-marketing.
  7. 7. Upřednostňujeme značky/výrobce, které podporují zdravý a etický životní styl

Olej z mořského krillu může být ještě prospěšnější než olej rybí

Krill je souhrnné pojmenování pro miniaturní korýše žijící v oceánech. Pro člověka je tento živočich užitečný jako zdroj omega-3 mastných kyselin, které jsou jedním ze základů kvalitní suplementace, a dalších mnoha antioxidačně působících látek.

Olej z krillu může být vedle rybího oleje další možností, jak tělu dodat omega-3 a další důležité látky. V porovnání s rybím olejem si krill olej vede dokonce o trochu lépe – má vyšší biodostupnost a lov krillu tolik nezatěžuje životní prostředí jako lov ryb. Pojďme si tedy o krillu říct něco bližšího.

Co obsahuje olej z krillu?

Olej z krillu se nejčastěji extrahuje z antarktického krillu, konkrétně z krunýřovky krillové, což je krevetě podobný živočich, avšak miniaturního vzrůstu. Tento druh patří k nejpočetnějším živočišným druhům na Zemi, jejich počet se odhaduje na 300 až 400 trilionů, přičemž dohromady tato má tato biomasa hmotnost zhruba 500 milionů tun (1). Jak už název napovídá, krunýřovka obývá vody Antarktického nebo také Jižního oceánu. Živí se fytoplanktonem nebo mořskou řasou, v průměru se dožívá několika měsíců, může však žít až 6 let.

Olej z krillu má velmi vysokou koncentraci omega-3 mastných kyselin, fosfolipidů a také astaxanthinu, karotenoidu s velmi silným antioxidačním působením, který mu zároveň dodává typickou červenou barvu.

Benefity oleje z krillu

 

  • 1.Potlačení zánětu
  • 2.Podpora kostí a kloubů
  • 3.Podpora srdce
  • 4.Podpora mozku
  • 5.Podpora kontroly hmotnosti
  • 6.Účinnější než rybí olej

1.Potlačení zánětu

Akutní zánět je normální imunitní reakcí, která může pomoci tělu bránit se proti nežádoucím činitelům. Na druhou stranu chronický zánět je považován za průvodce (nebo i původce) mnoha chorob, počínaje obezitou, přes diabetes, až po rakovinu (3).

Olej z krillu má vysoký obsah DHA a EPA, omega-3 mastných kyselin s prokázanými protizánětlivými vlastnostmi (4). Podle jedné z mnoha studií na toto téma je možné snížit markery zánětu v krvi už po osmi týdnech suplementace omega-3 mastnými kyselinami (5.) Olej z krillu navíc obsahuje zmíněný astaxanthin, přírodní barvivo (dává oleji z krillu typickou červenou barvu), které stejně jako omega-3 výrazně potlačuje činnost volných radikálů způsobujících chronický zánět.

Schopnost potlačit  chronický zánět má vliv na téměř všechny oblasti lidského zdraví, od zpomalení stárnutí až po některé autoimunitní choroby.

2.Podpora kostí a kloubů

Stárnutí si vybírá daň na našem těle, velmi často na kostech a kloubech. Onemocnění jako osteoporóza nebo artritida přicházejí se stoupajícím věkem velmi často. Jsou způsobená poklesem pevnosti kostí a chrupavky, což přináší bolest, ztuhlost a zvýšené riziko zlomenin. Studie poukazují na to, že omega-3 dovedou pomoci zachovat pevnost kloubů a zároveň potlačit zánět, který tyto nemoci doprovází (6,7).

3.Podpora srdce

Pokud hledáte látku, která dovede pomocí např. snížit cholesterol, krill oil je to pravé. Problémy srdce a cév )kardiovaskulárního systému) jsou totiž rovněž spojené se zvýšenou zanětlivostí. Studie z roku 2015 zkoumala vliv oleje z krilu na zdraví srdce u jedinců s diabetem. Závěry byly takové, že 1000 mg krill oleje denně dovedlo podstatně snížit rizikové faktory srdečních chorob a zvýšit prospěšný HDL cholesterol (8). Další studie prokazují, že omega-3 mastné kyseliny pomáhají snížit krevní tlak, triglyceridy a snížit riziko vzniku kardiovaskulárních chorob (9).

4.Podpora mozku

Příliš se o tom nehovoří, ale mozek je z velké části utvořen z omega-3 mastných kyselin. Není proto až tak překvapivé, že jejich dostatečný příjem dovede významně pomoci při různých negativních duševních stavech – depresi, úzkosti, ADHD, bipolární poruše a schizofrenii. Rovněž dovedou zpomalit úbytek kognitivních schopností. (11,12)

5.Podpora kontroly hmotnosti

Ano, omega-3 dovedou zrychlit metabolismus, snížit chuť k jídlu a nepřímo podpořit spalování nadbytečného tuku.(13)

6.Ještě účinnější než rybí olej

Zatímco kvalitní rybí olej je jedním z nejlepších bojovníků proti zánětu, krill olej se ukazuje jako ještě účinnější. Dle shrnutí 14 studií je biodostupnost EPA a DHA v oleji z krillu vyšší než v rybím oleji. Olej z krillu navíc obsahuje astaxanthin, který výrazné a s omega-3 synergní účinky.

Závěrem

Pokud hledáte ještě jiný živočišný zdroj omega-3 než rybí tuk, může pro vás být olej z krilu velmi dobrá volba, důležité je samozřejmě dbát na výběr takového výrobce, který garantuje čistotu produktu.

Doporučený produkt pro suplementaci: Super Omega-3 – Puhdistamo

Autor článku: Jakub Novák

Zdroje:

  1. Krill Fisheries of the World. Nicol. 1997. Dostupné zde: http://www.fao.org/3/W5911E/W5911E00.htm
  2. Health benefits of omega-3 fatty acids. Ruxton. 2004. Dostupné zde: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15366399/
  3. The inflammation theory of disease. Hunter. 2012. Dostupné zde: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3492709/
  4. Omega-3 Fatty Acids and Inflammatory Processes. Calder. 2010. Dostupné zde: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3257651/
  5. Efficacy of omega-3 fatty acid supplementation on serum levels of tumour necrosis factor-alpha, C-reactive protein and interleukin-2 in type 2 diabetes mellitus patients. Moghadam. 2012. Dostupné zde: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23023905/
  6. Calcium, gamma-linolenic acid and eicosapentaenoic acid supplementation in senile osteoporosis. Kruger. 1998. Dostupné zde: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9932142/
  7. The dietary treatment of inflammatory arthritis: case reports and review of the literature. Danao-Camara. 1999. Dostupné zde: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10377605/
  8. Effects of krill oil on endothelial function and other cardiovascular risk factors in participants with type 2 diabetes, a randomized controlled trial.2015. Dostupné zde: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4611487/
  9. Omega-3 fatty acids and coronary heart disease risk: clinical and mechanistic perspectives. Harris. 2007. Dostupné zde: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18160071/
  10. A meta-analytic review of double-blind, placebo-controlled trials of antidepressant efficacy of omega-3 fatty acids. Yen-Lin. 2007. Dostupné zde: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17685742/
  11. Omega-3 supplementation lowers inflammation and anxiety in medical students: a randomized controlled trial. Kiecolt-Glaser. 2011. Dostupné zde: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21784145/
  12. A diet rich in long chain omega-3 fatty acids modulates satiety in overweight and obese volunteers during weight loss. Parra. 2008. Dostupné zde: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18602429/
  13. Comparison of bioavailability of krill oil versus fish oil and health effect. Ulve. 2015. Dostupné zde: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26357480/
  14. https://draxe.com/nutrition/krill-oil-benefits/