hericium

Adaptogenní houby a rostliny – neobjevená síla přírody, díl. 4. – Hericium

Svým vzhledem si hericium vysloužilo lidové přízvisko lví hříva. Tato zvláštně vyhlížející adaptogenní houba roste v Severní Americe i Evropě, stejně jako mnohé jiné houby je však známé a užívané hlavně v Asii. Zejména v Číně a v Japonsku, kde se užívá po staletí a možná tisíciletí.

Adaptogenní houby a rostliny – neobjevená síla přírody, díl. 4. – Hericium

Užívali jej například japonští horští mniši Yamabushi, kteří hericiu neboli lví hřívě přisuzovali až mystické vlastnosti. Dokonce nosili zvláštní oděv zvaný suzukake ušitý z mnoha dlouhých kožešinových vláken, které svým vzhledem k hericiu odkazovali. Právě proto je hericium v některých oblastech známe jako yamabushitake.

Hericium obsahuje nejméně 32 bioaktivních sloučenin, zejména speciální polysacharidy a také minerály jako draslík, zinek, železo a selen. Tak jako jiné houby má i hericium velmi univerzální použití, přičemž jeho hlavní síla spočívá ve schopnosti potlačit zánět, posílit imunitu a také stimulovat mozek a nervový systém. Pojďme se na vlastnosti hericia podívat blíže.

Potlačení zánětu

Potlačení zánětu je jednou z hlavních cest, jakým přírodní léčitelé, ale už i konvenční medicína, usilují o prevenci vzniku chorob. Studie (1.) uskutečněná v roce 2015 v Japonsku popsala, že hericium dovede potlačit zánět v tukových buňkách. Což je velmi důležité, protože zánět tukových tkání je velmi důležitým faktorem vzniku metabolického syndromu, souhrnu mnoha nežádoucích zdravotních faktorů vedoucímu k onemocnění srdce a cév, mrtvici a diabetu.

Silný antioxidant

Potlačení činnosti volných radikálů je vedle zánětlivosti druhá (a také související) oblast, která je důležitá pro prevenci vzniku nemocí. Mikronutrienty obsažené v hericiu mají prokazatelně schopnost potlačit předejít a také potlačit oxidativní stres způsobený nedostatečnou stravou nebo vystavením chemikáliím v prostředí (2.,3.)

Tato schopnost může být velmi užitečná například při hojení ran. Studie z roku 2011 popsal, že tekutý extrakt z hericia dovede velmi výrazně uspíšit hojení (4.). Využitelnost této vlstnosti je samozřejmě široká – od tišení osteoporózy, přes zlepšení poškození jater až po zpomalení stárnutí kůže.

Posílení imunity

Adaptogenní houby včetně hericia obsahují speciální polysacharidy se schopností posílit činnost imunitního systému (5.)

Posílení trávícího systému

Díky svým protizánětlivým schopnostem má hericium schopnost zlepšit stav zažívacího traktu. Prokázaly to četné studie zaměřené na popis léčby vředů. Hericium má také léčebný účinke při gastritidě i zánětlivých onemocněních tračníku (6.,7.)

Posílení psychické kondice

Vedle nepopiratelných účinků na fyzickou kondici má hericium vliv i na stav psychický. Dovede potlačit únavový syndrom, depresi i úzkost (8.). Pro tyto účely se ostatně hericium užívalo už ve starověkých medicínách.

Závěrem

Hericium lze pro jeho schopnosti doporučit všem, kteří hledají univerzální metabolický optimizér. Dovede posílit schopnost těla zvládat mimořádnou zátěž, posílit celkovou kondici i výkon, pomoci při regeneraci po náročných stavech a zároveň je prevencí mnoha závažných chorob.

Autor článku: Jakub Novák

Zdroje:

  1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26559695/
  2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25529054/
  3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27347087/
  4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22135902/
  5. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22135902/
  6. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26314904/
  7. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27481156/
  8. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20834180/