Maitake

Adaptogenní houby a rostliny – neobjevená síla přírody, díl. 5. - Maitake

Maitake v japonštině znamená „tančící houba“. Tato houba je nejen vyhledávanou pochoutkou plnou hodnotných živin, ale může se pochlubit také mnoha přínosy pro zdraví. Houby maitake (Grifola frondosa, trsnatec lupenitý) pocházejí z Číny, ale vyskytují se také v Japonsku nebo Severní Americe. Rostou na kmenech stromů jako javor, dub nebo jilm. Ve spodní části kmene vytvářejí trsy několika set srostlých klobouků, které mohou dosahovat šířky až 100 cm a hmotnosti několika desítek kilogramů.

Adaptogenní houby a rostliny – neobjevená síla přírody, díl. 5. - Maitake

Tyto houby se vyznačují svým křehkým vzhledem, jemnou strukturou a zemitou chutí. Díky těmto vlastnostem jsou jednou z důležitých surovin užívaných v tradiční japonské kuchyni. V posledních letech si navíc získávají popularitu po celém světě.

Mimo to jsou houby maitake považovány za medicinální houby, které mají celou řadu zdravotních benefitů včetně regulace hladiny cukru v krvi nebo snížení hladiny cholesterolu. Jsou považovány také za adaptogeny, takže mohou zlepšit fyzickou i duševní rovnováhu a podpořit tak celkové zdraví.

Zdravotní účinky

Hladina krevního cukru

Pokud jsou houby maitake konzumovány jako součást zdravé a vyvážené stravy, mohou pomáhat stabilizovat hladinu cukru v krvi. Japonská studie na potkanech ukázala, že podávání hub maitake zlepšilo u diabetických potkanů glukózovou toleranci a hladinu cukru v krvi. [1] I další studie na zvířatech, v tomto případě na myších, prokázala, že maitake může mít antidiabetické účinky. [2]

Potlačení růstu rakovinných buněk

V posledních letech se objevilo několik slibných studií, které zkoumaly spojení mezi houbami maitake a rakovinou. Přestože se výzkum zatím omezuje spíše na studie na zvířatech a studie in vitro, výsledky naznačují, že by houby maitake mohly mít silné vlastnosti v boji proti rakovině.

Studie publikovaná v International Journal of Cancer ukázala, že podávání extraktu z maitake pomohlo u myší blokovat růst nádoru. [3] Studie in vitro z roku 2013 přišla s podobnými výsledky, které ukázaly, že by extrakt z maitake mohl být účinný při potlačování růstu rakovinných buněk v případě rakoviny prsu. [4]

Nižší hladiny cholesterolu

I když je zapotřebí dalšího výzkumu, některé studie naznačují, že by houby maitake mohly pomáhat přirozeně snižovat hladinu cholesterolu a podpořit tak zdravý stav kardiovaskulárního systému. Účinnost suplementace houbami maitake pro snížení hladiny cholesterolu u myší prokázala například studie z roku 2013. [5]

Posílení imunitního systému

Jedna nebo dvě porce hub maitake týdně může pomoci posílit váš imunitní systém a zlepšit celkovou obranyschopnost organismu. V rámci studie in vitro bylo prokázáno, že houby maitake jsou účinné při stimulaci imunitní odpovědi. Výsledky byly ještě výraznější, když byly kombinovány s houbami shitake. Imunomodulační glukany obsažené v houbách maitake mohou stimulovat buněčnou i humorální (látkovou) imunitu. [6]

Podpora plodnosti

Výsledky některých studií naznačují, že by houby maitake mohly pomáhat při léčbě syndromu polycystických vaječníků a dalších problémů spojených s neplodností. Studie z roku 2010, která byla provedena na gynekologickém oddělení kliniky v Tokiu, ukázala, že u 77 % účastnic byl extrakt z hub maitake při lěčbě syndromu polycystických vaječníků téměř stejně účinný jako běžně užívané konvenční léky. [7]

Krevní tlak

Pravidelná konzumace hub maitake může být spojena se snížením krevního tlaku nebo prevencí jeho zvýšení. Studie na krysách ukázala, že extrakt z maitake snižuje hypertenzi související s vyšším věkem. [8] Podobné výsledky prokázala i další studie na krysách. Při krmení krys houbami maitake po dobu osmi týdnů došlo ke snížení krevního tlaku a hladiny triglyceridů i cholesterolu. [9]

Užívání

Maitake můžete pro zlepšení nutričních hodnot přidat do jakéhokoliv jídla, do kterého byste normálně přidávali houby. Maitake má silnou zemitou chuť, proto jej před přidáním do většího množství jídla raději nejdříve ochutnejte samotné. Pokud kupujete houby maitake čerstvé, kupujte je vcelku, abyste prodloužili jejich trvanlivost. Uchovávejte ideálně v papírovém sáčku v chladničce. Čerstvé houby maitake můžete také zamrazit a uchovávat si tak větší zásoby. Houby maitake jsou také dostupné v sušené podobě, případně jako extrakt v tekuté formě nebo ve formě kapslí.

Houby maitake nemají žádné závažnější nežádoucí účinky, přesto při vyšších dávkách pečlivě sledujte reakce svého těla a pokud by se objevily nějaké neobvyklé příznaky, s užíváním přestaňte. Pozitivní účinky hub maitake můžete posílit užíváním společně s vitaminem C.

Závěrem

Houby maitake mohou obohatit váš jídelníček a zároveň mají mnoho potenciálních pozitivních zdravotních účinků. Přestože jsou výsledky jejich užívání patrné spíše při dlouhodobější konzumaci, mohou pomoci optimalizovat hladinu krevního cukru, snižovat hladinu cholesterolu a krevní tlak nebo podporovat plodnost a funkci imunitního systému.

Autor článku: Mgr. Tomáš Pavelek

Reference:

  1. Horio H, Ohtsuru M. Maitake (Grifola frondosa) improve glucose tolerance of experimental diabetic rats. J Nutr Sci Vitaminol (Tokyo). 2001 Feb;47(1):57-63. doi: 10.3177/jnsv.47.57. PMID: 11349892.
  2. Kubo K, Aoki H, Nanba H. Anti-diabetic activity present in the fruit body of Grifola frondosa (Maitake). I. Biol Pharm Bull. 1994 Aug;17(8):1106-10. doi: 10.1248/bpb.17.1106. PMID: 7820117.
  3. Masuda Y, Inoue H, Ohta H, Miyake A, Konishi M, Nanba H. Oral administration of soluble β-glucans extracted from Grifola frondosa induces systemic antitumor immune response and decreases immunosuppression in tumor-bearing mice. Int J Cancer. 2013 Jul;133(1):108-19. doi: 10.1002/ijc.27999. Epub 2013 Feb 15. PMID: 23280601.
  4. Alonso EN, Orozco M, Eloy Nieto A, Balogh GA. Genes related to suppression of malignant phenotype induced by Maitake D-Fraction in breast cancer cells. J Med Food. 2013;16(7):602-617. doi:10.1089/jmf.2012.0222
  5. Sato M, Tokuji Y, Yoneyama S, Fujii-Akiyama K, Kinoshita M, Chiji H, Ohnishi M. Effect of dietary Maitake (Grifola frondosa) mushrooms on plasma cholesterol and hepatic gene expression in cholesterol-fed mice. J Oleo Sci. 2013;62(12):1049-58. doi: 10.5650/jos.62.1049. PMID: 24292357.
  6. Vetvicka V, Vetvickova J. Immune-enhancing effects of Maitake (Grifola frondosa) and Shiitake (Lentinula edodes) extracts. Ann Transl Med. 2014 Feb;2(2):14. doi: 10.3978/j.issn.2305-5839.2014.01.05. PMID: 25332990; PMCID: PMC4202470.
  7. Chen JT, Tominaga K, Sato Y, Anzai H, Matsuoka R. Maitake mushroom (Grifola frondosa) extract induces ovulation in patients with polycystic ovary syndrome: a possible monotherapy and a combination therapy after failure with first-line clomiphene citrate. J Altern Complement Med. 2010 Dec;16(12):1295-9. doi: 10.1089/acm.2009.0696. Epub 2010 Oct 29. PMID: 21034160.
  8. Preuss HG, Echard B, Bagchi D, Perricone NV. Maitake mushroom extracts ameliorate progressive hypertension and other chronic metabolic perturbations in aging female rats. Int J Med Sci. 2010;7(4):169-180. Published 2010 Jun 7. doi:10.7150/ijms.7.169
  9. Kabir Y, Kimura S. Dietary mushrooms reduce blood pressure in spontaneously hypertensive rats (SHR). J Nutr Sci Vitaminol (Tokyo). 1989 Feb;35(1):91-4. doi: 10.3177/jnsv.35.91. PMID: 2738717.