Filozofie

 /

Kodex aliance
  1. 1. Na prvním místě je pro nás vždy zákazník a jeho informovanost, upřednostňujeme otevřený, etický přístup, se zaměřením na kvalitu a možnost přímé komunikace.
  2. 2. Upřednostňujeme zboží s jasným původem a seriózní historií značky.
  3. 3. Upřednostňujeme složení a funkčnost produktů před jednostranným zaměřením na cenu a chuť.
  4. 4. Upřednostňujeme maximální čistotu, jasný původ a ověřenou formu použitých surovin.
  5. 5. Upřednostňujeme produkty (kapsle, tobolky, instantní a tekuté formy) s minimalizovaným obsahem balastních aditiv, pojiv a umělých sladidel.
  6. 6. Upřednostňujeme seriózní značky investující do vývoje a složení před značkami zaměřenými na agresivní mass-marketing.
  7. 7. Upřednostňujeme značky/výrobce, které podporují zdravý a etický životní styl

Vybíráme z nejnovějších studií: Účinnost lněného semínka a hesperidinu při léčbě nealkoholového ztučnění jater a další studie

Účinnost lněného semínka a hesperidinu při léčbě nealkoholového ztučnění jater (NAFLD)

Yari et al. 2021

Tato studie zkoumala vliv lněného semínka a hesperidinu (bioflavonoid obsažený v citrusech) na léčbu nealkoholového ztučnění jater (NAFLD). Bylo vybráno 100 vhodných pacientů s NAFLD, kteří byli rozděleni do následujících skupin: úprava životosprávy, úprava životosprávy + 30 g prášku ze lněného semínka + 1 g hesperidinu, úprava životosprávy + 30 g prášku ze lněného semínka, úprava životosprávy + 1 g hesperidinu. Po 12 týdnech bylo u pacientů pozorováno významné snížení indexu BMI, hladiny glukózy v krvi a ztučnění jater. Výsledky tedy naznačují, že by užívání lněného semínka a hesperidinu mohlo u pacientů s NAFLD pomáhat se zlepšením metabolismu glukózy a lipidů, snížením zánětu a redukcí jaterní steatózy (ztučnění jater).

Studie je dostupná zde: https://www.nature.com/articles/s41430-020-0679-3?utm_source=ejcn_etoc&utm_medium=email&utm_campaign=toc_41430_75_1&utm_content=20210121&WT.ec_id=EJCN-202101&sap-outbound-id=F5214F3779D486DBE9813999DF041D351F6F9DE8


Hladina selenu u zdravých jedinců a u pacientů s COVID-19

Majeed et al. 2021

Pandemie akutního respiračního syndromu COVID-19 je aktuálně hlavním celosvětovým zdravotním problémem. Výživa a stav imunitního systému mohou být klíčovými faktory v boji proti tomuto viru. Tato observační studie v jižní Indii sledovala hladinu selenu v krvi u 30 pacientů s COVID-19 a 30 zdravých jedinců. Pozorované hladiny selenu byly u pacientů s COVID-19 výrazně nižší než u zdravých jedinců. Zároveň i hladiny selenu u zdravých jedinců dosahovaly hraničně nízkých hodnot, což naznačuje, že populace v jižní Indii může mít obecně neoptimální hladiny selenu v krvi. To může představovat určité zdravotní riziko, protože dostatečná hladina selenu je důležitá pro správnou funkci imunitního systému.

Studie je dostupná zde: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0899900720303361?dgcid=raven_sd_via_email


Vliv suplementace kyseliny alfa-lipoové na glykemické markery u dospělých

Mahmoudi-Nezhad et al. 2021

Tato metaanalýza sledovala dostupné studie zabývající se vlivem suplementace kyseliny alfa-lipoové (ALA) na glykemické markery jako hladina glukózy, inzulínu, hemoglobinu A1c nebo indexy inzulínové rezistence. Celkem 28 studií, kterých se účastnilo 1016 jedinců, ukázalo následující výsledky. U hladiny glukózy a hemoglobinu A1c nebyly pozorovány významnější změny. Suplementace ALA však výrazně snížila hladinu inzulínu a index inzulínové rezistence. Celkové výsledky se mohou lišit v závislosti na velikosti dávky, délce suplementace ALA, zdravotním stavu účastníků nebo geografické poloze.

Studie je dostupná zde: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0899900720303245?dgcid=raven_sd_via_email


Vitamin D a střevní mikrobiom u starších mužů

Thomas et al. 2020

Tato průřezová analýza 567 starších mužů v USA zkoumala vztah mezi vitaminem D a střevním mikrobiomem. Výzkum vycházel ze zjištění, že se v zažívacím traktu nacházejí receptory vitaminu D, které zprostředkovávají genovou expresi. Výsledky studie ukázaly, že muži s vyššími hladinami metabolitů vitaminu D v krvi a stolici mají v zažívacím traktu více bakterií produkujících butyrát. Vyšší výskyt těchto bakterií je spojen s lepším zdravím střevního mikrobiomu.

Studie je dostupná zde: https://www.nature.com/articles/s41467-020-19793-8


Příznivé účinky rybího oleje a brusinkové šťávy na aktivitu onemocnění a zánětlivé biomarkery u pacientů s revmatoidní artritidou

Fatel et al. 2021

Tato studie zkoumala celkem 62 pacientů s revmatoidní artritidou. Účastníci byli rozděleni do 3 skupin: jedna konzumovala běžnou stravu, druhá skupina navíc konzumovala denně 3 g rybího oleje, třetí skupina konzumovala denně 3 g rybího oleje a 500 ml brusinkové šťávy. Skupina, která konzumovala rybí olej a brusinkovou šťávu, vykázala významné snížení zánětlivých markerů. Skupina, které byl podáván pouze rybí olej, také vykazovala snížení zánětlivých markerů, ale v menší míře. Tyto výsledky naznačují, že obohacení stravy o rybí olej a brusinkovou šťávu, může u pacientů s revmatoidní artritidou snižovat aktivitu onemocnění a zánětlivé markery.

Studie je dostupná zde: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0899900721000459?dgcid=raven_sd_aip_email

Autor článku: Mgr. Tomáš Pavelek