Nootropika

Nootropika jako prostředky pro neurohacking, díl 1. - Historie a dělení

Nootropika jsou skupinou látek zlepšujících schopnost učení, motivaci, koncentraci, duševní výkon a kreativitu. V posledních letech získávají stále větší popularitu, proto se v sérii článku podíváme na to, jak fungují, a také na nejnovější poznatky o látkách z této oblasti.

Nootropika jako prostředky pro neurohacking, díl 1. - Historie a dělení

Do skupiny nootropik spadá široká škála léků, bylin a doplňků podporujících kognitivní funkce. Nootropika se těší velké popularitě zejména mezi vysokoškoláky, ale jejich benefitů využívají také vytížení zaměstnanci, manažeři a všichni, kdo požadují, aby jejich mozek fungoval maximálně efektivně. Snaha využívat moderní vědu a technologie k posílení mentálních schopností se obecně označuje pojmem neurohacking. Důležitým prvkem nootropik je to, že tělo nefunguje na dluh - povzbuzují, ale v dlouhodobém měřítku organismus nevysávají.

Pro volbu vhodného nootropika je vhodné zvážit, proč vlastně nootropika užíváte a jaké jsou vaše cíle. Přesná definice nootropik je stále diskutována a na trhu je stále více a více látek, které se do této kategorie řadí. Pojďme si proto v dnešním úvodním článku říci něco o jejich historii, fungování a základním členění.

Historie

Přírodní nootropika jako houby a adaptogeny, se v rámci tradiční medicíny konzumují po stovky let. Počátkem padesátých let minulého století pak začali britští a američtí vědci experimentovat s látkami, které by mohly ovlivňovat myšlení. Tyto látky měly sloužit pro vojenské účely, případně pro léčbu některých nemocí. Často byly zkoumány v kombinaci s postupy jako šoková terapie nebo hypnóza, ale většina těchto snah selhala a měla spíše škodlivé účinky.

V roce 1964 rumunský chemik a psycholog Dr. Corneliu Giurgea poprvé syntetizoval látku piracetam. Původně se snažil vyvinout látku podporující spánek, ale zjistil, že piracetam mozek spíše aktivuje. Později na základě řeckých slov pro „mysl“ a „ohýbání“ vytvořil označení nootropika, což z jeho pohledu byly látky podporující paměť a kognitivní procesy (zároveň tyto látky musely být bezpečné a netoxické). Renesanci zažila nootropika začátkem 21. století v souvislosti s rozvojem informačních technologií. V této době nootropika hojně využívali především IT pracovníci v Silicon Valley. V současné době je veřejnosti již dostupné nepřeberné množství látek podporujících kognitivní schopnosti.

Jak nootropika fungují

Přesně popsat mechanismus působení nootropik je v podstatě nemožné, protože každé má své vlastní specifické mechanismy působení a každý jedinec na ně může reagovat odlišným způsobem. Existují desítky možných vysvětlení toho, jak nootropika podporují kognitivní funkce. Většina má však společné to, že jsou schopné regulovat a měnit hladiny určitých neurotransmiterů, enzymů nebo hormonů v mozku (např. acetylcholin, dopamin, serotonin nebo GABA). Mnoho z nich zvyšuje energii (např. kofein), podporuje krevní oběh nebo pomáhá chránit mozek před oxidativním stresem.

Na rozdíl od většiny stimulantů, nelegálních drog a látek pozměňujících náladu, jsou nootropika obecně považována za netoxická a nenávyková. Mnohá nootropika jsou extrahována z rostlin nebo se jedná o izolované aminokyseliny, které se běžně nacházejí v potravinách bohatých na obsah bílkovin. Některá nootropika mohou být i syntetického původu. Syntetická nootropika mají zpravidla silnější účinky, mohou však být spojena s větším rizikem nežádoucích účinků. Vždy proto radíme držet se výhradně přírodních látek.

Benefity nootropik

Nootropika jsou užitečná především v situaci, pokud chcete podpořit kognitivní výkon a duševní zdraví. Mezi hlavní výhody spojené s užíváním nootropik patří:

  • Zlepšená schopnost učení
  • Posilování propojení obou mozkových hemisfér (způsob, jakým levá a pravá hemisféra spolupracují při zpracování informací)
  • Lepší efektivita práce v oblastech jako je plánování, organizování, soustředění, paměť nebo prostorová představivost
  • Podpora lepší nálady, motivace, kreativity a duševní čistoty
  • Potenciální přírodní lék pro zmírnění projevů ADHD
  • Ochrana těla a mozku před stresujícím a toxickým prostředím
  • Neuroprotektivní účinky (chrání mozek před poškozením a degenerací)
  • Posílení vůle
  • Zlepšení krátkodobé i dlouhodobé paměti
  • Ovlivnění plasticity synapsí v mozku (jak se mozek mění v závislosti na zkušenostech)
  • Zlepšení průtoku krve mozkem
  • Metabolická podpora (například pomoc při produkci ATP v mitochondriích)

Pokud chcete podpořit paměť, rychlost myšlení a pozornost, mezi vhodné doplňky patří ginkgo biloba, extrakt ze zelené kávy nebo zelený čaj matcha.

Kofein a L-theanin který se nachází v černém čaji, může pomoci se zvýšením energie, zlepšením koncentrace a nálady. [2]

Adaptogeny (např. rhodiola, ashwagandha, astragalus) a medicinální houby (např. chaga, reishi, cordyceps) podporují odolnost vůči fyzickému i psychickému stresu a pomáhají stabilizovat náladu.

Nootropika a stimulanty

Stimulanty jsou látky, které v těle zvyšují hladinu fyziologické nebo nervové aktivity. Snižují pocit únavy a podporují bdělost. Mezi stimulanty patří řada různých látek, včetně kofeinu, nikotinu, ale také například amfetaminů nebo kokainu.

Proč je kofein považován za nootropikum? Kofein bojuje proti únavě, podporuje soustředění a duševní jasnost. V některých případech může pomáhat zlepšit náladu. Je to chemická látka, která ovlivňuje centrální nervový systém a je považován za stimulační psychoaktivní látku. I když má užívání kofeinu své výhody, ve vyšších dávkách může mít také negativní účinky. Užívání kofeinu ovlivňuje krevní tlak, mozkovou aktivitu, hormonální rovnováhu, hladinu cukru v krvi a celkovou náladu. Při předávkování kofeinem můžete cítit nervozitu, závratě, fyzickou slabost nebo ztrátu kontroly. [3] Při užití kofeinu jako nootropika je vhodné zařadit rostliny jako maté, guaranu, popř. silné čaje. Oproti kávě mají plynulejší nástup účinku, který navíc vydrží déle. Jako nootropikum se užívá i nikotin [4], ten se ale kvůli velkým vedlejším účinkům vůbec nedoporučuje.

Nootropika a adaptogeny

Adaptogeny jsou obecně považovány za jedny z nejlepších nootropik, protože pomáhají zvýšit odolnost vůči škodlivým účinkům chronického stresu a chrání organizmus před dlouhodobě zvýšenou hladinou kortizolu. Dlouhodobě zvýšená hladina kortizolu může mít negativní vliv na řadu fyziologických systému v těle, včetně trávicího systému, reprodukčního systému, štítné žlázy nebo nadledvin.

Kromě toho, že adaptogeny chrání tělo před různými stresory, pomáhají také normalizovat fyziologické funkce, jako je krevní tlak nebo hormonální rovnováha. Mohou také zvyšovat antioxidační aktivitu a chránit mozek před oxidativním poškozením.

Mezi adaptogenní byliny, které mohou pomoci zvýšit odolnost a duševní výkon, patří například ženšen, bazalka, brahmi, ashwagandha, astragalus, lékořice, rhodiola nebo cordyceps. [3,4]

Moderní nootropika

Mezi moderní nootropika patří různá aminokyseliny nebo látky podobné vitamínům jako je theanin, cholin, tyrosin, DMAE, acetyl-karnitin, fosfatydilserin a další. V současné době je těmto látkám větnována velká pozornost, mají totiž velmi cílený účinek a prakticky nulové vedlejší účinky.

Užívání

V závislosti na tom, jaká nootropika používáte, mohou být dostupná v různých formách, jako tobolky, sušený prášek, extrakt, olej, čaj nebo sirup. Pokud je pro vás prioritou bezpečnost, orientujte se spíše na přírodní produkty, syntetická nootropika mají obvykle silnější účinky.

Stejně jako u jiných doplňků upřednostňujte produkty důvěryhodných značek, u kterých máte jistotu, že obsahují to, co je uvedeno na etiketě. U rostlinných produktů hledejte ty, které jsou z volně rostoucích nebo organicky pěstovaných rostlin, aby se snížilo riziko kontaminace nebo GMO.

Každé nootropikum funguje jinak, proto vždy věnujte pozornost pokynům k dávkování. Dejte pozor také na to, jestli konkrétní přípravek užívat na lačný žaludek nebo s jídlem, případně jestli jej máte užívat během dne nebo před spaním.

Mezi populární strategie užívání nootropik patří také cyklování. Chcete-li nootropika cyklovat, užívejte je po předem stanovenou dobu (například jeden týden) a poté si dejte od užívání krátkou přestávku. Tato strategie se dá aplikovat dlouhodobě a snižuje riziko vzniku závislosti nebo vybudování tolerance a snížení účinnosti.

Kromě užívání nootropik můžete do svého jídelníčku také zahrnout více potravin podporujících mozkové funkce, abyste přirozenou cestou zlepšili paměť a koncentraci. Mezi tyto superpotraviny bohaté na vitamíny, fytonutrienty a antioxidanty, které mohou podporovat kognitivní funkce, patří volně žijící ryby jako losos, kakao, avokádo, červená řepa, borůvky, vývary z kostí, brokolice, vaječné žloutky, organické maso a játra, olivový olej (a další kvalitní oleje), listová zelenina, kurkuma, zelený čaj a organická káva.

Závěrem

Pokud stejně jako miliony dalších lidí hledáte prostředky, jak zlepšit svou paměť, koncentraci a produktivitu, možná byste mohli uvažovat o užívání nootropik. Výzkum v oblasti účinnosti těchto látek je zatím stále poměrně čerstvý, ale postupně získává jasnější představu o tom, co nám mohou nootropika nabídnout. Nespoléhejte však na to, že by nootropika byla zázračnou pilulkou, která vám sama zaručí maximální mentální výkonnost. Užívejte je spíše jako doplněk a pomyslnou třešničku na dortu ke zdravému životnímu stylu zahrnujícímu dostatek kvalitního spánku, vyváženou stravu a adekvátní čas strávený na přirozeném světle a čerstvém vzduchu.

Na jednotlivá nootropika a jejich účinky se blíže zaměříme v následujících článcích.

Autor článku: Jakub Novák

Reference:

  1. Suliman NA, Mat Taib CN, Mohd Moklas MA, Adenan MI, Hidayat Baharuldin MT, Basir R. Establishing Natural Nootropics: Recent Molecular Enhancement Influenced by Natural Nootropic. Evid Based Complement Alternat Med. 2016;2016:4391375. doi:10.1155/2016/4391375
  2. https://nootropicsexpert.com/nicotine/
  3. Olsson EM, von Schéele B, Panossian AG. A randomised, double-blind, placebo-controlled, parallel-group study of the standardised extract shr-5 of the roots of Rhodiola rosea in the treatment of subjects with stress-related fatigue. Planta Med. 2009 Feb;75(2):105-12. doi: 10.1055/s-0028-1088346. Epub 2008 Nov 18. PMID: 19016404.
  4. Panossian A. Understanding adaptogenic activity: specificity of the pharmacological action of adaptogens and other phytochemicals. Ann N Y Acad Sci. 2017 Aug;1401(1):49-64. doi: 10.1111/nyas.13399. Epub 2017 Jun 22. PMID: 28640972.