Acetyl-l-karnitin

Nootropika jako prostředky pro neurohacking, díl 7. - Acetyl-L-karnitin

Acetyl-L-karnitin je ceněným doplňkem výživy především v rámci komunit zaměřujících se na fitness a neurohacking. Zatímco jedni jej využívají při svých snahách o přeměnu postavy, druzí díky němu posilují duševní výkon a psychickou kondici. Acetyl-L-karnitin se přirozeně vyskytuje v lidském těle a je součástí procesu produkce energie. Větší množství acetyl-L-karnitinu najdeme také v živočišných bílkovinách, především červeném mase.

Nootropika jako prostředky pro neurohacking, díl 7. - Acetyl-L-karnitin

Užívání acetyl-L-karnitinu má dvě hlavní výhody. Za prvé napomáhá transportu mastných kyselin do mitochondrií ve svalech, což zvyšuje produkci energie a podporuje vytrvalost. Tímto také acetyl-L-karnitin napomáhá ke spalování tuku při fyzické aktivitě.

Za druhé acetyl-L-karnitin funguje jako nootropikum, které podporuje fungování mozku a brání jeho stárnutí. Acetylová skupina, kterou obsahuje, totiž umožňuje průchod hematoencefalickou bariérou. Acetyl-L-karnitin se tak může dostat přímo do mozku, kde následně ovlivňuje náladu, paměť nebo schopnost učení. A právě těmto účinkům se v tomto článku budeme věnovat.

Účinky

Jak již bylo zmíněno výše, acetyl-L-karnitin dokáže projít přes hematoencefalickou bariéru a má tak přístup k husté síti mitochondrií v mozku, stejně jako ve zbytku těla. Právě to je hlavní důvod, proč je acetyl-L-karnitin hojně využíván jako nootropikum. A co na tyto jeho účinky říkají dostupné studie?

Více duševní i fyzické energie

Studie z roku 2007 zkoumala vliv užívání acetyl-L-karnitinu na starší jedince ve věku 71 až 88 let. Starší muži i ženy, kteří denně užívali acetyl-L-karnitin, zaznamenali významné zvýšení hladin fyzické i duševní energie a také celkové zlepšení kognitivních schopností. [1]

Zlepšení kognitivních funkcí

U osob s nízkou hladinou karnitinu často dochází ke zhoršení kognitivních funkcí. Užívání acetyl-L-karnitinu může tento stav zvrátit. Ve studii z roku 2010 se u 8 z celkových 14 účastníku podařilo při každodenním užívání acetyl-L-karnitinu zvrátit diagnózu demence a tito účastníci se dokázali navrátit ke svým předchozím kognitivním schopnostem. [2]

Protizánětlivé účinky

Bylo prokázáno, že acetyl-L-karnitin může snižovat zánět u zdravých dospělých jedinců. Z části také díky tomu, že pomáhá zvyšovat hladiny glutathionu, což je jeden z nejdůležitějších antioxidantů v lidském těle. Pokud si občas rádi dáte skleničku, není bez zajímavosti, že glutathion pomáhá snižovat projevy kocoviny a acetyl-L-karnitin snižuje poškození mozkových buněk po pití alkoholu. [3]

Lepší krevní oběh

Správný krevní oběh je nezbytnou součástí zdravého fungování mozku i svalů. Studie ukázala, že užívání 2 g karnitinu denně může u zdravých dospělých osob zlepšit oběh krve po jídle s vysokým obsahem tuku. [4]

Pozornost

Acetyl-L-karnitin může být také dobrým prostředkem pro zlepšení psychické koncentrace. Pozitivní vliv na zvýšení pozornosti byl pozorován jak u dětí s ADHD, tak u dospělých, kteří bojovali s chronickou duševní únavou. [5, 6]

Užívání

Acetyl-L-karnitin je skvělým doplňkem pro sportovce a všechny, kteří chtějí podpořit svou mentální výkonnost a zpomalit stárnutí. Většina studií, které jsme zmínili výše, pracovala s dávkami 1 až 3 gramy acetyl-L-karnitinu denně. Jeden gram denně se tak jeví jako vhodná startovní pozice. Následně podle svých individuálních potřeb můžete dávku zvyšovat nebo snižovat. Stejně jako u jiných doplňků, i v případě acetyl-L-karnitinu bude hrát určitou roli správné načasování.

Pro využití nootropních účinků acetyl-L-karnitinu je vhodné užívat 1 až 2 gramy denně. První dávku ráno a druhou odpoledne.

Obecně je acetyl-L-karnitn považován za bezpečný doplněk. V ojedinělých případech se mohou objevit nežádoucí účinky jako nevolnost, zvracení, bolest hlavy, neklid nebo sucho v ústech.

Závěrem

Acetyl-L-karnitin pomáhá dodávat energii vašim buňkám a podporuje zdraví mozku. Může zvyšovat hladinu fyzické i duševní energie a bojuje proti oxidačnímu stresu v mozku. Zpomaluje stárnutí mozku a zhoršování kognitivních schopností. Pomáhá při depresích, poškození nervů nebo chronické únavě.

Jedná se o bezpečný doplněk s minimem nežádoucích vedlejších účinků. Dobře funguje jak samostatně, tak i v kombinaci s jinými nootropiky. Pokud se zajímáte o zdraví, podporu kognitivních schopností a zpomalení stárnutí, neváhejte acetyl-L-karnitin vyzkoušet.

Autor článku: Mgr. Tomáš Pavelek

Reference:

1. Malaguarnera M, Gargante MP, Cristaldi E, Colonna V, Messano M, Koverech A, Neri S, Vacante M, Cammalleri L, Motta M. Acetyl L-carnitine (ALC) treatment in elderly patients with fatigue. Arch Gerontol Geriatr. 2008 Mar-Apr;46(2):181-90.

2. Cuturic M, Abramson RK, Moran RR, Hardin JW. Clinical outcomes and low-dose levocarnitine supplementation in psychiatric inpatients with documented hypocarnitinemia: a retrospective chart review. J Psychiatr Pract. 2010 Jan;16(1):5-14.

3. Haorah J, Floreani NA, Knipe B, Persidsky Y. Stabilization of superoxide dismutase by acetyl-l-carnitine in human brain endothelium during alcohol exposure: novel protective approach. Free Radic Biol Med. 2011;51(8):1601-1609. doi:10.1016/j.freeradbiomed.2011.06.020

4. Volek JS, Judelson DA, Silvestre R, Yamamoto LM, Spiering BA, Hatfield DL, Vingren JL, Quann EE, Anderson JM, Maresh CM, Kraemer WJ. Effects of carnitine supplementation on flow-mediated dilation and vascular inflammatory responses to a high-fat meal in healthy young adults. Am J Cardiol. 2008 Nov 15;102(10):1413-7.

5. Van Oudheusden LJ, Scholte HR. Efficacy of carnitine in the treatment of children with attention-deficit hyperactivity disorder. Prostaglandins Leukot Essent Fatty Acids. 2002 Jul;67(1):33-8.

6. Vermeulen RC, Scholte HR. Exploratory open label, randomized study of acetyl- and propionylcarnitine in chronic fatigue syndrome. Psychosom Med. 2004 Mar-Apr;66(2):276-82.