jablečné polyfenoly

Jablečné polyfenoly a 7 jedinečných benefitů pro každého

Plody stromy Malus domestica neboli jablka patří mezi nejoblíbenější ovoce. Celosvětově je známo už přes 7500 kultivarů této plodiny a postupně přibývají další. Původ jablka leží v centrální Asii, které se proto říká „Země původního jablka“. Rostou zde divoce bez lidských zásahů a daleko od znečištění. Proto se tu také dodnes sklízejí ty nejkvalitnější plody používaná pro výrobu extraktů. Traduje se, že zde cestovatelé po hedvábné stezce odhazovali jablečná semínka, z nichž pak vyrostly jabloně stojící zde dodnes.

Jablečné polyfenoly a 7 jedinečných benefitů pro každého

Kromě toho, že jablka obsahují soubor důležitých vitamínů a minerálů, najdeme v nich také mnoho dalších účinných látek. Mezi všemi především přírodní sloučeniny zvané polyfenoly a oligomerní proanthokyanidiny.  Všechny tyto látky mají antioxidační vlastnosti a přímo tak napravují různé neduhy nebo působí jako prevence.

Jak už jsme zmínili, existuje mnoho odrůd, které se mezi sebou liší v obsahu účinných látek. Zatímco u divokých zelených jablek z centrální Asi je obsah proanthokyanidinů kolem 70 %, v odrůdě Royal Delicious, která se běžně vyskytuje v obchodech, se pohybuje mezi 0,2 % - 0,5 %. Je to dáno tím, že komerčně vyšlechtěná jablka jsou křížena pro co nejvyšší obsah ovocných cukrů, zatímco polyfenoly samy o sobě chutnají hořce. Odrůdy s jejich vysokým obsahem tedy nejsou pro trh atraktivní.

Benefity jablečných polyfenolů

Srdce, cévy a cholesterol

Několik klinických studií potvrdilo pozitivní účinky jablečného extraktu na hladinu cholesterolu. Ve čtyřtýdenní studii se 48 zdravými účastníky s hladinou cholesterolu mezi 200 a 260 mg/dL se potvrdil pokles celkového a LDL cholesterolu a zvýšení HDL cholesterolu v závislosti na dávce. Ty byly podávány ve výši 300mg, 600mg a 1500mg / den. (1) Podobných výsledků bylo dosaženo i v delší studii s 71 jedinci se střední nadváhou (BMI 23-30 a celkovým cholesterolem okolo 220 mg/dL). (2) Proběhla i menší studie se 6 jedinci, kterým bylo podáváno 600 mg jablečného extraktu denně, což vedlo k inhibici absorpce triglyceridů z vysokotučné stravy. (3)

Dle těchto studií se ukazuje, že jedinci se zvýšenou hladinou škodlivého LDL cholesterolu mohou nejvíce benefitovat ze suplementace jablečných polyfenolů po dobu 12 týdnů.

Krevní cukr a weight management

Nadváha i obezita jsou spouštěčem změn v tělesném metabolismu. Tuková tkáň začne uvolňovat tukové molekuly do krve, což vede ke změnám u buněk reagujících na inzulin a ke snížení inzulinové sensitivity.

Studie proto sledovala viscerální (meziorgánový) tuk po dobu 12 týdnů u jedinců, jimž bylo podáváno 600 mg jablečných polyfenolů a nebo placebo. Výsledky potvrdily, že jablečné polyfenoly jsou schopny snížit proces vzniku mastných kyselin a podpořit rozpad tuku obklopujícího vnitřní orgány. (4)

Výsledky studií tedy ukazují, že jablečné polyfenoly mohou podpořit odbourávání nežádoucího tuku, samozřejmě by však měly být užívány se zdravou stravou a spolu s dostatečným množství cvičení.

Krevní sraženiny

Vlivem sedavého životního stylu nadměrné konzumace se v těle dějí nežádoucí změny, mezi něž patří i změny v cévách a žílách. Ty kvůli nedostatku pohybu ztrácejí svou pružnost a jsou navíc zanášené tukovými a jinými částicemi. Vzniká tak prostředí ideální pro vznik krevních sraženin. Ty se mohou v určitém momentu odtrhnout a putovat krevním řečištěm po těle. Pokud se dostanou do srdce či mozku, můžou zde způsobit infarkt nebo mrtvici. Jablečné polyfenoly mají schopnost potlačovat tvorbu a podporovat rozpad tukových částic cévách a zároveň také potlačují hromadění tzv. ROS, tedy reaktivních forem kyslíku, které způsobují oxidativní stres a kornatění tepen. Jablečné polyfenoly tak vracejí cévám jejich pružnost.

Tlumí alergické reakce

Alergická reakce nastává v odpovědi na cizorodou látku vstupující do těla. I když he samotná látka zcela bezpečná, tělo může odpovědět masivní alergickou reakcí. Mezi symptomy patří kýchání, ucpané horní cesty dýchací, svědění očí a kožní vyrážka. Alergie jsou mezi lidmi velmi rozšířené a je běžné, že jimi např. ve Spojeném Království trpí 1 ze 4 osob.

Vědecký výzkum ukazuje, že jablečné polyfenoly fungují účinně proti senné rýmě. Zaměřila se na to studie, která zkoumala 33 individuálních subjektů s dlouhotrvajícím výskytem senné rýmy. Po suplementaci nízkou i vysokou dávkou jablečných polyfenolů zaznamenali všichni výrazné zlepšení z hlediska četnosti náhlých kýchacích záchvatů nebo ucpaného nosu. (2)

Podpora pokožky

Kůže tvoří první linii obrany, která chrání naše těla před vnějším stresem, ultrafialovým zářením, radiací, syntetickými látkami a bakteriálními infekcemi. Je tvořena dvěma primárními vrstvami, epidermis a dermis. Epidermis tvoří vnější viditelná vrstva, která funguje jako bariéra. Dermis se nachází pod ní, tvoří základ kůže a obstarává všechny biologické funkce.

Při alergiích ale i jiných onemocněních je typické, že kůže trpí ekzémem. I v tomto směru se jablečné polyfenoly ukázaly jako prospěšné. U jedinců s ekzémem došlo k velkému zlepšení z hlediska kožního zánětu, svědivosti a praskání kůže. Sledovaní jedinci dostávali 10mg polyfenolů na kilogram denně po dobu 8 týdnů.

Podpora fyzického výkonu

Antioxidační vlastnosti jablečných polyfenolů mají rovněž pozitivní vliv v oblasti únavy a fyzického výkonu. Studie sledovala 18 zdravých jedinců, kteří byly náhodně rozděleny do skupin dostávající 1200 mg jablečných polyfenolů, 1000mg kyseliny askorbové a nebo placebo denně po celkem 8 dní. Po dobu dvou hodin podstupovali intenzivní výkon na speciálním rotopedu, v průběhu něhož jim byly měřena rychlost. Během dvouhodinového testu všichni podstoupili desetivteřinové maximální tempo – 30 minut po začátku testu. A 30 minut před jeho koncem. Skupina užívající jablečné polyfenoly měla rozdíl v maximální rychlosti mezi prvním a druhým bodem vyšší oproti skupině s placebem vyšší, kyselina askorbová neměla žádný efekt. (6)

Podpora péče o zuby

Kvalitní péče o zuby zajišťujeme každodenním pečlivým čištěním, bez něj by se mohly v ústní dutině rozmnožit bakterie a mohlo by dojít k infekcím. Studie ukazují, že jablečné polyfenoly dokážou aktivně bránit vytváření plaku. Jablka přímo potlačují bakterie vytvářející se v ústní dutině, v podobné míře, jako je to dosaženo čištěním zubů. (9) Studie sledovala dvě skupiny děti – jedna si pouze čistila zuby a druhá k tomu ještě konzumovala jablka. Čištění zubů i čištění zubů spojené s konzumací trvalo 2 minuty. Ukázalo se, že děti ze skupiny s jablkem měly větší úbytek zubního plaku.

Užívání

Doporučené dávky extraktu jablečných polyfenolů se liší podle toho, na jakou oblast cílíme:

 Snížení LDL cholesterolu  600 mg / den
 Zlepšení metabolismu lipidů (ukládání tuků ze stravy)  600 mg / den
 Snížení hmotnosti  600 mg / den
 Pomoc při alergiích a dýchacích obtížích  50 - 200 mg / den
 Péče o zuby  5 mg / 3-5 x denně
 Péče o pokožku  300 - 600 mg / den
 Sportovní výkon  1200 mg / den

Závěrem

Samotná jablka i jablečné polyfenoly ve vysoce koncentrovaných extraktech mají mnohé benefity. Pokud chceme vyzkoušet benefity jablečných polyfenolů, je třeba volit takové doplňky, které garantují čistotu a kvalitu vstupního produktu, a neobsahují žádná plnidla nebo umělá sladidla.

Autor článku: Jakub Novák

Zdroje:

  • Nagasako-Akazome Y, Kanda T, Ikeda M, Shimasaki H. Serum Cholesterol-Lowering Effect of Apple Polyphenols in Healthy Subjects. J Oleo Sci. 2005; 54(3): 143-151.
  • Nagasako-Akazome Y, Kanda T, Ohtake Y, Shimasaki H, Kobayashi T. Apple polyphenols influence cholesterol metabolism in healthy subjects with relatively high body mass index. J Oleo Sci. 2007; 56(8):417-28
  • Sugiyama H, Akazome Y, Shoji T, Yamaguchi A, Yasue M, Kanda T, Ohtake Y.Oligomeric procyanidins in apple polyphenol are main active components for inhibition of pancreatic lipase and triglyceride absorption. J Agric Food Chem. 2007 May; 30;55(11):4604-9.
  • Akazome, Y., Kametani, N., Kanda, T., Shimasaki, H. and Kobayashi, S., 2010. Evaluation of safety of excessive intake and efficacy of long-term intake of beverages containing apple polyphenols. Journal of Oleo Science, 59(6), pp.321-338.
  • Naraoka, Li, Katagi, Ohkuma. Effects of apple polyphenols on oxidative stress and cerebral vasospasm after subarachnoid hemorrhage in a rabbit double hemorrhage model. Brain Hemorrhages. 2020. Pp.54-58.
  • Enomoto T, Nagasako-Akazome Y, Kanda T, Ikeda M, Dake Y. Clinical effects of apple polyphenols on persistent allergic rhinitis: A randomized double-blind placebo-controlled parallel arm study. J Investig Allergol Clin Immunol. 2006;16(5):283-9. PMID: 17039666.
  • Kojima T et al (2000). Anti-allergic effect of apple polyphenol on patients with atopic dermatitis: A pilot study. Department of Pediatrics,Kansaid Medical University, Osaka and National Institute of Health Science Tokyo, Japan. 49, pg: 69-73.
  • Ataka, S et al (2007) Effects of Applephenon and ascorbic acid on physical fatigue. Nutrition. 23, (5) pg: 419-23.
  • Rubido, S (2018) Effect of chewing an apple on dental plaque removal and on salivary bacterial viability. PLOS ONE. 13, (7).
  • Schneider, H G (1986). Reduction of dental plaque by apples and chewing gum. Die Nahrung. 30, (9) pg: 907-12.