iontové nápoje

Chytré iontové nápoje – pro 100% čistý sportovní výkon

Pokud sportujete, už jste nejspíše někdy slyšeli o výhodách iontových nápojů pro vytrvalostní i silový výkon. (1) Poznatky na poli sportovní výživy už postoupily natolik, že nyní přichází úplně nová generace tzv. chytrých iontových nápojů. Ty se oproti těm běžným vyznačují jednak pokročilým složením a také nepřítomností balastních aditiv, umělých barviv a umělých sladidel. Přichází doba, kdy šumivá tableta nebo přeslazený sirup s obsahem umělých sladidel, barviv a konzervantů přestává být považována za smysluplný iontový nápoj, a ke slovu přichází opravdové přírodní suplementy zohledňující čistotu sportovního výkonu.

Chytré iontové nápoje – pro 100% čistý sportovní výkon

Proč ale vůbec iontové nápoje pro intenzivní výkon potřebujeme? A co to vůbec ionty a elektrolyty jsou? Pojďme se na to podívat blíže.

Důležitost hydratace

Než se dostaneme k elektrolytům, je v prvé řadě třeba uvést důležitost hydratace pro lidské tělo. To je zhruba ze 70 % tvořené vodou, bez níž by vůbec nemohlo zajišťovat svoje základní funkce. Už ztráta pouhých 2 % tělesné vody vede ke snížení výkonu, zatímco ztráta 4 % ústí ve výraznou ztrátu svalové energie.

S otázkou, proč nám při klesající hydrataci selhávají svaly, se dostáváme k elektrolytům. Kromě toho, že je voda obsažená v krvi, bez níž nemůže tělo fungovat, se v ní také přirozeně vyskytují prvky jako sodík, draslík, hořčík a vápník. Ty mají schopnost nést elektrický náboj a proto jim říkáme elektrolyty. Jejich částice s elektrickým nábojem se pak nazývají ionty a pomocí nich se v těle přirozených způsobem šíří slabé elektrické impulsy zajišťující biologické procesy, včetně práce svalů. Při intenzivním výkonu se potíme a ztrácíme vodu s obsahem elektrolytů. Zhoršuje se hydratace, organismus ztrácí schopnost řídit práci svalů a přichází tak pokles výkonu.

Proč obyčejná voda nestačí

Při běžné kancelářské práci stačí pít stolní vodu, která obsahuje stopové množství minerálů. Pokud však intenzivně sportujeme, obyčejná voda nám pro efektivní hydrataci stačit nebude. Kromě ní samotné totiž potřebujeme i zmíněné elektrolyty. Svalová kontrakce, která je základem pohybu, funguje díky tzv. sodno draselné pumpě. (2) Draslík z extracelulárního prostoru vstupuje do svalové buňky, kde zvýší elektrické napětí, načež proběhne svalová kontrakce. Následně buňka ztrácí sodík, elektrické napětí se sníží a kontrakce končí. A takto se to v milisekundových cyklech opakuje neustále dokola. Prvky jako hořčík a vápník se účastní doprovodných procesů a ani bez nich by vznik buněčné energie nebyl možný. Pokud však vlivem dehydratace dojde k poklesu hladin těchto prvků, výroba buněčné energie se zpomaluje.

Pro efektivní hydrataci je tedy nezbytné doplňovat vodu a důležité elektrolyty, ideálně ve formách, které jsou přirozené pro tělo.

Co můžeme udělat pro tělo dál?

Samotnými elektrolyty v optimálních formách a poměrech však věc nekončí. Vývoj na poli sportu a sportovní výživy už dospěl dál. Vedle elektrolytů můžeme doplňovat další užitečné složky. V prvé řadě ty, jejichž účinek souvisí s odpadními látkami, které při sportu vznikají:

  • MSM – organická síra s prověřeným účinkem (3,4)
  • Mořská sůl – obsahuje desítky minerálů a stopových prvků
  • Vitamín C – zlepšuje účinek ostatních látek a sám působí podobně
  • BCAA – stavební látka
  • L-glutamin – stavební látka
  • Kyselina jablečná – její vlastnosti souvisí s ATP

Užití těchto látek spolu s elektrolyty dává dohromady pokročilé hydratační nápoje, které se nesoustředí pouze na doplnění vody, ale na komplexní podporu organismu při vysoké zátěži. Díky nim je možné udržet extrémní nasazení mnohem déle než by bylo možné při pouhém popíjení vody.

Jak vybírat iontové nápoje

Ani tímto výčtem obsažených látek však kvalitní iontové nápoje nekončí. Vedle toho, co v nich má být, je také důležité, co v nich být nemá. Dnes je bohužel velmi časté, že jsou iontové nápoje doslazované umělými sladidly typu acesulfam, aspartam nebo sukralóza, a dobarvovány umělými barvivy. Tyto látky jsou pro tělo i životní prostředí nepřirozené. Proč konzumovat něco, co do těla nepatří? A ještě při vysoké zátěži? Umělá sladidla a barviva způsobují navíc nepříjemnou pachuť na jazyku, což je zejména u déle trvajícího sportovního výkonu velmi nepříjemné. Proto doporučujeme volit tzv. chytré iontové nápoje, které kromě špičkového složení obsahují naturální sladidla z přírodních zdrojů jako např. steviol-glykosidy, popř. jsou v přirozené naturální formě.

Doporučené produkty k suplementaci:

Orangefit – Active Water

Puhdistamo – Elektrolyytti jauhe

Viridian – Electrolyte Sports Fix

Autor článku: Jakub Novák

1.Role of Functional Beverages on Sport Performance and Recovery. Orru. 2018. Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6213308/

2.Sodno draselná pumpa. Wikiskripta. Dostupné z: https://www.wikiskripta.eu/w/Sodno-draseln%C3%A1_pumpa

3.Effects of Methylsulfonylmethane (MSM) on exercise-induced oxidative stress, muscle damage, and pain following a half-marathon: a double-blind, randomized, placebo-controlled trial. Withee. 2017. Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5521097/

4.The Influence of Methylsulfonylmethane on Inflammation-Associated Cytokine Release before and following Strenuous Exercise. Merwe. 2016. Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5097813/