Filozofie

 /

Kodex aliance
  1. 1. Na prvním místě je pro nás vždy zákazník a jeho informovanost, upřednostňujeme otevřený, etický přístup, se zaměřením na kvalitu a možnost přímé komunikace.
  2. 2. Upřednostňujeme zboží s jasným původem a seriózní historií značky.
  3. 3. Upřednostňujeme složení a funkčnost produktů před jednostranným zaměřením na cenu a chuť.
  4. 4. Upřednostňujeme maximální čistotu, jasný původ a ověřenou formu použitých surovin.
  5. 5. Upřednostňujeme produkty (kapsle, tobolky, instantní a tekuté formy) s minimalizovaným obsahem balastních aditiv, pojiv a umělých sladidel.
  6. 6. Upřednostňujeme seriózní značky investující do vývoje a složení před značkami zaměřenými na agresivní mass-marketing.
  7. 7. Upřednostňujeme značky/výrobce, které podporují zdravý a etický životní styl

Originální peruánská maca – tisíciletá receptura pomáhá i dnes

O kvalitách macy mluví různá fakta, jeden ale vyniká. V roce 1997 odstartoval raketoplán Atlantis k vesmírné stanici MIR. Mezi členy posádky byl i Carlos Noriega, americký astronaut původem z Peru. Před startem zorganizoval setkání šéfů NASA s doktorkou Glorií Chacon, světovou specialistkou na macu. (Jejich společná fotka je k vidění zde).Prezentace benefitů této rostliny vedení NASA natolik zaujala, že ji okamžitě zařadila mezi stravu pro astronauty. Jednou z potravin, kterou sebou raketoplán vezl, tak byla právě maca, která se osvědčila jako pomoc při zvládání extrémních podmínek kosmických misí.

Odkud maca pochází

Schopnost macy poskytovat podporu organismu při extrémních podmínkách vychází z toho, že z takových podmínek sama pochází. Roste v peruánských Andách v nadmořské výšce 3500 až 4500 m a to na místech, kde je velmi intenzivní sluneční svit, extrémní vítr, neúrodná, kamenito-písčitá a hlavně kyselá půda s pH menším než 5. Není mnoho dalších rostlin, které by na takovém místě dokázaly přežít. Maca se na něj ale natolik adaptovala, že při přesazení do nižší nadmořské výšky se jí natolik nedaří a může uhynout. A pokud neuhyne, má nižší obsah účinných látek než originální maca pěstovaná ve velkých výškách v Peru.

SSUCv3H4sIAAAAAAAEAH1Sy26DMBC8V+o/IJ9DgwME02PPldp7lMNiu8kqgCs/UlUR/14bh8TqIRfkndmZXQ++PD9lGenAICev2SVUvsa+d8ZqsKhGDxerKy4FWqUR+gAGbJoZYixYZ6QJFleIg5UH3xvBq36Zs4t1thAz6RWeIp+gT2b94axQSpNV0mBcFxrIAk2rBzZvDnuB48Gs32EUQzB9bBYP++WqcJAj/73v7qEvZVWPkO7vUVq0jL1QWhQ0fOnmZrm/zSNCSxiMxUH+U9fs3h4PU5Krlr2EmOsuupHTj5V6SJM+o5AqqcEJVEnoZ8WhD4Iycf7WyH06iUzZo9SJjCs3Wh0SIFVDEin3T0MNiXJUdl6RxICJ8L8+lLSkbFtT2jZF3VYlKxqyPBfFTyjSS8QXdERPzTMXHEVwYltRt50s84ZX27wSQuSMtXXedXUJnoRuQ/2K0x8TomlNzgIAAA==

 

S prostředím, ve kterém vyrůstá, souvisí i její vzhled a stavba. Jde o malou rostlinku dosahující zhruba 15 cm s listy podobnými petrželi a plodem podobajícím se malé bramboře nebo řepě. Nikterak vábně vypadající rostlina ale skrývá (především ve svém kořenu) obrovské množství účinných látek – glukosináty, makamidy, makaeny, makathiohydantoiny a alkaloidy. Tyto speciální přírodní sloučeniny mají bezpočet benefitů, pro které je maca odpradávna užívána místními a v posledních desetiletích se rozšiřuje všude po světě. Mimo to v mace najdeme celou řadu minerálů, vitamínů a 7 z 8 esenciálních aminokyselin.

Domorodý zázrak

Současní Peruánci  ani původní andské domorodé kmeny na macu nedají dopustit. Má zde více než 1300-2000 let trvající tradici (1), která sahá ještě dokonce ještě před Inckou říši, která byla v době svého rozmachu největší indiánskou říší Ameriky, a jejíž příslušníci věřili, že maca je darem od boha Virakoči. Tento otec všech božstev věnoval macu horským kmenům, aby mohly přežít v drsných horských oblastech. Ale kromě toho, že do macy vložil všechny živiny potřebné pro přežití, přidal podle legendy speciální přísadu navíc. Přísadu, která povzbuzovala libido a vitalitu. I proto se mace říkávalo andská viagra nebo peruánský ženšen.

Vlastnosti macy

Redukovat benefity macy na povzbuzení libida by bylo trochu nespravedlivé. Ačkoli patří mezi ověřené účinky, že dlouhodobé užívání macy skutečně zvyšuje chuť na sex, její vlastnosti jsou natolik komplexní, že jde v prvé řadě o adaptogen. Skutečně:

  • Pomahá zvýšit hladiny energie
  • Pomáhá zlepšit sportovní výkon
  • Pomáhá zlepšit náladu
  • Pomáhá zlepšit paměť a koncentraci
  • Pomáhá zvýšit libido a zdraví v sexuální oblasti
  • Pomáhá mužské plodnosti
  • Pomáhá zlepšit hormonální rovnováhu
  • Dodává tělu množství antioxidantů potlačujících chronický zánět
  • Posiluje imunitní systém
  • Pomáhá předcházet rozvoji civilizačních chorob

Maca a studie

Jedinci, kteří pravidelně užívají macu, mluví o tom, že je udržuje více bdělé a plné energie. A že tento účinek přichází relativně rychle po začátku užívání. Zlepšení energetické hladiny navíc přichází bez nechtěných vedlejších efektů, které sebou můžou přinést velké dávky kofeinu. Klinické zkoušky prokazují, že maca může pozitivně ovlivnit energii a výdrž. Zvýšení energetické rovněž přináší zlepšení nálady a dokonce redukci symptomů deprese (2).

Několik studií rovněž potvrdilo, že kořen macy může pozitivně ovlivňovat paměť a soustředění. v roce 2011 dvě studie popsaly, že černá maca byla u myší výrazným způsobem schopná posílit paměť a to díky svému mimořádnému obsahu antioxidantů (3,4).

Studie také opakovaně pospaly, že maca je schopná velmi pozitivně ovlivnit sexuální dysfunkci, hormonální nerovnováhu a deprese u žen (5,6). Dovede dokonce pomoci se symptomy menopauzy (7). To vše díky schopnosti macy balancovat hormonální hladiny.

A zatímco maca velmi prospívá ženám, podobně z ní benefitují i muži. Suplementace macou dovede, jak už jsme říkali, zvýšit sexuální libido (8) a také zlepšit kvalitu spermatu (9).

Zajímavá studie, která dokonce proběhla v České republice, se zaměřila na slibnou schopnost macy ovlivnit hladinu triglyceridů a cholesterolu, zmírnit hladinu krevního cukru a předcházet tak rozvoji civilizačních chorob (10). Maca tedy může být zajímavou přírodní alternativou syntetickým lékům pro snížení cholesterolu.

Všechny tyto vlastnosti macy se pak schází u její schopnosti potlačovat oxidativní stres (11,12).

Jak vybírat macu

Nejčastěji zastoupeným produktem na trhu je prášek ze žluté macy. Málo se však ví, že maca existuje kromě žluté také v červené a černé variantě. A že peruánští obyvatelé užívají směs ze všech tří druhů kořenů zhruba v poměru 40 % žlutá, 30 % červená a 30 % černá. Právě tato kombinace dodává tělu všechny potřebné účinné látky:

  • Žlutá maca posiluje vitalitu a odolnost
  • Červená maca zvyšuje energii a zlepšuje fyziologickou rovnováhu
  • Černá maca zvyšuje sílu, posiluje vytrvalost a koncentraci

Na produktech s obsahem pouze žluté macy nemusí být nic špatného, nedávají však tělu plný rozsah přírodních sloučenin, který vzniká až kombinací všech tří (10).

Tepelné zpracování

Úprava teplem nemusí být vždy na škodu. Ostatně sami Peruánci tak činí už tisíce let. Jejich typický pokrm Mazamorra de Maca je vařená kaše z kořenů macy. Díky povaření se upraví těžce stravitelný škrob tvořící až 70% plodu, a většina účinných látek zůstane. Pro výrobu prášku z macy se pak nepoužívá vaření, ale nejdříve sušení ve speciálních nízkoteplotních sušičkácha pak  šetrné zahřátí na 70 stupňů celsia, kdy dojde k deaktivaci a snížení množství škrobu a naopak ke zvýšení obsahu účinných látek. Důležitý je také samozřejmě zmíněný originální původ peruánské macy a obsah všech odstínů kořene.  Po boomu RAW stravy se Evropě i v USA přihodilo, že velké množství lidí, kteří konzumovali syrovou macu, mělo zažívací problémy. Je to dáno zmíněným obtížně stravitelných škrobem. Maca skutečně není určena ke konzumaci syrová, podobně jako naše brambory.

Závěrem

Při výběru macy se vyplatí zohlednit obsah všech tří druhů kořene stejně jako garanci originálního původu. Maca se hodí jako ideální přísada do smoothie nebo jakéhokoli snídaňového pokrmu či svačiny. Její užívání je vhodné pro muže i ženy všech věkových skupin.

Autor článku: Jakub Novák

Zdroje:

  1. Progress on the Chemical Constituents Derived from Glucosinolates in Maca (Lepidium meyenii). 2018. Huang. Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6224809/
  2. Maca reduces blood pressure and depression, in a pilot study in postmenopausal women. 2015. Stojanovska. dostupné z: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24931003/
  3. Aqueous Extract of Black Maca (Lepidium meyenii) on Memory Impairment Induced by Ovariectomy in Mice. 2011. Rubio. dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3096456/
  4. Dose-response effect of black maca (Lepidium meyenii) in mice with memory impairment induced by ethanol. 2011. rubio. Dostupné z: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21780878/
  5. A Double-Blind Placebo-Controlled Trial of Maca Root as Treatment for Antidepressant-Induced Sexual Dysfunction in Women. 2015. Dording. Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4411442/
  6. A double-blind, randomized, pilot dose-finding study of maca root (L. meyenii) for the management of SSRI-induced sexual dysfunction. 2008. Dostupné z: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18801111/
  7. Hormone-Balancing Effect of Pre-Gelatinized Organic Maca (Lepidium peruvianum Chacon): (III) Clinical responses of early-postmenopausal women to Maca in double blind, randomized, Placebo-controlled, crossover configuration, outpatient study. 2006. Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3614644/
  8. Effect of Lepidium meyenii (MACA) on sexual desire and its absent relationship with serum testosterone levels in adult healthy men. 2002. Gonzales: dostupné z: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12472620/
  9. Lepidium meyenii (Maca) improved semen parameters in adult men. 2001. Androl. Dostupné z: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11753476/
  10. The influence of maca (Lepidium meyenii) on antioxidant status, lipid and glucose metabolism in rat. 2007. Večeřa. Dostupné z: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17333395/
  11. Extraction, purification and antioxidant activities of the polysaccharides from maca (Lepidium meyenii). 2014. Zha. Dostupné z: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25037390/
  12. Free Radicals, Antioxidants in Disease and Health. 2008. Pham-huy. Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3614697/
  13. Peruvian Maca (Lepidium peruvianum): (I) Phytochemical and Genetic Differences in Three Maca Phenotypes. 2015. Meissner. Dostupné z: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26508907/