schisandra

Adaptogenní houby a rostliny – neobjevená síla přírody, díl. 14. – Schisandra

Schizandra (Schisandra chinensis, klanopraška čínská) má v historii nezastupitelné místo, protože ji spolu s dalšími vzácnými bylinami, jako ženšen, goji nebo reishi, užívali čínští císaři, taoističtí mistři a další příslušníci elit. V Rusku se schizandra jako adaptogenní bylina proslavila v 60. letech 20. století, kdy byla uveřejněna v příručce oficiální medicíny. Byl zmiňován především její přínos v boji s adrenální únavou, negativními účinky stresu a srdečními problémy.

Adaptogenní houby a rostliny – neobjevená síla přírody, díl. 14. – Schisandra

Čínské označení pro plody schizandry je Wu-Wei-Zi, což v překladu znamená pět chutí. Hořká, sladká, pálivá, slaná a kyselá, všechny tyto chutě lze v plodech schizandry nalézt. Kromě samotné chuti jsou chuťové složky důležité pro pochopení toho, jak schizandra funguje. Síla schizandry dle tradiční čínské medicíny spočívá v tom, že má vlastnosti týkající se všech pěti prvků (dřevo, oheň, země, kov, voda), které mají vliv na jednotlivé orgány. Díky tomu, že schizandra ovlivňuje téměř každý orgánový systém v těle, má široké využití k tomu, aby obnovovala vnitřní rovnováhu a zdraví.

Schizandra je známa především pro podporu zdraví jater a optimalizaci funkce nadledvin. Působí také jako silné mozkové tonikum (zlepšuje soustředění, paměť a duševní energii), zlepšuje trávení, podporuje hormonální rovnováhu a vyživuje pokožku. Studie ukázaly, že schizandra může ovlivňovat hladiny oxidu dusnatého a kortizolu a pomáhat modifikovat reakci na stres.

Na rozdíl od mnoha jiných bylin je možné schizandru užívat dlouhodobě bez negativních vedlejších účinků nebo rizik. Podle tradiční medicíny bude dokonce fungovat tím lépe, čím déle se bude užívat.

Schisandra a její benefity

Protizánětlivé účinky

Díky vysoké koncentraci antioxidačních látek pomáhá schizandra bojovat proti poškození volnými radikály a snižuje zánětlivé reakce, které jsou zdrojem mnoha civilizačních onemocnění, jako je rakovina, cukrovka nebo kardiovaskulární onemocnění. Volné radikály ohrožují naše zdraví, protože mohou aktivovat nebo deaktivovat určité geny, způsobovat poškození buněk a urychlovat proces stárnutí.

Schizandra může také pozitivně ovlivňovat imunitní systém a díky tomu, že pomáhá bojovat proti zánětu, se zdá, že by mohla pomoci předcházet rozvoji aterosklerózy, vyrovnávat hladinu cukru v krvi a nastolovat optimální acidobazickou rovnováhu.

Studie, které zkoumaly účinky schizandry na orgány, tkáně, buňky a enzymy, odhalily, že pomáhá kontrolovat uvolňování leukocytů, které podporují zánětlivou reakci. Má také pozitivní vliv na aktivitu trombocytů, metabolismus, spotřebu kyslíku, tvorbu kostí a toleranci expozice toxinům.

Podle studií na zvířatech schizandra zvyšuje hladiny glutathionu v játrech, snižuje aktivitu zánětlivých cytokinů, aktivuje cestu eNOS (syntéza oxidu dusnatého), podporuje apoptózu (smrt škodlivých buněk) a zvyšuje buněčnou proliferaci (novotvorba a množení buněk). [1]

Funkce nadledvin a stres

Schizandra je známá jako adaptogenní bylina, která pomáhá přirozeně vyrovnávat hladiny hormonů a tím zlepšuje schopnost organismu vypořádat se s fyzickými i psychickými stresory.

V roce 2007 testovali švédští vědci vliv schizandry a jiných adaptogenů na hladiny kortizolu u potkanů. Výsledky ukázaly, že během sedmidenního období, kdy byla potkanům podávána schizandra, nedošlo ke zvýšení hladiny kortizolu i přes zvýšené množství stresu. [2]

Tato zjištění naznačují, že by schizandra mohla působit jako přírodní antidepresivum s pozitivními účinky na hormonální hladiny a mozkové funkce i ve stresových podmínkách. Nižší hladiny stresu mohou mít také souvislost s lepším fungováním imunitního systému.

Funkce jater a trávení

Desítky studií provedených za posledních 40 let ukazují účinnost schizandry při čištění jater, akutních gastrointestinálních onemocněních, chronické gastritidě nebo žaludečních vředech.

Například jedna čínská studie ukázala, že při užívání schizandry došlo u pacientů se steatózou jater (ztučnění jater) ke zvýšení antioxidační kapacity a snížení hladin volných radikálů, což vedlo ke zlepšení funkce a zmírnění projevů onemocnění. [3]

Studie s roku 2010 zase zjistila, že schizandra může být prospěšná i pro pacienty po transplantaci jater, protože zvyšuje produkci sloučeniny zvané Tcrolimus (Tac), která zabraňuje odmítnutí nových jater a potlačuje nežádoucí vedlejší účinky jako průjem nebo poruchy trávení. [4]

Ochrana kůže

Schizandru je možné užívat také jako přírodní tonikum, které je schopno chránit kůži před větrem, slunečním zářením, alergickými reakcemi, dermatitidou a hromaděním toxinů. Pro své protizánětlivé účinky se v tradiční medicíně používá při léčbě kožních onemocnění.

Přestože pro odhalení účinků schizandry na zdraví kůže bude potřeba ještě hlubší výzkum, některé studie přináší již nyní zajímavé výsledky. Takže například studie na potkanech z roku 2015 zjistila, že konzumace schizandry potlačuje otoky uší, redukuje kožní dermatitidu a snižuje produkci cytokinů, což jsou ukazatele zánětlivých kožních poruch i u lidí. [5]

Mentální výkon

Jedním z nejstarších způsobů použití schizandry je podpora mentální výkonnosti a zvýšení energetické hladiny. Před staletími ji v Rusku používali k podpoře výdrže pro lovce, kteří se vydávali na dlouhé cesty s omezenými možnostmi odpočinku nebo výživy. Praktici TCM používali schizandru k přirozenému zlepšení mentálních schopností a podpoře ostřejší koncentrace, zvýšené motivace a lepší paměti.

Pozitivem schizandry je také fakt, že zvyšuje energii odlišným způsobem než například kofein. Užívání kofeinu, zejména pak předávkování kofeinem, může způsobit nežádoucí účinky, jako je nervozita, neklid a nepravidelnosti srdečního rytmu. Při užívání schizandry se naopak v podstatě cítíte klidnější a zároveň bojujete proti únavě. [6]

Studie také ukazují na souvislost mezi užíváním schizandry a ochranou před neurologickými a psychiatrickými poruchami včetně neurózy, deprese, schizofrenie, úzkosti, alkoholismu a dokonce i Alzheimerovy choroby. [7]

Sexuální funkce a hormonální hladiny

Výzkum ukazuje, že schizandra je prospěšná pro plodnost a hormonální zdraví, pomáhá podporovat libido, předchází sexuálním dysfunkcím jako je impotence, a pozitivně ovlivňuje reprodukční orgány, včetně dělohy. [8]

Protože schizandra pozitivně ovlivňuje produkci hormonů, včetně estrogenu, může pomáhat také s hojením kostí a formováním kostní hmoty. To je užitečné při prevenci některých onemocnění, mezi které patří i osteoporóza, běžně se vyskytující u starších žen, u nichž dochází ke změnám v hormonálních hladinách. [9]

Užívání

Existuje několik tradičních způsobů, jak schizandru užívat.

Smícháním extraktu ze sušeného ovoce ve vodě se vytvoří tinktura. Vyrábí se v poměru 1:6 kapaliny (vody) k čistému extraktu. Schizandru můžete zakoupit v již připravené formě extraktu/tinktury, kterou lze užívat v dávkách 20 až 30 kapek denně. Tuto dávku můžete v případě potřeby rozdělit na dvě části a užívat ji s jídlem.

Sušené plody schizandry můžete bezpečně konzumovat v dávce až tři gramy denně.

Kapsle s extraktem ze schizandry užívejte dle pokynů výrobce, zpravidla jeden až tři gramy denně s jídlem.

Z plodů schizandry si můžete připravit čaj tak, že necháte cca tři gramy schizandry vyluhovat v horké vodě po dobu 40 až 60 minut. Můžete zkusit přidat i další podpůrné byliny včetně zázvoru, skořice, kořene lékořice nebo kurkumy.

Závěrem

Schizandra má dlouhou historii užívání v tradiční medicíně především v Číně a Rusku. Mezi její hlavní přínosy patří zmírnění zánětu, podpora funkce nadledvin (která nám pomáhá vypořádat se se stresem), zlepšení funkce jater a zdraví zažívacího traktu, ochrana pokožky, zlepšení duševní výkonnosti a pomoc se zdravou sexuální funkcí. Schizandru můžete použít také ke zvýšení hladiny energie, na rozdíl od kofeinu nemá v tomto ohledu v podstatě žádné nežádoucí účinky. Díky tomu, že v sobě plody schizandry nesou pět různých chutí (hořká, sladká, pálivá, slaná a kyselá), je i samotná konzumace poměrně nevšedním zážitkem.

Autor článku: Mgr. Tomáš Pavelek

Reference:

  1. Memorial Sloan Kettering Cancer Center. 2021. https://www.mskcc.org/cancer-care/integrative-medicine/herbs/schisandra
  2. Panossian A, Hambardzumyan M, Hovhanissyan A, Wikman G. The adaptogens rhodiola and schizandra modify the response to immobilization stress in rabbits by suppressing the increase of phosphorylated stress-activated protein kinase, nitric oxide and cortisol. Drug Target Insights. 2007;2:39-54.
  3. Chiu HF, Chen TY, Tzeng YT, Wang CK. Improvement of liver function in humans using a mixture of schisandra fruit extract and sesamin. Phytother Res. 2013 Mar;27(3):368-73. doi: 10.1002/ptr.4702.
  4. Jiang W, Wang X, Xu X, Kong L. Effect of Schisandra sphenanthera extract on the concentration of tacrolimus in the blood of liver transplant patients. Int J Clin Pharmacol Ther. 2010 Mar;48(3):224-9. doi: 10.5414/cpp48224.
  5. Lee HJ, Jo S, Ryu J, Jeong HS, Lee G, Ryu MH, Jung MH, Kim H, Kim BJ. Effects of Schisandra chinensis Turcz. fruit on contact dermatitis induced by dinitrofluorobenzene in mice. Mol Med Rep. 2015 Aug;12(2):2135-9. doi: 10.3892/mmr.2015.3618.
  6. Panossian A, Wikman G. Evidence-based efficacy of adaptogens in fatigue, and molecular mechanisms related to their stress-protective activity. Curr Clin Pharmacol. 2009 Sep;4(3):198-219. doi: 10.2174/157488409789375311.
  7. Jeong EJ, Lee HK, Lee KY, Jeon BJ, Kim DH, Park JH, Song JH, Huh J, Lee JH, Sung SH. The effects of lignan-riched extract of Shisandra chinensis on amyloid-β-induced cognitive impairment and neurotoxicity in the cortex and hippocampus of mouse. J Ethnopharmacol. 2013 Mar 7;146(1):347-54. doi: 10.1016/j.jep.2013.01.003.
  8. Kim HK, Bak YO, Choi BR, et al. The role of the lignan constituents in the effect of Schisandra chinensis fruit extract on penile erection. Phytother Res. 2011;25(12):1776-1782.21469238
  9. Kim MH, Choi YY, Han JM, Lee HS, Hong SB, Lee SG, Yang WM. Ameliorative effects of Schizandra chinensis on osteoporosis via activation of estrogen receptor (ER)-α/-β. Food Funct. 2014 Jul 25;5(7):1594-601. doi: 10.1039/c4fo00133h.