B12

B12 – vitamín pro vaši životní energii

Vitamín B12 známý díky chemické struktuře obsahující kobalt i jako kobalamin je právem nazýván vitamínem skutečného života nebo vitamínem životní energie. Je hnací jednotkou pro vitálně důležité procesy v našem těle, mezi něž například patří:

B12 – vitamín pro vaši životní energii

- Produkce energie (produkce ATP)

- Buněčný růst a dělení

- Syntézu DNA

- Tvorba červených krvinek (pro dostatečné dozrávání červených krvinek)

- Metabolismus bílkovin, sacharidů i tuků

- Trávicí procesy a procesy vstřebávání živin z potravin

- Tvorba nervových přenašečů v mozku - neurotransmiterů  -  B12 je zdrojem methylové skupiny, což je složka důležitá pro tvorbu těchto přenašečů). Tvorba myelinového obalu nervových buněk

- Tvorba hormonu důležitého pro kvalitní spánek – melatoninu

- Tvorbu a odbourávání aminokyselin

- B12 je také zásadně důležitý pro reprodukční systém mužů i žen

Mimo tyto a další jiné procesy v těle je B12 kriticky důležitým vitamínem také pro zdraví našich cév a celého krevního oběhu. Velice významně může přispět k léčbě či prevenci srdečních onemocnění, kdy spolu s kyselinou listovou a dalšími vitamíny skupiny B pomáhá ochránit cévní kapiláry. Snižuje tedy riziko vzniku srdečních onemocnění.

Protože je vitamín B12 kriticky důležitý pro tvorbu červených krvinek, jeho dlouhodobý nedostatek může být příčinou snížené krvetvorby, deformace červených krvinek a může vést až k anémii. S tímto také souvisí další funkce B12, která usnadňuje vstřebatelnost železa.

B12 a homocystein

Obrovskou roli hraje také vitamín B12 ve snižování hladiny látky zvané homocystein (pro tělo vlastní a kriticky důležitá aminokyselina, která však bez dostatečného množství vitamínů řady B, především B12 a B6 není odbourávána a dochází ke zvyšování hladiny homocysteinu v krvi (není totiž rozložena látkovou výměnou). Zvýšená hladina této aminokyseliny je dnes spojována s velkým množstvím velice závažných zdravotních komplikací a onemocnění (ve vyšších koncentracích jde o nervový a cévní toxin!). Při nedostatku vitaminu B12 tak může docházet k akumulování homocysteinu a k „urychlení“ koronární mozkové a periferní aterosklerózy. Zvýšená hladina homocysteinu je také spojována se vznikem Alzheimerovy choroby.

Vitamíny skupiny B paří mezi vitamíny rozpustné ve vodě. Pokud jsou přítomny v těle v nadbytku, jsou vylučovány močí. Většinou tedy nenastává situace, kdy je v těle nadbytek těchto vitamínů. Avšak konkrétně vitamín B12 je ukládán do zásob v játrech, ledvinách, a jiných tkáních (na poměrně dlouhou dobu jako zásobu – cca na 1 rok), a proto se jeho nedostatek nemusí projevit hned, ale mnohem později, kdy je ho v těle skutečně málo. Tato situace může nastat např. když tělo není schopno B12 absorbovat i přes dostatečný příjem z potravin, nebo pokud tělo dlouhodobě bojuje např. se zvýšenými hladinami již zmíněné aminokyseliny homocystein aj (zmíněno níže). Po pár letech chronického nedostatku B12 může dojít např. k nevratnému neurologickému poškození mozku, zrakových nervů, anémii a dalším závažným poruchám. Nedostatek B12 bývá v dnešním světě docela častý a mnoho z nás si jeho nedostatek ani neuvědomuje.

Jak je to s jeho dostupností pro tělo?

Vitamín B12 je v potravě navázán na bílkovinu. Je uvolňován zahřátím, okyselením žaludeční šťávou a enzymatickým štěpením bílkovin (pepsin). Pro biologickou dostupnost je nutná souhra několika důležitých faktorů. Jedním z nich je přítomnost tzv. Intrinsic faktoru, který zajišťuje navázání vitamínu B12 na specifický receptor ve střevní sliznici a tím umožní jeho vstřebání.

Dalším faktorem pro vstřebání je kyselý žaludeční obsah a přítomnost trávicího enzymu pepsinu, který umožní uvolnění B12, aby mohl být vstřebán (Pozn. je tedy nutná správná funkce slinivky břišní, která enzym pepsin produkuje).

Kdy může vzniknout nedostatek vitamínu B12?

- Nedostatečný přísun B12 z potravin (především problém u vegetariánů)

- Různé metabolické onemocnění, nedostatečnost

- Porucha vstřebávání tohoto vitamínu (i přesto, že máme dostatek živočišných potravin, tělo nemusí být schopno B12 vsřebávat)

- Specifické druhy diet omezující konzumaci masa, vajec aj.

- Nekvalitní stravování (potažmo poškozená střeva)

- Různá onemocnění jako např. onemocnění ledvin

- Užívání antikoncepce

- Alkohol, nadměrné pití kávy

- Řada léků či tablet např. na spaní, proti stresu, antacida na trávení

-  U starších osob s nedostatečnou tvorbou kys. chlorovodíkové v žaludku (toto může platit i u osob s krevní skupinou A, kteří mají tendenci také k nižší tvorbě žaludeční kyseliny, díky čemuž pak může docházet k nedostatečnému uvolňování B12 z potravin). Řešením by zde mohlo být užití např. jablečného vinného octa spolu s teplejší vodou před jídlem. U starších lidí nastává tento problém také díky nedostatečné tvorbě již zmíněného Intrinsic factoru.

- Stresovými situacemi (které velice silně ovlivňují využitelnost a vstřebatelnost jakýchkoliv složek potravy)

Jaké jsou nejčastější projevy jeho nedostatku?

- Svalová slabost, nedostatečná celková fyzická energie

- Časté změny nálad, deprese, migrény, apatie

- Poruchy paměti, „zamlžené“ myšlení, neschopnost soustředit se

- Často slabší reflexní reakce, brnění v rukou či v nohou

- Špatná snášenlivost výkyvů teplot

- Často bývá příznakem také tinnitus (ušní šelest)

- Nespavost

Zdroje vitamínu B12

Nejlepším zdrojem vitamínu B12 je samozřejmě příjem z živočišných potravin, zejména  z hovězího a jehněčího masa (především játra a ledviny) pocházejících z volných chovů trávou krmeného dobytka, ze zvěřiny, organických vajec, z některých ryb jako např. losos (divoce chycený, ne farmovaný), z mořských plodů (pozor však na kontaminaci mědí), z mléka (nepasterizované, nehomogenizované, tedy raw, v bio kvalitě) či z organických kuřat.

Dalším způsobem, jak zajistit dostatečný přísun B12, zejména v nejvíce akutních fázích, je injekční podávání (často však také po úrazech nebo neschopnosti přibírat na váze či při jakýchkoliv nervových poruchách svalů) nebo suplementace kvalitními doplňky stravy (kapsle, sprej, kapky). V případě kapek či spreje je vhodné užít dávkování pod jazyk, kde je zajištěna nejvyšší a nejrychlejší vstřebatelnost do krevního oběhu. Doporučená denní dávka je 2,4 µg, avšak jde o velice individuální věc.

Při užívání B-komplexu nebo i multivitamínu, kde je obsažen B-komplex, se často setkáváme s tím, že moč je najednou velice silně zbarvena výrazně žlutou barvou. Není však čeho se obávat. Toto zbarvení je dáno riboflavinem (B2) , který je v B-komplexech často obsažen.

Autorka článku: Mgr. Monika Musilová

Zdroje:

https://www.verywell.com/the-scoop-on-folate-and-vitamin-b12-90003

http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2014/02/05/antacids-vitamin-b12-deficiency.aspx

Herbert V, Das K. Vitamin B12 in Modern Nutrition in Health and Disease. 8th ed. Baltimore, MD: Williams & Wilkins, 1994.

https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminB12-HealthProfessional/