bojová umění

Bojová umění jako trénink pro tělo i mysl

V posledních letech stále více lidí objevuje výhody, které může přinést zařazení bojových umění do jejich fitness programu. Muži i ženy různého věku si začali uvědomovat, že tvrdý trénink a disciplína, kterou bojová umění vyžadují, obohacují nejen jejich sportovní život. Dnes máme na výběr z široké palety bojových umění a vzhledem k tomu, že jejich popularita neustále roste, jejich lekce jsou k dispozici v podstatě v každém městě. Časová a finanční náročnost tréninku bojových umění je srovnatelná s jakoukoliv jinou sportovní disciplínou, ale oproti jiným sportům nabízí bojová umění jedinečnou kombinaci fyzického i psychického tréninku.

Bojová umění jako trénink pro tělo i mysl

Mnoho lidí si zpočátku myslí, že jediným účelem tréninku bojových umění, je naučit se sebeobraně. Přestože i sebeobrana je jejich součástí, bojová umění jako kung-fu, karate nebo ju-jitsu přinášejí řadu dalších benefitů. Náročné tréninky pomohou vytvarovat a zpevnit tělo, zlepšit koordinaci, rovnováhu a flexibilitu. Lidé po něm mají lepší náladu, snáze se vypořádávají se stresem a celkově tak podporují svou fyzickou i duševní pohodu.

Jak jsme již zmínili, trénink bojových umění se nezaměřuje pouze na fyzickou stránku, ale vyžaduje i přísnou disciplínu mysli. Díky lekcím bojových umění se zlepší sebekontrola a schopnost koncentrace. To povede nejen ke zlepšení v samotných bojových uměních, ale také ke snazšímu plnění úkolů ve škole nebo v zaměstnání, což se pozitivně odráží rovněž na sebevědomí.

Jaké bojové umění si vybrat?

Pokud nevíte, jaké bojové umění si vybrat, zkuste se zamyslet nad několika faktory. Chcete používat při boji ruce více než nohy? Pak je pro vás vhodný například box, kung-fu nebo aikido. Pokud se chcete zaměřit spíše na kopy, pak pro vás bude správnou volbou karate, taekwondo nebo muay thai. Judo, ju-jitsu nebo zápas budou zase vhodné pro všechny, kteří místo úderů raději používají různé páky a hody. Ať už hledáte více či méně kontaktu, z široké škály bojových umění si určitě vyberete to, které vám bude vyhovovat.

Zde najdete několik základních informací o vybraných bojových uměních, které by vám mohly pomoci najít si svůj preferovaný styl:

Karate – hodně se zaměřuje na tvrdé údery a kopy. Karate zahrnuje učení respektu k sobě a svým schopnostem a také respektu k ostatním. Díky tomu, že se studenti karate učí respektu a disciplíně, jedná se o dobrou volbu i pro děti a mládež.

Taekwondo – zahrnuje mnoho výbušných pohybů, jako jsou například vysoké kopy. Pomůže vybudovat sílu, kardiovaskulární kondici a flexibilitu. Aby však mohl někdo začít s taekwondem, bude už potřebovat pokročilejší fyzickou kondici.

Kung-fu – každý, kdo slyší kung-fu, si hned představí filmy s Brucem Lee. Existuje mnoho stylů kung-fu a pro začátek není nutná vysoká fyzická zdatnost, protože s postupným tréninkem se bude zlepšovat i úroveň síly a flexibility.

Judo – místo úderů využívá různé techniky hodů, strhů a páčení. Boj se odehrává v postoji nebo na zemi. Než někdo začne s judem, měl by se nechat zkontrolovat lékařem, jestli nemá příliš křehké kosti nebo se mu snadno netvoří modřiny a podlitiny.

Kickbox – kombinuje box s prvky karate. Zahrnuje jak boj v těsné blízkosti, tak i kopy a údery na delší vzdálenosti.

Tai Chi – zaměřuje se na meditativní dýchání, podobně jako jóga, a kombinuje jej s pohyby z kung-fu, které jsou však prováděny pomaleji. Tai Chi se může věnovat kdokoliv bez ohledu na věk nebo fyzickou kondici, protože není pro tělo nikterak stresující.

MMA - výběr bojových umění je opravdu široký, v současné době se ale pravděpodobně největší oblibě mezi fanoušky těší MMA (Mixed Martial Arts, smíšená bojová umění). MMA spojuje techniky různých bojových umění, umožňuje využití různých úderů i chvatů a boj se odehrává v postoji i na zemi. Zápasy se odehrávají v typické kleci ve tvaru oktagonu a trvají zpravidla 3 kola po 5 minutách. Pro MMA je kromě výborné fyzické kondice důležitá také všestrannost bojovníků, protože pokud by se bojovník specializoval pouze na jeden způsob boje, neměl by šanci uspět.

Jak může vypadat trénink bojových umění

Pokud člověk začíná s bojovým uměním, měl by mít alespoň základní úroveň síly a fyzické kondice. Přestože silový trénink není klíčovým prvkem pro to, aby se jedinec stal špičkovým zápasníkem, může mu na jeho cestě výrazně pomoci. Právě silový trénink totiž pomáhá budovat sílu a kondici, které jsou pro tělo nezbytné. Důležité je, že by se měl orientovat především na komplexní vícekloubové cviky, jako je dřep, mrtvý tah, bench press nebo military press. Zároveň je vhodné zapojit také cviky s vlastní vahou, tedy různé varianty kliků a shybů a samozřejmě cviky pro posílení středu těla. Tyto cviky rozvíjí nejen sílu a kondici, ale zároveň zlepšují koordinaci a práci s vlastním tělem v prostoru.

Každý bojovník potřebuje také dostatečnou vytrvalost, aby mu vystačily síly po celou délku zápasu. Proto by měl trénink už od počátků zahrnovat také vytrvalostní složku. Začátečníci by měli každý trénink začít volnějším během na zahřátí a postupem času by měli prodlužovat uběhnutou vzdálenost. Následovat by měla intervalová cvičení o vysoké intenzitě, která by ideálně měla délkou trvání napodobovat délku jednotlivých kol ve skutečném zápase. Po těchto intenzivních cvičeních by měl opět následovat delší výběh ve volném tempu. Tímto způsobem je možné postupně rozvíjet rychlost i vytrvalost.

Trénink bojových umění se samozřejmě neobejde bez pravidelného nácviku jednotlivých bojových technik. I pro začátečníky může být důležité do tréninku sparing, který pomáhá bojovníka připravit na skutečný zápas. Sparing pomáhá budovat sebedůvěru a bojovník si může v tréninkovém prostředí vyzkoušet různé strategie a techniky, které následně uplatní ve skutečném zápase. Zároveň sparing pomůže odhalit silné i slabé stránky a bojovník se tak může více soustředit na oblasti, které je potřeba rozvíjet.

Bojová umění a výživa

Správná výživa je neoddělitelnou součástí úspěšného progresu ve všech sportech a ani bojová umění nejsou výjimkou. Tělu je potřeba zajistit dostatek kvalitní energie, aby zvládlo tvrdé tréninky a zápasy. Zároveň však jedinec nesmí kalorický příjem přehánět, protože nikdo s sebou nechce tahat tukové zásoby, které by měly negativní vliv na výkonnost. Jídelníček by se tak podobně jako u ostatních sportů měl orientovat především na základní potraviny, dostatečný příjem bílkovin, ovoce a zeleniny a minimalizaci příjmu vysoce průmyslově zpracovaných potravin a dalších nevhodných složek. Podrobnější informace k výživě jsou například v tomto článku.

Pokud pravidelněji sledujete bojové sporty, určitě jste si všimli, že profesionální zápasníci často před zápasem shazují tělesnou váhu, aby se vešli do konkrétní váhové kategorie. Často pro dosažení požadované hmotnosti využívají nejen klasickou redukční dietu, ale také různé metody odvodnění a jiné techniky. Tyto postupy však mohou být pro nezkušeného zápasníka nebezpečné a jejich nesprávná aplikace může znamenat nejen výraznou ztrátu výkonnosti, ale i další zdravotní komplikace. Opatrnost je tedy v tomto případě na místě.

Závěr

Existuje jen málo sportů, které by v sobě kombinovaly komplexní rozvoj fyzických i psychických dovedností tak, jako bojová umění. Pokud tedy hledáte vhodný trénink pro vaše tělo i mysl, mohou být bojová umění tou správnou volbou. Jako začátečníci se nebojte vyzkoušet více různých typů bojových umění, abyste si mohli vybrat ten, který vám bude nejvíce vyhovovat a budete tak schopni z něj vytěžit nejvíce užitků pro svůj fyzický i psychický rozvoj.

Autor článku: Mgr. Tomáš Pavelek