grass fed

Grass-fed proteiny - nová laťka kvality mezi proteiny

Na kvalitu proteinu má v prvé řadě vliv použitá surovina. A kvalita se počítá už od momentu, kdy se kráva, od níž surovina pochází, pase volně na pastně a nebo je zavřená ve velkochovu. To mnoho výrobců zapomíná zmínit. Pojďme se proto na celý proces podívat blížeji.

Grass-fed proteiny - nová laťka kvality mezi proteiny

Zhruba do poloviny 20. století byl téměř všechen dobytek krmen travou (tedy grass-fed). Situace se však změnila, když se zvýšila poptávka a spotřeba a bylo tak potřeba dosáhnout vyšší produkce hovězího masa a mléčných výrobků. V současné době jsou krávy v rámci konvenčního chovu krmeny stravou na bázi obilovin, aby docházelo k jejich rychlejšímu růstu a mohly tak být co nejdříve použity pro produkci masa nebo mléčných výrobků. Tato nutriční strategie zajišťuje producentům vyšší zisk, ale zároveň může mít vliv na nutriční kvalitu masa a mléčných výrobků.

Výzkumy ukazují, že krmivo, které krávy konzumují, může mít vliv na složení mastných kyselin a hladiny antioxidantů v mase a mléčných výrobcích. Tráva je pro krávy přirozenou potravou a čtyři komory jejich žaludků jim umožňují maximálně využít všechny živiny, které obsahuje. Prospěšné bakterie v žaludcích krav potřebují pro své fungování optimální pH, které však může být při konzumaci obilovin narušeno a krávy krmené obilovinami mohou být náchylnější k onemocněním zažívacího traktu nebo problémům s imunitou. U krav krmených obilovinami byl také pozorován vyšší výskyt bakterie E. coli.

Mastné kyseliny

Jednou z nejzásadnějších výhod masa a mléčných výrobků z krav krmených travou je profil mastných kyselin. Obsahují totiž vyšší hladiny omega 3 mastných kyselin, které mají protizánětlivé účinky, a mnoho dalších prokázaných zdravotních benefitů. Díky konzumaci masa a mléčných výrobků z krav krmených travou tak můžete výrazně přispět ke zlepšení poměru příjmu omega 3 a 6 mastných kyselin, což může mít pozitivní vliv na vaše zdraví. [1]

Maso a mléčné výrobky z krav krmených travou jsou také výborným zdrojem CLA (konjugovaná kyselina linolová). Hladiny CLA jsou u produktů z krav krmených travou 3 až 5 krát vyšší než u konvenčně chovaného dobytku. Konzumace CLA má mnoho potenciálních benefitů. Může mít pozitivní vliv na tělesnou kompozici, protože podporuje metabolismus, pomáhá se spalováním tuku a zároveň přispívá k zachování svalové hmoty. CLA dále posiluje imunitní systém, snižuje riziko rozvoje kardiovaskulárních onemocnění a vysokého krevního tlaku. [2]

Vitamíny a antioxidanty

Kromě lepšího profilu mastných kyselin mají produkty z krav krmených travou vyšší hladiny prekurzorů vitamínů A a E a také obsahují více glutathionu. Glutathion je jedním z nejsilnějších antioxidantů, skládá se z cysteinu, glycinu a glutaminu. Glutathion chrání organismus před oxidativním poškozením, podporuje správnou funkci imunitního systému a působí protizánětlivě. Zároveň může mít pozitivní vliv i na sportovní výkon, protože snižuje poškození svalů a pomáhá urychlit regeneraci. [3]

Mléko krav krmených travou obsahuje také vyšší hladiny beta-laktoglobulinu, laktoferinu a lysozymu. Beta-laktoglobulin má protizánětlivé účinky, pomáhá snižovat krevní tlak a hladinu cholesterolu. Laktoferin reguluje imunitní systém a pomáhá chránit organismus proti virům a bakteriím. Lysozym dokáže narušovat buněčnou stěnu bakterií a má tak silné antibakteriální účinky. [4]

Maximální čistota

Produkty z krav krmených travou v naprosté většině případů neobsahují kontroverzní suroviny, jako je např. sója, lepek nebo GMO. Zároveň u nich na rozdíl od konvenčních chovů nedochází k užívání hormonů nebo antibiotik, které se následně mohou hromadit v lidském organismu. Grass-fed proteiny navíc málokdy obsahují umělá sladidla nebo jiná balastní aditiva, se kterými mohou být spojena potencionální rizika pro lidské zdraví i životní prostředí.

Přestože se nejedná o přímý dopad na vaše zdraví, konzumací grass-fed produktů podporujete ekologické zemědělství, které využívá šetrnějších metod chovu hospodářských zvířat a pěstování rostlin. Díky tomu nemají tak výrazný negativní vliv na životní prostředí jako konvenční zemědělství. A čím zdravější bude prostředí, ve kterém žijete, tím zdravější budete i vy.

Závěrem

Grass-fed produkty mají oproti produktům konvenčního zemědělství řadu výhod. Obsahují důležité živiny, které mohou podporovat vaše zdraví i výkonnost. Neobsahují GMO, umělá sladidla nebo balastní aditiva, která mohou mít negativní účinky na vaše zdraví. Jejich produkce je navíc šetrnější k životnímu prostředí. Na trhu se sportovní výživou i mezi běžnými potravinami se v současné době objevuje stále více kvalitních grass-fed produktů, neváhejte je tedy vyzkoušet.

Autor článku: Mgr. Tomáš Pavelek

Reference:

  1. Stockdale, C. Richard, Glen P. Walker, William J. Wales, Dawn E. Dalley, Anne Birkett, Zhiping Shen, and Peter T. Doyle. "Influence of Pasture and Concentrates in the Diet of Grazing Dairy Cows on the Fatty Acid Composition of Milk." Journal of Dairy Research 70.3 (2003): 267-76. Web.
  2. Lawson, RE, Moss, AR & Givens, DI (2001) The role of dairy products in supplying conjugated linoleic acid to man's diet: a review. Nutrition Research Reviews 14, 153-172.
  3. Bounous G., Gold P. 1991 . The biological activity of undenatured dietary whey proteins: role of glutathione. Clin Invest Med.Aug;14(4):296-309.
  4. Kuczyńska B, Puppel K, Gołebiewski M, Metera E, Sakowski T, Słoniewski K. Differences in whey protein content between cow's milk collected in late pasture and early indoor feeding season from conventional and organic farms in Poland. J Sci Food Agric. 2012 Nov;92(14):2899-904.