mct tuky

MCT tuky – efektivní zdroj energie a pomoc pro trávící trakt a mozek, díl 2.

V minulém díle jsme podrobně popsali, co jsou to MCT tuky a zmínili jejich účinek při redukci hmotnosti. Ve druhém díle se zaměříme na trávící trakt a zejména na vliv na funkci mozku a kognitivní schopnosti.

MCT tuky – efektivní zdroj energie a pomoc pro trávící trakt a mozek, díl 2.

Zdraví trávícího traktu

Mastné kyseliny jsou důležitý zdroj energie pro mnoho tělesných tkání, vedle toho ale mají ještě několik důležitých funkcí. MCFA a MCT pravděpodobně zlepšují stav střeva, funkci střevního epitelu a mají také protizánětlivé vlastnosti. (1) Kyselina kaprylová (C8) svými protizánětlivými vlastnostmi reguluje TLR4 (transmembránový protein) a potlačuje signální dráhy NF-κb, které ovlivňují zánětlivou reakci. (2) MCT mají navíc antimikrobiální vlastnosti, tlumí množení určitých druhů houby Malassiezi, která se často vyskytuje v nemocnicích. (3)

MCT rovněž pomáhají proti průjmu u dospělých i dětí. Studie s čínskými dělníky pracujícími v tunelech, kterým byl po dobu 12 týdnů podáván nápoj s MCT nebo placebo, ukázala významné snížení symptomů průjmu už po 4 týdnech. MCT rovněž redukovaly pro-zánětlivé markery a posílily činnost proti-zánětlivých cytokinů. Ukázalo se, že MCT redukuje škodlivé kmeny Bacteroides, Roseburia l, Lachnospira a zvyšuje aktivitu prospěšných kmenů Blautia a Fusicatenibacter. (4) Jiná studie s malými dětmi a kojenci ukázala, že suplementace MCT pomohla zmírnit akutní průjem a kolonizaci houbami za současného zlepšení stavu mikrobiomu. (5,6)

Zdraví mozku

Ketolátky jsou ve vodě rozpustné molekuly nebo sloučeniny obsahující ketonové skupiny. Jsou produkované z mastných kyselin v játrech. (7) Produkce ketonů obecně nastává při hladovění, když tělo kvůli energii spaluje tuk namísto spotřebovávání glukózy. Přednostně jsou využívány mozkem. (8) Konzumace MCt umožňuje tělu produkovat ketony i po jídle. Ketony jsou rychle metabolizovány játry a vzniká neuroprotektivní efekt díky tomu, že mozek má alternativní zdroj energie. (9)

MCT s obsahem C8 a C10 (kyseliny kaprylové a kaprinové) mají oproti jiným mastným kyselinám rozdílné vlastnosti, jsou rozpustné ve vodě a proto s nimi buňky zacházejí jinak. Studie ukázala, že i extrémně vysoká suplementace MCT (více než 80 g denně) vede k vyšší hladině ketonů v plazmě a žádným vedlejším efektům. Toto množství přispělo zhruba k 9 % energetického metabolismu mozku. Studie tak potvrdila, že příjem MCT ve stravě má u mladých zdravých jedinců dopad na zdraví mozku a energetický metabolismus. (10)

Systematická recenze šesti studií potvrdila, že MCT obsažené v ketogenní stravě zlepšily ukazatele paměťových funkcí ve čtyřech ze šesti studií. (12) Jiná studie studie sledovala kognitivní výkon u zdravých dospělých jedinců, který byl zvýšen během čtyřtýdenní suplementace 0, 12 nebo 18 h MCT denně. Výzkumníci uvedli, že suplementovaní účastníci ve srovnání se skupinou s placebem výrazně zlepšili výkon v kognitivních úkolech po dvou týdnech suplementace u obou skupin s MCT, bez významných rozdílů mezi těmito dvěma. (13)

Covid

MCT také podporují zotavení z kognitivních změn v akutní fázi Covidu, které mohou přetrvávat i po uzdravení. Mezi dlouhodobé příznaky patří kognitivní dysfunkce běžně známá jako mozková mlha. Suplementace MCT podporuje mozek po Covidu pravděpodobně díky zmírnění cerebrálního hypometabolismu glukózy. (14) MCT olej také pomáhá u seniorů s mírným poklesem kognitivních funkcí. Pozitivní efekt se projevil už při suplementaci 19,9 g denně během 7 dní. (15) V jiné studii se seniory se při podávání 30 g denně po dobu 6 měsíců zvýšilo využití ketonů v mozku, což vedlo ke zlepšení několika kognitivních ukazatelů. Metabolismus ketonů v mozku se zvýšil o 230 % u 52 účastníků studie. (16) Sekundární a spolehlivý zdroj energie pro mozek je prospěšný pro kognitivní zdraví, protože může předcházet neurodegenerativním onemocněním spojeným s nízkým metabolismem glukózy v mozku. (17)

Kognitivní zhoršení

Vliv MCT na kognitivní zdraví byl také zkoumán také u degenerativních onemocnění. První klinická zkouška v Japonsku v roce 2016 a týkala se účinku MCT na Alzheimerovu chorobu (AD). Účastníci dostávali 20 g MCT (C8) denně po dobu tří měsíců. Bylo hlášeno, že došlo k mírnému zlepšení MMSE skóre u specifických pacientů, kterým chybí alela (gen) ApoE4, ale ne u všech sledovaných jedinců. Další studie ukazují, že MCT mohou pomoci u pacientů s AD stabilizovat nebo zlepšit kognitivní schopnosti. Šestiměsíční randomizovaná klinická studie, ve které se pacientům podávalo 42 g denně nebo maximální tolerované množství vedlo ke zlepšení kognitivních schopností u 80 % účastníků. (19) Nedávný meta-analýza potvrdila, že MCT můžou zlepšit kognitivní funkce u pacientů s AD. 848 účastníků z 10 klinických studií zaznamenalo všechny významné zlepšení obecných kognitivních funkcí v rozmezí dávek od 5 g do 30 g/den. (20)

Závěr

MCT mohou kromě redukce hmotnosti přispět také ke zlepšení energetického metabolismu mozku i ve stavu sytosti, ke zlepšení kognitivního poklesu po Covidu a také ke zlepšením kognitivního poklesu u jedinců s neurodegenerativními onemocněními.  

Autor článku: Tomáš Kouřil

Zdroje:

  1. Xu E, Chen C, Fu J, Zhu L, Shu J, Jin M, Wang Y, & Zong X. Dietary fatty acid in gut health: Absorption, metabolism and function. Animal Nutrition. 2021; 7 (4) 1337-1344
  2. oopashree PG, Shetty SS, & Kumari NS. Effect of medium chain fatty acids in human health and disease. Journal of Functional Foods. 2021; 87, 104724
  3. Papavassilis C, Mach KK, & Mayser PA. Medium-chain triglycerides inhibits growth of Malassezia: Implications for prevention of systemic infection. Critical Care Medicine. 1999; 27 (9) 1781-1786
  4. Xu Q, Li H, Liu Y, Zhang P, Zhang Y, Zhang X, & Liu Y. Medium-chain triglycerides reduce diarrhea with improved immune status and gut microbiomics in tunnel workers in China. Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition. 2022; 31 (2) 229-241
  5. Romo JA, Arsenault AB, Laforce-Nesbitt SS, Bliss JM, & Kumamoto CA. Minimal Effects of Medium-Chain Triglycerides Supplementation on the Intestinal Microbiome Composition of Premature Infants: A Single-Center Pilot Study, Nutrients. 2022; 14 (10) 2159
  6. Tanchoco CC, Cruz AJ, Rogaccion JM, Casem RS, Rodriquez MP, Orense CL, & Hermosura LC. Diet supplemented with MCT oil In the management of childhood diarrhea. Asia Pacificc Journal of Clinical Nutrition. 2007; 16 (2) 286-292
  7. Cahill GF, & Veech RL. Ketoacids? Good medicine. Transactions of the American Clinical and Climatological Association. 2003; 114 (149-163
  8. Féry BEO. Ketone body production and disposal: effects of fasting, diabetes, and exercise.
  9. Shcherbokova K, Schwarz A, Apryatin S, Karpenko M, & Trofimov A. Supplementation of Regular Diet With Medium-Chain Triglycerides for Procogitive Effects: A Narrative Review. Fronteirs in Nutrition. 2022; 9, online. doi: 10.3389/fnut.2022.934497
  10. Courchesne-Loyer A, Fortier M, Tremblay-Mercier J, Chouinard-Watkins R, Roy M, Nugent S, Castellano CA, & Cunnane SC.
  11. Stimulation of mild, sustained ketonemia by medium-chain triglycerides in healthy humans: Estimated potential contribution to brain energy metabolism. Nutrition. 2013; 29 (4) 635-640 12 Giannos P, Prokopidis K, Lidoriki I, Triantafyllidis KK, Kechagias KS, Celoch K, Candow DG, Ostojic SM, Forbes SC. Medium-chain triglycerides may improve memory in non-demanted older adults: a systematic review of randomised clinical trials. BMC Geriatrics. 2022; 22, 817.
  12. Ashton JS, Robers JW, Wakefield CJ, Page RM, MacLaren DPM, Marwood S, & Malone JJ. The effects of medium chain (MCT) supplementation cuing a C8:C10 ration of 30:70 on cognitive performance in healthy young adults. Physiology & Behaviour. 2021; 229, 113252
  13. Juby AG, Cunnane SC, & Mager DR. Refuelling the post COVID-19 brain: Potential role of ketogenic medium chain triglyceride supplementation: an hypothesis. Frontiers in Nutrition. 2023; 10. doi: 10.3389/fnut.2023.1126534
  14. Yomogida Y, Matsuo J, Ishida I, Ota M, Nakamura K, Ashida K, & Kunugi H. An fMRI Investigation into the Effects of Ketogenic MediumChain Triglycerides on Cognitive Function in Elderly Adults: A Pilot Study. Nutrients. 2021; 13 (7) 2134
  15. Fortier M, Castellano CA, Croteau E, Langlois F, Bocti C, St-Pierre V, Vandenberghe C, Bernier M, Roy M, Descoteaux M, Whittingstall K, Lepage M, Turcotte ÉE, Fulop T, & Cunnane SC. A ketogenic drink improves brain energy and some measures of cognition in mild cognitive impairment. Alzheimer’s & Dementia. 2019;
  16.  (5) 625-634 17 Abe S, Ezaki O, & Suzuki M. Medium-Chain Triglycerides (8:0 and 10:0) Increase Mini-Mental State Examination (MMSE) Score in Frail
  17. Jenson NJ, Wodschow HZ, Nilson M, & Rungby J. Effect of Ketone Bodies on Brain Metabolism and Function in Neurodegenerative Diseases. International Journal of Molecular Science. 2020; 21 (22) 8767
  18. Ohnuma T, Toda A, Kimoto A, Takebayashi Y, Higashiyama R, Tagata Y, Ito M, Ota T, Shibata N, & Arai H. Benefits of use, and tolerance of, medium-chain triglyceride medical food in the management of Japanese patients with Alzheimer’s Disease: A prospective, open-label pilot study. Clinical Interventions in Aging. 2016; 11, 29-36
  19. Juby AG, Blackburn TE, & Mager DR. Use of medium chain triglyceride (MCT) oil in subjects with Alzheimer’s disease: A randomised, double-blind, placebo-controlled, crossover study with an open-label extension. Alzheimer’s and Dementia: Translational Research & Clinical Interventions. 2022; 8 (1) e12259
  20. Sun L, Ye KX, Wong HLK, Wang L, Lim SL, Chao YX, Zhang C, Yap KZ, & Feng L.. The Effects of Medium Chain Triglycerides for Alzheimer’s Disease Related Cognitive Impairment: A systematic Review and Meta-Analysis. Journal of Alzheimer’s Disease. 2023; 94