menopauza

Menopauza - úleva od symptomů přírodní cestou, díl 1.

Pro mnoho žen je menopauza část života, které se obávají, obzvlášť proto, že v souvislosti s ní slyšíme hlavně špatné věci. Menopauzou si projdou všechny ženy, ne nutně se však musí vždy potýkat se závažnými symptomy bez pomoci. Ve dvoudílném seriálu o tomto životním období se proto nejdřív podíváme na to, co se během menopauzy v těle odehrává, a poté na účinné látky, které mohou výrazně zmírnit symptomy.

Menopauza - úleva od symptomů přírodní cestou, díl 1.

Pokud chceme menopauze lépe porozumět a také se s ní lépe vyrovnat, pomůže vnímat ji jako přirozený proces spojený se stárnutím. Nejde o medicinský nebo chronický problém, jak si mnozí myslí. Když přijde na hledání úlevy od symptomů menopauzy, nejtěžší část jsou emoční a fyzické projevy. Tím se myslí nechtěné a nečekané změny nálad, úzkost, deprese, snížené libido, pokles energie, příbytek na váze a bolesti hlavy.

Konvenční a velmi častá léčba symptomů menopauzy obnáší hormonální terapii. To znamená užívání léků s estrogenem nebo progesteronem nebo používání hormonálních krémů. Pro zdraví žen to však znamená zvýšená zdravotní rizika. Je tu ale dobrá zpráva – pokud se během menopauzy stanou symptomy nesnesitelnými, je možné je přírodní cestou zvládnout. Aniž bychom zvyšovali riziko vzniku jistých chorob.

Číslo 1. na seznamu věcí, které pomáhají? Cvičení. To proto, že obzvláště v období menopauzy je zvýšené riziko vzniku metabolických onemocnění. Nová studie (2) z roku 2018 přišla s tím, že riziko vzniku civilizačních / metabolických onemocnění jako je diabetes typu 2 lze během období menopauzy výrazně snížit pomocí cvičení a snížením příjmu kalorií.

Co je to vůbec menopauza?

Menopauza se dělí na tři období – perimenopauza, menopauza a postmenopauza. Na rozdíl od obecného sdíleného pohledu netrvá menopauza věčně. Tělo si na změny postupně zvykne. Jak dlouho to trvá, je u každé ženy individuální.

Menopauza je definitivní ukončení menstruačního cyklu a schopnosti otěhotnět. Je stanovená na rok od poslední menstruace. Po roce od poslední menstruace je žena v období menopauzy a už se pravděpodobně potýká s některými nepříjemnými symptomy. V tomto období dochází k ukončení funkčnosti vaječníků a k hormonálním změnám.

Typické projevy menopauzy:

  • Nepravidelná menstruace
  • Návaly horka a noční pocení
  • Změny nálad
  • Vaginální suchost
  • Nárůst tuku v břišní oblasti, váhový příbytek
  • Nespavost, nekvalitní spánek
  • Vypadávání vlasů, suchá kůže
  • Snížení libida
  • Zvýšené riziko kardiovaskulárních chorob nebo osteoporózy

Postupně dochází ke snížení produkce estrogenu a progesteronu. Dvanáct měsíců před menopauzou se produkce pohlavního hormonu estrogen začíná rapidně snižovat. Je třeba zmínit, že estrogen je pracuje tak, že se připojí k receptorům buněk uvnitř tkání uvnitř dělohy, prsou, ale také ledvin, srdce, ale i krevních buněk. Proto se snížení jeho hladiny tak výrazně projevuje nepříjemnými symptomy.  

Řešení kromě zmíněné hormonální terapie tkví v takových přírodních látkách, které svými vlastnostmi simulují chování estrogenu. Více si o nich povíme v dalším díle.

Autor článku: Jakub Novák

Zdroje:

  1. https://draxe.com/health/relieve-your-menopause-symptoms/
  2. https://academic.oup.com/jcem/article/104/5/1404/5144211