Kurkumin

Neznámé účinky kurkuminu - pomáhá s poškozením svalů a při depresi

Kurkuma, nejvýraznější koření v kari, tradičním indické kořenící směsi a pokrmu, je často zmiňována jako nejsilnější bylina na planetě. Existují tisíce studií popisujících benefity kurkumy, speciálně ty spojené s léčivou látkou zvanou kurkumin. Je to právě tato přírodní látka, která posouvá kurkumu mimo běžné potraviny a řadí ji mezi superpotraviny. (1)

Neznámé účinky kurkuminu - pomáhá s poškozením svalů a při depresi

Samotné koření má dlouhou tradici, zejména v Ájurvédě a Tradiční Čínské medicíně. Užívá se víc než 5000 let pro zvládání bolesti, pocení, trávení, cholesterolu, hladiny krevního cukru a pro mnohem víc. (2)

Kurkuma pochází z kořene rostliny Curcuma longa, která roste v Indii a ostatních zemích Jihovýchodní Asie. Patří do stejné rodiny jako zázvor – Zingiberaceae. Sušený kořen rostliny je rozmělněný na typický žluto-oranžový prášek, díky kterému si kurkuma zasloužila přezdívku zlaté koření. Chuť je zemitá, hořká, s trochou pálivosti. Kurkuma obsahuje několik přírodních sloučenin zvaných kurkuminoidy, speciální druh polyfenolů, díky kterým má své zázračné vlastnosti. Nejvíce aktivní látkou je kurkumin (3), který má velmi dobře popsané zdravotní benefity:

  • Snižuje zánětlivost a oxidativní stres
  • Snižuje projevy artritidy a posiluje klouby
  • Pomáhá proti diabetu, obezitě a vysokému cholesterolu
  • Podporuje stav zažívacího traktu
  • Detoxikuje

Mimo to má však kurkumin i dva další benefity, o kterých se příliš neví, pojďme se na ně podívat

Může snižovat symptomy deprese

Nejznámějším benefitem kurkuminu je jeho schopnost potlačovat zánět. Mnohem méně se ale ví, že kurkuma může pomoci s depresí. Kurkumin totiž ovlivňuje funkci neurotransmiterů skrze tzv. nervový růstový faktor (4), bílkovinu odpovědnou za vytváření nervových buněk. V odborném žurnálu Phytotherapy Research byly publikovány výsledky studie z roku 2014 (5), v níž bylo sledováno 60 jedinců s diagnostikovanou depresí. Byl podáván buď kurkumin, lék fluoxetin nebo kombinace obojího. Po šesti týdnech se ukázalo, že kurkumin byl stejně účinný jako fluoxetin.

Meta analýza (6) z roku 2020 ukázala, že kurkumin je obecně pacienty s depresí velmi dobře tolerován a pokud je přidaný ke standardní léčbě, může zlepšit depresivní a úzkostné symptomy. Za zmínku nejvíce stojí dvě studie, které tyto závěry podpořily. První (7) zahrnovala 56 jedinců, můžu i žen, a druhá 108 mužů (8). Obě srovnávaly kurkumin s placebem a obě došly k závěru, že tato přírodní látka ve srovnání s placebem efektivně redukuje symptomy deprese.

Posiluje regeneraci svalů

Výzkumy publikované v Critical Review in Food Science and Nutrition (9) zkoumaly efekt kurkuminu na regeneraci po výkonu. Co výzkumníci zjistili? „Různé suplementace s kurkuminem zlepšily vnímání bolesti a citlivost, snížily svalové poškození, zanětlivé markery a markery oxidativního stresu, zvýšily antioxidační kapacity a také pomohly s výkonem při cviku single leg sprint.“

I jiné studie přinesly podobné výsledky. Kurkumin a piperin byly například zkoumány jak ovlivňují poškození svalů při cvičení. Závěr zněl, že tyto dvě látky dovedou při užití před a po cvičení snížit některé aspekty svalového poškození. (10) Podobné výsledky měla i studie sledující poškození svalů u myší běhajících do kopce a z kopce. (11) Ukázala, že kurkumin může snížit zánět ve svalech a zmírnit úbytek výkonu spojený s výrazným povýkonovým svalovým poškozením.

Závěr

Kurkumin má velmi dobře popsané vlastnosti související se zánětem, kloubními problémy, detoxikací, diabetem a dalšími problémy. Vedle toho se objevují i nové poznatky týkající se účinku při depresi a poškození svalů.

Autor: Tomáš Kouřil

Zdroje:

  1. https://draxe.com/nutrition/turmeric-benefits-uses/
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7522354/
  3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31255636/
  4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2504526/
  5. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23832433/
  6. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31423805/
  7. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25046624/
  8. https://journals.lww.com/psychopharmacology/Abstract/2015/08000/Chronic_Supplementation_of_Curcumin_Enhances_the.9.aspx
  9. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32319320/
  10. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5358025/
  11. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17332159/