Stres

Od stresu a deprese si můžeme pomoci sami, díl 1. - K čemu vede neřešený stres

V dnešním světě jsme stresem doslova obklopeni. Je jedno, jestli jste manažer, zaměstnanec, máma či táta na rodičovské dovolené nebo student. Stresové situace prožíváme denně a někdy si za to dokonce můžeme sami.

Od stresu a deprese si můžeme pomoci sami, díl 1. - K čemu vede neřešený stres

Jistě to znáte! Šéf se na vás špatně podívá a vy hned přemýšlíte, co jste udělali špatně. Partner je dnes nějaký nemluvný, určitě se něco musí dít. A podobných situací si vymyslíme desítky - vytváříme si chiméry a celé příběhy či sledy událostí, které nejsou skutečné - a stresujeme sami sebe.

Kdy stres škodí

Stres jako takový špatný není. Pokud máte před zkouškou, donutí vás strach naučit se látku. V práci se dobře připravíte na prezentaci nebo se zvýší vaše koncentrace. Tento tlak vyvíjený okolím je starý jako lidstvo samo, a pokud nepřekročí určitou míru, neškodí, protože hned rychle odplyne.

Už pračlověk prožíval stres, když hladověl nebo jej honila šelma. Oproti nám měl ale nespornou výhodu - neměl moc o čem přemýšlet. Každý z nás zažil stav, kdy nemůže usnout, protože myšlenky pořád proudí a proudí. Přemýšlíte, co musíte zítra udělat v práci, přemýšlíte nad důležitou schůzkou s klientem, kdo vyzvedne děti ze školky a podobně. Přemýšlíte a valí se to na vás ze všech stran. To už moc prospěšné není. Pokud se při dlouhodobém působení stresu nezvládneme uvolnit, odreagovat a odpočívat, dojde dříve nebo později k psychickým i fyzickým problémům.

Psychické problémy

  • Úzkost - může mít různou intenzitu, od mírného neklidu, přes svíravý pocit na těle a tíseň, až po panické záchvaty.
  • Vyhoření - nejčastěji se týká přetížených zaměstnanců, manažerů, ale může nastat u každého, projevem je apatičnost, nedostatek vůle a lhostejnost ohledně plnění každodenních povinností.
  • Deprese - komplexní a važné onemocnění postihující celé tělo. Trpící mají pocit ztráty energie, vůle a radosti ze života. Jde o hluboký a intenzivní pocit zoufalství. Konvenční léčba zahrnuje použití antidepresiv někdy v kombinaci s psychiatrickou péčí.
  • Nespavost - může být průvodním jevem všech zmíněných potíží, může se projevovat krátkodobě i dlouhodobě a všechny zmíněné stavy ještě zhoršuje.

Psychosomatické potíže

Příznaky, že nás něco trápí a jsme ve stresu ovšem nemusí končit jen u deprese, úzkosti nebo nespavosti. Postupně se začnou objevovat i fyzické problémy, což si bohužel ne každý uvědomuje. A platí to i o lékařích.

Máme léky na žaludek, na průjem, na zácpu, abychom lépe spali, nebo abychom nespali. Umíme si namíchat chemický koktejl dle aktuálních požadavků na náš výkon nebo náladu. Umíme vyléčit příznaky fyzické i psychické. Není to ani moc těžké. Léčba příznaků však neodstraní zdroj problému, kterým je často právě nějaký druh duševního neklidu.

Typickým příkladem jsou bolesti žaludku ze stresu. Jdete k lékaři, projdete řadou vyšetření, ale kromě překrvené sliznice nic nenajdou. Stres však působí dál a oslabený žaludek napadnou bakterie. Znovu projdete sadou vyšetření, tentokrát se problém najde a bakteriální infekce se vyléčí antibiotiky. Potíže se ale stále vracejí. Není divu, když se vyléčil jen následek a příčina se neřešila.

Jak řešit své problémy?

Důležité je chtít. Pokud máme zájem problém řešit, a ne pouze léčit příznaky, existuje řada cest. Už jen říct někomu, že vám není dobře, hodně pomáhá. Je běžné, že nejsme zvyklí hovořit o svých pocitech s jinými, přitom právě toto je velmi důležité. Pokud je pro nás z nějakého důvodu těžké hovořit s blízkými - rodinou nebo přáteli, můžeme se svěřit psychologovi.

Říkáte si, nejsem přece blázen, proč bych měl chodit k psychologovi? Odpověď zní - proč ne? Proč se nevypovídat, vždyť je to úplně ta nejjednodušší věc, která pomůže. A mnoho lidí volí právě tuto cestu, protože cizímu člověku, kterého si navíc zaplatíte za to, aby poslouchal, se určité věci říkají mnohem snadněji než právě rodině nebo přátelům.

Nezbytná je také relaxace a uvolnění napětí. Pokud pociťujete tlak a stres, vyzkoušejte některou z relaxačních technik. Pro někoho bude vhodnější sport, pro jiného procházka, pro dalšího meditace, někdy se stačí jen zhluboka nadechnout.

Možnostem, jak si pomoci, jakožto i dalším tématům z oblasti duševního zdraví, se budeme věnovat v dalších článcích. Dáme vám na příklad tipy, jak relaxovat podle toho, jaké máte zaměstnání. Povíme si také, které bylinky můžou pomoci, nebo jak změnit celkový přístup tak, abychom životem procházeli s větší pohodou a klidem.

Autorka článku: Mgr. Petra Vrabcová, PhD.

zdroje:

Praško,. J, Buliková, B., Sigmundová, Z. Depresivní porucha a jak ji překonat, 2009. Galén, s 58-63

Šafránek L., Psychosomatické poruchy zdraví

https://www.celostnimedicina.cz/psychosomaticke-poruchy-zdravi.htm