Hořčík

Příznaky nedostatku hořčíku a jak jim předcházet, díl 1.

Hořčík je bez debat nejdůležitějším minerálem v těle, proto může jeho nedostatek způsobovat nepříjemné obtíže. Téměř každá existující nemoc je spojená se sníženou hladinou magnesia a jeho dostatečný přísun proto pomáhá napravovat mnoho problémů. Hořčík samotný pomáhá regulovat hladiny vápníku, draslíku a sodíku, je nezbytný pro zdraví buněk a kriticky důležitá látka pro více než 300 biochemických procesů v těle. Dokonce glutathion, nejsilnější antioxidant v těle, který je nazývaný master antioxidant potřebuje pro svoji syntézu hořčík. V prvním dílu si vyjmenujeme nejčastější symptomy jeho nedostatku.

Příznaky nedostatku hořčíku a jak jim předcházet, díl 1.

Bohužel, nedostatek tohoto minerálu je velmi rozšířený celosvětově, západní země nevyjímaje. Příčiny jsou tyto:

  • Vyčerpání zemědělské půdy, geneticky modifikované organismy a syntetické přísady dohromady vytvořily podmínky pro výrazný pokles obsahu hořčíku v potravinách
  • Nemoci zažívacího traktu jako například syndrom propustného střeva, můžou negativně ovlivnit vstřebávání minerálů včetně hořčíku. Schopnost vstřebávat minerály ze stravy klesá také s věkem.
  • Chronické choroby a nadužívání léků je zcela běžné, oboje se na hladině hořčíku v těle negativně podepisuje – léky poškozují střeva, která hořčík absorbují do těla
  • Pokud držíte keto dietu, pijete nadměrné množství vody, budete zároveň ztrácet důležité elektrolyty – hořčík, sodík a draslík. Platí to zejména pro začátek každé diety, pomůžou proto jídla bohatá na hořčík – například vývar z kostí.

Jak zjistit, že máme nedostatek hořčíku? Jen 1 % se ho vyskytuje v krevním řečišti, běžný krevní test to proto nemusí zjistit. Hodně napovědět ale mohou příznaky:

Křeče v nohou

Až 70 % dospělých a 8 % dětí pociťuje pravidelně křeče. Ty mohou mít různou intenzitu, která může nabrat až paralyzující podoby. Jsou způsobené nedostatkem hořčíku, který je nezbytný pro nervové signály a kontrakci svalstva. Dalším příznakem je syndrom neklidných nohou.

Nespavost

Nedostatek hořčíku je velmi často prekurzor spánkových poruch, úzkosti, hyperaktivity a neklidu. Je totiž nezbytný pro funkci GABA – neurotransmiter známý pro schopnost uklidnit mozek a navodit pocit relaxace.

Svalová bolest (fibromyalgie)

Nedostatek hořčíku stojí i za tímto problémem, jeho zvýšený přísun pak mírní bolest, napětí ve svalech a zvyšuje imunitní složky v krvi

Úzkost

Nedostatek hořčíku ovlivňuje centrální nervový systém a neurotransmiter GABA, což může způsobovat podrážděnost a nervozitu. Ta se může zhoršovat, přerůst v závažnou úzkost, a dokonce i v depresi nebo halucinace. Jedinci zažívající tyto obtíže by měli užívat hořčík na denní bázi.

Vysoký krevní tlak

Hořčík se spolu s vápníkem stará o správný krevní tlak a chrání srdce. Hypertenze tedy může naznačovat, že máte nízké hladiny těchto dvou minerálů.

Únava

Nedostatek energie, slabost a únava jsou častými symptomy nízké hladiny hořčíku. Tento minerál je totiž mimo jiné zapojený do produkce buněčné energie.

Diabetes typu 2

Jednou ze čtyř hlavních příčin nedostatku hořčíku je diabetes typu 2, je to však i běžný příznak – projevuje se u nově diagnostikovaných diabetiků, i u těch, kteří trpí nemocí už dlouho.

Závěrem

Příští týden se podíváme, jak hořčík co nejefektivněji suplementovat a jaké jsou jeho jednotlivé formy.

Autor článku: Jakub Novák

Zdroje:

https://draxe.com/nutrition/9-signs-magnesium-deficiency/

https://www.viridian-nutrition.com/blog/mens-health/magnesium-the-health-benefits-for-men

https://www.viridian-nutrition.com/blog/womens-health/why-magnesium-is-essential-for-women

https://www.viridian-nutrition.com/blog/healthy-ageing/magnesium-a-guide-for-older-adults

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8754704/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7786692/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3198864/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22205313/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20004036/