Pycnogenol

Pycnogenol - silný pomocník pro zrak a bojovník proti oxidačnímu stresu, který pochází z lesa

Pycnogenol je název pro extrakt látek získaných z kůry středomořské francouzské borovice - Pinus maritima. Kůra z tohoto stromu je známá svým vysokým osahem, zdraví prospěšných, bioaktivních látek  - flavonoidů, a to především protocyanidinů (OPC), které byly pojmenovány podle modrého zbarvení, které dávají  rostlinám. Slovo pycnogenol je názvem značky tohoto extraktu získaného pouze z francouzské přímořské borovice (rostoucí v jihozápadní Francii).

Pycnogenol - silný pomocník pro zrak a bojovník proti oxidačnímu stresu, který pochází z lesa

Proč je Pycnogenol unikátní

Flavonoidy jsou považovány za antioxidanty, tedy látky, které v těle bojují s nadměrným množstvím volných radikálů. Ty by jinak značně poškozovaly např. obranyschopnost našeho organismu a způsobovaly celou řadu chronických i akuních  onemocnění. Pycnogenol z kůry přímořské borovice je přitom vysoce koncentrovanou formou různých forem flavonoidů, které se vyznačují vysokým antioxidačním účinkem. Značný obsah protocyanidinů však obsahují i borůvky či víno, ale také kvalitní, nepražené kakao. Avšak tento extrakt je doslova směsí nabitou vysoce využitelných flavonoidů se silnou antioxidační schopností.

Ty působí obecně v těle proti oxidačnímu stresu a zánětu, velmi se ale osvědčily v jedné speciální oblasti - dovedou velmi pomoci při různých chorobách očí, zákalu a např. při diabetické retinopatii. Všechny tyto nemoci jsou velmi často způsobeny právě nadměrnou činností volných radikálů, proto se v této oblasti ukazuje Pycnogenol jako tolik účinný.

Navíc neobsahuje jen flavonoidy, ale i důležité organické kyseliny - např. kávovou a felurovou. Ty byly taktéž podrobně studovány a jejich účinky jsou zajímavé zejména pro ženy:

  • Zmírnění stahování cév či snížení křečových stavů dělohy
  • Zmírnění bolestivé menstruace
  • Zmírnění zánětu

Ovoce a zelenina tyto organické kyseliny obsahují také, ale zdaleka ne v takovém množství. Pycnogenol je tak doslova unikátní směsicí. Zmíněné látky - protocyanidiny mají značný vliv na pojivové tkáně, tedy i na naši pokožku. Podporují tvorbu kolagenu a elastinu, čehož se začně využívá i v kosmetickém průmyslu, jako součást výživových krémů pro naši pleť.

Další výhodou Pycnogenolu (od níž je také název částeně odvozen) je jeho struktura. Obsahuje totiž molekuly větších i menších rozměrů, což umožňuje snažší průnik dokonce i do vnitřku buněk. Látky obsažené v extraktu tak mohou působit proti nadměrné tvorbě volných radikálů přímo na buněčné úrovni. Větší molekuly pak působí v krevním řečisti.

Pycnogenol byl a stále je předmětem mnoha studií, avšak pravdou je, že zmínky o jeho užívání sahají až do 14. století  - k lečbě kurdějí u Indiánů. V jeho silně zdraví prospěšné účinky se vkládají velké naděje. Pro svoji antioxidační sílu je používán dokonce i jako podpora při inhibici rakovinnového bujení.

Potvrzené pozitivní účinky pycnogenolu

  • Snižování hladiny krevního cukru - a to doslova hladiny glukózy v krvi, ne hladiny insulinu
  • Zvyšuje produkci oxidu dusnatého (NO), což pozitivně ovlivní celou řadu reakcí v těle. Pro ženy např. zmírňuje menstruační potíže. Pro muže i ženy může být zajímavé i to, že NO napomáhá s erekcí, čehož je využíváno i při léčbě jejích poruch. Se schopností zvyšovat produkci NO souvisí i pozitivní přínos pro zdraví našich cév, což souvisí i s eliminováním kardiovaskulárních onemocnění
  • Ovlivňuje tak i cirkulaci krve
  • Vlivem na průtok krve pomáhá i při eliminování křešových žil - že podporuje strukturu žil, vlásečníc, napomáhá správné a dostatečnému průtoku krve v žilách.
  • Svoji antioxidační schopností bojuje proti bakteriálním i virovým onemocněním
  • Vyživuje nervové buňky, podporuje kognitivní funkce, čehož mohou využít i studenti v přípravě ke zkouškám
  • Snižuje hladinu škodlivého cholesterolu
  • Zlepšuje hojení jizev
  • Tlumí příznaky astmatu
  • Je využíván k podpoře léčby rakoviny, a to zejména z důvodu silné antioxidační schopnosti, snižování množstvých volných radikálů, posílením imunitních systémů, takže tělo je schopno samo ničit škodlivé látky, ale také zabraňuje shlukování rakovinných buněk a tím může snížit riziko vzniku metastází. Pyknogenol určitým způsobem zabraňuje přilnavosti rakovinných buněk, a tedy pomáhá eliminovat záchyt těchto buněk na dalších orgánech.
  • Má silné protizánětlivé působení
  • Je cíleně používán i jako přírodní účinná substance pro zklidnění super hyperaktivních děti podporuje lepší prokrvení mozku, podporuje zdraví stav mozkových přenašečů neurotransmiterů
  • Pomáhá při trávení, protože stimuluje transport žluče do žaludku
  • Značně podporuje imunitu
  • Pomáhá snižovat zánětlivé procesy, jako je třeba artritida nebo artróza

Autorka článku: Monika Musilová

Zdroje:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22240497

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6619435/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22513958

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27994914