Glutamin

Syndrom zvýšené propustnosti střev a zdravotní problémy

Syndrom zvýšené propustnosti střev je jedním z nejčastěji přehlížených faktorů při diagnostice často i velmi závažných onemocnění. Kromě stresu je další podstatnou příčinou tohoto onemocnění nevhodný způsob stravování. Myslí se tím nadměrná konzumace potravin s vysokým podílem cizorodých syntetických složek, umělých sladidel, stabilizátorů, antibiotik, atd.

Syndrom zvýšené propustnosti střev a zdravotní problémy

Syndrom zvýšené propustnosti střev představuje jednoduše řečeno poškozenou, doslova popraskanou sliznici tenkého střeva. Ta je plná mikrotrhlinek fungujících jako vstupní brána pro cizorodé látky. Jedním z hlavních varovných příznaků, který může značit syndrom zvýšené propustnosti střev, je rozvoj přecitlivělosti na různé potraviny. Postupně dochází k rozšiřování cizorodých látek po celém organismu a ke vzniku příznaků jako nadýmání, záněty, únava, bolest kloubů, akné, kožní problémy, vyrážky, časté selhávání imunitního systému, zažívací obtíže a metabolický syndrom.

Jaké jsou tedy hlavní příčiny vzniku zvýšené propustnosti střev?

1/ Stres

2/ Zahlcení toxickými, syntetickými a cizorodými látkami

3/ Narušená střevní mikroflóra

Co s tím?

Ať už jste aktivní sportovec nebo ne, prevence je v tomto případě velmi vhodná. Zejména kvůli současnému životnímu stylu, kdy se mnohdy kvůli spěchu nestíháme stravovat tak, jak by si tělo zaloužilo. Navíc, pokud se člověk cítí po uvedené kůře mnohem lépe, stává se z prevence vítaný zvyk.

Zde jsou naše doporučení:

·  V první řadě je potřeba zvýšit v klasické stravě maximální podíl tzv. živých potravin (ovoce, zelenina, tzv. raw potraviny) a potravin s vysokým podílem vlákniny.  Je vhodné zařadit také  fermentovanou zeleninu (např. kvašené zelí) a probiotické mléčné výrobky.

·  V rámci klasické i doplňkové stravy doporučujeme úplně vynechat produkty s obsahem umělých sladidel.

·  V rámci suplementace doporučujeme jako základ L-Glutamin, který je doslova „krmivem“ pro buňky střevní sliznice a podílí se na její rychlé regeneraci (Dávkování: 5 gramů 2 x denně, ráno a večer před spaním po dobu 4-8 týdnů).  Dále doporučujeme zařadit vhodné probiotické kultury a lékořici, která je velmi účinným napravovatelem střevní sliznice.

Zdroj: www.myotec.cz