Spalovac

Uvažujete o nějakém spalovači nebo o podpoře tréninku?

Pokud uvažujete o tom, jak podpořit váš fyzický výkon, spalování tuku nebo docílit lepší definice vašeho svalstva, možná je ta správná chvíle začít užívat suplement, který vám v tomto může pomoci.

Uvažujete o nějakém spalovači nebo o podpoře tréninku?

Na trhu je dnes naprosto nepřeberné množství tzv. stimulantů – a současně spalovačů tuků, které slibují snad i nemožné. Jejich etikety zní vždycky naprosto úžasně a okamžitě vás přesvědčí, že právě ten, co držíte, je ten nejlepší.  Je ale potřeba alespoň něco o těchto spalovačích vědět a na základě informací si teprve vybrat takový, který nám bude vyhovovat a pomůže dosáhnout cíle. Záměrně volím slovo pomůže, protože základem je především cílevědomý a důsledný nutriční plán, odpovídající fyzická aktivita a vůbec celkový životní styl. Teprve poté je vhodné zařadit i suplementy.

Pojďme se tedy podívat na některé z dostupných spalovačů-stimulantů. Zmíním především ty, se kterými mám osobní zkušenosti. Spalovače a stimulanty lze dělit podle různých kriterií, my si je rozdělíme pouze jednoduše na stimulační a nestimulační.

Stimulační a současně termogenní spalovače jsou založené na tom, že působí stimulačně na centrální nervovou soustavu a mají současně i termogenní účinek. Jeho důsledkem je zrychlení metabolismu především díky mírnému zvýšení tělesné teploty, kterou tyto spalovače způsobují.

Nestimulační spalovače jsou šetrnější především k nervové soustavě. Neobsahují stimulační látky jako takové a působí trošku jiným způsobem. Důležité je především to, že nepůsobí přes centrální nervovou soustavu, takže nedochází k nežádoucím vedlejším účinkům jako je např. hypoglykemie, nevolnost, třes, nepříjemné pocení po tréninku, a podobně. Stimulační spalovače navíc neustále nabuzují naši centrální nervovou soustavu a nenechají ji odpočívat. Kvůli tomu pak dochází k výkyvům nálad, podrážděnosti, ale i k různým metabolickým poruchám (jedním z důvodů je to, že díky povzbuzujícím látkám naše tělo nedokáže v noci mnohdy vypnout. Pak tedy neprobíhá kvalitní spánek a regenerace, nastává únava již od rána a tak stále dokola. Rozhodně tedy není dobré dlouhodobě užívat pouze stimulační spalovače. Je vhodné je střídat s jinými druhy.

Stimulační spalovače

Kofein - zřejmě nejznámější a nejužívanější stimulant, který je dlouhodobě nejrozšířenější stimulační látkou na světě. Je obsažen jak v klasické kávě nebo právě jako složka zastoupená v kombinovaných povzbuzujících nápojích. Stimuluje po fyzické i psychické stránce, působí na centrální nervovou soustavu (potlačuje únavu např. během sportovní zátěže), srdeční sval, ale také např. aktivuje hormon adrenalin. Má vliv na lipolýzu v tukové a svalové tkáni, zvyšuje také dostupnost triglyceridů ve svalové tkáni, které pak slouží jako zdroj energie.

Má ale také negativní vliv na transport vápníku - zvyšuje jeho vylučování z těla, což přinejmenším nesvědčí našim kostem. Kofein může způsobit i zažívací potíže, protože okyseluje organismus, a tedy může být problém pro ty, kteří mají už tak problémy např. s pálením žáhy nebo s žaludečními vředy. Proto není radno to s jeho dávkováním přehánět. Jednak si vytvoříte návyk, ale také budete muset po nějaké době dávky zvyšovat, protože se bude snižovat vaše citlivost.

Je také důležité vědět, že kofein působí krátkodobě - je tedy vhodné uvažovat, před jakým typem tréninku kofein zvolit. Horší je, že pokud si před tréninkem vezmete příliš velké množství kofeinu, může po odeznení vaše energie ještě více klesnout. Dokonce se můžete - a nejde o výjimečnou situaci - dostat do hypoglykemického stavu. To vás donutí zbytečně se dojídat rychlými cukry.

Synephrin - zvyšuje tělesnou teplotu, zrychluje metabolismus, a tedy pozitivně podporuje spalování tělesného tuku. Negativně ale ovlivňuje inzulínovou senzitivitu, takže stojí za úvahu, jestli taková stimulace stojí za to.

Extrakt ze zelené kávy - jde v podstatě o nepražené kávové boby. Zajišťuje nejenom stimulační efekt, ale také zdroj silných antioxidantů. Je bohatým zdrojem kys. chlorogenové, která se pražením při výrobě klasické kávy ničí. Kys. chlorogenová přitom zpomaluje vstřebávání tuku ze stravy a podporuje metabolismus glukózy.

Guarana - obsahuje až dvakrát více kofeinu než klasické káva. Podporuje mobilizaci uložených tuků a glukózy v těle pro tvorbu energie a její využití jako palivo. Výhodou oproti klasické kávě je i to, že  kofein se uvolňuje postupně, takže jeho účinek může přetrvávat i několik hodin. Vhodné pro studenty a duševně pracující - zajistí dlouhodobější bdělost, soustředění i paměť. Guarana také napomáhá lepší regeneraci, protože zabraňuje nahromadění kyseliny mléčné.

Nestimulační spalovače

CLA - konjugované kyselině linolové bude věnován samostatný článek, proto zde zmíním jen její hlavní přínosy: Ovlivňuje řadu enzymatických reakcí v těle, které mimo jiné stimulují využívaní tukových buněk.  CLA brání tuku vstoupit do tukových buněk a tím působí proti jejich zvětšování. Tuk se tímto namísto uložení v tukových buňkách může přesunout do buněk svalových, kde je využit pro produkci energie. Samozřejmě k tomuto je nutný fyzický pohyb.

CLA také zvyšuje aktivitu adrenalinu a noradrenalinu, čímž se urychluje energetický metabolismus, aktivuje enzym lipázu, jejímž účinkem se uvolní více mastných kyselin z tukových zásob do krevního oběhu, který je přenáší do mitochondrií svalových buněk, kde se spalují. Inhibuje i další enzym podporující transport tělesných mastných kyselin do tukových buněk, což má za následek, že tuk má menší sklony k ukládání. CLA rovněž snižuje tělesné zásoby tuku, přičemž tento účinek přetrvává i po ukončení jejího užívání - zabraňuje snadnému opětovnému získávání tuku zpět (jo-jo efekt) po ukončení diety a současně napomáhá k udržení štíhlé, kvalitní svalové hmoty.

Karnitin - budeme se mu také věnovat v samostatném článku, proto jen ve zkratce pro připomenutí jeho hlavní výhody. Jde o  „pseudoaminokyselinu“ tvořenou v těle z aminokyselin lysinu a metioninu. Pomáhá dopravit tuk do buněčné organely – mitochondrie, kde je využit jako zdroj energie. Je tedy velice důležitý i pro buněčnou energii. Jde tedy o spalovač tuku a současně nakopávač před tréninkem.

Rovněž reguluje krevní cukr, snižuje využívání zásobního glykogenu a tím je upřednostňován tuk jako zdroj energie. Pomáhá regenerac po tréninku - zvyšuje vazodilataci cév a tím podporuje zásobení svalů důležitými živinami. Velice důležitý je pro kosterní i pro srdeční sval, pozitivně ovlivňuje hladinu testosteronu a podporuje činnost štítné žlázy.

Na trhu je velké množství druhů karnitinů. Já doporučuji kombinaci vysoce kvalitního acetyl-L-karnitinu a pure base karnitin dohromady. Ale velice důležitá je i správná suplementace.

HCA (Garcinia Cambogia) - extrakt z této indické rostliny má, podle mě, velký potenciál, i když zatím není moc známá. Podle výzkumů se zdá být účinná při snižování váhy tím, že blokuje určité enzymy, které by jinak ukládaly karbohydráty do zásob, tedy i do tuků. Namísto toho je směřuje do svalových buněk a potažmo podporuje využívání právě tuků jako zdroje energie namísto karbohydrátů. Navíc se ukazuje, že dokáže díky potlačení určitého enzymu zvýšit inhibici lipogeneze (tedy blokuje syntézu tuku).

Pokud totiž sníme nadměrné množství sacharidů, které nemá šanci být momentálně využito (svaly), budou tyto uloženy ve formě tukových zásob. HCA se jeví v tomto ohledu velice nápomocná a tomuto ukládání tuku z nadměrného příjmu sacharidu brání. Toto považuji za důležitou informaci např. i pro kulturisty, kteří se snaží v tzv. objemové fázi nabrat, a s tímto cílem přijímají velká kvanta sacharidů. Často pak ale vypadají zalitě a nabírají i zbytečně velké zásoby tuku. Užíváním HCA tak můžeme zabránit i odbourávání svalové hmoty a jak již bylo zmíněno, velice efektivně podpořit spalování (využívání) tělesného tuku.

Guggulsterony -  jde o rostlinné steroidy, které fungují na trošku jiném principu než klasické spalovače či povzbuzovače. Guggulsterony podporují a ovlivňují činnost štítné žlázy, a tak mohou ovlivnit rychlost metabolismu, tedy i snadnější spalování tuků. Ovlivňují také určité receptory v buňkách sliznice tenkého střeva, které jsou zodpovědné za regulaci metabolismu tuků v krvi. Mají schopnost také snižovat hladinu cholesterolu, působí současně protizánětlivě i jako antioxidant, ale má také pozitivní vliv na kvalitu pokožky. Zatím nejsilnější extrakt guggulsteronů na celosvětovém trhu drží firma Vemoherb. Každá kapsle obsahuje 105 mg čistých přírodních guggulsteronů, a to bez přidaných syntetických aditiv, což je důležité, protože pozitivní výsledky vědeckých studií byly prokázány pouze u této přírodní formy, nikoliv u syntetické formy guggulsteronů.

Forscolin - přesněji Coleus Forskohlii (česky kopřiva indická) - zdá se, že má velký vliv na zvýšení hladiny testosteronu (tím i nárůst svalové hmoty), rychlejší spalovaní tuku a navíc má vazodilatační účinky. Což zní velice dobře a nadějně. Bohužel také ovlivňuje funkci štítné žlázy, což byl jeden z důvodů, proč byl u nás v doplňcích zakázán - bez lékařského dohledu může způsobit více škody než užitku.

Kapsaicin - kajenský pepř neboli kapsaicin je látka zodpovědná za pálivou chuť paprik. Najdete jej často ve směsích určených pro spalování tuku, čímž celá směs působí synergicky a umocní tím výsledný efekt. Nemálo vědeckých studií skutečně potvrzuje, že kapsaicin je látkou, která skutečně dokáže nastartovat proces spalování tuku, a to především díky schopnosti zvýšit tělesnou teplotu.

S kapsaicinem je ale třeba zacházet opatrně, a to právě pro jeho sílu. Může působit velice dráždivě až pálivě na veškeré sliznice. Stejně tak není rozhodně dobrý nápad brát si suplement, který obsahuje větší množství kapsaicinu nalačno. Určitě vám nebude dvakrát dobře, a to je jen ten nejmenší problém, který vám může takové užívání způsobit. Kapsaicin je rozhodně dobrý a silný (zvýší tělesnou teplotu, zrychlí tedy metabolismus a schopnost spalovat tuk), ale je třeba jej užívat s rozvahou.

Komplexní spalovače

Dnešní trh nabízí i celou řadu komplexních směsí zajišťujících dostatečný předtréninkový stimul i podporu snadnějšího spalování tukových zásob.

Komplexní spalovače považuji za výhodné, protože můžete ještě umocnit sílu působení jednotlivých složek obsažených v daném produktu. Působí synergicky, tedy jedna složka může podporovat tu další. Určitě bychom ale takovéto komplexní směsi měli volit až po té, co zařadíme „jednodušší“ podporu spalování a výkonu, opřenou samozřejmě o kvalitní stravu a tréninkový program a teprve poté, co se dostaneme do stavu tzv. plato, můžeme „přitvrdit“ a znovu rozproudit metabolismus a dostat se tak o další stupínek dál. Navíc, vždy je dobré začít se slabší verzí stimulantů, protože každý reaguje zcela individuálně a co je pro někoho optimální dávka, může být pro druhého příliš silné, což v podstatě zničí očekávaný efekt.

V komplexních směsích se můžete setkat např. s kombinacemi již zmíněných látek a dalších, jako jsou:

Zázvor - především dokáže pořádně zahřát organismus, tím rozproudit krev i celý metabolismus. Je také silně protizánětlivý, podporuje trávení aj. Snadno se s ním tedy setkáte v mnohých produktech určených na hubnutí. Zázvor lze snadno zařadit do jídelníčku, a to jak ve formě kapslí, tak jako čerstvý či sušený. S čerstvým zázvorem však opatrně, je velice silný a může působit žaludeční problémy, pokud zvolíte nepřiměřeně velké množství.

Skořice - taktéž podporuje spalování tuků, zahřívá organismus, podporuje trávení, snižuje glykemický index sacharidových jídel. Za zmínku stojí i její vysoký obsah vápníku, antibakteriální a antivirové působení.

Černý pepř - obsahuje látku zvanou piperin, který doslova „napomáhá blokovat“ budování nových tukových buněk. Zajímavá je i jeho kombinace s kapsaicinem. Ale opět platí "všeho s mírou".

Cardamon - taktéž termogenní bylinka, která zahřeje, tedy rozproudí tělo a zvýšenou teplotou podpoří spalování tuku.

Ženšen - podporuje metabolismus a tím i energii, zlepšuje také citlivost k inzulínu. Podporuje také činnost štítné žlázy, fyzickou, ale i duševní výkonnost, posiluje celkově imunitní systém, je silně protizánětlivý, podporuje regenerační procesy, trávení i celkovou detoxikaci těla.

Matcha - přináší ještě mnohem více zdravotních benefitů než mají zelené čaje. Je mnohem silnější, co se obsahu kofeinu týče, má mnohem vyšší zastoupení antioxidantů (je to i díky její přípravě). Je silně antibakteriální, anitivirotická a protizánětlivá (obsahuje také velké množství katechinů, jako epigallocatechin gallát (EGCG). Obsahuje velké množství theaninu, který pozitivně ovlivňuje mozek. Má termogenní vlastnosti, podporuje proces spalování tuků, zlepšuje citlivost k inzulínu.

Koenzym Q10 + MCT - koenzym Q10 je silný antioxidant, je tělu vlastní, ale s věkem jeho produkce klesá. Pro naše tělo je naprosto nepostradatelný. V těle hraje nesmírně důležité role, související především se zdrojem energie pro tělo (mitochondrie), bez kterých bychom nemohli fungovat. Bez koenzymu Q10 je i energie z potravin uvolňována mnohem pomaleji, tím pádem dochází i k celkovému zpomalení metabolismu. Je tedy nezastupitelnou složkou při získávání energie. Mezi jeho hlavní funkce patří: přirozeně udržovat dostatek energie k životu, udržovat správnou činnost srdce, regulovat tělesnou hmotnost, zabezpečit správnou funkci svalů a nervů, bojuje proti volným radikálům. MCT tuky stimulují, mimo jiné, opět buňky k produkci energie a zvyšují termogenezi. Takže kombinace koenzymu Q10 + MCT je velice silným a účinným podpůrným prostředkem pro snižování hmotnosti, eliminaci volných radikálů, podporu kognitivních funkcí a snadnější získávání energie pro tělo z potravin, popřípadě z uložených tuků.

Niacin - vitamín B3, který je důležitý např. pro uvolňování energie z potravy, rozšiřuje krevní cévy (což před tréninkem jistě také oceníme), pomáhá přeměňovat sacharidy na glukózu, která je pak využita jako zdroj paliva a v neposlední řadě snižuje hladinu škodlivého cholesterolu.

Určitě stojí za zmínku i to, že pokud zvolíte směsi, které si i třeba sami nakombinujete nebo si koupíte již připravené a budou obsahovat i zmíněné přírodní raw složky, získáte tak nejenom silný stimul, podporu spalování tuku, ale také celou řadu vitamínů a minerálů, které budou působit na celé vaše tělo, a to ve všech úrovních. Podpoří tedy energii, zbystří mysl, rozproudí vaši krev nebo naopak pomůže zklidnit vaše tělo, podpoří regeneraci, podpoří trávení aj. Záleží jen na nás, jak si směsi nakombinujeme.

Autorka článku: Mgr. Monika Musilová

Zdroje:

Heymsfield SB, Allison DB, Vasselli JR, et al. Garcinia cambogia (hydroxycitric acid) as a potential antiobesity agent. JAMA 1998;280:1596–600.

Mach, I.: Doplňky stravy. 1. vyd. Praha: Svoboda Servis, 2004. ISBN 80-86320-34-0.

Kellens, M.J., Goderis, H.L., Tobback, P.P.: Biohydrogenation of unsaturated fatty acids by a mixed culture of rumen microorganisms. Biotechnol. Bioeng. 28, 1986, pp. 1268-1276