vitamín B12

Vitamín B12 a vše co o něm víme

Vitamin B12 je nejrozsáhlejší a nejkomplexnější ze všech vitamínů. Základ tvoří molekulárně vázaný kobalt v porfyrinovém skeletu, takzvaný kobalamin, který se významně podílí na biologických procesech v lidském organizmu.  Toto uspořádání je silně podobné molekule hemoglobinu, kde je centrálním atomem železo, nebo chlorofylu s atomem hořčíku. A je to právě kobalt, co dává tomuto ve vodě rozpustnému vitamínu červenou barvu.

Vitamín B12 a vše co o něm víme

Zdravotní přínos

Dostatečný příjem vitamínu B12 je důležitý, protože tělu napomáhá:

● udržovat ve zdravém stavu nervové buňky

● produkovat nukleové kyseliny (např. DNA) tvořící genetickou výbavu těla

● při krvetvorbě, tedy produkci červených krvinek (společně s vitamínem B9 – kyselinou listovou)

● při energetickém metabolizmu (zpracování sacharidů)

● kontrolovat (společně s vitamínem B6 a vitamínem B9) krevní hladinu aminokyseliny homocystein, která je ukazatelem vznikajících srdečních chorob

 

Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA), poskytující vědeckou oporu zákonodárcům potvrdil, že příjem vitamínu B12 má jasné zdravotní přínosy, protože pomáhá a pozitivně ovlivňuje

● tvorbu červených krvinek

● buněčné dělení

● energetický metabolismus

● fungování imunitního systému

● správnou hladinu homocysteinu (zdraví srdečního svalu)

● neurologické a psychologické funkce

● redukci vyčerpání a únavy

Prevence chorob

Nemoci srdce

Vysoká hladina aminokyseliny homocystein v krvi je spojována se srdečními chorobami. Není nicméně jisté, zda je homocystein jejich příčinou nebo pouze ukazatel upozorňující, že je něco se srdcem v nepořádku. A ačkoli zvýšený příjem vitamínu B12 a vitamínu B9 (kyseliny listové) hladinu homocysteinu prokazatelně snižuje, není tedy momentálně známo, zda tím i snižuje riziko vzniku srdečních chorob.

Choroby prsou

Neexistuje žádný důkaz, že by vitamín B12 sám o sobě snižoval riziko vzniku rakoviny prsu. Některé populační studie ale přinesly poznatky o preventivním účinku vitamínu B9. A protože vitamín B12 s ním v těle kooperuje, může prevenci rakoviny prsu napomáhat.

Novorozenecké vady

Ženy užívající před početím a v prvních měsících těhotenství (kdy si těhotenství ani nemusely být vědomy) suplementy obsahující vitamín B9, snížily u plodu riziko defektu neurální trubice (předchůdce centrálního nervového systému). Vitamín B12 tomu díky společnému fungování s B9 napomáhá.

Alzheimerova choroba

Lidé s Alzheimerovou chorobou mají často nízkou hladinu vitamínu B12. Denní suplementace vitamíny B12, B9 nebo B6 nicméně symptomy této choroby neovlivňuje.

Deprese

Studie ukázaly, že 30% pacientů hospitalizovaných s depresí trpí nedostatkem vitamínu B12. Mnoho studií sice poukázalo na vztah mezi hladinou vitamínu B12 a nástupem deprese, nebylo ale jasně prokázáno, že by byl nedostatek vitamínu B12 hlavní příčinou jejího vzniku. 

Ostatní účinky

Perniciózní anémie (chudokrevnost)

Vzniká při vysokém nedostatku B12, kdy autoimunitní látky začnou ničit buňky žaludeční sliznice, která následně atrofuje a není schopna vstřebávat živiny. Léči se zvýšeným příjmem tohoto vitamínu.

Hyperhomocysteinémie

Studie naznačily, že zvýšené hladiny homocysteinu v krvi mohou zvyšovat vznik smrtelných srdečních onemocnění. Ke snížení hladiny je pak zapotřebí příjem vitamínů B12, B9 a B6.

Únava

Některé studie naznačily, že lidé, kteří po duševní i fyzické stránce trpí chronickou únavou, mohou získat více energie z vitamínu B12 podávaného injekčně.

Mužská neplodnost

Podle některých studií mohou vitaminové suplementy obsahující B12 zvýšit počet spermií i jejich pohyblivost, nicméně důkazy jsou prozatím slabé.

Doporučené dávkování

U dospělých se pohybuje okolo 1,4 μg denně v Evropské Unii a 2,4 μg v USA. V průběhu těhotenství se doporučuje zvýšit příjem o 0,2 μg, během kojení o 0,4 μg denně.

Vitamín B12 ve světě

V mnoha zemích se průměrný příjem u dospělých mužů i žen pohybuje mezi 3,0 a 4,5 μg denně. Mírný nedostatek vitamínu B12 není vzácný zejména u starší populace  (10%-15% populace nad 60 let), což je způsobeno nedostatečným příjmem živin kvůli nižší hladině žaludeční kyseliny nutné pro jejich vstřebávání. Nízké hladiny B12 mohou způsobovat mnoho zdravotních problémů – vyčerpanost, dýchavičnost, průjem, nervozitu, ztuhlost nebo brnění v prstech. Výrazný nedostatek pak způsobuje neurologické problémy.

Zdroje vitamínu B12

Je produkován výhradně pomocí mikrobiální syntézy v zažívacím traktu zvířat. Proto jsou dobrým zdrojem produkty obsahující zvířecí proteiny, zejména vnitřnosti (například játra a ledviny). Bohaté na vitamín B12 jsou také ryby, vejce a mléčné produkty.

Bezpečnost

Vitamín B12 je považován za bezpečný a netoxický. Kvůli nežádoucím kontraindikacím ale mějte na paměti, že výživové suplementy by neměly být užívány spolu s léky bez předchozí konzultace s odborníkem.

 

Autor článku: Tomáš Kouřil