Encyklopedie

Podrobný seznam všech pojmů a jejich význam.

Předchozí Následující z 44

A 12 výsledků

  • Acerola (Malpighia emarginata)

    Popis: Acerola je malá červená bobule podobná třešni, která patří mezi nejbohatší přírodní zdroje vitamínu C (až 30x více než pomeranč). Jedná se o silný antioxidant, má pozitivní vliv na imunitní systém a bylo prokázáno, že acerola má protirakovinné účinky. Acerola také snižuje známky stárnutí, prospívá zdraví očí a udržuje mladistvý vzhled pokožky a vlasů. Může být užitečná také při léčbě cukrovky, protože zpomaluje vstřebávání cukru. Pomáhá také při nachlazení, onemocnění jater nebo zvýšeném…

    Číst více
  • Acetyl-L-Carnitine

    Popis: Acetyl-L-Carnitine (zvaný tako jako ALCAR) je aminokyselina (stavební kámen pro bílkoviny), která se přirozeně vytváří v těle. Jde o acetylovanou formu L-Carnitinu. Tělu pomáhá produkovat energii. Tato aminokyselina je důležitá pro funkci srdce, mozku (pozitivně ovlivňuje paměť) a pohyby svalů. Pomáhá také transportovat lipidy a mastné kyseliny do buněčných mitochondrií, čímž pomáhá stimulovat proces rozpadu tuku uvnitř buněk. Proto je často využíván v doplňku jako pomůcka k hubnutí. …

    Číst více
  • Actinidin

    Je to enzym, který se nachází v ovoci (kiwi, ananas, mango…). Jedná se o proteolytický enzym (štěpí bílkoviny). V ovoci pomáhají dozrávání plodů. V současné době probíhá řada studií na zvířatech, které se zabývají využitelností tohoto enzymu při napomáhání trávení bílkovin (například lepku). V zahraničí se používá pro výrobu některých mléčných produktů nebo při křehčení masa.

    Číst více
  • Adenosin (Cordycepin)

    Popis: Adenosin je hlavní nukleosid cizopasné houby Cordyceps sinensis, jeho obsah je mnohem vyšší u hub pěstovaných v umělých podmínkách než u těch rostoucích v přírodě. Zlepšuje zdraví i výkonnost. Dodává energii, zlepšuje využití kyslíku a podporuje správné prokrvení srdce mozku a pohlavních orgánů. Zároveň také posiluje imunitu, snižuje krevní tlak a má protirakovinné, antivirové a protiplísňové účinky.

    Číst více
  • Agáve

    Popis:  Agáve, rostlina, která je často využívána jako zdravější sladidlo. Obsahuje řadu vitamínů a živin, mezi které patří také inulin. Je dostupný v práškové formě. Funguje jako rozpustná vláknina, patřící do skupiny prebiotik. Agáve si tedy dokáže snadno poradit s trávícími problémy a záněty. Kromě toho podporuje vyprazdňování a celkově imunitní systém. Právě inulin přeměňuje šťávu z agáve na sladidlo podobné medu, které ale obsahuje z větší části fruktózu. Toto sladidlo je tedy často…

    Číst více
  • Agáve (sirup)

    Popis: Sirup z agáve se běžně používá jako sladidlo, má přibližně 1,5 krát vyšší sladivost než běžný cukr a nízký glykemický index. Má vysoký obsah fruktózy a stačí jej užívat jen velmi malé množství. Může sloužit také jako zdroj energie.

    Číst více
  • Akátový med

    Akátový med je mírně nažloutlý až nazelenalý, zůstává dlouho tekutý a má obzvláště výraznou vůni po akátových květech. Díky vysokému obsahu fruktózy má výjimečně sladkou chuť. Akátové medy se vyznačují nejnižší enzymovou aktivitou. To je současně s vysokým podílem řepného cukru v akátovém nektaru příčinou vysokého obsahu sacharózy v čerstvě vytočeném akátovém medu, často přesahujícím 10 %. Je poměrně vzácný, každý rok se jej nepodaří nasbírat.

    Číst více
  • Alanin

    Popis: Alanin hraje významnou roli v několika metabolických procesech a regulaci hladiny dusíku a cukru v krvi. Právě regulace glukózy v krevním oběhu vede ke vzniku energie, kterou tělo pro svoje fungování potřebuje. Podílí se také na budování silných a zdravých svalů. Zvláště pro tyto vlastnosti, je L-alanin využíván sportovci, zejména kulturisty. Kromě budování svalové hmoty, podporuje zvýšení fyzického výkonu. Tato aminokyselina je dále prospěšná v prevenci nebo i léčbě benigní hyperplasie…

    Číst více
  • Alfa – Amyláza

    Popis: Enzym, který může štěpit škrob a následně ho převést na cukry. Tím, že amyláza spolupracuje s dalšími enzymy, které pomáhají škrobové sacharidy rozložit, pomáhá lidskému tělu získat potřebnou energii pro fyzickou aktivitu a cvičení. Primárně je amyláza enzym, který zlepšuje trávící systém a celý trávící proces, ale může mít i mnoho dalších pozitivních přínosů pro náš organismus. Právě díky schopnosti dobře trávit nejen cukry, ale také bílkoviny a tuky, je využívána při léčbě diabetu.…

    Číst více
  • Alfa-karoten

    Popis: Alfa-karoten je karotenoid, který se v lidském organismu může přeměňovat na vitamín A. Alfa-karoten působí jako antioxidant (silnější než beta-karoten), udržuje správnou funkci imunitního systému, přispívá ke zdraví kostí, očí a pokožky. Vyšší hladiny alfa-karotenu v krvi jsou spojeny s nižším rizikem předčasného úmrtí, zároveň účinkuje jako prevence rakoviny a srdečních onemocnění.  

    Číst více
  • Alfa-lipoová kyselina

    Popis: Kyselina alfa-lipoová je vitamínu podobná sloučenina obsahující síru, která hraje významnou roli v produkci ATP a působí jako jedinečně silný antioxidant při ochraně před volnými radikály rozpustnými v tucích i ve vodě. Navíc podporuje účinky ostatních antioxidantů, které se užívají k ochraně těla před volnými radikály. Doporučená forma v rámci doplňkové stravy: doporučujeme upřednostnit formu klasických želatinových nebo celulózových (rostlinných) kapslí s volně loženým obsahem prášku,…

    Číst více
  • Alfalfa (Tolice Vojtěška)

    Popis: Tato vytrvalá bylina je známá také jako tolice vojtěška nebo jednoduše vojtěška. Název alfalfa vychází z arabštiny a znamená „otec všeho jídla“. Pro léčebné účely se používají květy, mladé listy nebo naklíčené semeno. Alfalfa obsahuje aminokyseliny, stopové prvky, vitaminy A, D, C, E, B6 a K, vápník, železo, fosfor, hořčík, draslík, sodík a křemík. Přispívá k celkové vitalizaci organizmu, zejména při psychickém a fyzickém vyčerpání. Dále pomáhá udržet normální hladinu cholesterolu v krvi…

    Číst více
Předchozí Následující z 44