Encyklopedie A-Z

Ř Š Ž Č A B C
D E F G H CH I
J K L M N O P
Q R S T U V W
X Y Z
Filozofie

 /

Kodex aliance
  1. 1Na prvním místě je pro nás vždy zákazník a jeho informovanost, upřednostňujeme otevřený, etický přístup, se zaměřením na kvalitu a možnost přímé komunikace.
  2. 2Upřednostňujeme zboží s jasným původem a seriózní historií značky.
  3. 3Upřednostňujeme složení a funkčnost produktů před jednostranným zaměřením na cenu, množství a chuť.
  4. 4Upřednostňujeme maximální čistotu, jasný původ a ověřenou formu použitých surovin.
  5. 5Upřednostňujeme produkty (kapsle, tobolky, instantní a tekuté formy) s minimalizovaným obsahem balastních aditiv, pojiv a umělých sladidel.
  6. 6V kategorii produktů živočišného původu, upřednostňujeme produkty evropského původu, které obsahují suroviny vyráběné v souladu s evropskými normami.
  7. 7Upřednostňujeme privátní/nezávislé značky před korporátními značkami zaměřenými na mass-marketing.
  8. 8Upřednostňujeme takové značky/výrobce, kteří přispívají ke zvýšení kvality a čistoty životního prostředí.

Alfa-lipoová kyselina

Popis: Kyselina alfa-lipoová je vitamínu podobná sloučenina obsahující síru, která hraje významnou roli v produkci ATP a působí jako jedinečně silný antioxidant při ochraně před volnými radikály rozpustnými v tucích i ve vodě. Navíc podporuje účinky ostatních antioxidantů, které se užívají k ochraně těla před volnými radikály.

Doporučená forma v rámci doplňkové stravy: doporučujeme upřednostnit formu klasických želatinových nebo celulózových (rostlinných) kapslí s volně loženým obsahem prášku, před tabletami a tekutými formami. Struktura kapsle účinně chrání volně ložený (nelepený a vysokým tlakem neovlivněný) obsah prášku před vlhnutím a oxidací. Tablety jsou naopak náchylné k vlhnutí a jsou obvykle lisovány a lepeny pod vysokým tlakem a mohou obsahovat až 80 % pojiv (lepidel) a dalších balastních složek, které zbytečně zatěžují zažívací trakt. Důvodem pro upřednostnění tabletové formy některými výrobci je nízká pořizovací cena. U tekutých forem (ampule) je opět obvykle využíván vysoký podíl syntetických aditiv, stabilizátorů a umělých sladidel.

Detail

Aminokyseliny

Popis: Aminokyseliny jsou základními stavebními látkami tvořícími bílkoviny. Přirozeně se vyskytuje 22 různých aminokyselin, které se tradičně rozdělují do dvou skupin – neesenciální a esenciální. Neesenciální aminokyseliny se vytvářejí v játrech z přijatých bílkovin a nemusí být přímo přijímány. Naopak esenciální aminokyseliny nedokáže tělo samo vytvořit a musejí být přijímány z potravy nebo doplňků, aby byla pokryta jejich denní potřeba. Jednotlivé aminokyseliny jsou v bílkovině vázány tzv. peptidickou vazbou.

Doporučená forma v rámci doplňkové stravy: doporučujeme používat volné formy komplexních esenciálních aminokyselin, dále doporučujeme upřednostnit tzv. fermentovanou formu před tzv. syntetickou formou, která může kvůli chemickému způsobu produkce obsahovat zbytky těkavých organických nečistot a nežádoucích (často toxických) R-forem.  Naopak aminokyseliny pocházející z mikrobiální fermentace patří k nejvyužitelnějším přírodním produktům garantujícím maximální čistotu a splňující navíc koncept „Green Enviromental Protection“.  Z výše zmíněných důvodů je syntetická produkce aminokyselin v mnoha zemích jako je např. Japonsko, nebo Korea zakázána. Povolena je naopak např. v USA, nebo Číně. Syntetická produkce aminokyselin je až o 100% levnější než přírodní cesta, tedy fermentační technologie.

Detail

Arginin

Popis: Arginin je prekurzorem pro syntézu NO (oxid dusnatý), který se vyskytuje v makrofázích a předpokládá se, že zprostředkovává jejich cytotoxické účinky. Oxid dusnatý se může podílet na mnoha fyziologických procesech jako vasorelaxace, imunitní reakce, přilnutí leukocytů a krevních destiček, neurotransmise. Kraje důležitou roli v mnoha kognitivních funkcích, mezi které patří např. paměť a pozornost, zároveň zlepšuje celkové prokrvení příčně pruhovaného svalstva, ledvin, plic a jater. Aplikace: sportovní výživa – svalová pumpa, zdravé srdce, kontrola hmotnosti, hojení ran, plodnost, erektilní dysfunkce, snížení cholesterolu, detoxikace, podpora imunity.

Doporučená forma v rámci doplňkové stravy: doporučujeme upřednostnit tzv. fermentovanou formu L-Argininu, před tzv. syntetickou formou, která může obsahovat díky chemickému způsobu produkce zbytky těkavých organických nečistot a nežádoucích (často toxických) R-forem.  Naopak L-Arginin pocházející z mikrobiální fermentace patří k nejvyužitelnějším přírodním produktům, garantujícím maximální čistotu a splňující navíc koncept „Green Enviromental Protection“.  Z výše zmíněných důvodů je syntetická produkce aminokyselin v mnoha zemích jako je např. Japonsko nebo Korea zakázána. Povolena je naopak např. v USA nebo Číně. Syntetická produkce aminokyselin je až o 50% levnější než přírodní cesta, tedy fermentační technologie.

Detail

Alfalfa (Tolice Vojtěška)

Popis: Tato vytrvalá bylina je známá také jako tolice vojtěška nebo jednoduše vojtěška. Název alfalfa vychází z arabštiny a znamená „otec všeho jídla“. Pro léčebné účely se používají květy, mladé listy nebo naklíčené semeno. Alfalfa obsahuje aminokyseliny, stopové prvky, vitaminy A, D, C, E, B6 a K, vápník, železo, fosfor, hořčík, draslík, sodík a křemík. Přispívá k celkové vitalizaci organizmu, zejména při psychickém a fyzickém vyčerpání. Dále pomáhá udržet normální hladinu cholesterolu v krvi, zlepšuje funkci močových cest. Podporuje metabolismus sacharidů, podporuje kvalitu vlasů a nehtů, přináší komfort během menopauzy a přispívá k sexuálnímu zdraví.

 

Detail

Ashwagandha

Popis: Ashwagandha (Withania somnifera, Vitánie snodárná) je známá také jako “zimní třešeň” nebo “indický ženšen”. Díky svým účinkům se stala jednou z nejdůležitějších rostlin tradiční indické medicíny, která ji po tisíce let používá jako tonikum a životadárný prostředek. Ashwagandha obsahuje mnoho účinných fytochemikálií jako withanolidy, látky steroidního charakteru, laktony, tropanové alkaloidy, glykosidy, aminokyseliny a vysoké množství minerálních látek včetně dobře využitelného železa.

 

Detail

Acai

Popis: Acai, neboli Euterpe brazilská (Euterpe oleracea), česky také Kapustoň brazilská, je druh palmy, který se vyskytuje především v Brazílii a v nížinných oblastech Jižní Ameriky. Má mnohostranné využití a tradičně se používá v rámci domorodé jihoamerické medicíny. Plody acai vypadají podobně jako borůvky a jsou velmi vzácné, protože acai roste pomalu a plody vytvoří za cca čtyři až pět let. Acai patří mezi nejsilnější antioxidanty, obsahuje více antioxidantů než borůvky nebo granátová jablka. Pomáhá při oslabené imunitě, při zvýšené fyzické a psychické zátěži a celkově při stresu. Snižuje hladinu LDL cholesterolu a napomáhá stabilizaci zvýšeného krevního tlaku. Obsahuje širokou škálu účinných látek, mezi které patří vitamin C, anthokyanová barviva, vitamin A, vitaminy řady B, minerální látky (mangan, hořčík, fosfor, vápník, draslík, bór, měď, železo, molybden), epikatechin, kyselina galová, protokatechin, kumarin, cyanidin, flavonoidy, kyselinu vanilovou, pelargonin-3-glykosid, nenasycené mastné kyseliny a vitamin E.

Detail

Agáve (sirup)

Popis: Sirup z agáve se běžně používá jako sladidlo, má přibližně 1,5 krát vyšší sladivost než běžný cukr a nízký glykemický index. Má vysoký obsah fruktózy a stačí jej užívat jen velmi malé množství. Může sloužit také jako zdroj energie.

Detail

Vitamín A

Popis: Vitamín A patří do skupiny vitamínů rozpustný v tucích. Je důležitý především pro náš zrak, protože je nezbytný pro správnou tvorbu zrakového pigmentu, který zaručuje vcelku dobré vidění i za šera a dobré vidění barev. Působí preventivně před vznikem rakoviny, podporuje léčbu při rozedmě plic, různých dýchacích a kožních potížích, působí proti unaveným očím, na správnou funkci zvláště pohlavních sliznic, ale také dýchacího, zažívacího a močového traktu. Ovlivňuje tvorbu spermií, vajíček a správný vývoj plodu, a proto je zvlášť důležité, aby těhotné ženy měly dostatek (nikoliv nadbytek) tohoto vitaminu. Při zevní aplikaci působí příznivě také na akné, vrásky, vředy, udržuje zdravou pleť, zuby a vlasy. Sportovci v důsledku zvýšené zátěže, intenzivního dýchání a pobytu v uzavřeném prostředí s dalšími sportovci mají ideální podmínky pro šíření NHCD (nemoci horních cest dýchacích), proto je pro ně doplňování vitamínové dávky zvláště důležité.

Nejaktivnější formou vitamínu A je retinol, nacházející se v živočišných produktech jako jsou játra, vajíčka, rybí tuk, máslo a mléko. Ve velké míře je skladován v játrech. Druhým zdrojem vitamínu A jsou tzv. karotenoidy (např. betakaroten) vyskytující se v rostlinných produktech.

Nedostatek vitamínu A

Projeví se ztrátou chuti, zastavením růstu, celkovou poruchou obranyschopnosti a hlavně počínající šeroslepostí. Při značném nedostatku vitamínu A dochází k tzv. avitaminóze A, která způsobuje zejména šeroslepost končící v některých případech až úplnou slepotou.

Nadbytek vitaminu A

Nadměrné dávky vitaminu A mohou poškodit játra, po čase vyvolat zvětšení sleziny a ledvin. Počáteční mírný nadbytek vitaminu A se projevuje popraskanými rty, suchou kůží, řídnutím vlasů a obočí, zvláště u dětí se mohou objevit kostní výrůstky a bolest kloubů.  Hypervitaminóza může mít za následek také poškození plodu a vrozené defekty.

DDD (doporučená denní dávka) vitamínu A činí kolem 0,8 mg, pro dítě se pohybuje v rozmezí 0,3 –0,4 mg, v těhotenství by neměla překročit 1,2 mg a u sportovců by měla činit 2 – 3 mg denně dlouhodobě. Toxicita nastává při dlouhodobém příjmu kolem 10 – 15 mg denně. Je nutno počítat s tím, že játra obsahují vysoké množství vitamínu A, takže pokud se konzumují např. játra v tabletách pravidelně ve vyšší dávce (nad 10 – 15 g sušiny), neměl by se přijímat samotný vitamín A v tabletách.

Detail

Astaxanthin

Popis: Strukturálně se podobá betakarotenu (provitamínu A). Jedná se o červené barvivo nacházející se v rozmanitých živých organismech. Jedná se zejména o řasy, lososa, krevety, korýše, pstruhy. Podporuje pigmentaci a opálení. Působí silně protizánětlivě a má silnější antioxidační vlastnosti než samotný vitamín A. Také ovlivňuje některé aspekty energetického metabolismu. Sportovci vykonávající vytrvalostní cvičení nebo výcvik po delší časové období využívají astaxanthin ať už pro zlepšení sportovního výkonu nebo jako ochranu před poškozením svalů. Astaxanthin dále podporuje zdraví kloubů a šlach, zlepšuje poměr cholesterolů (HDL vs. LDL), chrání kůži před UV zářením a spálením, poskytuje ochranu očím, mozku a centrálnímu nervovému systému, zvyšuje imunitu organismu, podporuje kardiovaskulární systém a chrání buňky před stárnutím. Přispívá v ochraně proti nemocem, jako jsou Alzheimerova choroba a glaukom (zelený zákal). Některé zdroje uvádějí, že je prospěšný i v boji proti rakovině.

Detail

Astragalus

Popis: Astragalus (Kozinec blanitý) je tradiční čínský adaptogen, snižuje hladinu kortizolu a pomáhá organismu vyrovnat se se stresem. Posiluje imunitní systém, má protizánětlivé účinky, zpomaluje růst nádorů a pomáhá zmírnit nežádoucí účinky chemoterapie. Snižuje krevní tlak a hladinu tuků v krvi, tím účinně chrání kardiovaskulární systém. Zlepšuje inzulínovou senzitivitu a lze jej tak použít k prevenci nebo léčbě cukrovky. Má antioxidační účinky a zpomaluje proces stárnutí. Používá se také při léčbě astmatu, má antivirové působení a urychluje hojení ran. Existuje více než 2000 druhů této rostliny, ale jen dva z nich se používají pro léčebné účely: astragalus membranaceus a astragalus mongholicus.

Detail