Encyklopedie A-Z

Ř Š Ž Č A B C
D E F G H CH I
J K L M N O P
Q R S T U V W
X Y Z
Filozofie

 /

Kodex aliance
  1. 1Na prvním místě je pro nás vždy zákazník a jeho informovanost, upřednostňujeme otevřený, etický přístup, se zaměřením na kvalitu a možnost přímé komunikace.
  2. 2Upřednostňujeme zboží s jasným původem a seriózní historií značky.
  3. 3Upřednostňujeme složení a funkčnost produktů před jednostranným zaměřením na cenu, množství a chuť.
  4. 4Upřednostňujeme maximální čistotu, jasný původ a ověřenou formu použitých surovin.
  5. 5Upřednostňujeme produkty (kapsle, tobolky, instantní a tekuté formy) s minimalizovaným obsahem balastních aditiv, pojiv a umělých sladidel.
  6. 6V kategorii produktů živočišného původu, upřednostňujeme produkty evropského původu, které obsahují suroviny vyráběné v souladu s evropskými normami.
  7. 7Upřednostňujeme privátní/nezávislé značky před korporátními značkami zaměřenými na mass-marketing.
  8. 8Upřednostňujeme takové značky/výrobce, kteří přispívají ke zvýšení kvality a čistoty životního prostředí.

Cicimek čínský (Ziziphus jujuba)

Ziziphus jujuba obsahuje velké množství antioxidantů, vitamínu C, vitamínu B2, vitamínu A, kobalt, měď, jód draslík, vápník, fosfor, železo, hořčík, zinek, mangan a rutin. Silné antioxidanty a organické sloučeniny, přítomné v tomto zajímavém ovoci, přináší lidskému tělu řadu pozitivních účinků. Cicimek čínský detoxikuje organismus, zpomaluje stárnutí, snižuje krevní tlak, posiluje imunitu, zlepšuje metabolismus, pomáhá při zánětech. Mimo to jsou mu přisuzovány také anxiolytické (odstraňují úzkost) a sedativní (uklidňující) účinky. Spinosin, který je v cicimku čínském obsažen, pomáhá zkrátit čas potřebný k usnutí a prodlužuje dobu spánku. Lidé trpící nespavostí nebo neklidem jistě ocení klidnící schopnosti látek tohoto ovoce, které dokážou pomoci klidnit tělo i mysl a navodit tak třeba právě nerušený spánek.  Díky tomu, že je cicimek bohatým zdrojem minerálních látek jako je železo, fosfor či vápník, pomáhá regulovat krevní oběh a zvyšovat sílu kostí. Svým nízkým obsahem kalorií a naopak vysokým obsahem vlákniny a bílkovin je dobrou volbou pro osoby bojující s nadváhou. Pomáhá udržovat dietu a bránit tak přírůstku hmotnosti. Obecně je také prospěšný pro imunitní systém, jelikož obsahuje vysoký obsah vitamínů (C, A), antioxidantů a dalších látek. Možná také díky tomu je využíván při i léčbě různých kožních problémů. Plody ovoce jsou také spojovány se zlepšením trávících procesů v těle. Nejen díky již zmíněné vláknině, jeho užívání může pomoci předcházet zácpě, křečím, nadýmání. Svým antioxidačním účinkem pomáhá také čistit krev, což je pozitivní právě pro předcházení řady onemocnění. Výzkumy také naznačují potencionální pozitivní vliv při léčbě rakoviny. Ovoce ale není vhodné pro diabetiky, jelikož obsahuje řadu složitých sacharidů, které mohou negativně ovlivnit hladinu cukru v krvi.

Detail

Červená řepa (Beta vulgaris ruba)

Popis: Červená řepa se pěstuje jako klasická podzimní zelenina v různých tvarech. Svoji popularitě jako super jídlu vděčí nedávným studiím, které označují řepu a šťávu z řepy jako potravinu s vlivem na zvýšení sportovního výkonu, snížení krevního tlaku a zvýšení průtoku krve. Zajímavé pro sportovce by také mohl být vliv na zlepšení svalového okysličování během cvičení. Vzhledem k vysokému obsahu vlákniny, pomáhá předcházet zácpě a podporuje trávení. Červená řepa obsahuje širokou škálu vitamínů (B1, B2, B9, E) a minerálů (K, Ca, Fe, I, Se, Mn, Mg, Li a další) podporujících správnou funkci našeho těla. Ovlivňuje kosti a cévy, vitalizuje buňky a tvoří vazivové tkáně. Působí antioxidačně a má protinádorové účinky. Pozitivní vliv na psychiku ocení každý konzument. Zvýšený příjem červené řepy může také snižovat riziko obezity, diabetu, srdečních onemocnění a podporovat zdravou pleť a vlasy.

Detail

Černý rybíz (Ribes nigrum)

Popis: Černý rybíz je využíván lidmi pro řadu pozitivních účinků, a to čerstvý, sušený, v podobě oleje, čajového extraktu od listů až po semena. Díky vysokému obsahu vitamínu C, karotenů, retinolů, Ca a dalších nezbytných látek výrazně posiluje naši imunitu. Toto prokázala i studie zabývající se vyšším příjmem černého rybízu u lidí pravidelně cvičících. Působí protizánětlivě, podporuje zdraví očí a ledvin. Zvyšuje průtok krve srdcem a celkově periferní odpor, což může vést k lepšímu zotavení po cvičení. Má antioxidační účinky s prevencí rakovinového bujení. Studie také prokázali, že extrakt z černého rybízu pomáhá snižovat rizikové faktory pro diabetes typu 1 a 2. Je využíván i v souvislosti s menstruací, menopauzou nebo třeba s kožními problémy, ale pozitivní účinek dosud nebyl prokázán.

Detail

Česnek (Allium sativum)

Popis: Česnek se vyznačuje silnými antibiotickými účinky, kromě bakterií účinně hubí také viry a plísně. Má pozitivní účinky na dýchací cesty, proto se hodí při chřipce a nachlazení (podporuje vykašlávání a pocení). Snižuje hladinu cukru v krvi a zvyšuje tvorbu inzulinu, je tedy vhodný při léčbě cukrovky. Snižuje hladinu cholesterolu, čistí cévy a celkově zlepšuje prokrvení těla a optimalizuje krevní tlak. Působí jako prevence mnoha kardiovaskulárních chorob (např.: ateroskléróza, trombóza). Pomáhá při detoxikaci organismu (především od těžkých kovů) a celkově posiluje imunitní systém. Česnek obsahuje antioxidanty, které mohou působit jako prevence Alzheimerovy choroby a demence.

Detail

Goji (Lycium barbarum)

Popis: Goji neboli Kustovnice čínská. Je významný keř známý svým všestranným účinkem na lidský organismus. Pochází z jižní Číny a podle tradiční čínské medicíny je goji používána jako nenahraditelný doplněk stravy vedoucí k dlouhověkosti. Dále se používá také k léčbě celé řady onemocnění jako je cukrovka, vysoký krevní tlak, špatný krevní oběh, malárie nebo rakovina. Některými lidmi je goji využívána jako oční tonikum pro rozmazané vidění a k podpoře při dalších očních onemocnění. Dále je využívána k posílení svalů a kostí. Rovněž posiluje imunitu, vede k prevenci rakoviny, zlepšuje paměť a spánek. Může také zmírňovat alergii, redukovat neplodnost a vést ke snížení váhy.

Detail

Merlík čilský (Chenopodium quinoa)

Popis: Merlík chilský neboli Quinoa se řadí mezi vysoce výživné potraviny nejen díky svému výjimečnému bílkovinnému složení (je to tzv. kompletní bílkovina obsahující všech 9 esenciálních aminokyselin). Také obsahuje celou řadu vitamínů (C, B, E, betakaroten, kyselina listová a další) a minerálů (Fe, Mn, Ca, P, Mg, Zn a další) ovlivňující zdraví našeho těla. Složení této potraviny ocení zejména sportovci a vegetariáni. Je přirozeně bezlepkový, proto je vhodný také pro osoby trpící celiakií. Vysoký obsah vlákniny pomáhá předcházet zácpě, kontrolovat hladinu cukru v krvi, snižovat hladinu cholesterolu a také může pomoci při rakovině tlustého střeva. Je lehce stravitelný a pomáhá lidem trpícím migrénami. Sportovce by kromě složení také mohl zajímat vliv na podporu růstu svalové hmoty. Merlík také působí preventivně proti osteoporóze a podporuje trávení a vyprazdňování. Podle čínské medicíny harmonizuje ledviny, na které má energizující účinek.

Detail

Česnekový esenciální olej

Esenciální olej z česneku má mnohem větší antimikrobiální účinky než surový česnek. Česnek je nejen ochucovadlem, ale i léčivým přípravkem. Používá se jako přírodní antibiotikum, chrání játra a má i protirakovinné účinky. Podporuje krevní oběh, snižuje cholesterol a pozitivně působí na dýchací systém. Olej se získává parní destilací rozdrceného česneku.

Česnek pochází z Asie, dnes se pěstuje po celém světě. Má antiparazitické, dezinfekční i bakteriostatické účinky. Tyto účinky má především díky sirným sloučeninám alicinu a aliinu. Obsahuje také železo, vitamíny, draslík i vápník.

Detail

Extrakt z čaje

Extrakt se vyrábí macerací čajových lístků v alkoholu, následným odstraněním alkoholu a zkoncentrováním. Výsledkem je extrakt bohatý na katechiny a kvalitní extrakty také na polyfenoly.

Účinné látky čaje (zejména katechiny) mají pozitivní vliv na srdce a cévy, jsou prevencí žaludečních vředů nebo různých druhů karcinomů.

Stejně jako čaj ve formě nálevu je extrakt silným antioxidantem, posiluje imunitu, napomáhá odbourávání tuků. Je vhodný pro osoby, které nemají rádi chuť zeleného čaje, ale chtějí využít jeho účinků.

Detail

Čekanka (vláknina z kořene čekanky)

Kořen čekanky – pod jménem cikorka – se užívá k výrobě bezkofeinové náhražky kávy.
Sušené listy a kořeny čekanky se používají v lékařství. Čekanka patří v klasické fytoterapii mezi velice často používané byliny, a to zejména k podpoře látkové výměny, funkce jater a tvorby žluči, podporu práce srdce a trávení. V trávicím traktu navíc působí protizánětlivě. Zevně se používá jako obklad na bolavé klouby a některé typy ekzémů, nálev z květů se využívá rovněž k výplachům očí při zánětu spojivek, víček, rohovek a duhovky.

Důležitý je také obsah inulinu a fruktooligosacharidů, které patří mezi rozpustnou vlákninu s výrazným probiotickým efektem.

Vzhledem k tomu, že se inulin nevstřebává v horní části trávicího traktu, dosáhne až tlustého střeva, kde je fermentován baktériemi, jež zde žijí. Inulin povzbuzuje růst zdravé flory ve střevě, např. bifidobaktérie, a brání rozvoji patogenních baktérií. Tak je inulin doporučován jako prebiotikum, tedy nestravitelná součást stravy, která prospívá zdraví.

Konzumace velkého množství inulinu může ovšem vést k nadýmání a plynatosti.

Detail