Encyklopedie A-Z

Ř Š Ž Č A B C
D E F G H CH I
J K L M N O P
Q R S T U V W
X Y Z
Filozofie

 /

Kodex aliance
  1. 1Na prvním místě je pro nás vždy zákazník a jeho informovanost, upřednostňujeme otevřený, etický přístup, se zaměřením na kvalitu a možnost přímé komunikace.
  2. 2Upřednostňujeme zboží s jasným původem a seriózní historií značky.
  3. 3Upřednostňujeme složení a funkčnost produktů před jednostranným zaměřením na cenu, množství a chuť.
  4. 4Upřednostňujeme maximální čistotu, jasný původ a ověřenou formu použitých surovin.
  5. 5Upřednostňujeme produkty (kapsle, tobolky, instantní a tekuté formy) s minimalizovaným obsahem balastních aditiv, pojiv a umělých sladidel.
  6. 6V kategorii produktů živočišného původu, upřednostňujeme produkty evropského původu, které obsahují suroviny vyráběné v souladu s evropskými normami.
  7. 7Upřednostňujeme privátní/nezávislé značky před korporátními značkami zaměřenými na mass-marketing.
  8. 8Upřednostňujeme takové značky/výrobce, kteří přispívají ke zvýšení kvality a čistoty životního prostředí.

Chlorella

Popis: Chlorella je přírodním zdrojem chlorofylu, bílkovin, esenciálních mastných kyselin, vitamínů a minerálů. Tato chlorella má narušenou buněčnou stěnu, což zlepšuje trávení a vstřebávání živin. Aplikace: podpora imunity, detoxikace, kandidóza, nutriční podpora, dlouhověkost, kontrola hmotnosti, dysregulace glukózy, zánět, bolestivé syndromy (např. fibromyalgie), infekce, únava po virové nákaze, zácpa, hyperlipidémie, únava, sportovní výživa.

 

Detail

Chia

Popis: Chia jsou semínka byliny zvané Šalvěj hispánská (Salvia hispanica). Roste v horských oblastech Jižní Ameriky a její blahodárné účinky znali už staří Aztékové. Obsahují až o 60 % více Omega 3 mastných kyselin než ostatní rostliny a více bílkovin než jiná semínka, navíc jsou v nich obsaženy všechny esenciální aminokyseliny. Jsou bohatým zdrojem vlákniny. Obsahují 5x více vápníku než mléko a 2x více draslíku než banány. Jsou výborným zdrojem antioxidantů. Pomáhají snížit chuť k jídlu a zrychlují metabolismus. Pomáhají regulovat hladinu cukru v krvi.

 

Detail

Chaga

Popis: Rezavec šikmý (Innonotus obliquus) je cizopasná dřevokazná houba, která roste na kmenech stromů a živí se jejich šťávami. Chaga se sbírá na podzim a na jaře, kdy má nejvyšší koncentraci účinných látek, podle ruských léčitelů má nejsilnější účinky houba rostoucí na břízách. Chaga obsahuje fenolické sloučeniny a chinony, které působí jako silné antioxidanty, dále pak triterpeny, křemík, železo, hliník, vápník, hořčík, sodík, zinek, měď, mangan, draslík, vitamíny B1, B2, B5, B6, B9, D3 nebo K1. Chaga se používá pro posílení imunity, pomáhá při žaludečních potížích, při nemocech jater nebo při léčbě lupénky. Díky obsahu látek jako betulin nebo inotodiol může být chaga silným pomocníkem při léčbě rakoviny.

Detail

Chrom

Popis: Chrom je minerál, také často označovaný jako esenciální stopový prvek, který je potřebný pro zdraví člověka ve velmi  malém množství. Zasahuje do rozkladu enzymů a jejich přeměny na energii a tvorby některých tuků. Účinkuje společně s insulinem a je tak nezbytný pro schopnost organismu využít cukr. Také bývá využíván v souvislosti s hubnutím, zvyšováním svalové hmoty, ke zlepšení sportovního výkonu, zvýšení energie a k prevenci úbytku mentálních funkcí souvisejících s věkem. Vyskytuje se ve 2 formách. Trojmocný chrom obsažený v potravinách a doplňcích, tedy pro tělo bezpečný a šestimocný chrom – toxin, který může způsobit kožní problémy a rakovinu plic. Bohatými zdroji tohoto prvku jsou maso, melasa, hnědý cukr, lesní plody, červená řepa, kvasnice, pivo, mléčné výrobky a hrubá obilná mouka.

Detail

Chlór

Popis: V těle se vyskytuje společně se sodíkem v podobě chloridu sodného. Chloridové ionty se podílejí na udržování osmotické rovnováhy a na regulaci acidobazické rovnováhy. Je hlavním aniontem extracelulárních tekutin. Ve formě kyseliny chlorovodíkové hraje chlór významnou roli v procesu trávení. Nedostatek chlóru má za následek poruchu trávení bílkovin, zpomaluje hybnost žaludku a posun tráveniny do střeva. Je vylučován převážně močí, částečně i stolicí. U kojících žen je vylučován mlékem ve formě chloridu sodného. Zdrojem je chlorid sodný používaný při výrobě i k dochucování pokrmů a potravin. Stravou bohatou na chlorid jsou uzeniny a masové výrobky, sýry, ryby a chléb.

Detail

Merlík čilský (Chenopodium quinoa)

Popis: Merlík chilský neboli Quinoa se řadí mezi vysoce výživné potraviny nejen díky svému výjimečnému bílkovinnému složení (je to tzv. kompletní bílkovina obsahující všech 9 esenciálních aminokyselin). Také obsahuje celou řadu vitamínů (C, B, E, betakaroten, kyselina listová a další) a minerálů (Fe, Mn, Ca, P, Mg, Zn a další) ovlivňující zdraví našeho těla. Složení této potraviny ocení zejména sportovci a vegetariáni. Je přirozeně bezlepkový, proto je vhodný také pro osoby trpící celiakií. Vysoký obsah vlákniny pomáhá předcházet zácpě, kontrolovat hladinu cukru v krvi, snižovat hladinu cholesterolu a také může pomoci při rakovině tlustého střeva. Je lehce stravitelný a pomáhá lidem trpícím migrénami. Sportovce by kromě složení také mohl zajímat vliv na podporu růstu svalové hmoty. Merlík také působí preventivně proti osteoporóze a podporuje trávení a vyprazdňování. Podle čínské medicíny harmonizuje ledviny, na které má energizující účinek.

Detail

Pikolinát chromitý

Popis: Pikolinát chromitý je organická forma chromu, který je navázán na kyselinu pikolinovou. Společně s inzulinem je nutný pro správné zpracování sacharidů a tuků v těle. Pomáhá k normální hladině krevního cukru, zlepšuje využití sacharidů v organismu a snižuje chuť na sladké potraviny. U pacientů s inzulinovou rezistencí snižuje potřebu inzulinu. Pikolinát chromitý zároveň přispívá ke snížení hladiny cholesterolu. Kromě zlepšení zdravotního stavu u diabetiků má přínos také pro zdraví srdce (zlepšuje krevní oběh a pomáhá při rekonvalescenci po infarktu).

Detail

Haritaki (Vrcholák tříslovinný, Terminalia chebula)

Popis: Haritaki se v ájurvédské medicíně používá k léčbě širokého spektra nemocí (je také součástí léčebné směsi Triphala). Podporuje vylučování trávících enzymů a zlepšuje tak trávení, zároveň funguje jako mírné projímadlo a pomáhá tak při zácpě. Posiluje funkci tlustého střeva, plic, jater a sleziny. Účinkuje proti bolestem hlavy nebo epilepsii, zlepšuje paměť a soustředění. Snižuje zahlenění organismu a pomáhá při kašli, bolestech v krku nebo zánětech dásní. Výplachy z haritaki pomáhají při zánětech spojivek a zhoršeném zraku.

Detail

Chlorofyl

Popis: Chlorofyl je zelené rostlinné barvivo, které zajišťuje fotosyntézu a umožňuje rostlinám produkovat kyslík. Chlorofyl je velmi podobný hemoglobinu (krevní barvivo), liší se pouze v jednom atomu (chlorofyl-hořčík, hemoglobin-železo). V lidském těle pomáhá chlorofyl zvýšit produkci hemoglobinu, což má příznivý vliv na regeneraci a zpomalení stárnutí. Má antioxidační účinky a podporuje imunitní systém a působí protizánětlivě. Zlepšuje činnost zažívacího ústrojí a podporuje rychlejší hojení ran. Chlorofyl se vyskytuje především v zelených rostlinách (špenát, brokolice, pampeliška, mořské a sladkovodní řasy apod.).

Detail

Chelát

Popis: Chelát je speciální organická forma minerálů, ve které je minerál navázán na dva „nosiče“, zpravidla aminokyseliny (méně často organické kyseliny). Minerální látka je sevřena mezi dvěma aminokyselinami v tzv. chelátových kleštích (aminokyselina-minerál-aminokyselina). Chelátové formy minerálů jsou pro organismus výrazně lépe využitelné než jejich anorganické (oxid, síran,…) nebo organické (glukonan, mléčnan,…) formy, které prochází trávící soustavou takřka bez využití. Minerály ve formě chalátu navíc při rozkladu nedráždí žaludek a střeva jako anorganické a organické formy. Informaci o použité formě minerálů najdete ve složení výrobku, chelátové formy jsou označeny například jako bisglycinát železnatý nebo chelátový komplex mědi apod.

Detail

123