Encyklopedie A-Z

Ř Š Ž Č A B C
D E F G H CH I
J K L M N O P
Q R S T U V W
X Y Z
Filozofie

 /

Kodex aliance
  1. 1Na prvním místě je pro nás vždy zákazník a jeho informovanost, upřednostňujeme otevřený, etický přístup, se zaměřením na kvalitu a možnost přímé komunikace.
  2. 2Upřednostňujeme zboží s jasným původem a seriózní historií značky.
  3. 3Upřednostňujeme složení a funkčnost produktů před jednostranným zaměřením na cenu, množství a chuť.
  4. 4Upřednostňujeme maximální čistotu, jasný původ a ověřenou formu použitých surovin.
  5. 5Upřednostňujeme produkty (kapsle, tobolky, instantní a tekuté formy) s minimalizovaným obsahem balastních aditiv, pojiv a umělých sladidel.
  6. 6V kategorii produktů živočišného původu, upřednostňujeme produkty evropského původu, které obsahují suroviny vyráběné v souladu s evropskými normami.
  7. 7Upřednostňujeme privátní/nezávislé značky před korporátními značkami zaměřenými na mass-marketing.
  8. 8Upřednostňujeme takové značky/výrobce, kteří přispívají ke zvýšení kvality a čistoty životního prostředí.

Glutamin

Popis: Glutamin se tradičně řadil mezi neesenciální aminokyseliny, ale výzkumy ukazují, že je „podmíněně esenciální“ během určitých metabolických podmínek, jako např. při zvýšené tělesné zátěži. Aplikace: sportovní výživa, zvládání stresu, imunitní systém, detoxikace, syndrom propustného střeva, vředy v ústech, střevech nebo žaludku, průjem, zánětlivé onemocnění střev, ulcerózní kolitida, Crohnova choroba, syndrom dráždivého střeva, chemoterapie, alkoholismus, obnova psychických schopností po operaci.

Doporučená forma v rámci doplňkové stravy: doporučujeme upřednostnit tzv. fermentovanou formu L-Glutaminu, před tzv. syntetickou formou, která může obsahovat díky chemickému způsobu produkce zbytky těkavých organických nečistot a nežádoucích (často toxických) R-forem.  Naopak L-Glutamin pocházející z mikrobiální fermentace patří k nejvyužitelnějším přírodním produktům garantujícím maximální čistotu a splňující navíc koncept „Green Enviromental Protection“.  Z výše zmíněných důvodů je syntetická produkce aminokyselin v mnoha zemích, jako je např. Japonsko, nebo Korea zakázána. Povolena je naopak např. v USA, nebo Číně. Syntetická produkce aminokyselin je až o 50% levnější než přírodní cesta, tedy fermentační technologie.

Detail

Guarana

Popis: Guarana se využívá především pro své povzbuzující účinky. Oproti jiným zdrojům nabízí pomalejší a rovnoměrnější přísun kofeinu. Zlepšuje paměť a soustředění, snižuje únavu a podporuje mozkovou činnost. Guarana obsahuje také antioxidanty, vitamíny a rostlinné oleje.

Doporučená forma v rámci doplňkové stravy: v rámci doplňků stravy, doporučujeme upřednostnit formu klasických želatinových nebo celulózových (rostlinných) kapslí s volně loženým obsahem prášku, před tabletami a tekutými formami. Struktura kapsle účinně chrání volně ložený (nelepený a vysokým tlakem neovlivněný) obsah prášku před vlhnutím a oxidací. Tablety jsou naopak náchylné k vlhnutí a jsou obvykle lisovány a lepeny pod vysokým tlakem a mohou obsahovat až 80 % pojiv (lepidel) a dalších balastních složek, které zbytečně zatěžují zažívací trakt. Důvodem pro upřednostnění tabletové formy některými výrobci je nízká pořizovací cena. U tekutých forem (ampule) je opět obvykle využíván vysoký podíl syntetických aditiv, stabilizátorů a umělých sladidel.

 

Detail

Glycin

Popis: Glycin se řadí mezi neesenciální aminokyseliny, nachází se v rostlinných i živočišných bílkovinách. Ve velkém množství se vyskytuje například v kolagenu a elastinu. V centrálním nervovém systému funguje jako inhibiční neurotransmiter, přispívá k udržení zdravého trávícího systému, působí protizánětlivě, zlepšuje kvalitu spánku a pomáhá při hojení tkání.

 

Detail

Gymnéma lesní

Popis: Gymnéma lesní je liána pocházející z Indie, která se již více než 2000 let používá v tradiční indické medicíně. Tradiční ájurvédské texty doporučují její použití např. při migréně, kožních chorobách nebo zvětšených mízních uzlinách. Gymnéma pomáhá snižovat chuť na sladké tím, že dočasně znecitlivuje receptory sladké chuti na jazyku. V současné době se nejčastěji používá jako antitdiabetikum, pomáhá snižovat hladinu krevního cukru a bylo prokázáno také zvýšení počtu beta buněk a Langerhansových ostrůvků ve slinivce. Pacienti s diabetem 1. typu mají při konzumaci gymnémy nižší potřebu inzulínu, u pacientů s diabetem 2. typu dochází ke snížení nebo úplnému vysazení medikace.

 

Detail

Ginkgo Biloba

Popis: Jinan dvoulaločný je jedním z nejstarších stromů na Zemi a dorůstá do výšky až 35 metrů. Původně pochází z Číny, kde je po dlouhá staletí uctíván pro své léčivé účinky. Dokonce se o něm tradovalo, že dokáže odvrátit zlo a oheň a byl tak často vysazován v okolí chrámů a důležitých budov. Pro léčebné účely se používají především listy, které obsahují flavonoidy, terpenické laktony, organické kyseliny, fenolické látky, karotenoidní barviva a sacharidy. Ginkgo má pozitivní vliv na centrální nervový systém a krevní oběh, zlepšuje prokrvení v periferních partiích těla, zabraňuje vzniku krevních sraženin, má antioxidační účinky, pomáhá při poruchách paměti, závratích, Alzheimerově a Parkinsonově chorobě. Pro léčebné účely se používají především listy, které obsahují flavonoidy, terpenické laktony, organické kyseliny, fenolické látky, karotenoidní barviva a sacharidy.

Detail

Barley Grass

Popis: Mladý ječmen se používá pro posílení imunitního systému, čištění a detoxikaci organismu, kontrolu hmotnosti, regeneraci poškozených buněk, prevenci a léčbu rakoviny, léčbu ulcerózní kolitidy. Pomáhá bojovat proti závislostem, udržuje zdravou pokožku, podporuje správnou acidobazickou rovnováhu organismu a celkově vykazuje omlazující účinky na celé tělo. Kromě vitamínů, minerálů, enzymů a chlorofylu obsahuje také cholin, který je důležitý pro správné fungování nervové soustavy.

Detail

Glutathion

Popis: Glutathion je přirozeně se vyskytující molekula, která se nachází uvnitř každé buňky v lidském těle. Jde o tripeptid zahrnující tři aminokyseliny: cystein, kyselinu glutamovou a glycin. Patří k nejsilnějším antioxidantům, protože v těle působí jako velmi dobrý  deaktivátor volných radikálů. Glutathion vzniká v játrech, uplatňuje se při syntéze a opravě nukleových kyselin v organizmu, při vzniku bílkovin, prostaglandinů, transportu aminokyselin, odstraňování toxinů a karcinogenů, správné funkci imunitního systému, prevenci buněk před oxidačním stresem a při aktivaci řady enzymů v organizmu. Je obsažen v některých potravinách jako např. brokolice, zelí, květák, ale také v mase či ovoci. Hladina glutathionu v buňkách lidského těla začne klesat přibližně po dosažení věku dvaceti let, jeho nízké hladiny pak mohou způsobit řadu vážných onemocnění. V medicíně se používá se např. při léčbě šedého a zeleného zákalu, při alkoholizmu, prevenci stárnutí, astmatu, nádorových onemocněních, kardiovaskulárních chorobách, žloutenkách a onemocnění jater, snížené imunitě (včetně AI  DS a chronickém únavovém syndromu).

V inhalační formě je používán při ovlivňování plicních chorob (plicní fibrózy, cystické fibrózy a onemocnění plic spojených s viry, zejména HIV).

Detail

Extrakt z hroznových semen (Grape Seed Extract)

Popis: Extrakt z hroznových semen je bohatým zdrojem antioxidantů. Pomáhá urychlit hojení ran, zvyšuje sílu a kvalitu kostí, léčí kandidózu, působí preventivně proti rakovině kůže, zlepšuje kardiovaskulární zdraví, snižuje vysoký krevní tlak, zpomaluje stárnutí, zabraňuje zhoršení kognitivních funkcí s rostoucím věkem, podporuje zdraví ústní dutiny, pomáhá při léčbě cukrovky.

Detail

Goji (Lycium barbarum)

Popis: Goji neboli Kustovnice čínská. Je významný keř známý svým všestranným účinkem na lidský organismus. Pochází z jižní Číny a podle tradiční čínské medicíny je goji používána jako nenahraditelný doplněk stravy vedoucí k dlouhověkosti. Dále se používá také k léčbě celé řady onemocnění jako je cukrovka, vysoký krevní tlak, špatný krevní oběh, malárie nebo rakovina. Některými lidmi je goji využívána jako oční tonikum pro rozmazané vidění a k podpoře při dalších očních onemocnění. Dále je využívána k posílení svalů a kostí. Rovněž posiluje imunitu, vede k prevenci rakoviny, zlepšuje paměť a spánek. Může také zmírňovat alergii, redukovat neplodnost a vést ke snížení váhy.

Detail

Steviol-glykosidy

Popis: Listy keříku Stevia rebaudiana zvaném též „the sweet herb of Paraguay“ obsahují více než 100 různých sloučenin, z nichž nejzajímavější jsou sladké látky steviosid, steviolbiosid a rebaudiosidy společně steviol-glykosidy. Steviol-glykosidy rozkládá střevní mikroflóra na steviol, který zpracují játra a z těla se vyloučí převážně močí. Steviosid, je 300krát sladší než sacharosa. Předností steviosidu je dále fakt, že není zdrojem energie organismu, není kariogenní (zubní kaz způsobující), mutagenní (způsobující genetické mutace) nebo teratogenní (způsobující vrozenou vývojovou vadu plodu), ale i to, že může být používán diabetiky a pacienty s fenylketonurií. Stévie má mimo sladivosti další pozitivní vlastnosti pro zdraví člověka, například: napomáhá regulaci bakterií v ústní dutině, čímž pomáhá proti karies – zubnímu kazu. Podporuje trávení, může snižovat tvorbu akné či snižovat chuť na alkoholické nápoje a tabák. Indiáni kmene Guaraní používají stévii k hojení ran nebo při vysokém krevním tlaku. Nebyly pozorovány žádné alergické reakce. EFSA stanovila přijatelný denní příjem (ADI) pro steviol-glykosidy, vyjádřený jako ekvivalenty steviolu, na 4 mg/kg tělesné hmotnosti na den. Hlavním světovým producentem je dnes Čína, která vyrábí ročně přes 12 tisíc tun.

Detail