Glutamin

Popis: Glutamin se tradičně řadil mezi neesenciální aminokyseliny, ale výzkumy ukazují, že je „podmíněně esenciální“ během určitých metabolických podmínek, jako např. při zvýšené tělesné zátěži. Aplikace: sportovní výživa, zvládání stresu, imunitní systém, detoxikace, syndrom propustného střeva, vředy v ústech, střevech nebo žaludku, průjem, zánětlivé onemocnění střev, ulcerózní kolitida, Crohnova choroba, syndrom dráždivého střeva, chemoterapie, alkoholismus, obnova psychických schopností po operaci. Doporučená forma v rámci doplňkové stravy: doporučujeme upřednostnit tzv. fermentovanou formu L-Glutaminu, před tzv. syntetickou formou, která může obsahovat díky chemickému způsobu produkce zbytky těkavých organických nečistot a nežádoucích (často toxických) R-forem.  Naopak L-Glutamin pocházející z mikrobiální fermentace patří k nejvyužitelnějším přírodním produktům garantujícím maximální čistotu a splňující navíc koncept „Green Enviromental Protection“.  Z výše zmíněných důvodů je syntetická produkce aminokyselin v mnoha zemích, jako je např. Japonsko, nebo Korea zakázána. Povolena je naopak např. v USA, nebo Číně. Syntetická produkce aminokyselin je až o 50% levnější než přírodní cesta, tedy fermentační technologie.