Encyklopedie A-Z

Ř Š Ž Č A B C
D E F G H CH I
J K L M N O P
Q R S T U V W
X Y Z
Filozofie

 /

Kodex aliance
  1. 1Na prvním místě je pro nás vždy zákazník a jeho informovanost, upřednostňujeme otevřený, etický přístup, se zaměřením na kvalitu a možnost přímé komunikace.
  2. 2Upřednostňujeme zboží s jasným původem a seriózní historií značky.
  3. 3Upřednostňujeme složení a funkčnost produktů před jednostranným zaměřením na cenu, množství a chuť.
  4. 4Upřednostňujeme maximální čistotu, jasný původ a ověřenou formu použitých surovin.
  5. 5Upřednostňujeme produkty (kapsle, tobolky, instantní a tekuté formy) s minimalizovaným obsahem balastních aditiv, pojiv a umělých sladidel.
  6. 6V kategorii produktů živočišného původu, upřednostňujeme produkty evropského původu, které obsahují suroviny vyráběné v souladu s evropskými normami.
  7. 7Upřednostňujeme privátní/nezávislé značky před korporátními značkami zaměřenými na mass-marketing.
  8. 8Upřednostňujeme takové značky/výrobce, kteří přispívají ke zvýšení kvality a čistoty životního prostředí.

Inositol

Popis: Inositol je součástí buněčných membrán. Účastní se transportu mastných kyselin a cholesterolu a brání jejich ukládání v játrech. Pomáhá také při odstraňování volných radikálů.

Doporučení forma v rámci doplňkové stravy: doporučujeme upřednostnit formu klasických želatinových nebo celulózových (rostlinných) kapslí s volně loženým obsahem prášku, před tabletami a tekutými formami. Struktura kapsle účinně chrání volně ložený (nelepený a vysokým tlakem neovlivněný) obsah prášku před vlhnutím a oxidací. Tablety jsou naopak náchylné k vlhnutí a jsou obvykle lisovány a lepeny pod vysokým tlakem a mohou obsahovat až 80 % pojiv (lepidel) a dalších balastních složek, které zbytečně zatěžují zažívací trakt. Důvodem pro upřednostnění tabletové formy některými výrobci je nízká pořizovací cena. U tekutých forem (ampule) je opět obvykle využíván vysoký podíl syntetických aditiv, stabilizátorů a umělých sladidel.

Detail

BCAA

Popis: BCAA (branched-chain amino acids) neboli větvené aminokyseliny je označení pro aminokyseliny L-Leucin, L-Isoleucin a L-Valin. Tyto aminokyseliny se stejně jako mnoho dalších mohou vyrábět synteticky nebo získávat z přírodních zdrojů (např. cukrová třtina nebo maniok) pomocí metody fermentace. BCAA pomáhají zvyšovat proteinovou syntézu a současně brání rozpadu bílkovin, což napomáhá k udržení a nabírání svalové hmoty. BCAA během náročných tréninků podporují výkonnost a oddalují únavu, po tréninku zlepšují regeneraci a snižují bolestivost svalů. Podporují hormonální rovnováhu (poměr testosteronu a kortizolu) při intenzivním tréninku. BCAA se také používají při léčbě některých onemocnění (amyotrofická laterální skleróza, onemocnění mozku způsobená problémy s játry, porucha pohybu zvaná tardivní dyskineze, selhání ledvin u pacientů s rakovinou a další).

Detail

Proteinový izolát z vaječného bílku (Egg Protein)

Popis: Izolát z vaječného bílku je v současné době neprávem přehlíženým zdrojem bílkovin. Má střední rychlost trávení, tráví se pomaleji než syrovátková bílkovina, ale rychleji než kasein. Je tedy vhodný ke konzumaci kdykoliv během dne, po tréninku i mezi jídly. Izolát z vaječného bílku má vyvážený obsah aminokyselin (obsahuje poměrně vysoké množství leucinu důležitého pro bílkovinnou syntézu) a vysokou biologickou hodnotu. Je vhodnou variantou pro osoby s nesnášenlivostí laktózy, případně vegetariány nebo celiaky.

Detail

Amalaki (Indický angrešt, Emblica officinalis)

Popis: Amalaki je skvělým zdrojem vitamínu C (20x více než pomeranč), antioxidantů a bioflavonoidů. V rámci ájurvédské medicíny se po dlouhá léta používá jako součást směsi Triphala ke zlepšení stavu trávící soustavy, udržení pružnosti tepen, čištění krve a omlazení jater. Pomáhá udržovat hladinu krevního cukru a cholesterolu v normě. Používá se také v kosmetice, pečuje o zdraví pokožky a vlasů. Bývají mu přisuzovány také afrodiziakální účinky a pozitivní vliv na reprodukční systém.

Detail

Inulin

Popis: Rozpustný druh vlákniny nacházející se v mnoha rostlinách (chřest, česnek, cikorka, cibule a další). Nejvýznamnější vlastností inulinu je nízká energetická hodnota a účinné snižování hladiny cholesterolu a triglyceridu v krvi. Díky své energetické hodnotě je velmi využíván diabetiky. Inulin pomáhá udržovat rovnováhu a růst bakterií ve střevě a tím zlepšuje zažívání a chrání tělo před nemocemi. Také ulevuje od zácpy. Studií byla, po užívání inulinu, prokázána lepší peristaltika střev a konzistence stolice. Další studie prokázala jeho pozitivní vliv na snižování váhy. Pravidelné užívání by také mohlo vést ke zlepšení mineralizace kostí, prevenci rakoviny tlustého střeva nebo pomoci při léčbě zánětlivých onemocnění střeva.

Detail

Nativní syrovátkový izolát (Native Whey Isolate)

Popis: Nativní syrovátková bílkovina je díky šetrnému zpracování nejhodnotnější dostupnou bílkovinou. Získává se přímou cestou z čerstvého mléka (ne ze syrovátky) pomocí mikrofiltrace a ultrafiltrace za teplot, které nepřekročí 10 stupňů Celsia. Minimální znehodnocení bílkovin zajišťuje vysokou biologickou hodnotu, maximální obsah bioaktivních frakcí bílkovin (alfa-laktalbumin, laktoferin, imunoglobuliny a další), vysoký obsah esenciálních aminokyselin a cystinu. Nativní syrovátková bílkovina obsahuje až o 16 % více leucinu (důležitý pro syntézu bílkovin) a přibližně o 40 % více cystinu (má silné detoxikační a antioxidační účinky) než klasicky zpracovaný syrovátkový protein. Jedná se o rychle stravitelnou bílkovinu, která se hodí především k užití po tréninku. Nativní syrovátkový izolát obsahuje o něco méně bioaktivních frakcí bílkovin než nativní syrovátkový koncentrát, ale má vyšší celkový podíl bílkovin.

Detail

Imunoglobulin G (IgG)

Popis: Imunoglobuliny jsou skupinou protilátek bílkovinné povahy, které pomáhají chránit organismus před neznámými objekty, jako jsou bakterie a viry. Imunoglobulin G má mezi imunoglobuliny nejhojnější zastoupení (až 75 %), vyskytuje se především v krvi a tkáňovém moku. Dokáže procházet placentou a chrání tak plod v období, kdy ještě nemá dostatečně vyvinutou vlastní imunitu.

Detail

Syrovátkový proteinový izolát (Whey Protein Isolate)

Popis: Syrovátka je jednou ze složek mléčné bílkoviny (tou druhou je kasein). Vzniká při srážení mléka a dále se zpracovává (mikrofiltrace, ultrafiltrace), aby se odstranila laktóza (mléčný cukr) a další balastní látky. Jedná se o rychle stravitelný zdroj bílkovin s vysokou biologickou hodnotou, který je vhodný k použití především po tréninku. Obsahuje všechny důležité aminokyseliny, je bohatý na BCAA (větvené aminokyseliny: leucin, isoleucin, valin). Syrovátkový izolát obsahuje o něco méně bioaktivních frakcí bílkovin než syrovátkový koncentrát, ale má vyšší celkový podíl bílkovin a obsahuje méně laktózy a dalších balastních látek.

Detail

Invertáza

Popis: Invertáza, enzym rozdělující sacharózu na své složky fruktózu a glukózu. Díky této schopnosti je důležitou součástí trávení komplexních cukrů. Tělu tak pomáhá získat i potřebnou energii, prostřednictvím uvolněné glukózy. Mimo to, že hraje klíčovou roli v zažívacích procesech, je také invertáza důležitá při celkové prevenci onemocnění člověka, fyzickém omlazení a v boji proti stárnutí. Má mnoho antioxidačních vlastností a je účinným prostředkem proti škodlivým organismům, což může pomoci při obraně proti bakteriálním napadením a fermentací střeva v důsledku oxidace. Je přirozený posilovač imunity, pomáhá redukovat nachlazení, chřipku a jiné infekce dýchacích cest. Výzkumy také ukazují, že tento enzym může vykazovat některé chemoterapeutické vlastnosti, tudíž může sloužit také jako podpora při léčbě rakoviny.

Detail

Ibišek květ (Hibiscus)

Popis: Ibišek je všestrannou léčivou rostlinou, která pomáhá při prevenci civilizačních onemocnění a je vhodný také pro těhotné a kojící ženy. Ibišek pomáhá snižovat krevní tlak a hladinu cholesterolu, tím snižuje riziko infarktu, mrtvice nebo aterosklerózy. Zároveň zlepšuje trávení a při vysokých teplotách pomáhá k ochlazení organismu. Má antioxidační účinky, zvyšuje pružnost cév a brání tvorbě červených žilek na těle a obličeji.

Detail

12