Encyklopedie A-Z

Ř Š Ž Č A B C
D E F G H CH I
J K L M N O P
Q R S T U V W
X Y Z
Filozofie

 /

Kodex aliance
  1. 1Na prvním místě je pro nás vždy zákazník a jeho informovanost, upřednostňujeme otevřený, etický přístup, se zaměřením na kvalitu a možnost přímé komunikace.
  2. 2Upřednostňujeme zboží s jasným původem a seriózní historií značky.
  3. 3Upřednostňujeme složení a funkčnost produktů před jednostranným zaměřením na cenu, množství a chuť.
  4. 4Upřednostňujeme maximální čistotu, jasný původ a ověřenou formu použitých surovin.
  5. 5Upřednostňujeme produkty (kapsle, tobolky, instantní a tekuté formy) s minimalizovaným obsahem balastních aditiv, pojiv a umělých sladidel.
  6. 6V kategorii produktů živočišného původu, upřednostňujeme produkty evropského původu, které obsahují suroviny vyráběné v souladu s evropskými normami.
  7. 7Upřednostňujeme privátní/nezávislé značky před korporátními značkami zaměřenými na mass-marketing.
  8. 8Upřednostňujeme takové značky/výrobce, kteří přispívají ke zvýšení kvality a čistoty životního prostředí.

Cicimek čínský (Ziziphus jujuba)

Ziziphus jujuba obsahuje velké množství antioxidantů, vitamínu C, vitamínu B2, vitamínu A, kobalt, měď, jód draslík, vápník, fosfor, železo, hořčík, zinek, mangan a rutin. Silné antioxidanty a organické sloučeniny, přítomné v tomto zajímavém ovoci, přináší lidskému tělu řadu pozitivních účinků. Cicimek čínský detoxikuje organismus, zpomaluje stárnutí, snižuje krevní tlak, posiluje imunitu, zlepšuje metabolismus, pomáhá při zánětech. Mimo to jsou mu přisuzovány také anxiolytické (odstraňují úzkost) a sedativní (uklidňující) účinky. Spinosin, který je v cicimku čínském obsažen, pomáhá zkrátit čas potřebný k usnutí a prodlužuje dobu spánku. Lidé trpící nespavostí nebo neklidem jistě ocení klidnící schopnosti látek tohoto ovoce, které dokážou pomoci klidnit tělo i mysl a navodit tak třeba právě nerušený spánek.  Díky tomu, že je cicimek bohatým zdrojem minerálních látek jako je železo, fosfor či vápník, pomáhá regulovat krevní oběh a zvyšovat sílu kostí. Svým nízkým obsahem kalorií a naopak vysokým obsahem vlákniny a bílkovin je dobrou volbou pro osoby bojující s nadváhou. Pomáhá udržovat dietu a bránit tak přírůstku hmotnosti. Obecně je také prospěšný pro imunitní systém, jelikož obsahuje vysoký obsah vitamínů (C, A), antioxidantů a dalších látek. Možná také díky tomu je využíván při i léčbě různých kožních problémů. Plody ovoce jsou také spojovány se zlepšením trávících procesů v těle. Nejen díky již zmíněné vláknině, jeho užívání může pomoci předcházet zácpě, křečím, nadýmání. Svým antioxidačním účinkem pomáhá také čistit krev, což je pozitivní právě pro předcházení řady onemocnění. Výzkumy také naznačují potencionální pozitivní vliv při léčbě rakoviny. Ovoce ale není vhodné pro diabetiky, jelikož obsahuje řadu složitých sacharidů, které mohou negativně ovlivnit hladinu cukru v krvi.

Detail

Jód

Popis: Je součástí hormonů štítné žlázy, jejíž funkci také ovlivňuje. Podstatný je pro metabolismus živin, zlepšuje kvalitu kůže, vlasů, nehtů a zubů. Zklidňuje nervy a zlepšuje mentální funkce. Špatná činnost štítné žlázy způsobuje potíže s termoregulací organismu, problémy s trávením, zpomalené reflexy, potíže s řečí a zhoršenou paměť. Zvýšená potřeba jódu se objevuje u dospívající mládeže, těhotných a kojících žen. U rostoucího plodu ovlivňuje celkový růst a vývoj jednotlivých orgánů (mozek, pohlavní a mentální vývoj). Pokud se vyskytne nedostatek u dětí, může dojít k narušení jejich mentálního vývoje až ke vzniku kretenismu. Mezi zdroje jódu patří například višně a třešně, mořské ryby, kuchyňská sůl.

Detail

Kyselina jablečná (Malic acid)

Popis: Kyselina jablečná se přirozeně vyskytuje v ovoci a zelenině, kde mimo jiné přispívá ke kyselé a trpké chuti. V těle se kyselina jablečná účastní tzv. Krebsova cyklu, v rámci kterého dochází k přeměně živin na energii. V Krebsově cyklu se kyselina jablečná přeměňuje na pyruvát, který je zdrojem svalové energie. Kyselina jablečná tak nejen zvyšuje výkon a snižuje únavu, ale zároveň potlačuje projevy chronického únavového syndromu. Navíc kyselina jablečná podporuje efektivnější vstřebávání a využití ostatních doplňků výživy (např. kreatin).

Detail

Jahody (Senga sengana)

Popis: Jahody, potravina nejen osvěžující, šťavnatá a chutná, ale také bohatá na živiny a antioxidanty, které působí proti volným radikálům. Jsou přirozeně nízkokalorické a rovněž zdrojem tekutin (až 85%), což může být zajímavé nejen pro sportovce. Díky vysokému obsahu vitamínu C pomáhají jahody při nachlazení a celkově posilují imunitu. Dále mohou působit preventivně proti rakovině a očním vadám, vedoucím ve stáří až ke ztrátě zraku. Vliv vitamínu C v jahodách se také odráží v pružnosti a odolnosti naší pleti, protože je velmi důležitý pro tvorbu kolagenu. Další studie také prokázaly, že kyselina ellagonová, vyskytující se v jahodách, zabraňuje také destrukci kolagenu a mimo to zabraňuje i rozvoji rakoviny. Jahody dále posilují srdce a nervovou soustavu, podporují krevní oběh v celém těle a působí jako prevence arteriosklerózy. Díky obsažené vláknině podporují peristaltiku střev a pomáhají při cukrovce 2. typu a proti dně.

Detail

Jakon (Yacon)

Popis: Jakon pochází z Jižní Ameriky a již staří Inkové jej pěstovali pro jeho sladké, křupavé a osvěžující hlízy. Kromě příjemné chuti jakon posiluje imunitní systém a také má schopnost regulovat hladinu cukru a LDL (špatného) cholesterolu v krvi. Díky vysokému obsahu draslíku pomáhá snižovat krevní tlak. Obsahuje málo kalorií, dostatek vlákniny a dobře zasytí, je tak dobrým pomocníkem při hubnutí. Zlepšuje trávení a působí proti zácpě a nadýmání. Udržuje zdravý stav jater a dokáže zabránit rozvoji některých druhů rakoviny.

Detail

Para ořechy (Juvie ztepilá, Bertholletia excelsa)

Popis: Para ořechy jsou podobně jako jiné druhy ořechů výborným zdrojem zdravých tuků, které pozitivně ovlivňují hladinu cholesterolu (snižují LDL a zvyšují HDL) a pomáhají udržet zdravé srdce a cévy. Mají vysoký obsah vitamínu E a především selenu (ve 100 g ořechů je 3485 % doporučené denní dávky selenu), které mají výrazné antioxidační účinky, posilují imunitní systém a snižují riziko vzniku rakoviny. Olej z para ořechů se používá např. jako masážní olej a pomáhá chránit pokožku před vysoušením.

Detail

Ječmen/ječné vločky

Popis: Ječné vločky mají podobné složení jako pšeničné vločky, ale obsahují méně lepku a o něco více bílkovin. Ječmen je zdrojem beta glukanů, pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi a je účinnou prevencí arterosklerózy a jiných kardiovaskulárních onemocnění. Stejně jako ostatní obiloviny je i ječmen dobrým zdrojem pomalu se uvolňujících sacharidů a vlákniny. Díky vysokému obsahu nerozpustné vlákniny ječmen snižuje vylučování žlučových kyselin a snižuje tak riziko vzniku žlučových kamenů.

Detail

Sladový extrakt z ječmene

Popis: Slad je naklíčené a usušené zrno ječmene, které je známé především pro své použití při výrobě piva. Kromě toho se ze sladu vyrábějí také extrakty (výtažky), které se ve formě podobné medu nebo usušeného prášku používají jako přírodní sladidlo. Sladový extrakt obsahuje snadno vstřebatelné sacharidy, minerální látky (vápník, sodík, fosfor, chlor, železo) i vitamíny skupiny B (především niacin, B3).

Detail

Jodid draselný

Popis: Jodid draselný je anorganická sůl, která se používá k obohacování potravin o jód. Používá se například k jodizaci kuchyňské soli. Jodid draselný přispívá ke správné funkci štítné žlázy a dopomáhá tak k dosažení hormonální rovnováhy. Působí jako expektorant, to znamená, že pomáhá uvolnit a vyloučit hlen z dýchacího traktu. Chrání organismus při vystavení radiaci a může působit také jako antimykotikum (k léčbě plísňových a kvasinkových infekcí).

Detail

Jablečný pektin

Popis: Jablečný pektin patří mezi zdroje rozpustné vlákniny, která pomáhá regulovat funkci trávicího systému. Zlepšuje kvalitu stolice, pomáhá při zácpě a působí proti zánětu při průjmových onemocněních. Používá se při léčbě kolitidy, syndromu dráždivého střeva a dalších poruch zažívání. Kromě toho snižuje krevní tlak a hladinu LDL cholesterolu. Reguluje hladinu krevního cukru a je tak vhodným přírodním doplňkem při léčbě diabetu. Jablečný pektin pomáhá také při hubnutí, protože navozuje pocit sytosti.

Detail

12