Encyklopedie A-Z

Ř Š Ž Č A B C
D E F G H CH I
J K L M N O P
Q R S T U V W
X Y Z
Filozofie

 /

Kodex aliance
  1. 1Na prvním místě je pro nás vždy zákazník a jeho informovanost, upřednostňujeme otevřený, etický přístup, se zaměřením na kvalitu a možnost přímé komunikace.
  2. 2Upřednostňujeme zboží s jasným původem a seriózní historií značky.
  3. 3Upřednostňujeme složení a funkčnost produktů před jednostranným zaměřením na cenu, množství a chuť.
  4. 4Upřednostňujeme maximální čistotu, jasný původ a ověřenou formu použitých surovin.
  5. 5Upřednostňujeme produkty (kapsle, tobolky, instantní a tekuté formy) s minimalizovaným obsahem balastních aditiv, pojiv a umělých sladidel.
  6. 6V kategorii produktů živočišného původu, upřednostňujeme produkty evropského původu, které obsahují suroviny vyráběné v souladu s evropskými normami.
  7. 7Upřednostňujeme privátní/nezávislé značky před korporátními značkami zaměřenými na mass-marketing.
  8. 8Upřednostňujeme takové značky/výrobce, kteří přispívají ke zvýšení kvality a čistoty životního prostředí.

Vitamín K2

Popis: Tato forma vitamínu K2 se extrahuje z fermentované sójové potraviny, natto, má přímý vliv především na kostru a oběhovou soustavu. Aplikace: vaskulární kalcifikace, arterioskleróza, hypertenze spojená s arteriální ztuhlostí, usazování vápníku na jiných tkáních (artritida a kostní ostruhy), těhotenství, menoragie, osteoporóza, ochrana prostaty. Vaskulární kalcifikace je běžným jevem u pacientů s pokročilou aterosklerózou, žen po menopauze a pacientů se selháním ledvin. Následkem je snížená elasticita tepen. Zvýšený příjem vitamínu K lze také odporučit osobám s nízkým podílem rostlinn ve stravě nebo osobám se špatným trávením.Vitamin K se běžně podává novorozencům jako prevence hemoragické choroby.

Doporučená forma v rámci doplňkové stravy: Doporučujeme upřednostnit formu klasických želatinových nebo celulózových (rostlinných) kapslí před tabletami. Struktura kapsle účinně chrání volně ložený (nelepený) obsah prášku před vlhnutím a oxidací. Tablety jsou naopak náchylné k vlhnutí a jsou obvykle lisovány a lepeny pod vysokým tlakem a mohou obsahovat až 80 % pojiv (lepidel) a dalších balastních složek, které zbytečně zatěžují zažívací trakt. Důvodem častého použití tabletové formy je nízká pořizovací cena.

Detail

Kyselina hyaluronová

Popis: Kyselina hyaluronová představuje jednu z hlavních složek mezibuněčné hmoty a je důležitá zejména pro zdraví kloubních spojů a chrupavek. Je obsažena v pojivových, epiteliálních a nervových tkáních. Nachází se také v očním sklivci, synoviální tekutině a kůži.

Doporučená forma v rámci doplňkové stravy: doporučujeme upřednostnit formu klasických želatinových nebo celulózových (rostlinných) kapslí s volně loženým obsahem prášku, před tabletami a tekutými formami. Struktura kapsle účinně chrání volně ložený (nelepený a vysokým tlakem neovlivněný) obsah prášku před vlhnutím a oxidací. Tablety jsou naopak náchylné k vlhnutí a jsou obvykle lisovány a lepeny pod vysokým tlakem a mohou obsahovat až 80 % pojiv (lepidel) a dalších balastních složek, které zbytečně zatěžují zažívací trakt. Důvodem pro upřednostnění tabletové formy některými výrobci je nízká pořizovací cena. U tekutých forem (ampule) je opět obvykle využíván vysoký podíl syntetických aditiv, stabilizátorů a umělých sladidel.

Detail

Kůra z bílé vrby (White Willow Bark)

Popis: Kůra z bílé vrby (White Willow Bark) se již dlouhá léta používá v lidovém léčitelství. Je využívána především pro její antipyretické a analgetické účinky. Používá se při vysoké teplotě, nachlazení, chřipce, bolestech hlavy. Dokáže omezit množení některých mikroorganismů a zabránit tak infekcím. Pomáhá také při dně a revmatických onemocněních. Oproti kyselině salicylové je výrazně šetrnější ke sliznici žaludečního traktu.

Doporučená forma v rámci doplňkové stravy: doporučujeme upřednostnit formu klasických želatinových nebo celulózových (rostlinných) kapslí s volně loženým obsahem prášku, před tabletami a tekutými formami. Struktura kapsle účinně chrání volně ložený (nelepený a vysokým tlakem neovlivněný) obsah prášku před vlhnutím a oxidací. Tablety jsou naopak náchylné k vlhnutí a jsou obvykle lisovány a lepeny pod vysokým tlakem a mohou obsahovat až 80 % pojiv (lepidel) a dalších balastních složek, které zbytečně zatěžují zažívací trakt. Důvodem pro upřednostnění tabletové formy některými výrobci je nízká pořizovací cena. U tekutých forem (ampule) je opět obvykle využíván vysoký podíl syntetických aditiv, stabilizátorů a umělých sladidel. Výjimkou jsou alkoholové tinktury, které nabízejí ke kapslím nejúčinnější alternativu.

 

Detail

Kurkuma

Popis: Kurkuma je koření původem z jižní Asie, vyrábí se ze sušeného mletého oddenku kurkumovníku dlouhého. Používá se v kari koření, zároveň má však nespočet benefitů pro lidské zdraví. Kurkuma a její aktivní látka kurkumin jsou ceněny především pro své antioxidační, protizánětlivé a protinádorové účinky.

 

Detail

Mononenasycené mastné kyseliny

Popis: V přírodě se tuky vyskytují nejčastěji ve formě triacylglycerolů (TAG). Jedná se o estery třech mastných kyselin (tři acyly > triacyl) a alkoholického cukru glycerolu. V závislosti na typu obsažených mastných kyselin se vyvozuje mnoho vlastností, kterými daný tuk disponuje.

(Pokračování textu…)

Detail

Nasycené mastné kyseliny

Popis: V přírodě se tuky vyskytují nejčastěji ve formě triacylglycerolů (TAG). Jedná se o estery třech mastných kyselin (tři acyly > triacyl) a alkoholického cukru glycerolu. V závislosti na typu obsažených mastných kyselin se vyvozuje mnoho vlastností, kterými daný tuk disponuje.

(Pokračování textu…)

Detail

Polynenasycené mastné kyseliny

Popis: V přírodě se tuky vyskytují nejčastěji ve formě triacylglycerolů (TAG). Jedná se o estery třech mastných kyselin (tři acyly > triacyl) a alkoholického cukru glycerolu. V závislosti na typu obsažených mastných kyselin se vyvozuje mnoho vlastností, kterými daný tuk disponuje.

(Pokračování textu…)

Detail

Kelp

Popis: Kelp má antibakteriální a antivirové účinky, pomáhá při spalování tuku, podporuje imunitu, zlepšuje trávení a vylučování škodlivin z organizmu. Tato mořská řasa je výborným zdrojem lehce stravitelných bílkovin a sacharidů. Je zdrojem vitamínů A, B, C, jódu, hořčíku, vápníku, síry, draslíku, železa, zinku, manganu a mědi.

Detail

Kokosový cukr

Popis: Kokosový cukr má nízký glykemický index (35) a je tak vhodnou alternativou ke klasickému cukru. Navíc obsahuje hořčík, draslík zinek a železo. Je bohatý na vitamíny skupiny B a má vysoký podíl antioxidantů. Oproti klasickému cukru má výraznější chuť a neprochází rafinací.

Detail

Konopné semínko

Popis: Konopné semínko posiluje imunitní systém, reguluje hladinu cholesterolu, zlepšuje paměť, pomáhá při nemocech srdce a oběhového systému, udržuje zdravé vlasy a pleť, dodává energii při zvýšené fyzické i psychické zátěži. Pomáhá také při léčbě Parkinsonovy choroby. Obsahuje omega 3, 6 a 9 mastné kyseliny v optimálním poměru. Dále obsahuje 20 aminokyselin, vitamíny A, B, C, E, hořčík, železo, vápník, zinek, jód, chrom, stříbro, síru, fosfor, draslík. Neobsahuje THC.

Detail