Encyklopedie A-Z

Ř Š Ž Č A B C
D E F G H CH I
J K L M N O P
Q R S T U V W
X Y Z
Filozofie

 /

Kodex aliance
  1. 1Na prvním místě je pro nás vždy zákazník a jeho informovanost, upřednostňujeme otevřený, etický přístup, se zaměřením na kvalitu a možnost přímé komunikace.
  2. 2Upřednostňujeme zboží s jasným původem a seriózní historií značky.
  3. 3Upřednostňujeme složení a funkčnost produktů před jednostranným zaměřením na cenu, množství a chuť.
  4. 4Upřednostňujeme maximální čistotu, jasný původ a ověřenou formu použitých surovin.
  5. 5Upřednostňujeme produkty (kapsle, tobolky, instantní a tekuté formy) s minimalizovaným obsahem balastních aditiv, pojiv a umělých sladidel.
  6. 6V kategorii produktů živočišného původu, upřednostňujeme produkty evropského původu, které obsahují suroviny vyráběné v souladu s evropskými normami.
  7. 7Upřednostňujeme privátní/nezávislé značky před korporátními značkami zaměřenými na mass-marketing.
  8. 8Upřednostňujeme takové značky/výrobce, kteří přispívají ke zvýšení kvality a čistoty životního prostředí.

Lysin

Popis: Lysin je základním stavebním kamenem všech bílkovin v lidském těle a představuje velmi důležitou aminokyselinu pro růst svalové hmoty (proteosyntéza). Přítomnost dvou aminoskupin v molekule Lysinu, umožňuje velké množství interakcí, především s peptidy a proteiny svalových vláken. Lysin hraje také důležitou roli při regeneraci tkání a při produkci hormonů, enzymů a obranných látek.
Lysin je společně s Leucinem jedinou dvojicí tzv. ketogenních aminokyselin, tedy aminokyselin, které mohou být přeměňovány přímou cestou na makroergní sloučeninu Acetylkoenzym A, který je startovním článkem tzv. Citrátového cyklu. Z jedné molekuly Acetylkoenzymu A, vzniká v citrátovém cyklu 12 molekul ATP = buněčná energie.

Lysin se konvertuje na acetyl CoA, důležitou součást metabolismu sacharidů a energetického metabolismu. Je také prekurzorem karnitinu, který pomáhá transportovat mastné kyseliny s dlouhým řetězcem do mitochondrií, kde vzniká energie. Podílí se na biosyntéze kolagenu a elastinu, látek nezbytných pro zdraví pokožky. Lysin soupeří s Argininem při absorpci ve střevě, reabsorpci v renálních tubulech a transportu do buněk přes plazmatickou membránu. Zvýšení celkového příjmu Lysinu a upravení poměru Lysinu a Argininu je nezbytné pro boj s HSV (Herpes simplex virus), který je odpovědný za vznik oparů. Působí proti oparům, pásovému oparu, genitálnímu oparu, syndromům lebečních nervů, ateroskleróze, otravě olovem a podporuje zdraví pokožky.

Doporučená forma v rámci doplňkové stravy: doporučujeme upřednostnit tzv. fermentovanou formu L-Lysinu, před tzv. syntetickou formou, která může obsahovat díky chemickému způsobu produkce zbytky těkavých organických nečistot a nežádoucích (často toxických) R- forem. Naopak L-Lysin pocházející z mikrobiální fermentace patří k nejvyužitelnějším přírodním produktům, garantujícím maximální čistotu a splňující navíc koncept „Green Enviromental Protection“.  Dále doporučujeme upřednostnit formu klasických želatinových nebo celulózových (rostlinných) kapslí před tabletami. Struktura kapsle účinně chrání volně ložený (nelepený) obsah prášku před vlhnutím a oxidací. Tablety jsou naopak náchylné k vlhnutí a jsou obvykle lisovány a lepeny pod vysokým tlakem a mohou obsahovat až 80 % pojiv (lepidel) a dalších balastních složek, které zbytečně zatěžují zažívací trakt. Důvodem častého použití tabletové formy je nízká pořizovací cena.

Detail

L-Karnitin

Popis: Aminokyselina L-Karnitin a její bioaktivní forma Acetyl-L-Karnitin se v těle vytváří z aminokyselin lysinu a methioninu, vitamínů C, B3, B6 a železa a je zapotřebí pro uvolňování energie z tuků. Přenáší mastné kyseliny do mitochondrií, tzv. „buněčných elektráren“. Během dětství nebo v období se zvýšenou energetickou potřebou (např. těhotenství, kojení) může potřeba L-Karnitinu převyšovat množství, které tělo vyprodukuje. Z tohoto důvodu je L-Karnitin považován za „podmíněně esenciální“ živinu. Aplikace: vysoký cholesterol, svalová slabost, kontrola hmotnosti, zdravé srdce, angina pectoris, arytmie, městnavé srdeční selhání, zotavení po srdečním selhání, ztučnění jater, podpora funkce ledvin, Alzheimerova choroba, Downův syndrom, chronická obstrukční plicní nemoc, mužská neplodnost, sportovní výkonnost.

Doporučená forma v rámci doplňkové stravy: L-Karnitin je ve své volné formě nestabilní (hygroskopický),  velmi rychle pohlcuje vlhkost a degraduje. Proto je u volného L-Karnitinu nejčastěji využívána tekutá forma koncentrátů  s vysokým podílem stabilizátorů a syntetických složek. Dále ve formě prášku je pro stabilizaci používána chemická vazba na kyselinu vinnou, tzv. L-karnitin-L-tartrát. Ideálním řešením je tak použití bioaktivní formy tzv. Acetyl-L-Karnitinu ve formě kapslí, který jednoznačně doporučujeme.

Detail

Lykopen

Popis: Lykopen patří mezi červeně zbarvené karotenoidy. Bývá spojován se zdravím srdce, kostí a prevencí rakoviny zejména prostaty a žaludku. Je to silný antioxidant. Pravidelnou konzumací plodů obsahující lycopen dochází ke snižování rizika výskytu kardiovaskulárních onemocnění, snižování hladiny cholesterolu v krvi, podpoře imunitního systému a ochraně kůže před negativním vlivem UV záření. Nedávné studie ukázaly, že jeho fyziologické funkce jsou mnohem vyšší. Rozptyluje působení volných radikálů, oddaluje sportovní únavu a přispívá k odstranění únavy po cvičení. Vědci také zjistili, že u kuřáků pozitivní vliv konzumace lykopenu mizí. Jeho největším zdrojem je rajčatová šťáva. Tepelně upravená rajčata obsahují větší množství využitelného lykopenu než syrová. Při vyšších teplotách se lykopen uvolňuje a je lépe absorbován v organismu. Dále se vyskytuje v šípcích, červených melounech, červených grapefruitech a guavě (guava je exotické ovoce hruškovitého tvaru). Často se vyskytuje v povrchových vrstvách plodů.

DDD není známá. Jednoduše řečeno, pro získání doporučené denní dávky lykopenu je potřeba sníst jedno rajče denně, plátek melounu, nebo třeba 2 mrkve.

Detail

Kyselina listová (folát, vitamín B9)

Popis: Kyselina listová, ale také folát nebo vitamín B9, je ve vodě rozpustný vitamín, který hraje důležitou roli v syntéze DNA a RNA, aminokyselin (tryptofan, glycin nebo methionin) a tvorbě červených krvinek. Je proslulá také jako tzv. těhotenský vitamín díky svému širokému využití v těhotenství a schopnosti chránit dítě před vývojem vrozených vad nejen v nervovém systému.  Je také důležitá pro produkci a kvalitu spermií a zrání vajíčka. Společně s vitamínem B6 a B12 je vysoce důležitá pro sportovce v konverzi kreatinu na kreatinfosfát, čímž maximalizuje přínos kreatin monohydrátu. S vitamínem C a B12 pomáhá s metabolismem proteinů. Také dokáže oddalovat únavu ze cvičení vyvolanou vyčerpáním. Při nedostatečném množství kyseliny listové v těhotenství hrozí kromě těžkých vývojových vad dítěte i zvýšené riziko potratu, odtržení placenty a další vážné problémy. Snížený příjem se může podílet i na vzniku neplodnosti. Při nedostatku hrozí také vznik megaloblastické anemie, která se liší od anémie způsobené nedostatkem vitamínu B12 nepřítomností neurologických příznaků. Nejvyšší koncentraci kyseliny listové najdeme v zelené listové zelině (špenát, kapusta, mangold), v pivovarských kvasnicích, ořeších a játrech. Dalšími zdroji jsou např. luštěniny, chřest, brokolice, sladké brambory, pastinák, ananas, banány a další. Je také produkována střevními bakteriemi. Vařením se naprostá většina kyseliny listové ničí.

Doporučený příjem:

 Věk   Folát obsažený v potravě   µg ekvivalentu1/den
 Kojenci
 0-3 měsíce²  60
 4-11 měsíců  80
 Děti
 1 – 3 roky  200
 4 – 6 let  300
 7 – 9 let  300
 10 – 12 let  400
 13 – 14 let  400
 Dospívající a dospělí
 15 – 18 let3  400
 19 – 24 let3  400
 25 – 50 let3  400
 51 – 64 let  400
 ≥ 65 let  400
 Těhotné od 4. měsíce3  600
 Kojící  600

1 součet všech sloučenin s účinky folátu v obvyklé stravě = ekvivalent folátu (dle nové definice)

2 zde se jedná o odhadovanou hodnotu

3 ženy, které by mohly otěhotnět nebo těhotenství plánují, by měly kromě běžného příjmu potravou denně užívat 400 µg syntetické kyseliny listové (kyseliny pteroylmonoglutamové/PGA) jako profylaxi vzniku defektů neurální trubice u plodu. Takto zvýšený příjem kyseliny listové by měl být zahájen minimálně 4 týdny před zahájením těhotenství a pokračovat minimálně do konce 1. trimestru.

Detail

Flax Seed Oil (lněný olej)

Popis: Olej z lněného semínka je bohatým zdrojem omega 3 mastných kyselin (ALA). Působí jako prevence onemocnění srdce a cév, snižuje riziko rozvoje rakoviny, redukuje vysokou hladinu cholesterolu, pomáhá při menopauze, zlepšuje zdraví vlasů, nehtů a pokožky, podporuje spalování tuků, má antibakteriální, antivirové a protiplísňové účinky.

Detail

Lutein

Popis: Lutein je prospěšný pro zdraví očí, zlepšuje zrak u starších jedinců a chrání před poruchami zraku, jako makulární degenerace. Zároveň chrání pokožku a brání vzniku rakoviny kůže. Pomáhá kontrolovat hladinu cukru v krvi a snižuje tak riziko rozvoje cukrovky. Působí protizánětlivě a protirakovinně. Udržuje zdravé srdce, snižuje riziko infarktu a arteriosklerózy. Lutein patří mezi karotenoidy a působí jako antioxidant.

Detail

Lékořice (Glycyrrhiza glabra)

Popis: Lékořice lysá patří mezi nejstarší léčivé rostliny, pěstuje se především v subtropickém a tropickém podnebí na jihu Evropy a v Asii. Posiluje imunitní systém, dodává energii, bojuje proti chronickému únavovému syndromu a potlačuje symptomy fibromyalgie (chronické onemocnění spojené s bolestmi svalů, šlach a kloubů celého těla a přetrvávající únavou). Pomáhá při detoxikaci organismu, chrání játra a zmírňuje žaludeční potíže. Je prospěšná při léčbě onemocnění horních dýchacích cest, zároveň pomáhá při léčbě revmatoidní artritidy a dokonce bojuje proti depresi. Ženy ocení zmírnění projevů menopauzy a premenstruačního syndromu. Poskytuje úlevu při kožních onemocněních (ekzémy, lupénka, mykóza) a urychluje hojení aftů. Lékořice obsahuje glycyrizin, který má 50x vyšší sladivost než cukr.

Detail

BCAA

Popis: BCAA (branched-chain amino acids) neboli větvené aminokyseliny je označení pro aminokyseliny L-Leucin, L-Isoleucin a L-Valin. Tyto aminokyseliny se stejně jako mnoho dalších mohou vyrábět synteticky nebo získávat z přírodních zdrojů (např. cukrová třtina nebo maniok) pomocí metody fermentace. BCAA pomáhají zvyšovat proteinovou syntézu a současně brání rozpadu bílkovin, což napomáhá k udržení a nabírání svalové hmoty. BCAA během náročných tréninků podporují výkonnost a oddalují únavu, po tréninku zlepšují regeneraci a snižují bolestivost svalů. Podporují hormonální rovnováhu (poměr testosteronu a kortizolu) při intenzivním tréninku. BCAA se také používají při léčbě některých onemocnění (amyotrofická laterální skleróza, onemocnění mozku způsobená problémy s játry, porucha pohybu zvaná tardivní dyskineze, selhání ledvin u pacientů s rakovinou a další).

Detail

L-leucin

Popis: L-Leucin je esenciální (tělo si nedokáže vytvořit samo) aminokyselina, která patří mezi tzv. větvené aminokyseliny (BCAA). Větší množství L-Leucinu je obsaženo v syrovátce, kaseinu, vaječném bílku, mase, rybách, neloupané rýži nebo sójových bobech. L-Leucin hraje důležitou roli při budování svalové hmoty, je nejdůležitější aminokyselinou pro podporu proteinové syntézy (tvorba nových bílkovin), protože pomáhá aktivovat signální cestu mTOR (klíčová pro nitrobuněčné procesy spojené s buněčným růstem). Zároveň pomáhá svalové bílkoviny ochránit před rozkladem, působí tedy antikatabolicky. L-Leucin snižuje hladinu cukru v krvi. Podporuje lepší uvolňování některých hormonů (růstový hormon, thyroidní hormon, inzulín). Může se užívat i po operacích a při rekonvalescenci (pomáhá např. s léčbou zlomenin).

Detail

L-isoleucin

Popis: L-Isoleucin se řadí mezi větvené aminokyseliny (BCAA) a zároveň je aminokyselinou esenciální (tělo si nedokáže vytvořit samo). Mezi potraviny bohaté na L-Isoleucin patří např. maso, mléčné výrobky, ořechy a semena nebo mořské řasy. L-Isoleucin je nezbytný k tvorbě hemoglobinu (červené krevní barvivo), stabilizuje hladinu krevního cukru, může se přeměňovat na glukózu a sloužit tak jako zdroj energie, pomáhá zpracovávat tuk na energii (zároveň zabraňuje ukládání tuků). Sportovcům pomáhá zvýšit energii a zlepšit vytrvalost, slouží také k ochraně (působí antikatabolicky), obnově a regeneraci svalové hmoty.

Detail