Encyklopedie A-Z

Ř Š Ž Č A B C
D E F G H CH I
J K L M N O P
Q R S T U V W
X Y Z
Filozofie

 /

Kodex aliance
  1. 1Na prvním místě je pro nás vždy zákazník a jeho informovanost, upřednostňujeme otevřený, etický přístup, se zaměřením na kvalitu a možnost přímé komunikace.
  2. 2Upřednostňujeme zboží s jasným původem a seriózní historií značky.
  3. 3Upřednostňujeme složení a funkčnost produktů před jednostranným zaměřením na cenu, množství a chuť.
  4. 4Upřednostňujeme maximální čistotu, jasný původ a ověřenou formu použitých surovin.
  5. 5Upřednostňujeme produkty (kapsle, tobolky, instantní a tekuté formy) s minimalizovaným obsahem balastních aditiv, pojiv a umělých sladidel.
  6. 6V kategorii produktů živočišného původu, upřednostňujeme produkty evropského původu, které obsahují suroviny vyráběné v souladu s evropskými normami.
  7. 7Upřednostňujeme privátní/nezávislé značky před korporátními značkami zaměřenými na mass-marketing.
  8. 8Upřednostňujeme takové značky/výrobce, kteří přispívají ke zvýšení kvality a čistoty životního prostředí.

Laktóza

Laktóza je disacharid obsažený v mléce savců. Skládá se z molekuly galaktózy a glukózy spojených glykosidickou vazbou.

Jsme schopni ji trávit, protože se nám ve střevech vytváří enzym laktáza. Pokud ho naše tělo nedokáže vytvořit dostatek, trpíme tzv. laktózovou intolerancí a po požití mléka nebo mléčných výrobků trpíme nadýmáním a průjmem (laktóza nám zůstává ve střevech, neštěpí se).

Detail

Pšeničný lepek

Lepek je nestravitelný glykoprotein některých rostlin (obilí). Dle obsahu lepku se určuje i kvalita obilí a následně mouky. Na jeho množství totiž závisí, jak dobře se bude zpracovávat z mouky těsto. Je to alergen, alergie na lepek se nazývá celiakie.

Obsah nutrientů na 100 g:

Bílkoviny             93 g

Sacharidy            6 g

Tuky                      2 g

Nasycené mastné kyseliny 0,48 g

Mononenasycené          0,3 g

Polynenasycené              1 g

Vláknina              0,9 g

Voda     7 g

Detail

Limetka

Limeta nebo též limetka je citrusový plod stromu Citrus limetta. Je kyselý, ale méně než citron. Limetky jsou zdrojem vitamínu C, B a minerálních látek. Výtažky z limetky se používají pro své blahodárné účinky na pleť do mnoha kosmetických produktů.

Působí jako antioxidant a prevence proti rakovině nebo arterioskleróze. Mírně ředí krev, posiluje imunitu a čistí játra.

Detail

L-threonát vápenatý

Je to čistá anorganicko-organická látka (je to organicky vázaný vápník). Používá se v potravinářství a farmacii. Vzhledem je to bezbarvá (bílá nebo skoro bílá) krystalická látka bez zápachu.

Detail

L-karnitin L-tartrát

L-karnitin-L-tartrát je sloučeninou karnitinu a kyseliny vinné (tartrát = vínan, sůl kyseliny vinné), obsahující 68 % karnitinu a 32 % kyseliny vinné. Tato sloučenina umožňuje použití v sypkém stavu, zatímco samotný karnitin je látkou silně hygroskopickou, to znamená, že silně váže a vstřebává vodu (i vzdušnou vlhkost). Využitelnost „karnitin-tartrátu“ je praktický shodná s volným karnitinem, v organismu se štěpí na volný L-karnitin.

Detail

Brutnák lékařský

Je to bylinka s modrými květy, která se původně pěstovala jako okrasná. Později se zjistilo, že dobře chutná, a navíc má léčivé účinky. Vůní a chutí se podobá okurkám, proto je vhodné jej přidávat zejména do salátů.

Čerstvý brutnák obsahuje velké množství vitamínu C a tříslovin, dále mangan vápník a křemík. Pokud z něj připravíte odvar, můžete ho použít na záněty močového měchýře, má diuretické a protizánětlivé účinky. Zmírňuje revma.

Může se použít i zevně ve formě obkladů, kdy mírní bolesti bércových vředů, ledvin, je účinný i proti různým kožním chorobám (akné, ekzém).

Čerstvá šťáva z listů působí jako mírné antidepresivum.

Detail

Levandule lékařská

Je to krásně vonící bylinka s typickými fialovými květy na dlouhých stopkách, uspořádaných v klasech. Je to léčivka, která se postupně rozšířila do celého Středozemí. Tradičně se pěstuje na velkých plochách v Provence ve Francii.

Odpuzuje moly, je hojně využívána v kosmetice a již ve starém Římě se přidávala do koupelí. Je součástí provensálského koření a v kuchyni má i další využití. Vyrábí se z ní sirup i med.

Mírní bolesti hlavy, nespavost, nervozitu i závratě. Zevně se užívá ve formě olejů na revmatické bolesti.

Detail

Harpagophytum pro-cumbens (Burch) DC – Harpagofyt ležatý

Je oblíbený pro své protizánětlivé účinky u revmatismu kloubů. Používaný lidový název je Ďáblův dráp z anglického Devil’s claw. Sbírá se Kořen (Harpagophyti radix), který obsahuje cukry, fytosteroly, triterpeny, flavonoidy, fenolové kyseliny, iridoidy (harpagosid).

Čertův spár, harpagofyt poléhavý, je prvkem tradiční jihoafrické medicíny. Od 70. let minulého století pronikl i do evropské oficiální medicíny, v současnosti je kořen rostliny součástí Evropského lékopisu. Široký rozsah terapeutických účinků tradiční medicíny je sledován moderními farmakologickými metodami včetně klinického zkoušení. Protizánětlivé a analgetické účinky potvrzuje historie používání. Farmacie zatím řadí bylinku jako tradiční rostlinné léčivo pro terapii poruch zažívání a mírné bolesti kloubů.

Detail

Šalvěj lékařská (Salvia officinalis L.)

Rod Salvia (šalvěj) zahrnuje cca 900 druhů, z nichž mnohé se v tradiční medicíně v různých částech světa používají k léčbě řady onemocnění, včetně poruch paměti. Šalvěje obsahují velké množství bioaktivních sloučenin, z nichž některé mohou zvýšit kognitivní aktivitu a chránit před neurodegenerativními onemocněními. Neuroprotektivní a prokognitivní účinek byl potvrzen v in vitro studiích i v experimentech na zvířatech, proběhlo i několik klinických studií.

V tradiční medicíně se šalvěje používají k léčbě mnoha onemocnění, latinské jméno ostatně pochází ze slova salvare = uzdravovat. V závislosti na druhu se využívají nadzemní části, kořeny i izolované silice. Šalvěj lékařská se ve formě čaje tradičně používá k léčbě zažívacích potíží, kašle, zánětů v ústech a v krku, nadměrné-ho pocení, křečí, dny, revmatismu, deprese, poruch paměti a kožních onemocnění.  Silice slouží k léčbě onemocnění dýchacího, nervového, kardiovaskulárního a trávicího systému. Šalvěj lékařská poskytuje látku Salviae officinalis folium, která je lékopisná podle Českého lékopisu 2017. Látka obsahuje fenolické kyseliny (kyselina kávová, chlorogenová, elagová, ferrulová, rozmarýnová, ga-llová), flavonoidy (salvigenin, 5-methoxysalvigenin, genkwa-nin, hispidulin, apigenin, luteolin), diterpeny abietanového typu (kyselina  karnosová,  karnosol  = pikrosalvin,  salvin, rosmanol), triterpeny (kyselina oleanolová a ursolová a jejich deriváty), steroly (β-sitosterol) a třísloviny. Obsahuje rovněž 1–2,8 % silice.

Detail

Chmel (Humulus lupulus L.)

Chmel (Humulus lupulus L., Cannabaceae) pochází z Eurasie a byl pěstován již více než 1000 let.

K dispozici je jen málo klinických údajů o jiných fytoestrogenních látkách než isoflavonoidech. Provedeno pár klinicných studií pro vyhodnocení vlivu chmele (Humulus lupulus L.) na symptomy spojené s manopauzou. Chmel, květenství révy Humulus lupulus L. (Cannabaceae) se dnes používají především pro své hořké a aromatické vlastnosti při výrobě piva. Navíc se chmelové přípravky prodávají ve Spojených státech pro léčení úzkosti a nespavosti a prodávají se v lékárnách v Evropě a dříve v lékárnách v USA. Bylo prokázáno, že chmel obsahuje jednu z nejúčinnějších in vitro estrogenních látek známých z rostlin. Často je také zmiňován sedativní účinek. Vzhledem k historii dlouhodobého a současného použití u lidí bez významných nežádoucích účinků se chmel považuje za bezpečný.

Detail