Encyklopedie A-Z

Ř Š Ž Č A B C
D E F G H CH I
J K L M N O P
Q R S T U V W
X Y Z
Filozofie

 /

Kodex aliance
  1. 1Na prvním místě je pro nás vždy zákazník a jeho informovanost, upřednostňujeme otevřený, etický přístup, se zaměřením na kvalitu a možnost přímé komunikace.
  2. 2Upřednostňujeme zboží s jasným původem a seriózní historií značky.
  3. 3Upřednostňujeme složení a funkčnost produktů před jednostranným zaměřením na cenu, množství a chuť.
  4. 4Upřednostňujeme maximální čistotu, jasný původ a ověřenou formu použitých surovin.
  5. 5Upřednostňujeme produkty (kapsle, tobolky, instantní a tekuté formy) s minimalizovaným obsahem balastních aditiv, pojiv a umělých sladidel.
  6. 6V kategorii produktů živočišného původu, upřednostňujeme produkty evropského původu, které obsahují suroviny vyráběné v souladu s evropskými normami.
  7. 7Upřednostňujeme privátní/nezávislé značky před korporátními značkami zaměřenými na mass-marketing.
  8. 8Upřednostňujeme takové značky/výrobce, kteří přispívají ke zvýšení kvality a čistoty životního prostředí.

Laktóza

Laktóza je disacharid obsažený v mléce savců. Skládá se z molekuly galaktózy a glukózy spojených glykosidickou vazbou.

Jsme schopni ji trávit, protože se nám ve střevech vytváří enzym laktáza. Pokud ho naše tělo nedokáže vytvořit dostatek, trpíme tzv. laktózovou intolerancí a po požití mléka nebo mléčných výrobků trpíme nadýmáním a průjmem (laktóza nám zůstává ve střevech, neštěpí se).

Detail

Pšeničný lepek

Lepek je nestravitelný glykoprotein některých rostlin (obilí). Dle obsahu lepku se určuje i kvalita obilí a následně mouky. Na jeho množství totiž závisí, jak dobře se bude zpracovávat z mouky těsto. Je to alergen, alergie na lepek se nazývá celiakie.

Obsah nutrientů na 100 g:

Bílkoviny             93 g

Sacharidy            6 g

Tuky                      2 g

Nasycené mastné kyseliny 0,48 g

Mononenasycené          0,3 g

Polynenasycené              1 g

Vláknina              0,9 g

Voda     7 g

Detail

Limetka

Limeta nebo též limetka je citrusový plod stromu Citrus limetta. Je kyselý, ale méně než citron. Limetky jsou zdrojem vitamínu C, B a minerálních látek. Výtažky z limetky se používají pro své blahodárné účinky na pleť do mnoha kosmetických produktů.

Působí jako antioxidant a prevence proti rakovině nebo arterioskleróze. Mírně ředí krev, posiluje imunitu a čistí játra.

Detail

L-threonát vápenatý

Je to čistá anorganicko-organická látka (je to organicky vázaný vápník). Používá se v potravinářství a farmacii. Vzhledem je to bezbarvá (bílá nebo skoro bílá) krystalická látka bez zápachu.

Detail

L-karnitin L-tartrát

L-karnitin-L-tartrát je sloučeninou karnitinu a kyseliny vinné (tartrát = vínan, sůl kyseliny vinné), obsahující 68 % karnitinu a 32 % kyseliny vinné. Tato sloučenina umožňuje použití v sypkém stavu, zatímco samotný karnitin je látkou silně hygroskopickou, to znamená, že silně váže a vstřebává vodu (i vzdušnou vlhkost). Využitelnost „karnitin-tartrátu“ je praktický shodná s volným karnitinem, v organismu se štěpí na volný L-karnitin.

Detail

Brutnák lékařský

Je to bylinka s modrými květy, která se původně pěstovala jako okrasná. Později se zjistilo, že dobře chutná, a navíc má léčivé účinky. Vůní a chutí se podobá okurkám, proto je vhodné jej přidávat zejména do salátů.

Čerstvý brutnák obsahuje velké množství vitamínu C a tříslovin, dále mangan vápník a křemík. Pokud z něj připravíte odvar, můžete ho použít na záněty močového měchýře, má diuretické a protizánětlivé účinky. Zmírňuje revma.

Může se použít i zevně ve formě obkladů, kdy mírní bolesti bércových vředů, ledvin, je účinný i proti různým kožním chorobám (akné, ekzém).

Čerstvá šťáva z listů působí jako mírné antidepresivum.

Detail

Levandule lékařská

Je to krásně vonící bylinka s typickými fialovými květy na dlouhých stopkách, uspořádaných v klasech. Je to léčivka, která se postupně rozšířila do celého Středozemí. Tradičně se pěstuje na velkých plochách v Provence ve Francii.

Odpuzuje moly, je hojně využívána v kosmetice a již ve starém Římě se přidávala do koupelí. Je součástí provensálského koření a v kuchyni má i další využití. Vyrábí se z ní sirup i med.

Mírní bolesti hlavy, nespavost, nervozitu i závratě. Zevně se užívá ve formě olejů na revmatické bolesti.

Detail