Encyklopedie A-Z

Ř Š Ž Č A B C
D E F G H CH I
J K L M N O P
Q R S T U V W
X Y Z
Filozofie

 /

Kodex aliance
  1. 1Na prvním místě je pro nás vždy zákazník a jeho informovanost, upřednostňujeme otevřený, etický přístup, se zaměřením na kvalitu a možnost přímé komunikace.
  2. 2Upřednostňujeme zboží s jasným původem a seriózní historií značky.
  3. 3Upřednostňujeme složení a funkčnost produktů před jednostranným zaměřením na cenu, množství a chuť.
  4. 4Upřednostňujeme maximální čistotu, jasný původ a ověřenou formu použitých surovin.
  5. 5Upřednostňujeme produkty (kapsle, tobolky, instantní a tekuté formy) s minimalizovaným obsahem balastních aditiv, pojiv a umělých sladidel.
  6. 6V kategorii produktů živočišného původu, upřednostňujeme produkty evropského původu, které obsahují suroviny vyráběné v souladu s evropskými normami.
  7. 7Upřednostňujeme privátní/nezávislé značky před korporátními značkami zaměřenými na mass-marketing.
  8. 8Upřednostňujeme takové značky/výrobce, kteří přispívají ke zvýšení kvality a čistoty životního prostředí.

Pískavice řecké seno (Fenugreek)

Popis: Fenugreek neboli Pískavice řecké seno (Trigonella foenum-graecum) je rostlina hojně pěstovaná ve Středomoří. Díky obsahu steroidních saponinů se tradičně používá pro optimalizaci hladiny hormonů a zvýšení libida. Celkově posiluje organismus a podporuje regeneraci. Pomáhá zlepšit trávení a používá se také pro snížení hladiny cholesterolu a krevního cukru.

Doporučená forma v rámci doplňkové stravy: doporučujeme upřednostnit formu klasických želatinových nebo celulózových (rostlinných) kapslí s volně loženým obsahem prášku, před tabletami a tekutými formami. Struktura kapsle účinně chrání volně ložený (nelepený a vysokým tlakem neovlivněný) obsah prášku před vlhnutím a oxidací. Tablety jsou naopak náchylné k vlhnutí a jsou obvykle lisovány a lepeny pod vysokým tlakem a mohou obsahovat až 80 % pojiv (lepidel) a dalších balastních složek, které zbytečně zatěžují zažívací trakt. Důvodem pro upřednostnění tabletové formy některými výrobci je nízká pořizovací cena. U tekutých forem (ampule) je opět obvykle využíván vysoký podíl syntetických aditiv, stabilizátorů a umělých sladidel. Výjimkou jsou alkoholové tinktury, které nabízejí ke kapslím nejúčinnější alternativu.

 

Detail

Polynenasycené mastné kyseliny

Popis: V přírodě se tuky vyskytují nejčastěji ve formě triacylglycerolů (TAG). Jedná se o estery třech mastných kyselin (tři acyly > triacyl) a alkoholického cukru glycerolu. V závislosti na typu obsažených mastných kyselin se vyvozuje mnoho vlastností, kterými daný tuk disponuje.

(Pokračování textu…)

Detail

Niacin (vitamín PP, B3)

Popis: Jeden z 8 vitamínů B-komplexu, rozpustný ve vodě, se širokým působením v těle. Napomáhá funkcím trávícího systému, kůže a nervového systému. Přirozeně se vyskytuje v kvasnicích, mase, rybách, mléku, vejcích, oříšcích, zelenině, fazolích. Tělo si umí zároveň Niacin vyrobit z aminokyseliny tryptofanu. Stejně jako ostatní vitamíny skupiny B napomáhá přeměně cukrů, tuků, bílkovin na energii. Hraje roli v produkci určitých hormonů v nadledvinkách a pomáhá procesu odstranění škodlivých látek z ledvin. Může se rovněž podílet na zlepšení zdravotního stavu – užívá se na léčbu migrén, problémů s krevním oběhem, závratěmi. Používá se také k regulaci cholesterolu a triglyceridů v krvi. Vědci spekulují také o účinku niacinu na obnovu poškození mozku způsobených mrtvicí. Při aplikaci na kůži zlepšuje akné. Dobře působí také na poruchy erekce.

 Věk  Niacin mg ekvivalentu niacinu/den
 muži  ženy
 Kojenci
 0 – 3 měsíce1  2  2
 4 – 11 měsíců  5  5
 Děti
 1 -3 roky  7  7
 4 – 6 let  10  10
 7 – 9 let  12  12
 10 – 12 let  15  13
 13 – 14 let  18  15
 Dospívající a  dospělí
 15 – 18 let  17  13
 19 – 24 let  17  13
 25 – 50 let  16  13
 51 – 64 let  15  13
 ≥ 65 let  13  13
 Těhotné od 4. měsíce  15*
 Kojící  17*

1 zde se jedná o odhadovanou hodnotu

*Změny metabolismu a potřeby plodu vyžadují vyšší dávku u těhotných žen. Zvýšená energetická spotřeba a ztráty mlékem vyžadují navýšení dávky také u kojících maminek.

Za zdravotně nezávadný je považován příjem do 10 mg/den kyseliny nikotinové a do 900 mg/den nikotinamidu (EFSA).

Zdroj: Live Science, National Institute of Health, Referenční hodnoty pro příjem živin – Společnost pro výživu, PubMed.

Detail

Pyridoxin (vitamín B6)

Popis: Ve vodě rozpustný pyridoxin spolu s ostatními vitamíny skupiny B pomáhá tělu přetvářet stravu na energii. Podílí se na udržování zdraví těla (imunity) a mozku v dospělosti, v raném dětství a v těhotenství. Přirozeně se vyskytuje například ve fazolích, drůbežím mase, rybách, cereáliích, papáji, pomerančích a banánech. Bez vitamínu B6 by tělo nebylo schopno absorbovat vitamín B12. Spolu s ostatními vitamíny B kontroluje hladiny homocysteinu v krvi, což může být klíčem ke snížení náchylnosti k onemocnění srdce a mrtvici. B6 je využívám neurotransmitery mozku, což je důležité pro jeho zdravý vývoj a tvorbu hormonů ovlivňujících náladu a spánkové cykly. Ženám může vitamín B6 ulevit s příznaky premenstruačního syndromu (PMS), depresí souvisejících s těhotenstvím, vedlejších účinků antikoncepce a příznaků spojených s menopauzou. Vyšší dávka 30 mg může pomoci při „ranních nevolnostech“. Zvýšený příjem bílkovin a chronické užívání léků vyžaduje zvýšený příjem B6.

 Věk  Pyridoxin mg/den
 muži  ženy
 Kojenci
 0 – 3 měsíce1  0,1  0,3
 4 – 11 měsíců  0,1  0,3
 Děti
 1 -3 roky  0,4  0,4
 4 – 6 let  0,5  0,5
 7 – 9 let  0,7  0,7
 10 – 12 let  1,0  1,0
 13 – 14 let  1,4  1,4
 Dospívající a dospělí
 15 – 18 let  1,6  1,2
 19 – 24 let  1,5  1,2
 25 – 50 let  1,5  1,2
 51 – 64 let  1,5  1,2
 ≥ 65 let  1,4  1,2
 Těhotné od 4. měsíce  1,9
 Kojící  1,9

1 zde se jedná o odhadovanou hodnotu

*Změny metabolismu a potřeby plodu vyžadují vyšší dávku u těhotných žen. Zvýšená energetická spotřeba a ztráty mlékem vyžadují navýšení dávky také u kojících maminek.

Za zdravotně nezávadný je považován příjem do 25 mg/den (EFSA).

Zdroj: Live Science, National Institute of Health, Referenční hodnoty pro příjem živin – Společnost pro výživu, PubMed.

Detail

Muira Puama

Popis: Muira Puama působí jako silné afrodiziakum, zároveň se používá jako tonikum při fyzickém i psychickém vyčerpání, pomáhá při zažívacích potížích, revmatismu i menstruačních obtížích. Užívání kůry a kořenu tohoto stromu vede také ke zlepšení kognitivních funkcí mozku, koncentrace a paměti. Obsahuje velké množství mastných kyselin, éterické oleje, rostlinné steroly, triterpeny a alkaloidy (např. muirapuamin).

Detail

Piperine (Extrakt z černého pepře)

Použití: Piperin je alkaloid přirozeně se vyskytující v černém pepři. Bylo prokázáno, že může dramaticky zvýšit absorpci selenu, vitamínu B a C, kurkuminu, koenzymu Q10, betakarotenu a dalších živin. Příznivě stimuluje trávící enzymy slinivky břišní, posiluje trávicí kapacitu a podporuje zdravé dýchání. Zvyšuje produkci adrenalinu a jiných katecholaminů, což by mohlo být užitečné pro řízení dočasného stresu. Může mít termogenní vlastnosti, které zvyšují bazální metabolismus těla. Tyto vlastnosti mohou být užitečné pro podporu udržení zdravé váhy. Zmírňuje působení volných radikálů. Díky antioxidačním vlastnostem zabraňuje piperin výskytu oxidačního stresu v těle, což je stav narušené rovnováhy mezi volnými radikály a antioxidanty, který může vést k ateroskleróze, srdečnímu infarktu nebo mozkové mrtvici. K výskytu oxidačního stresu může mimo jiné přispět i strava s vysokým obsahem nasycených tuků. Výzkumy také prokázaly toxický vliv na rakovinné buňky. Piperin má dlouhou historii v používání v některých typech medicíny, ale jeho hlavní komerční využití je v moderní přírodní medicíně.

Detail

Kyselina pantothenová (vitamín B5)

Popis: Vitamín B5, také zvaný jako kyselina pantothenová, patřící do skupiny B komplex vitamínů, je životně důležitý pro zdravý život. Je součástí koenzymu A, který se podílí na veškerých procesech látkové výměny v našem těle. Také je důležitý pro přeměnu cukrů, tuků, při produkci glukokortikoidů, pohlavních hormonů, a také při vedení nervových signálů. Podporuje tvorbu červených krvinek, syntetizuje cholesterol, pomáhá při léčbě diabetu, zpracovává další vitamíny, zejména vitamín B2 (riboflavin), a zvyšuje odolnost těla proti infekcím. Zlepšuje stav organismu při chronickém únavovém syndromu, migréně, zažívacích obtížích a některých případech alergie. Často je označován také jako vitamín krásy, protože je velmi důležitý pro zdraví kůže, vlasů a sliznic.  Má pozitivní psychologický vliv při odvykání kouření. Často se používá ke zvýšení sportovního výkonu (zejména svalstva nohou). Vyšší dávky podporují regeneraci při velkých tréninkových objemech způsobujících hormonální vyčerpání nadledvin. Také pomáhá sportovcům vyrovnat se se stresem ze závodu a z výcviku. Jeho nedostatek se může projevit například zadržováním vody v těle, nebo afty, popraskanými rty a koutky. Stejně jako všechny ostatní vitamíny této skupiny je rozpustný ve vodě a pomáhá tělu získávat energii z potravy. Jeho nadbytečné množství je vylučováno močí ven z těla bez ukládání. Nachází se např. v luštěninách, mase, vnitřnostech, ve většině druhů zeleniny, droždí, vejcích, mléku, nebo pšeničných otrubách.

Odhadované hodnoty pro přiměřený příjem:

 Věk    Vitamín B5 mg/den
 Kojenci
 0-3 měsíce  2
 4-11 měsíců  3
 Děti
 1-3 roky  4
 4-6 let  4
 7-9 let  5
 10-12 let  5
 13-14 let  6
 Dospívající a dospělí
 15-18 let  6
 19-24 let  6
 25-50 let  6
 51-64  6
 ≥ 65 let  6
 Těhotné  6
 Kojící  6

Detail

Zelený čaj (polyfenoly)

Popis: Zelený čaj je účinný antioxidant, zlepšuje funkci mozku, zvyšuje fyzickou výkonnost a spalování tuků, snižuje riziko rakoviny, Alzheimerovy a Parkinsonovy choroby, má antibakteriální působení, redukuje hladinu krevního cukru a snižuje riziko rozvoje cukrovky, chrání před kardiovaskulárními onemocněními, podporuje vitalitu a prodlužuje délku života. Zelený čaj obsahuje velké množství polyfenolů (jednou z nejsilnějších složek je Epigalokatechin galát (EGCG)). Tyto polyfenoly působí jako antioxidant a pomáhají tak chránit buňky před oxidativním poškozením kyslíkovými radikály. Polyfenoly  ze zeleného čaje také účinně bojují proti rakovině, blokují enzymy, které podporují karcinogenní procesy, dále zabraňují zhoubnému množení buněk a brání vzniku nových cév, které zajišťují výživu nádorů.

Detail

Pampeliška

Popis: Pampeliška má velmi dobrý vliv na játra (léčí zánět jater), zlepšuje trávení, čistí žaludek, pomáhá při poruchách metabolismu a onemocněních sleziny, reguluje činnost žlučníku. Optimalizuje hladinu krevního cukru a je tak vhodným prostředkem pro léčbu cukrovky. Odstraňuje svrbění kůže, lišeje a vyrážky. Pročišťuje krev, podporuje pocení a močení, působí povzbudivě. Pomáhá také při dně a revmatismu.

Detail

Proanthokyanidiny (proanthocyanidins)

Popis: Proanthokyanidiny jsou rostlinné flavonoidy, které najdeme např. v brusinkách, hroznovém víně nebo černém rybízu. Jedná se o velmi silné antioxidanty, které přispívají k posílení imunity. Působí proti bakteriím, které způsobují infekce močových cest (E. coli). Brání těmto bakteriím usadit se na stěnách močových cest a bakterie jsou následně vyloučeny močí. Proanthokyanidiny také zlepšují elasticitu cév, prospívají trávení a udržují zdravý stav močových cest a ledvin.

Detail