Encyklopedie A-Z

Ř Š Ž Č A B C
D E F G H CH I
J K L M N O P
Q R S T U V W
X Y Z
Filozofie

 /

Kodex aliance
  1. 1Na prvním místě je pro nás vždy zákazník a jeho informovanost, upřednostňujeme otevřený, etický přístup, se zaměřením na kvalitu a možnost přímé komunikace.
  2. 2Upřednostňujeme zboží s jasným původem a seriózní historií značky.
  3. 3Upřednostňujeme složení a funkčnost produktů před jednostranným zaměřením na cenu, množství a chuť.
  4. 4Upřednostňujeme maximální čistotu, jasný původ a ověřenou formu použitých surovin.
  5. 5Upřednostňujeme produkty (kapsle, tobolky, instantní a tekuté formy) s minimalizovaným obsahem balastních aditiv, pojiv a umělých sladidel.
  6. 6V kategorii produktů živočišného původu, upřednostňujeme produkty evropského původu, které obsahují suroviny vyráběné v souladu s evropskými normami.
  7. 7Upřednostňujeme privátní/nezávislé značky před korporátními značkami zaměřenými na mass-marketing.
  8. 8Upřednostňujeme takové značky/výrobce, kteří přispívají ke zvýšení kvality a čistoty životního prostředí.

Chelát

Popis: Chelát je speciální organická forma minerálů, ve které je minerál navázán na dva „nosiče“, zpravidla aminokyseliny (méně často organické kyseliny). Minerální látka je sevřena mezi dvěma aminokyselinami v tzv. chelátových kleštích (aminokyselina-minerál-aminokyselina). Chelátové formy minerálů jsou pro organismus výrazně lépe využitelné než jejich anorganické (oxid, síran,…) nebo organické (glukonan, mléčnan,…) formy, které prochází trávící soustavou takřka bez využití. Minerály ve formě chalátu navíc při rozkladu nedráždí žaludek a střeva jako anorganické a organické formy. Informaci o použité formě minerálů najdete ve složení výrobku, chelátové formy jsou označeny například jako bisglycinát železnatý nebo chelátový komplex mědi apod.

Detail

Chelát hořčík kreatinu

poskytuje kreatin a hořčík pro syntézu ATP.

Kreatin, stejně jako arginin, je nejúčinnější ze všech legálních anabolických látek. Tato skutečnost byla potvrzena četnými vědeckými studiemi a dlouhodobým používáním ve sportu. Hořčík chrání kreatin před ztrátou účinnosti a dochází tak k maximálnímu využití anabolického potenciálu. Kreatinový chelát z hořčíku zvyšuje schopnost našeho těla syntetizovat a regenerovat ATP potřebnou pro dodávání energie potřebné pro svalovou výkonnost. Hořčíkový kreatinový chelát dodává požadované atomy hořčíku přímo do reakčního prostředí, což kreatinu umožňuje zachovat vysoký poměr ATP a výstupní úroveň, maximalizující současně anabolickou aktivitu. Tato látka zvyšuje rychlost růstu svalové hmoty i síly, protože větší množství ATP snižuje kontrakci svalových vláken a vytváří jejich stimulaci síly.

Detail

Chia

Popis: Chia jsou semínka byliny zvané Šalvěj hispánská (Salvia hispanica). Roste v horských oblastech Jižní Ameriky a její blahodárné účinky znali už staří Aztékové. Obsahují až o 60 % více Omega 3 mastných kyselin než ostatní rostliny a více bílkovin než jiná semínka, navíc jsou v nich obsaženy všechny esenciální aminokyseliny. Jsou bohatým zdrojem vlákniny. Obsahují 5x více vápníku než mléko a 2x více draslíku než banány. Jsou výborným zdrojem antioxidantů. Pomáhají snížit chuť k jídlu a zrychlují metabolismus. Pomáhají regulovat hladinu cukru v krvi.

 

Detail

Chilli (Capsicum annuum)

Popis: Chilli je známé především jako koření, ale má i mnoho zdravotních benefitů. Zlepšuje trávení, zrychluje metabolismus a podporuje krevní oběh, čímž pomáhá také při hubnutí a spalování tuků. Kapsaicin obsažený v chilli působí jako antioxidant, posiluje imunitu a pomáhá při chřipce a nachlazení. Chilli brání vzniku krevních sraženin a působí tak jako prevence kardiovaskulárních onemocnění. Zlepšuje metabolismus cukrů i tuků, zmírňuje bolesti při revmatismu a artritidě. Kapsaicin je účinný také v prevenci a léčbě rakoviny (především plic, prostaty a slinivky břišní).

Detail

Chlór

Popis: V těle se vyskytuje společně se sodíkem v podobě chloridu sodného. Chloridové ionty se podílejí na udržování osmotické rovnováhy a na regulaci acidobazické rovnováhy. Je hlavním aniontem extracelulárních tekutin. Ve formě kyseliny chlorovodíkové hraje chlór významnou roli v procesu trávení. Nedostatek chlóru má za následek poruchu trávení bílkovin, zpomaluje hybnost žaludku a posun tráveniny do střeva. Je vylučován převážně močí, částečně i stolicí. U kojících žen je vylučován mlékem ve formě chloridu sodného. Zdrojem je chlorid sodný používaný při výrobě i k dochucování pokrmů a potravin. Stravou bohatou na chlorid jsou uzeniny a masové výrobky, sýry, ryby a chléb.

Detail

Chlorella

Popis: Chlorella je přírodním zdrojem chlorofylu, bílkovin, esenciálních mastných kyselin, vitamínů a minerálů. Tato chlorella má narušenou buněčnou stěnu, což zlepšuje trávení a vstřebávání živin. Aplikace: podpora imunity, detoxikace, kandidóza, nutriční podpora, dlouhověkost, kontrola hmotnosti, dysregulace glukózy, zánět, bolestivé syndromy (např. fibromyalgie), infekce, únava po virové nákaze, zácpa, hyperlipidémie, únava, sportovní výživa.

 

Detail

Chlorid draselný

Popis: Chlorid draselný je anorganickou solí, která se používá jako zdroj draslíku. Pomáhá snižovat krevní tlak a působí proti svalovým křečím. Příjem draslíku je velmi důležitý při fyzické námaze, protože se vylučuje z těla pocením. Mimo to se používá také v potravinářství jako náhrada běžné kuchyňské soli (chloridu sodného), aby bylo dosaženo nižšího obsahu sodíku. Zároveň v potravinách působí jako látka zvýrazňující chuť, želírující látka a látka kontrolující pH.

Detail

Chlorofyl

Popis: Chlorofyl je zelené rostlinné barvivo, které zajišťuje fotosyntézu a umožňuje rostlinám produkovat kyslík. Chlorofyl je velmi podobný hemoglobinu (krevní barvivo), liší se pouze v jednom atomu (chlorofyl-hořčík, hemoglobin-železo). V lidském těle pomáhá chlorofyl zvýšit produkci hemoglobinu, což má příznivý vliv na regeneraci a zpomalení stárnutí. Má antioxidační účinky a podporuje imunitní systém a působí protizánětlivě. Zlepšuje činnost zažívacího ústrojí a podporuje rychlejší hojení ran. Chlorofyl se vyskytuje především v zelených rostlinách (špenát, brokolice, pampeliška, mořské a sladkovodní řasy apod.).

Detail

Chmel (Humulus lupulus L.)

Chmel (Humulus lupulus L., Cannabaceae) pochází z Eurasie a byl pěstován již více než 1000 let.

K dispozici je jen málo klinických údajů o jiných fytoestrogenních látkách než isoflavonoidech. Provedeno pár klinicných studií pro vyhodnocení vlivu chmele (Humulus lupulus L.) na symptomy spojené s manopauzou. Chmel, květenství révy Humulus lupulus L. (Cannabaceae) se dnes používají především pro své hořké a aromatické vlastnosti při výrobě piva. Navíc se chmelové přípravky prodávají ve Spojených státech pro léčení úzkosti a nespavosti a prodávají se v lékárnách v Evropě a dříve v lékárnách v USA. Bylo prokázáno, že chmel obsahuje jednu z nejúčinnějších in vitro estrogenních látek známých z rostlin. Často je také zmiňován sedativní účinek. Vzhledem k historii dlouhodobého a současného použití u lidí bez významných nežádoucích účinků se chmel považuje za bezpečný.

Detail