Encyklopedie A-Z

Ř Š Ž Č A B C
D E F G H CH I
J K L M N O P
Q R S T U V W
X Y Z
Filozofie

 /

Kodex aliance
  1. 1Na prvním místě je pro nás vždy zákazník a jeho informovanost, upřednostňujeme otevřený, etický přístup, se zaměřením na kvalitu a možnost přímé komunikace.
  2. 2Upřednostňujeme zboží s jasným původem a seriózní historií značky.
  3. 3Upřednostňujeme složení a funkčnost produktů před jednostranným zaměřením na cenu, množství a chuť.
  4. 4Upřednostňujeme maximální čistotu, jasný původ a ověřenou formu použitých surovin.
  5. 5Upřednostňujeme produkty (kapsle, tobolky, instantní a tekuté formy) s minimalizovaným obsahem balastních aditiv, pojiv a umělých sladidel.
  6. 6V kategorii produktů živočišného původu, upřednostňujeme produkty evropského původu, které obsahují suroviny vyráběné v souladu s evropskými normami.
  7. 7Upřednostňujeme privátní/nezávislé značky před korporátními značkami zaměřenými na mass-marketing.
  8. 8Upřednostňujeme takové značky/výrobce, kteří přispívají ke zvýšení kvality a čistoty životního prostředí.

Akátový med

Akátový med je mírně nažloutlý až nazelenalý, zůstává dlouho tekutý a má obzvláště výraznou vůni po akátových květech. Díky vysokému obsahu fruktózy má výjimečně sladkou chuť. Akátové medy se vyznačují nejnižší enzymovou aktivitou. To je současně s vysokým podílem řepného cukru v akátovém nektaru příčinou vysokého obsahu sacharózy v čerstvě vytočeném akátovém medu, často přesahujícím 10 %. Je poměrně vzácný, každý rok se jej nepodaří nasbírat.

Detail

Alanin

Popis: Alanin hraje významnou roli v několika metabolických procesech a regulaci hladiny dusíku a cukru v krvi. Právě regulace glukózy v krevním oběhu vede ke vzniku energie, kterou tělo pro svoje fungování potřebuje. Podílí se také na budování silných a zdravých svalů. Zvláště pro tyto vlastnosti, je L-alanin využíván sportovci, zejména kulturisty. Kromě budování svalové hmoty, podporuje zvýšení fyzického výkonu. Tato aminokyselina je dále prospěšná v prevenci nebo i léčbě benigní hyperplasie prostaty (BPH), projevující se zvětšením prostaty a častým močením a dále potom přímo i v léčbě rakoviny prostaty. Ve spojení s argininem a glycinem může snižovat krevní tlak. Pozitivní vliv má také při léčbě diabetu, hypoglykemie, stresu nebo dehydratace související s průjmem.

Detail

Alfa – Amyláza

Popis: Enzym, který může štěpit škrob a následně ho převést na cukry. Tím, že amyláza spolupracuje s dalšími enzymy, které pomáhají škrobové sacharidy rozložit, pomáhá lidskému tělu získat potřebnou energii pro fyzickou aktivitu a cvičení. Primárně je amyláza enzym, který zlepšuje trávící systém a celý trávící proces, ale může mít i mnoho dalších pozitivních přínosů pro náš organismus. Právě díky schopnosti dobře trávit nejen cukry, ale také bílkoviny a tuky, je využívána při léčbě diabetu. Některé studie také ukázaly, že tento enzym může být účinný při snižování otoků při stavech, jako jsou například revmatická onemocnění. Může být ale také potencionálním lékem rakoviny, má schopnost inhibovat růst nádorových buněk a byl prokázán i vliv na snížení negativních účinků způsobených radioterapií a chemoterapií.

Detail

Alfa-karoten

Popis: Alfa-karoten je karotenoid, který se v lidském organismu může přeměňovat na vitamín A. Alfa-karoten působí jako antioxidant (silnější než beta-karoten), udržuje správnou funkci imunitního systému, přispívá ke zdraví kostí, očí a pokožky. Vyšší hladiny alfa-karotenu v krvi jsou spojeny s nižším rizikem předčasného úmrtí, zároveň účinkuje jako prevence rakoviny a srdečních onemocnění.

Detail

Alfa-lipoová kyselina

Popis: Kyselina alfa-lipoová je vitamínu podobná sloučenina obsahující síru, která hraje významnou roli v produkci ATP a působí jako jedinečně silný antioxidant při ochraně před volnými radikály rozpustnými v tucích i ve vodě. Navíc podporuje účinky ostatních antioxidantů, které se užívají k ochraně těla před volnými radikály.

Doporučená forma v rámci doplňkové stravy: doporučujeme upřednostnit formu klasických želatinových nebo celulózových (rostlinných) kapslí s volně loženým obsahem prášku, před tabletami a tekutými formami. Struktura kapsle účinně chrání volně ložený (nelepený a vysokým tlakem neovlivněný) obsah prášku před vlhnutím a oxidací. Tablety jsou naopak náchylné k vlhnutí a jsou obvykle lisovány a lepeny pod vysokým tlakem a mohou obsahovat až 80 % pojiv (lepidel) a dalších balastních složek, které zbytečně zatěžují zažívací trakt. Důvodem pro upřednostnění tabletové formy některými výrobci je nízká pořizovací cena. U tekutých forem (ampule) je opět obvykle využíván vysoký podíl syntetických aditiv, stabilizátorů a umělých sladidel.

Detail

Alfalfa (Tolice Vojtěška)

Popis: Tato vytrvalá bylina je známá také jako tolice vojtěška nebo jednoduše vojtěška. Název alfalfa vychází z arabštiny a znamená „otec všeho jídla“. Pro léčebné účely se používají květy, mladé listy nebo naklíčené semeno. Alfalfa obsahuje aminokyseliny, stopové prvky, vitaminy A, D, C, E, B6 a K, vápník, železo, fosfor, hořčík, draslík, sodík a křemík. Přispívá k celkové vitalizaci organizmu, zejména při psychickém a fyzickém vyčerpání. Dále pomáhá udržet normální hladinu cholesterolu v krvi, zlepšuje funkci močových cest. Podporuje metabolismus sacharidů, podporuje kvalitu vlasů a nehtů, přináší komfort během menopauzy a přispívá k sexuálnímu zdraví.

 

Detail

Aloe vera

Aloe vera nebo Aloe pravá je vytrvalá sukulentní rostlina s přízemní růžicí dužnatých listů. Na povrchu listů je silná kutikula, která brání vypařování vody. Vnitřní část listu je tvořena dužinou s gelovitým obsahem. Po staletí je používána jako léčivka a je součástí mnoha kosmetických přípravků.

Gel z aloe se používá k hojení drobných ran a popálenin, mezi jeho hlavní složky patří pektiny, hemicelulózy, glukomanany, acemanany a deriváty manózy. Nejhojněji zastoupeným cukrem je pak manóza-6-fosfát. Z dalších látek jsou přítomny aminokyseliny, lipidy, steroly (lupeol, kampesterol a β-sitosterol), třísloviny a enzymy. Ničí bakterie, viry a plísně. Léčí se s ním akné, ekzém či lupénka. Při aplikaci gelu na popáleniny se vytvoří na povrchu pokožky film, který působí proti kontaminaci bakteriemi a urychluje růst fibroblastů a obnovu a zesíťování kolagenu. Urychluje granulaci nové pokožky a dochází celkově k rychlejšímu obnovení a regeneraci. Vnitřně se používá na zažívací potíže, při pálení žáhy, na chronické zácpy nebo naopak průjmy. Podporuje vylučování žluče. Je výborná při podpoře imunity. Při drobných zubařských zákrocích se požívá na urychlení hojení dásní. Byly prokázány účinky na snížení hladiny krevního cukru u diabetických pacientů.

Pozor by si měli dát lidé s onemocněním střev či ledvin. Nepoužívejte vnitřně v těhotenství a při kojení. Rovněž nepodávejte dětem do deseti let věku.

Detail

Amalaki (Indický angrešt, Emblica officinalis)

Popis: Amalaki je skvělým zdrojem vitamínu C (20x více než pomeranč), antioxidantů a bioflavonoidů. V rámci ájurvédské medicíny se po dlouhá léta používá jako součást směsi Triphala ke zlepšení stavu trávící soustavy, udržení pružnosti tepen, čištění krve a omlazení jater. Pomáhá udržovat hladinu krevního cukru a cholesterolu v normě. Používá se také v kosmetice, pečuje o zdraví pokožky a vlasů. Bývají mu přisuzovány také afrodiziakální účinky a pozitivní vliv na reprodukční systém.

Detail

Aminokyseliny

Popis: Aminokyseliny jsou základními stavebními látkami tvořícími bílkoviny. Přirozeně se vyskytuje 22 různých aminokyselin, které se tradičně rozdělují do dvou skupin – neesenciální a esenciální. Neesenciální aminokyseliny se vytvářejí v játrech z přijatých bílkovin a nemusí být přímo přijímány. Naopak esenciální aminokyseliny nedokáže tělo samo vytvořit a musejí být přijímány z potravy nebo doplňků, aby byla pokryta jejich denní potřeba. Jednotlivé aminokyseliny jsou v bílkovině vázány tzv. peptidickou vazbou.

Doporučená forma v rámci doplňkové stravy: doporučujeme používat volné formy komplexních esenciálních aminokyselin, dále doporučujeme upřednostnit tzv. fermentovanou formu před tzv. syntetickou formou, která může kvůli chemickému způsobu produkce obsahovat zbytky těkavých organických nečistot a nežádoucích (často toxických) R-forem.  Naopak aminokyseliny pocházející z mikrobiální fermentace patří k nejvyužitelnějším přírodním produktům garantujícím maximální čistotu a splňující navíc koncept „Green Enviromental Protection“.  Z výše zmíněných důvodů je syntetická produkce aminokyselin v mnoha zemích jako je např. Japonsko, nebo Korea zakázána. Povolena je naopak např. v USA, nebo Číně. Syntetická produkce aminokyselin je až o 100% levnější než přírodní cesta, tedy fermentační technologie.

Detail