Encyklopedie A-Z

Ř Š Ž Č A B C
D E F G H CH I
J K L M N O P
Q R S T U V W
X Y Z
Filozofie

 /

Kodex aliance
  1. 1Na prvním místě je pro nás vždy zákazník a jeho informovanost, upřednostňujeme otevřený, etický přístup, se zaměřením na kvalitu a možnost přímé komunikace.
  2. 2Upřednostňujeme zboží s jasným původem a seriózní historií značky.
  3. 3Upřednostňujeme složení a funkčnost produktů před jednostranným zaměřením na cenu, množství a chuť.
  4. 4Upřednostňujeme maximální čistotu, jasný původ a ověřenou formu použitých surovin.
  5. 5Upřednostňujeme produkty (kapsle, tobolky, instantní a tekuté formy) s minimalizovaným obsahem balastních aditiv, pojiv a umělých sladidel.
  6. 6V kategorii produktů živočišného původu, upřednostňujeme produkty evropského původu, které obsahují suroviny vyráběné v souladu s evropskými normami.
  7. 7Upřednostňujeme privátní/nezávislé značky před korporátními značkami zaměřenými na mass-marketing.
  8. 8Upřednostňujeme takové značky/výrobce, kteří přispívají ke zvýšení kvality a čistoty životního prostředí.

Fosfatidylethanolamin

Patří mezi fosfolipidy.

(PE, též cefalin) je fosfolipid (konkrétně glycerolfosfolipid), který tvoří součást většiny buněčných membrán.

Fosfatidylethanolamin se v těle vyrábí v několika krocích. V játrech je možné z fosfatidylethanolaminu vyrábět (pomocí S-adenosylmethioninu) fosfatidylcholin. Výměnou ethanolaminu za serin je zase možné z fosfatidylethanolaminu vyrábět fosfatidylserin.

Detail

Fosfatidylinositol

Druh fosfolipidu, ve kterém je na fosfatidovou kyselinu vázán cukr inositol (u kterého následně dochází k fosforylaci dalších hydroxylových skupin). Je typickou součástí vnitřního listu plasmatické membrány, má klíčovou úlohu v nitrobuněčném přenosu signálů (tzv. inositolfosfolipidová dráha). Lipofilní část molekuly tvoří obv. (spolu se stearovou kyselinou) arachidonová kyselina, výchozí látka pro syntézu ikosanoidů.

Fosfolipáza C (aktivovaná G-proteiny) štěpí fosfatidylinositol na inositoltrifosfát a diacylglycerol (DAG), přičemž obě látky mají funkci „druhého posla“. Inositoltrifosfát následně aktivuje kalciové kanály endoplasmatického retikula, z něhož se do cytoplasmy uvolní větší množství vápníkových iontů. DAG zůstává ve styku s membránou a aktivuje zde – spolu s ionty vápníku – proteinkinázu C, která dále aktivuje řadu nitrobuněčných enzymů.

Detail

Fosfatidylserin (PS)

(PS) – přirozený fosfolipid je součástí membrán mozkových buněk – podílí se na zpomalování některých kognitivních procesů souvisejících se stárnutím (zlepšení krátkodobé paměti, schopnosti učení nových věcí).

Působí proti projevům stárnutí v mozku, proti zhoršování strukturální integrity mozkových buněk (membrán). Řada klinických studií potvrzuje příznivý vliv PS na schopnost soustředění a učení, na paměť a to i ve stáří. Je prokazován účinek proti demenci, náladovosti, stresu, pro zlepšení pozornosti.

Detail

Fosfodiesteráza

Enzym štěpící esterové vazby, rozkládající cyklické nukleotidy (cAMP, cGMP), a tím nepřímo ovlivňující řadu buněčných dějů, vyvolaných například hormony. Bylo popsáno několik typů fosfodiesteráz (1 – 11). Ovlivnění enzymu, prostřednictvím inhibitorů, bývá využíváno i terapeuticky, někdy také při selektivním působení na jednotlivé typy. I tento bioaktivní enzym můžeme nalézt v tzv. aktivním jádru před-naklíčeného ječmene, který je výborný pro celkové dodání energie do organismu a právě díky enzymům, v něm přítomným, má pozitivní účinek na jakékoliv onemocnění spojené se záněty či nedostatkem látek.

Detail

Fosfolipidy

Esenciální fosfolipidy jsou látky přirozeně se vyskytující v našem těle a jsou součástí buněčných membrán s cholesterolem, glykolipidy a bílkovinami. Jsou složené z mastné kyseliny, cholinu, glycerolu a kyseliny fosforečné. Vyskytují se v lidském těle, ale také u zvířat, rostlin, řas a některých mikroorganismů.
Pozitivně ovlivňují stavbu a funkci jaterních buněk, zvyšují regenerační činnost jater a zlepšují jejich činnost. Podporují obnovení a normalní funkce jaterní buňky.

Jsou například součástí v lecitinu, který je vlastně složen ze směsi fosfolipidů. Lecitin se vyskytuje ve svalech, srdci, mozku, plících, játrech, ale také i v krevním řečišti. Fosfolipidy se rovněž podílejí na trávení tuků v organismu. Tuky nejsou ve vodě rozpustné, proto se musí v organismu rozpadnout do tukových kapének neboli micel, které jsou pro trávení vhodnější a právě fosfolipidy se na takovém procesu podílejí.

Jejich nedostatek může zhoršit duševní výkonnost, paměť, koncentraci nebo může způsobit únavu. Pokud máme málo fosfolipidů, v buňkách může také dojít k nedostatečnému zásobování buněk živinami a odvodu odpadních látek. Což se projevuje malátností, únavou a menší odolností vůči infekčním a civilizačním onemocněním.

Detail

Fosfor

Popis: Fosfor je společně s vápníkem důležitou složkou zubů a kostí, pomáhá při snižování hladiny kyselosti v buňkách (acidobazická rovnováha), společně s draslíkem je důležitý pro nervový systém. Ovlivňuje správnou funkci mozku a také se podílí na tvorbě a přenosu energie. Může oddalovat únavu a vyčerpání u sportovců tím, že podporuje konverzi vitamínů B2 a B3 na jejich aktivní formu, může pomoci svalové kontrakci a obnově poškozených svalů a pomáhá syntetizovat proteiny a růst svalů. Nedostatek je vzácný, ale pokud se objeví, projeví se křivicí, poruchou funkce ledvin a špatným ukládáním minerálních látek v kostech, ztrátou chuti k jídlu, anémií a také snížením obranyschopnosti organismu. Mezi zdroje fosforu patří červené maso, mléčné výrobky, ryby, drůbež, chléb, rýže, oves.

Detail

Fruktooligosacharidy (fructooligosaccharides)

Popis: Fruktooligosacharidy jsou složité sacharidy, které se přirozeně vyskytují v mnoha rostlinách. Největší množství najdeme v chřestu, pórku, cibuli a česneku. Fruktooligosacharidy působí jako prebiotikum, to znamená, že slouží jako zdroj energie pro prospěšné probiotické střevní bakterie (např. Lactobacilus bifidus). Díky konzumaci fruktooligosacharidů zároveň vzniká nepřátelské prostředí pro nežádoucí bakterie, které v případě přemnožení způsobují záněty a průjmy. Fruktooligosacharidy také zlepšují stav střevní tkáně a její odolnost vůči infekci.

Detail

Fruktóza

Díky svému častému výskytu v různých druzích ovoce je označována také jako ovocný cukr nebo levulóza. Je nejsladší ze všech výživných sladidel a jako alternativní zdravé sladidlo je i doporučována. Má nízký glykemický index, a proto nezvyšuje hladinu cukru v krvi tak jako bílý cukr či med, což je určitě zajímavé pro diabetiky. Může pomáhat i lidem s udržením zdravé váhy a to díky tomu, že ačkoliv je hodně sladká, je méně kalorická. Přesto se uvádí, že používání fruktózy je nutné brát s rozvahou. Dodává tělu rychlou energii asi nejrychleji, avšak oproti glukóze, která míří rovnou do tkání, zvláště do svalů, fruktóza směřuje přímo do jater, kde se při nadměrné konzumaci u fyzicky neaktivních lidí ukládá ve formě tuku. U fyzicky neaktivních jedinců může přílišná konzumace způsobovat řadu cévních problémů.

Detail

Furostanolové saponiny

Popis: Neboli saponiny Kotvičníku (Tribulus-saponiny) patří mezi stimulátory luteinizačního hormonu (lutropinu) a testosteronu, kam patří také spirostanolové saponiny a flavonoidy. Vyskytují se v nati a plodu rostliny Tribulus terrestris L., Zygophyllaceae – kotvičník zemní. Směs steroidních saponinů má afrodisiakální účinky a rostlinná část je tradičně používána při neplodnosti mužů. Saponiny mají celkově stimulační účinek s důrazem na sexuální systém (spermatogenezi – tvorbu spermií, libido sexualis – pohlavní pud, touhu). Za uvedenou bilogickou aktivitu jsou zodpovědné furostanolové saponiny a dvě hlavní složky saponinové frakce, protodisocin a protogracillin. Existuje však názor, že na účinku se podílí také spirostanolová frakce saponinů, která je ve kvantitativní převaze. U žen se po podání saponinové směsi zvyšuje hladina FSH (folikulostimulačního hormonu) a estradiolu, koncentrace testosteronu však nedoznala významných změn. Saponiny jsou používány také ke zvýšení vývoje kosterního svalstva, jako celkový stimulační prostředek, ke zvýšení pohybové aktivity a celkové životní energie. Zvyšují také objem ejakulátu. Z dalších účinků byly u saponinové frakce nalezeny diuretické a protizánětlivé účinky.

Detail