Encyklopedie A-Z

Ř Š Ž Č A B C
D E F G H CH I
J K L M N O P
Q R S T U V W
X Y Z
Filozofie

 /

Kodex aliance
  1. 1Na prvním místě je pro nás vždy zákazník a jeho informovanost, upřednostňujeme otevřený, etický přístup, se zaměřením na kvalitu a možnost přímé komunikace.
  2. 2Upřednostňujeme zboží s jasným původem a seriózní historií značky.
  3. 3Upřednostňujeme složení a funkčnost produktů před jednostranným zaměřením na cenu, množství a chuť.
  4. 4Upřednostňujeme maximální čistotu, jasný původ a ověřenou formu použitých surovin.
  5. 5Upřednostňujeme produkty (kapsle, tobolky, instantní a tekuté formy) s minimalizovaným obsahem balastních aditiv, pojiv a umělých sladidel.
  6. 6V kategorii produktů živočišného původu, upřednostňujeme produkty evropského původu, které obsahují suroviny vyráběné v souladu s evropskými normami.
  7. 7Upřednostňujeme privátní/nezávislé značky před korporátními značkami zaměřenými na mass-marketing.
  8. 8Upřednostňujeme takové značky/výrobce, kteří přispívají ke zvýšení kvality a čistoty životního prostředí.

Amla plod (Phyllantus emblica)

Phyllanthus emblica (synonymum Emblica officinalis), běžně známá jako indický angrešt, je důležitou léčivou rostlinou v tradičním indickém systému ayurvedické medicíny. Ovoce, které má jak dietní, tak léčivé využití, se pyšní mnoha zdravotními benefity a účinky proti stárnutí. Vědecké studie prováděné v souladu s filozofií moderní medicíny ukázaly, že Amla má vlastnosti, které mohou pomáhat proti nemocem souvisejícím s věkem, jako je rakovina, cukrovka, srdeční onemocnění, selhání ledvin, potlačení imunitního systému, artritida, katarakta a zvrásnění pokožky.

Emblica officinalis, obecně známá jako Amla, je pravděpodobně jedna z nejdůležitějších rostlin v různých tradičních a lidových systémech v Indii. V Ayurvédě se Amla považuje za účinnou omlazující a imunomodulačně účinnou látku při zastavení degenerativních procesů a stárnutí. Podporuje dlouhověkost, trávení, léčí zácpu, snižuje horečku a kašel, zmírňuje astma, posiluje srdce, prospěje zraku, stimuluje růst vlasů, oživení těla a posílení intelektu.

Detail

Amygdalin

Popis: Amygdalin bývá označován také jako vitamín B17 a je spojován především s prevencí a léčbou rakoviny. Amygdalin reaguje s antioxidanty a pomáhá z těla odstraňovat škodlivé buňky, tím podporuje detoxikaci organismu, zlepšuje imunitu a působí jako prevence onemocnění. Amygdalin obsahuje thiokyanatan, který efektivně snižuje krevní tlak. U pacientů trpících artritidou dokáže amygdalin ulevit od bolesti. Amygdalin je zdrojem kyanovodíku (silný jed), proto je potřeba vyvarovat se dlouhodobému užívání a vysokým dávkám.

Detail

Amyláza

Popis: Amyláza je enzym, jehož funkcí je štěpení škrobů a polysacharidů na jednodušší sacharidy. Ve slinách se vyskytuje amyláza označovaná jako ptyalin, která zahajuje štěpení polysacharidů při styku s potravou. Další štěpení poté zajišťuje amyláza produkována slinivkou břišní. V menším množství se amyláza nachází také ve střevní sliznici.

Detail

Amyloglukosidáza

Glukosamylasa (amyloglukosidáza) se podílí na enzymatickém štěpení škrobu – hydrolyzuje vazby α-D-(1–4) a α-D-(1–6). Hydrolýza probíhá od neredukujícího konce řetězce po jedné glukózové jednotce, která je konečným produktem hydrolýzy.

Detail

Ananas

Ananas, vynikající tropické ovoce bohaté na vitamín C. Pomáhá tedy při nemoci a posilovat imunitní systém, a to stimulací činnosti bílých krvinek. Vitamín C, přítomný v ananasu, zajišťuje také antioxidační účinek a významně se podílí na produkci kolagenu, tudíž pomáhá při rychlejším hojení ran. Díky minimálnímu obsahu tuku je výborný pro redukční diety. Ananas obsahuje ale i mnoho minerálů jako je mangan, který je důležitý pro řadu enzymů, podílejících se na produkci energie a antioxidační ochraně, a který je také důležitý pro vývoj silných kostí a pojivové tkáně. Velmi často je čerstvý ananas, bohatý na bromelain (směs proteolytických enzymů), využíván pro jeho schopnost snižovat záněty nejen kloubů a svalů, které bývají spojený s artritidou, ale je využíván i při bolestech v krku, otocích při zánětu dutin či dně.  Dále podporuje trávení a přispívá ke snížení rizika vzniku makulární degenerace oční sítnice ve vyšším věku.  Také bývá spojován s prevencí rakoviny úst, krku a prsu.

Detail

Andělika lékařská (Angelica officinalis)

Andělika lékařská, nazývána také jako andělský kořen, patří mezi nejvyšší léčivé rostliny. Její užívání je doporučováno pro péči o pleť, jelikož obsahuje celou řadu živin, jako jsou antioxidanty, vitamíny a další, které jsou velmi přínosné pro léčbu různých kožních problémů. Andělika ale také pomáhá, například ve formě krycího materiálu, zmírňovat bolesti a otok při zánětech způsobených artritidou, výronech či zlomeninách. Díky antimikrobiálním a baktericidním vlastnostem je rostlina účinná i v boji proti mikrobům, způsobující bolesti v ústní dutině. Dále podporuje trávení, mírně zlepšuje peristaltiku střev a eliminuje plynatost. Ženy často využívají tuto rostlinu k tlumení menstruačních bolestí. Na centrální nervový systém působí sedativně (uklidňuje), tudíž pomáhá snižovat stres a může pomoci i při potížích se spánkem. Užívání má pozitivní vliv i na udržování dobrého reprodukčního cyklu u žen. Funguje také jako diuretikum, podporuje močení a zároveň i pocení. Je také přirozeným čističem krve.

Detail

Annatto

Popis: Bix orellana, keř z Jižní a Střední Ameriky, běžně známý jako Annatto. Pro léčebné účely bývají využívány semena i listy. Obsahuje řadu pro tělo potřebných látek, aminokyseliny, minerály (Fe, Ca, P), vitamíny B2, B3, kyselinu listovou nebo fytochemikálie (kyanidin, kyselinu ellagovou, kyselinu salicylovou, saponiny a taniny). Významná je i přítomnost silných antioxidantů, vitamínu C, beta karotenu, norbixinu, které pomáhají předcházet poškození buněk a DNA vlivem působení volných radikálů. Vysoký obsah Ca vede k tvorbě silných kostí a k prevenci osteoartrózy, což je ocenitelné nejen sportovci. Semena i listy Annatta mají diuretické, antibakteriální a adstringentní vlastnosti. Pomáhají chránit a posilovat ledviny a také podporují obecně zdraví trávicího systému (poruchy trávení, pálení žáhy, úleva od zácpy a další). Tradičně je Annatto využíváno také jako afrodiziakum a podporuje i ztrátu tělesné hmotnosti, léčbu horečky, hepatitidy, malárie nebo úplavice. Právě semena se používají k podpoře rovnováhy a posílení jater. Mohou snižovat cholesterol a krevní tlak a také díky vysokému obsahu vlákniny můžou pomoci řídit cukrovku, přispět tak k optimalizaci hladiny inzulínu a glukózy v krvi. Semena pomáhají odvádění hlenu z plic. To by mohlo být přínosem pro onemocnění jako je astma, bronchitida nebo kašel. Sušené listy, zvané také jako Achiotec, velmi oblíbené v Peruánské bylinné medicíně, jsou zase využívány zejména ke snížení zánětu.

Detail

Apigenin

Přirozeně se vyskytující látka flavon apigenin.

Tato sloučenina je ve značném množství přítomná v běžném ovoci a zelenině, včetně petržele, cibule, pomerančů, čaje, heřmánku, pšeničných klíčků a některých druhů koření. Bylo prokázáno, že apigenin má významné protizánětlivé, antioxidační a protinádorové účinky. V posledních několika letech došlo k významnému pokroku při studiu biologických účinků apigeninu na buněčné a molekulární úrovni. Další vědecké práce se zabývají chemoprotektivními (chránící před škodlivým účinkem chemických látek) účinky apigeninu na orgánově specifické úrovni a hodnotí jeho omezení a jeho potenciál pro vývoj nového léčiva pro prevenci rakoviny.

Detail

Arabská guma (Acacia senegal), kapinice / akácia

Poloopadavý keř nebo strom. Zdroj nejkvalitnější arabské gumy, která má využití v lékařství i potravinářství. Z tvrdého dřeva lze získat kvalitní dřevěné uhlí.

Arabská guma vyhovuje definicím dietní vlákniny, která je nyní schválena Evropskou unií a Codexem Alimentariem. Neškrobový polysacharid, který není trávený ve střevě, ale fermentuje v tlustém střevě za vzniku mastných kyselin s krátkým řetězcem, což umožňuje široké spektrum využití pro zdraví. Existují studie, které ukazují jeho využitelnost ve stravě pacientů trpících diabetes mellitus a snížení systolického krevního tlaku, což může vést ke zlepšení stavu kardiovaskulárního systému a ke snížení progrese onemocnění ledvin.

Detail