Encyklopedie A-Z

Ř Š Ž Č A B C
D E F G H CH I
J K L M N O P
Q R S T U V W
X Y Z
Filozofie

 /

Kodex aliance
  1. 1Na prvním místě je pro nás vždy zákazník a jeho informovanost, upřednostňujeme otevřený, etický přístup, se zaměřením na kvalitu a možnost přímé komunikace.
  2. 2Upřednostňujeme zboží s jasným původem a seriózní historií značky.
  3. 3Upřednostňujeme složení a funkčnost produktů před jednostranným zaměřením na cenu, množství a chuť.
  4. 4Upřednostňujeme maximální čistotu, jasný původ a ověřenou formu použitých surovin.
  5. 5Upřednostňujeme produkty (kapsle, tobolky, instantní a tekuté formy) s minimalizovaným obsahem balastních aditiv, pojiv a umělých sladidel.
  6. 6V kategorii produktů živočišného původu, upřednostňujeme produkty evropského původu, které obsahují suroviny vyráběné v souladu s evropskými normami.
  7. 7Upřednostňujeme privátní/nezávislé značky před korporátními značkami zaměřenými na mass-marketing.
  8. 8Upřednostňujeme takové značky/výrobce, kteří přispívají ke zvýšení kvality a čistoty životního prostředí.

Krtičník ningpoenský kořen (Scrophularia ningpoensis)

Kořen této byliny, je používán v tradiční čínské medicíně proti tzv. ohnivým jedům. Pomáhá totiž díky svému vysušujícímu chladivému účinku. Kořen této odrůdy také zklidňuje srdce, malé dávky působí jako srdeční tonikum, zatímco velké dávky srdeční frekvenci naopak snižují.  Podílí se i na snižování krevního tlaku. Uvádí se i jeho pomoc při obnově energie jing. Kořen oplývá celou řadou účinků, je antibakteriální, antifungální, diuretický, vazodilatační, antipyretický (snižují horečku), hemolytický, regenerační či lehce sedativní. Je používán při horečnatých onemocnění s příznaky  jako jsou vyrážka, suchý kašel, delirium a nespavost, infekce hrdla nebo abscesy.

Detail

Kukuřičný škrob

Popis: Komplexní sacharid získávaný ze zrna kukuřice. Ačkoliv není nijak bohatým zdrojem vitamínů a minerálů, může pomoci zvyšovat kalorie těm, kteří to potřebují, působit jako zdroj energie pro celé tělo a také může pomoci zabraňovat nízké hladině krevního cukru u lidí s noční hypoglykémií. Jako komplexní sacharid slouží jako zdroj pomalé glukózy a to zlepšuje její hladinu v těle. Díky své absorpční vlastnosti také může pomoci s kožními problémy, jako je pocení nohou. Působí protizánětlivě, využívá se tedy jako klidnící prostředek při kožních vyrážkách, popáleninách nebo svědění. Je přínosný pro tu skupinu lidí, která dodržuje vysoký sacharidový dietní plán. Zejména atleti ho využívají pro získání kalorií, které potřebují pro svůj trénink a soutěže.

Detail

Kůra z bílé vrby (White Willow Bark)

Popis: Kůra z bílé vrby (White Willow Bark) se již dlouhá léta používá v lidovém léčitelství. Je využívána především pro její antipyretické a analgetické účinky. Používá se při vysoké teplotě, nachlazení, chřipce, bolestech hlavy. Dokáže omezit množení některých mikroorganismů a zabránit tak infekcím. Pomáhá také při dně a revmatických onemocněních. Oproti kyselině salicylové je výrazně šetrnější ke sliznici žaludečního traktu.

Doporučená forma v rámci doplňkové stravy: doporučujeme upřednostnit formu klasických želatinových nebo celulózových (rostlinných) kapslí s volně loženým obsahem prášku, před tabletami a tekutými formami. Struktura kapsle účinně chrání volně ložený (nelepený a vysokým tlakem neovlivněný) obsah prášku před vlhnutím a oxidací. Tablety jsou naopak náchylné k vlhnutí a jsou obvykle lisovány a lepeny pod vysokým tlakem a mohou obsahovat až 80 % pojiv (lepidel) a dalších balastních složek, které zbytečně zatěžují zažívací trakt. Důvodem pro upřednostnění tabletové formy některými výrobci je nízká pořizovací cena. U tekutých forem (ampule) je opět obvykle využíván vysoký podíl syntetických aditiv, stabilizátorů a umělých sladidel. Výjimkou jsou alkoholové tinktury, které nabízejí ke kapslím nejúčinnější alternativu.

 

Detail

Kůra z borovice extrakt (Pycnogenol)

Popis: Extrakt z kůry borovice (známý také jako Pycnogenol) má velmi silné antioxidační účinky. Pomáhá pacientům s cukrovkou, protože výrazně snižuje hladinu krevního cukru. Chrání tělo proti infekcím a působí protizánětlivě. Působí jako prevence ztráty sluchu. Má blahodárný vliv na pokožku, chrání ji před UV zářením a je také účinný při snižování pigmentace a stařeckých skvrn vzniklých v důsledku vystavování se nadměrnému množství slunečních paprsků. Extrakt z kůry borovice je vhodný i pro sportovce, pomáhá oddálit únavu, zvýšit vytrvalost a zlepšit regeneraci.

Detail

Kurkuma

Popis: Kurkuma je koření původem z jižní Asie, vyrábí se ze sušeného mletého oddenku kurkumovníku dlouhého. Používá se v kari koření, zároveň má však nespočet benefitů pro lidské zdraví. Kurkuma a její aktivní látka kurkumin jsou ceněny především pro své antioxidační, protizánětlivé a protinádorové účinky.

 

Detail

Kurkumin

Kurkumin je považován za nejdůležitější kurkuminoid, což jsou aktivní látky obsažené v kurkumě. Dalšími důležitými kurkuminoidy jsou demethoxykurkumin a bisdemethoxykurkumin. Kurkuminoidy mají více než 500 prokázaných pozitivních účinků na lidský organismus. Jedná se mimo jiné o silné antioxidační, protizánětlivé, protinádorové a protiplísňové působení. Dále pomáhají při poruchách trávení, onemocněních jater, žloutence, kožních problémech nebo při hojení ran. Využívají se také při léčbě cukrovky, Alzheimerovy a Parkinsonovy choroby nebo při vysoké hladině cholesterolu.

Detail

Kurkuminoidy

Popis: Kurkuminoidy jsou aktivní látky obsažené v kurkumě. Třemi hlavními kurkuminoidy jsou kurkumin, demethoxykurkumin a bisdemethoxykurkumin. Kurkuminoidy patří mezi nejsilnější známé antioxidanty, mají silné protizánětlivé vlastnosti, působí také proti parazitům a plísním. Bylo také prokázáno, že kurkuminoidy mají protinádorové vlastnosti, tradičně se používají jako prevence poruch trávení, pomáhají při onemocněních jater, žloutence, kožních problémech nebo při hojení ran. Kurkuminoidy snižují dopady Alzheimerovy a Parkinsonovy choroby, snižují hladinu cholesterolu a pomáhají při diabetu. Celkově bylo prokázáno více než 500 pozitivních zdravotních účinků kurkuminoidů na lidský organismus.

Detail

Kyselina alfa-linolenová

Popis: Kyselina alfa-linolenová patří mezi omega 3 esenciální nenasycené mastné kyseliny. Je důležitá pro správnou funkci buněčných stěn, nervů, imunity a srdečně-cévního systému, organismus jí využívá také jako zdroj energie. Má schopnost snížit hladinu cholesterolu, působí proti zánětu, ekzémům a alergickým onemocněním. Příznivě ovlivňuje průběh autoimunních onemocnění, jako revmatoidní artritida nebo lupenka. Reguluje hormonální hladinu a pomáhá ženám s premenstruačním syndromem nebo v klimakteriu. Kyselina alfa-linolenová se vyskytuje především v rostlinných zdrojích, mezi které patří například lněné semínko, vlašské ořechy nebo chia semínka.

Detail

Kyselina askorbová (vitamín C)

Popis: Člověk je jedním z mála živočichů, kteří si nedokáží kyselinu askorbovou syntetizovat, přestože je pro něj tato látka naprosto nepostradatelná. Jsme tedy závislí na příjmu kyseliny askorbové v potravě. Vitamin C se řadí mezi významné antioxidanty, vychytává totiž volné radikály. Z ovoce patří mezi důležité zdroje vitaminu C šípky, černý rybíz, kiwi, citrusové plody a jahody, ze zeleniny pak petrželová nať, paprika, brokolice, růžičková kapusta a květák. Podstatným zdrojem vitaminu C jsou také brambory. Obsah vitaminu C v bramborách je přibližně 20 mg/100 g. V potravinách živočišného původu se vitamin C vyskytuje ve vnitřnostech – v játrech a ledvinách v množství 10–40 mg/100g. Vitamin C přispívá k udržení normální funkce imunitního systému během intenzivního fyzického výkonu a po něm. Přispívá také k normální tvorbě kolagenu pro normální funkci krevních cév, kostí, chrupavek, dásní, kůže a zubů. Vitamín C má pozitivní vliv na energetický metabolismus a činnost nervové soustavy. Všeobecně uznáván je také významný vliv na psychickou činnost a imunitní systém. Kyselina askorbová se podílí na ochraně buněk před oxidativním stresem a snížení míry únavy a vyčerpání. Napomáhá regeneraci redukované formy vitamínu E a zvyšuje vstřebávání železa. V současné době je velmi diskutovaný prokazatelný terapeutický vliv vitamínu C při léčbě rakovinových onemocnění.

Detail