Encyklopedie A-Z

Ř Š Ž Č A B C
D E F G H CH I
J K L M N O P
Q R S T U V W
X Y Z
Filozofie

 /

Kodex aliance
  1. 1Na prvním místě je pro nás vždy zákazník a jeho informovanost, upřednostňujeme otevřený, etický přístup, se zaměřením na kvalitu a možnost přímé komunikace.
  2. 2Upřednostňujeme zboží s jasným původem a seriózní historií značky.
  3. 3Upřednostňujeme složení a funkčnost produktů před jednostranným zaměřením na cenu, množství a chuť.
  4. 4Upřednostňujeme maximální čistotu, jasný původ a ověřenou formu použitých surovin.
  5. 5Upřednostňujeme produkty (kapsle, tobolky, instantní a tekuté formy) s minimalizovaným obsahem balastních aditiv, pojiv a umělých sladidel.
  6. 6V kategorii produktů živočišného původu, upřednostňujeme produkty evropského původu, které obsahují suroviny vyráběné v souladu s evropskými normami.
  7. 7Upřednostňujeme privátní/nezávislé značky před korporátními značkami zaměřenými na mass-marketing.
  8. 8Upřednostňujeme takové značky/výrobce, kteří přispívají ke zvýšení kvality a čistoty životního prostředí.

Arginin

Popis: Arginin je prekurzorem pro syntézu NO (oxid dusnatý), který se vyskytuje v makrofázích a předpokládá se, že zprostředkovává jejich cytotoxické účinky. Oxid dusnatý se může podílet na mnoha fyziologických procesech jako vasorelaxace, imunitní reakce, přilnutí leukocytů a krevních destiček, neurotransmise. Kraje důležitou roli v mnoha kognitivních funkcích, mezi které patří např. paměť a pozornost, zároveň zlepšuje celkové prokrvení příčně pruhovaného svalstva, ledvin, plic a jater. Aplikace: sportovní výživa – svalová pumpa, zdravé srdce, kontrola hmotnosti, hojení ran, plodnost, erektilní dysfunkce, snížení cholesterolu, detoxikace, podpora imunity.

Doporučená forma v rámci doplňkové stravy: doporučujeme upřednostnit tzv. fermentovanou formu L-Argininu, před tzv. syntetickou formou, která může obsahovat díky chemickému způsobu produkce zbytky těkavých organických nečistot a nežádoucích (často toxických) R-forem.  Naopak L-Arginin pocházející z mikrobiální fermentace patří k nejvyužitelnějším přírodním produktům, garantujícím maximální čistotu a splňující navíc koncept „Green Enviromental Protection“.  Z výše zmíněných důvodů je syntetická produkce aminokyselin v mnoha zemích jako je např. Japonsko nebo Korea zakázána. Povolena je naopak např. v USA nebo Číně. Syntetická produkce aminokyselin je až o 50% levnější než přírodní cesta, tedy fermentační technologie.

Detail

Arónie – Černý jeřáb

je rostlina, jejíž zralým, téměř černým plodům připisujeme velkou léčivou sílu a schopnost zpomalení stárnutí. Temnoplodec černoplodý (Aronia melanocarpa) je známá díky vysokému obsahu antioxidantů, antokyaninů, bioflavonoidů, vitamínů P, C, B, A, množství minerálů a dalších biologicky důležitých aktivních látek. Významný je i vysoký obsah barviv, což se využívá hlavně v potravinářství, ale i v textilním průmyslu. Je to keř ze Severní Ameriky, který přišel do Evropy ve čtyřicátých létech.

Aronia melanocarpa extract snižuje krevní tlak, markery sérového endotelinu, lipidů a oxidačního stresu u pacientů s metabolickým syndromem.

Detail

Artyčok (Cynara scolymus L.)

Cynara scolymus je farmakologicky významná léčivá rostlina obsahující fenolové kyseliny a flavonoidy. Experimentální studie ukazují antioxidační a hepatoprotektivní účinky (regenerace a ochrana jaterních buněk) C. scolymus.

Listy artyčoku obsahují fenolové kyseliny, seskviterpenové laktony, flavonoidy, fytosteroly (taraxasterol), cukry, inulin, enzymy a esenciální oleje.

Cynara scolymus je používán po staletí jako antimikrobiální, protizánětlivá, choleretická (zvyšující vylučování žluče), hepatoprotektivní látka, která snižuje hladinu cholesterolu, snižuje hladinu lipidů a snižuje hladinu glukózy. Oblíbená v Turecku, jižní Evropě a středomořských zemích.

Bylo provedeno několik studií, které zkoumaly použití listů C. scolymus. V těchto studiích bylo také zjištěno antikarcinogenní (protirakovinové), antiapoptotické (působící proti buněčné smrti) a anti-HIV působení.

Detail

Ashwagandha

Popis: Ashwagandha (Withania somnifera, Vitánie snodárná) je známá také jako “zimní třešeň” nebo “indický ženšen”. Díky svým účinkům se stala jednou z nejdůležitějších rostlin tradiční indické medicíny, která ji po tisíce let používá jako tonikum a životadárný prostředek. Ashwagandha obsahuje mnoho účinných fytochemikálií jako withanolidy, látky steroidního charakteru, laktony, tropanové alkaloidy, glykosidy, aminokyseliny a vysoké množství minerálních látek včetně dobře využitelného železa.

 

Detail

Askorbát vápenatý

Jedná se o formu vitamínu C, bývá vhodnější než askorbát sodný, protože dotuje organismus navíc i vápníkem. Jedná se o neutrální formu vitamínu C, takže nepřekyseluje organismus. Je vhodný i pro malé děti, které jej ochotně přijímají díky nekyselé a příjemné chuti. Pozor by si na něj měli dávat lidé trpící na močové kameny. Askorbany se vylučují ve formě šťavelanů a v kombinaci s vápníkem by se lidem, trpícím na tyto problémy, mohly vytvořit kamínky šťavelanu vápenatého.

Detail

Astaxanthin

Popis: Strukturálně se podobá betakarotenu (provitamínu A). Jedná se o červené barvivo nacházející se v rozmanitých živých organismech. Jedná se zejména o řasy, lososa, krevety, korýše, pstruhy. Podporuje pigmentaci a opálení. Působí silně protizánětlivě a má silnější antioxidační vlastnosti než samotný vitamín A. Také ovlivňuje některé aspekty energetického metabolismu. Sportovci vykonávající vytrvalostní cvičení nebo výcvik po delší časové období využívají astaxanthin ať už pro zlepšení sportovního výkonu nebo jako ochranu před poškozením svalů. Astaxanthin dále podporuje zdraví kloubů a šlach, zlepšuje poměr cholesterolů (HDL vs. LDL), chrání kůži před UV zářením a spálením, poskytuje ochranu očím, mozku a centrálnímu nervovému systému, zvyšuje imunitu organismu, podporuje kardiovaskulární systém a chrání buňky před stárnutím. Přispívá v ochraně proti nemocem, jako jsou Alzheimerova choroba a glaukom (zelený zákal). Některé zdroje uvádějí, že je prospěšný i v boji proti rakovině.

Detail

Astragalus

Popis: Astragalus (Kozinec blanitý) je tradiční čínský adaptogen, snižuje hladinu kortizolu a pomáhá organismu vyrovnat se se stresem. Posiluje imunitní systém, má protizánětlivé účinky, zpomaluje růst nádorů a pomáhá zmírnit nežádoucí účinky chemoterapie. Snižuje krevní tlak a hladinu tuků v krvi, tím účinně chrání kardiovaskulární systém. Zlepšuje inzulínovou senzitivitu a lze jej tak použít k prevenci nebo léčbě cukrovky. Má antioxidační účinky a zpomaluje proces stárnutí. Používá se také při léčbě astmatu, má antivirové působení a urychluje hojení ran. Existuje více než 2000 druhů této rostliny, ale jen dva z nich se používají pro léčebné účely: astragalus membranaceus a astragalus mongholicus.

Detail

B-glukanáza

Popis: B-glukanáza představuje skupinu sacharidových enzymů, které rozkládají glykosidické vazby v beta-glukanu. Tím, že beta glukanáza hydrolyzuje glukany (polysacharidy), snižuje viskozitu a pomáhá revitalizovat přirozenou peristaltiku. To zvyšuje trávící proces a zvyšuje celkovou nutriční hodnotu jídla.  Tento enzym výrazně zmírňuje společné účinky trávení, nadýmání a celkově účinky břišního nepohodlí. Důležitá je také schopnost enzymu snižovat biofilm kvasinky Candidy, která může růst v zažívacím traktu a způsobovat tak velké gastrointestinální problémy.

Detail

Bacillus coagulans

Popis: Bakterie inhibující růst patogenních mikroorganismů v zažívacím traktu, což přispívá k léčbě onemocnění, jako je průjem a zácpa. Může pomoci obnovit rovnováhu střevní mikroflóry po jejím narušení. Také je využívána k prevenci respiračních infekcí, rakoviny, pro budování imunitního systému a snížení zánětu (Crohnova choroba, ulcerózní kolitida). Výsledky studie zabývající se podáním tohoto probiotika společně s proteiny prokázaly tendenci ke snížení indexů poškození svalů, zlepšení regenerace a udržení fyzické výkonnosti po náročném cvičení. Bacillus coagulans patří mezi prospěšné bakterie tzv. probiotika (životaschopné mikroorganismy, které příznivě ovlivňují zdraví hostitele při požití). Díky své schopnosti produkovat výtrusy (spory), je Bacillus coagulans známý také jako Lactobacillus sporogenes. Produkuje kyselinu mléčnou ve střevě a také antibakteriální látku zvanou coagulin. Tato bakterie je schopna přežít tvrdé, kyselé podmínky gastrointestinálního traktu a kolonizovat střevo při orálním podání. Některé studie doporučují těhotným a kojícím ženám užívání Bacillus coagulans po konzultaci s lékařem.

Detail