Encyklopedie A-Z

Ř Š Ž Č A B C
D E F G H CH I
J K L M N O P
Q R S T U V W
X Y Z
Filozofie

 /

Kodex aliance
  1. 1Na prvním místě je pro nás vždy zákazník a jeho informovanost, upřednostňujeme otevřený, etický přístup, se zaměřením na kvalitu a možnost přímé komunikace.
  2. 2Upřednostňujeme zboží s jasným původem a seriózní historií značky.
  3. 3Upřednostňujeme složení a funkčnost produktů před jednostranným zaměřením na cenu, množství a chuť.
  4. 4Upřednostňujeme maximální čistotu, jasný původ a ověřenou formu použitých surovin.
  5. 5Upřednostňujeme produkty (kapsle, tobolky, instantní a tekuté formy) s minimalizovaným obsahem balastních aditiv, pojiv a umělých sladidel.
  6. 6V kategorii produktů živočišného původu, upřednostňujeme produkty evropského původu, které obsahují suroviny vyráběné v souladu s evropskými normami.
  7. 7Upřednostňujeme privátní/nezávislé značky před korporátními značkami zaměřenými na mass-marketing.
  8. 8Upřednostňujeme takové značky/výrobce, kteří přispívají ke zvýšení kvality a čistoty životního prostředí.

Bacillus coagulans

Popis: Bakterie inhibující růst patogenních mikroorganismů v zažívacím traktu, což přispívá k léčbě onemocnění, jako je průjem a zácpa. Může pomoci obnovit rovnováhu střevní mikroflóry po jejím narušení. Také je využívána k prevenci respiračních infekcí, rakoviny, pro budování imunitního systému a snížení zánětu (Crohnova choroba, ulcerózní kolitida). Výsledky studie zabývající se podáním tohoto probiotika společně s proteiny prokázaly tendenci ke snížení indexů poškození svalů, zlepšení regenerace a udržení fyzické výkonnosti po náročném cvičení. Bacillus coagulans patří mezi prospěšné bakterie tzv. probiotika (životaschopné mikroorganismy, které příznivě ovlivňují zdraví hostitele při požití). Díky své schopnosti produkovat výtrusy (spory), je Bacillus coagulans známý také jako Lactobacillus sporogenes. Produkuje kyselinu mléčnou ve střevě a také antibakteriální látku zvanou coagulin. Tato bakterie je schopna přežít tvrdé, kyselé podmínky gastrointestinálního traktu a kolonizovat střevo při orálním podání. Některé studie doporučují těhotným a kojícím ženám užívání Bacillus coagulans po konzultaci s lékařem.

Detail

Bambucké máslo (Butyrospermum Parkii)

Bambucké máslo, produkt získávaný z velkých hnědých ořechů afrického stromu známého pod názvem Shea tree. Dle studií, je toto máslo významným zdrojem protizánětlivých a protinádorových podporujících sloučenin. Obsahuje celou řadu vitamínů a dalších tělu prospěšných látek, mezi které patří určitě i kyselina skořicová a to díky svým antibakteriálním, antifungálním a antivirovým vlastnostem. Bambucké máslo má velmi příznivé účinky na pokožku, kterou nejen hydratuje, ale také vyživuje, zjemňuje a chrání proti nepříznivému počasí. Velmi pozitivně tedy působí na ekzémy, strie, vrásky, jizvy či popraskanou kůži na rtech nebo chodidlech.  Stejně tak dobře lze toto máslo využít pro udržení zdravých a krásných vlasů. Díky protizánětlivým vlastnostem může být máslo využíváno jako léčivá mast při bolestech kloubů, svalů, modřin a otoků.

Detail

Banán (Musa nana cavendish)

Popis: Banán patří mezi nejvýživnější ovoce na zemi. Je zdrojem vitamínů (A, B), enzymů a minerálů. Významný je také draslík mající vliv na látkovou výměnu a regulaci krevního tlaku a pak hořčík, prospívající dobré náladě. Dále je přírodním zdrojem glukózy (rychlý zdroj energie) a také zdrojem pektinů a vlákniny, mající vliv na trávení a působí proti zácpě. Prospívá hubnutí, snižuje kyselost žaludečních šťáv, zmírňuje příznaky pálení žáhy a působí proti stresu. V těhotenství může konzumace banánu pomoci při ranních nevolnostech a regulaci teploty. Je zdrojem tryptofanu, který se mění na hormon štěstí. Obecně má banán zklidňující účinek na nervový systém. Banánový prášek si zachovává všechny živiny a chuť neboť je získáván sušením uzrálých banánů.

Detail

Baobab

Popis: Baobab je již po stovky let využíván jako vitalizér, energizér a posilovač imunitního systému, a pro svou dlouhověkost, odolnost a užitečnost bývá označován jako kouzelný strom nebo strom života. Baobab obsahuje vitamíny A, B1, B2, B3, B6 a až desetkrát vetší množství vitamínu C než pomeranče. Vitamin C je důležitý pro imunitu, kardiovaskulární a endokrinní systém, také pomáhá chránit proti degenerativním chorobám a podporuje vstřebávání vápníku. Dále je velmi cenným zdrojem vápníku, draslíku, hořčíku, železa, manganu, fosforu, zinku a molybdenu. Baobab obsahuje větší množství vlákniny než ostatní ovoce. Jejím hlavním zdrojem jsou především pektiny pomáhající redukovat hladinu celkového a LDL cholesterolu. Zároveň poskytují energii probiotickým střevním bakteriím. V baobau lze také nalézt dvakrát více antioxidantů než v brusinkách nebo granátovém jablku, má rovněž vysoké množství enzymů a bioaktivních frakcí. Semena jsou bohatá na bílkoviny (obsahují všech 8 esenciálních aminokyselin) a omega 3,6,9 mastné kyseliny.

 

Detail

Barley Grass

Popis: Mladý ječmen se používá pro posílení imunitního systému, čištění a detoxikaci organismu, kontrolu hmotnosti, regeneraci poškozených buněk, prevenci a léčbu rakoviny, léčbu ulcerózní kolitidy. Pomáhá bojovat proti závislostem, udržuje zdravou pokožku, podporuje správnou acidobazickou rovnováhu organismu a celkově vykazuje omlazující účinky na celé tělo. Kromě vitamínů, minerálů, enzymů a chlorofylu obsahuje také cholin, který je důležitý pro správné fungování nervové soustavy.

Detail

Bazalka indická list (Ocimum tenuiflorum)

Ocimum sanctum (obecný název: Tulsi), také známý jako Ocimum tenuiflorum, neboli svatá bazalka, je pravděpodobně jedna z nejdůležitějších rostlin v Indii. Jak pro náboženské, tak léčivé účely. Farmakologické studie prokázaly, že rostlina má antifertilní (snižující plodnost), protirakovinné, antidiabetické, antimykotické, antimikrobiální, hepatoprotektivní (ochrana a regenerace jaterních buněk), kardioprotektivní (ochrana a regenerace srdce), antiemetické (antiemetické), antispastické (uvolňující křeče hladkého svalstva), analgetické (tišící bolest), adaptogenní (zvyšující odolnost organismu proti stresovým situacím), diaforetické (léky usnadňující pocení), antimalarické, protizánětlivé a antipyretické (snižující horečku) vlastnosti. Předpokládá se, že v rostlině obsažený eugenol (1-hydroxy-2-methoxy-4-allylbenzen), je zodpovědný za nesčetné terapeutické vlastnosti bazalky, včetně antiartritických (působící proti kloubnímu revmatismu) účinků. Dále je prokázáno, že kyselina linolenová, která je součástí tulsi oleje, má protizánětlivé účinky.

Detail

Bazalka pravá (Ocimum basilicum)

Bazalka je bylinka z čeledi hluchavkovitých. Pochází z Indie, kde byla pěstována již před 5000 lety. V 16. století se objevila v Evropě a její pěstování se velmi rychle rozšířilo.

Obsahuje silice, třísloviny, flavonoidy, glykosidy, éterické oleje, bazalkový kafr, tanin a další. Listy se používají jako aromatické koření, a to buď čerstvé nebo sušené. Bazalkové esence jsou ale velmi jemné a těkavé, proto přidávejte čerstvou bazalku do jídel až nakonec. Nesmí se vařit. Odpuzuje mouchy, takže je vhodná i jako okrasná bylinka do okenních truhlíků.

Je i léčivou bylinkou. Používá se ke zmírnění křečí, má příznivý vliv na trávení a protizánětlivé účinky. Podporuje vylučování žluče. Je možné s ní léčit i dýchací cesty, kdy usnadňuje odkašlávání. Dříve se jí přisuzovaly i afrodiziakální účinky a její konzumace dokáže navodit dobrou náladu.

Detail

BCAA

Popis: BCAA (branched-chain amino acids) neboli větvené aminokyseliny je označení pro aminokyseliny L-Leucin, L-Isoleucin a L-Valin. Tyto aminokyseliny se stejně jako mnoho dalších mohou vyrábět synteticky nebo získávat z přírodních zdrojů (např. cukrová třtina nebo maniok) pomocí metody fermentace. BCAA pomáhají zvyšovat proteinovou syntézu a současně brání rozpadu bílkovin, což napomáhá k udržení a nabírání svalové hmoty. BCAA během náročných tréninků podporují výkonnost a oddalují únavu, po tréninku zlepšují regeneraci a snižují bolestivost svalů. Podporují hormonální rovnováhu (poměr testosteronu a kortizolu) při intenzivním tréninku. BCAA se také používají při léčbě některých onemocnění (amyotrofická laterální skleróza, onemocnění mozku způsobená problémy s játry, porucha pohybu zvaná tardivní dyskineze, selhání ledvin u pacientů s rakovinou a další).

Detail

Beta glukan

Popis: Beta glukany jsou rozpustnou i nerozpustnou součástí vlákniny. Jedná se o polysacharidy složené z opakujících se molekul glukózy, které se přirozeně vyskytují v kvasinkách, nejrůznějších houbách, obilovinách a mořských řasách. Bylo prokázáno, že mají bioaktivní a léčivé účinky. Beta glukany jsou velmi silné antioxidanty, výrazně zlepšují nespecifickou imunitu a pomáhají tak optimalizovat obranyschopnost organizmu. Pomáhají zvyšovat odolnost proti fyzickému a psychickému stresu, vykazují protinádorovou aktivitu a mají také antibakteriální a antivirové vlastnosti. Dále pomáhají snižovat hladinu cholesterolu a zlepšovat glykemickou odpověď.

 

Detail