Encyklopedie A-Z

Ř Š Ž Č A B C
D E F G H CH I
J K L M N O P
Q R S T U V W
X Y Z
Filozofie

 /

Kodex aliance
  1. 1Na prvním místě je pro nás vždy zákazník a jeho informovanost, upřednostňujeme otevřený, etický přístup, se zaměřením na kvalitu a možnost přímé komunikace.
  2. 2Upřednostňujeme zboží s jasným původem a seriózní historií značky.
  3. 3Upřednostňujeme složení a funkčnost produktů před jednostranným zaměřením na cenu, množství a chuť.
  4. 4Upřednostňujeme maximální čistotu, jasný původ a ověřenou formu použitých surovin.
  5. 5Upřednostňujeme produkty (kapsle, tobolky, instantní a tekuté formy) s minimalizovaným obsahem balastních aditiv, pojiv a umělých sladidel.
  6. 6V kategorii produktů živočišného původu, upřednostňujeme produkty evropského původu, které obsahují suroviny vyráběné v souladu s evropskými normami.
  7. 7Upřednostňujeme privátní/nezávislé značky před korporátními značkami zaměřenými na mass-marketing.
  8. 8Upřednostňujeme takové značky/výrobce, kteří přispívají ke zvýšení kvality a čistoty životního prostředí.

Rhodiola Rosea (Rozchodnice růžová)

Popis: Rhodiola Rosea neboli Rozchodnice růžová je považována za silný adaptogen, což znamená, že pomáhá organizmu vypořádat se se stresem, normalizuje tělesné funkce a má celkově blahodárný vliv na organizmus bez jeho narušení nebo poškození. Účinný extrakt se získává z oddenku, v některých případech se používá také kořen. Hlavními účinnými látkami jsou Rosavin a Salidrosid.

Doporučená forma v rámci doplňkové stravy: doporučujeme upřednostnit formu klasických želatinových nebo celulózových (rostlinných) kapslí s volně loženým obsahem prášku, před tabletami a tekutými formami. Struktura kapsle účinně chrání volně ložený (nelepený a vysokým tlakem neovlivněný) obsah prášku před vlhnutím a oxidací. Tablety jsou naopak náchylné k vlhnutí a jsou obvykle lisovány a lepeny pod vysokým tlakem a mohou obsahovat až 80 % pojiv (lepidel) a dalších balastních složek, které zbytečně zatěžují zažívací trakt. Důvodem pro upřednostnění tabletové formy některými výrobci je nízká pořizovací cena. U tekutých forem (ampule) je opět obvykle využíván vysoký podíl syntetických aditiv, stabilizátorů a umělých sladidel. Výjimkou jsou alkoholové tinktury, které nabízejí ke kapslím nejúčinnější alternativu.

 

Detail

Rohovník obecný

Popis: Rohovník je strom z čeledi bobovitých. Roste především v jižní Evropě na pobřeží Středozemního moře. Bývá označován také jako čokoládový strom, protože jeho nasládlé plody mohou sloužit jako náhrada kakaa. Plody jsou známy jako karob nebo svatojánský chléb, neobsahují kofein ani jiné psychoaktivní látky a je možné je použít jako náhradu mouky při bezlepkové dietě. Zároveň působí proti průjmu a zvracení a při redukční dietě mohou posloužit k potlačení pocitu hladu, protože nemají téměř žádnou kalorickou hodnotu. Zajímavostí je, že ve starověku se semena rohovníku používala jako závaží a stala se základem pro jednotku karát, která se používá v klenotnictví.


Detail

Reishi (Lesklokorka lesklá)

Popis: Dřevokazná houba Reishi neboli Lesklokorka lesklá bývá označována jako „nadpřirozená houba“ nebo „božská houba nesmrtelnosti“. Jedná se o pevnou součást tradiční čínské medicíny, která její blahodárné působení využívá již více než 4000 let. Reishi obsahuje velké množství bioaktivních látek. Obsahuje všechny esenciální aminokyseliny, vitamíny skupiny B, selen, železo, germánium, polysacharidy, antioxidanty, tripeny, vlákninu, enzymy, adenosiny, terpenoidy. Reishi díky obsahu těchto účinných látek posiluje imunitní systém, má protinádorové účinky, pomáhá zlepšovat paměť, působí proti Alzheimerově chorobě a stařecké demenci, zabraňuje vzniku trombóz a uvolňování histaminu, detoxikuje organizmus, normalizuje krevní tlak, snižuje hladinu cholesterolu, podporuje funkci jater a srdce.

 

Detail

Riboflavin (vitamín B2)

Popis: Hraje roli v produkci energie těla, stejně jako ostatní vitamíny skupiny B. Významně přispívá k antioxidační aktivitě. Je rozpustný ve vodě, a protože je denně vyplavován z těla, musí být také denně obnovován. Přirozeně se vyskytuje ve vejcích, oříšcích, mléčných výrobcích, mase, brokolici, pivovarských kvasnicích, divoké rýži, houbách, sójových bobech, listové zelenině a chlebu. Riboflavin je potřebný pro růst a celkové zdraví. Napomáhá tělu štěpit cukry, bílkoviny a tuky pro výrobu energie, což umožňuje tělu využití kyslíku. Je nezbytný pro vývoj a funkci kůže, sliznice trávicího traktu, zraku, krevních buněk a dalších životně důležitých orgánů. Hraje důležitou roli v prevenci šedého zákalu, snižuje hladinu homocysteinu a ve vyšších dávkách velmi dobře pomáhá při migrénách. Vědci rovněž spekulují o souvislosti nedostatku vitamínu B2 a určitým typem anémie a karcinogenezi – je známo, že suplementace riboflavinu zlepšuje krevní funkce a metabolismus železa.Potřeba vitamínu B2 stoupá při tělesné aktivitě, těžkých chorobách, po operacích, úrazech, při poruchách absorpce, chronickém alkoholismu a při interakci s různými léčivy (např. antidepresiva).

Doporučený příjem:

 Věk  Riboflavin mg/den
 muži  ženy
 Kojenci
 0 – 3 měsíce1  0,3  0,3
 4 – 11 měsíců  0,4  0,4
 Děti
 1 -3 roky  0,7  0,7
 4 – 6 let  0,9  0,9
 7 – 9 let  1,1  1,1
 10 – 12 let  1,4  1,2
 13 – 14 let  1,6  1,3
 Dospívající a dospělí
 15 – 18 let  1,5  1,2
 19 – 24 let  1,5  1,2
 25 – 50 let  1,4  1,2
 51 – 64 let  1,3  1,2
 ≥ 65 let  1,2  1,2
 Těhotné od 4. měsíce  1,5∗
 Kojící  1,6∗

1 zde se jedná o odhadovanou hodnotu

*Změny metabolismu a potřeby plodu vyžadují vyšší dávku u těhotných žen. Zvýšená energetická spotřeba a ztráty mlékem vyžadují navýšení dávky také u kojících maminek.

Zdroj: Live Science, National Institute of Health, Referenční hodnoty pro příjem živin – Společnost pro výživu, PubMed.

Detail

Červená řepa (Beta vulgaris ruba)

Popis: Červená řepa se pěstuje jako klasická podzimní zelenina v různých tvarech. Svoji popularitě jako super jídlu vděčí nedávným studiím, které označují řepu a šťávu z řepy jako potravinu s vlivem na zvýšení sportovního výkonu, snížení krevního tlaku a zvýšení průtoku krve. Zajímavé pro sportovce by také mohl být vliv na zlepšení svalového okysličování během cvičení. Vzhledem k vysokému obsahu vlákniny, pomáhá předcházet zácpě a podporuje trávení. Červená řepa obsahuje širokou škálu vitamínů (B1, B2, B9, E) a minerálů (K, Ca, Fe, I, Se, Mn, Mg, Li a další) podporujících správnou funkci našeho těla. Ovlivňuje kosti a cévy, vitalizuje buňky a tvoří vazivové tkáně. Působí antioxidačně a má protinádorové účinky. Pozitivní vliv na psychiku ocení každý konzument. Zvýšený příjem červené řepy může také snižovat riziko obezity, diabetu, srdečních onemocnění a podporovat zdravou pleť a vlasy.

Detail

Černý rybíz (Ribes nigrum)

Popis: Černý rybíz je využíván lidmi pro řadu pozitivních účinků, a to čerstvý, sušený, v podobě oleje, čajového extraktu od listů až po semena. Díky vysokému obsahu vitamínu C, karotenů, retinolů, Ca a dalších nezbytných látek výrazně posiluje naši imunitu. Toto prokázala i studie zabývající se vyšším příjmem černého rybízu u lidí pravidelně cvičících. Působí protizánětlivě, podporuje zdraví očí a ledvin. Zvyšuje průtok krve srdcem a celkově periferní odpor, což může vést k lepšímu zotavení po cvičení. Má antioxidační účinky s prevencí rakovinového bujení. Studie také prokázali, že extrakt z černého rybízu pomáhá snižovat rizikové faktory pro diabetes typu 1 a 2. Je využíván i v souvislosti s menstruací, menopauzou nebo třeba s kožními problémy, ale pozitivní účinek dosud nebyl prokázán.

Detail

Křen (Armoracia rusticana)

Popis: Křen má pozitivní vliv na imunitní systém a po nemoci urychluje rekonvalescenci a celkově posiluje organismus. Má silné antibiotické a antiseptické (ničí nežádoucí mikroorganismy na kůži a tkáních)účinky, díky nim se využívá při léčbě nachlazení, kašle a zánětů dýchacích cest nebo zánětu močových cest. Podporuje trávení, zlepšuje metabolismus a obnovuje střevní mikroflóru po léčbě antibiotiky. Má močopudný účinek a pomáhá tak při zvýšeném zadržování vody v těle. Obsahuje antioxidant sinigrin, který působí jako prevence rakoviny. Křen je vhodný také k vnějšímu užití, obklady pomáhají při bolestech zad nebo revmatických potížích. Žvýkání křenu chrání před zánětem dásní a parodontózou.

Detail

D-Ribóza (D-Ribose)

Popis: D-Ribóza je jednoduchý sacharid, který se strukturou ani chutí příliš neliší od ostatních jednoduchých sacharidů. Přestože může sloužit i jako zdroj energie, tělo ji využívá spíše pro jiné účely. D-Ribóza je potřebná pro tvorbu a obnovu ATP (jednotka buněčné energie), zároveň je součástí RNA (ribonukleová kyselina), která je přímo odpovědná za proteinovou syntézu. Kromě podpory svalového růstu, zvýšení výkonnosti a zlepšení regenerace přispívá D-Ribóza také ke správné činnosti srdce. D-Ribóza může sloužit jako alternativa kreatinu, případně lze užívat spolu s kreatinem pro posílení účinků.

Detail

Resveratrol

Popis: Resveratrol je velmi silný antioxidant, který se vyskytuje především v červeném víně (ale také v brusinkách, švestkách nebo pistáciích) a pomáhá chránit mozek a nervový systém. Brání rozvoji nebezpečných nemocí, jako rakovina nebo ateroskleróza. Snižuje cholesterol a dokáže zabránit vzniku tukových usazenin v cévách, pomáhá také při odstraňování následků infarktu. Má výrazné protizánětlivé účinky a je užitečný např. při léčbě zánětu tlustého střeva, zároveň pomáhá k urychlení regenerace po intenzivní fyzické zátěži. Příznivě ovlivňuje léčbu astmatu a dalších onemocnění dýchacího systému. Díky zlepšení prokrvení mozku a dlouhodobé paměti je účinnou prevencí Alzheimerovy choroby. Podporuje aktivitu sirtuinů, což jsou enzymy, které přispívají k dlouhověkosti a pomáhají při prevenci a léčbě cukrovky.

Detail

Lactobacillus Rhamnosus

Popis: Lactobacillus Rhamnosus patří mezi probiotické bakterie, které podporují dobrý stav střevní mikroflóry. Používají se např. při výrobě jogurtů nebo některých druhů sýrů. Brání přemnožení škodlivých bakterií ve střevech, pomáhají při průjmech (i jako prevence při cestování) a obnovují střevní mikroflóru po léčbě antibiotiky. Podporují celkovou imunitu organismu a chrání je proti infekcím. Používají se při léčbě infekcí močových cest a mají protizánětlivé účinky. Mohou potlačovat některé alergické reakce a dokonce dokážou bojovat se stresem tím, že v mozku snižují hladinu stresových hormonů.

Detail