Encyklopedie A-Z

Ř Š Ž Č A B C
D E F G H CH I
J K L M N O P
Q R S T U V W
X Y Z
Filozofie

 /

Kodex aliance
  1. 1Na prvním místě je pro nás vždy zákazník a jeho informovanost, upřednostňujeme otevřený, etický přístup, se zaměřením na kvalitu a možnost přímé komunikace.
  2. 2Upřednostňujeme zboží s jasným původem a seriózní historií značky.
  3. 3Upřednostňujeme složení a funkčnost produktů před jednostranným zaměřením na cenu, množství a chuť.
  4. 4Upřednostňujeme maximální čistotu, jasný původ a ověřenou formu použitých surovin.
  5. 5Upřednostňujeme produkty (kapsle, tobolky, instantní a tekuté formy) s minimalizovaným obsahem balastních aditiv, pojiv a umělých sladidel.
  6. 6V kategorii produktů živočišného původu, upřednostňujeme produkty evropského původu, které obsahují suroviny vyráběné v souladu s evropskými normami.
  7. 7Upřednostňujeme privátní/nezávislé značky před korporátními značkami zaměřenými na mass-marketing.
  8. 8Upřednostňujeme takové značky/výrobce, kteří přispívají ke zvýšení kvality a čistoty životního prostředí.

Spirulina

Popis: Spirulina bývá často prezentována jako sladkovodní řasa, ve skutečnosti se však jedná o sinici. Spirulina obsahuje všechny základní vitamíny, minerály a živiny. Je bohatým zdrojem rostlinných bílkovin, betakarotenu, železa, vitamínu B12 a mastných kyselin. Spirulina je velmi silný antioxidant a je možné ji používat jako alternativu k multivitamínovým přípravkům. Vědecké studie prokazují, že fytonutrienty obsažené ve spirulině podporují imunitní systém, působí jako prevence mnoha onemocnění a celkově zlepšují zdravotní stav organismu.

Detail

Sacharidy

Popis: Sacharidy jsou ve výživě člověka základním zdrojem energie, jelikož poskytují životně důležitou glukózu. Sacharidy patří spolu s bílkovinami a tuky do tzv. skupiny makroživin, které jsou základním stavebním kamenem výživy člověka. Pro sportovce představují hlavní zdroj energie pro fyzickou aktivitu. Při jejich nedostatečném přívodu může sportovec dosahovat horší výkonnosti. V přírodě sacharidy vznikají fotosyntézou rostlin, proto jsou hlavními zdroji sacharidů převážně potraviny a suroviny rostlinného původu.

(Pokračování textu…)

Detail

Suma

Popis: Suma neboli brazilský ženšen je popínavá rostlina, která se vyskytuje v Jižní Americe, především v amazonském pralese. Místní domorodci ji používají pro její adaptogenní a ergogenní působení, označují ji jako „para tudo“, což znamená „proti všemu“. Kořen sumy obsahuje 19 aminokyselin, stopové prvky, zinek, hořčík, železo, germanium, vitamíny B1, B2, A, K1, K2, E, steroidní glykosidy, rostlinné steroly, steroidní saponiny, nortripeny, kyselinu pfaffiovou. Suma je silný adaptogen, který pomáhá tělu zvládat fyzickou i psychickou zátěž, používá se jako bylinné tonikum. Suma je skvělým zdrojem beta-ekdysteronu, který přispívá k lepší fyzické kondici, nárůstu svalové hmoty a rychlejší regeneraci po tréninku.

 

Detail

Sibiřský ženšen (Eleutherococcus senticosus)

Popis: Eleuterokok ostnitý (Eleutherococcus senticosus) pochází z východní Asie a vyskytuje se např. v Rusku, Číněm Koreji a Japonsku. Pro své pozitivní účinky bývá přirovnáván k ženšenu. Používá se jako adaptogen, který zlepšuje obranyschopnost organizmu vůči stresu a zátěži. Má pozitivní vliv na psychický stav a duševní výkonnost,  normalizuje hladinu cukru v krvi a krevní tlak. Zároveň působí jako silný antioxidant a napomáhá k udržení zdraví dýchací soustavy. Bylina také známá pod názvem čertův kořen. Výzkumy objevily významný vliv této byliny v posile imunitního systému. Svými protizánětlivými účinky tak pomáhá předcházet například různým respiračním onemocněním. Mezi další hlavní využití patří zvyšování energetické hladiny a snižování tak únavy. Zejména studenty by mohl zaujmout pozitivní vliv na kognitivní funkce, což zahrnuje schopnost zlepšovat paměť a zbystřovat reakce. Zároveň dokáže pomoci předcházet či zmírňovat neurologické poruchy jako je Alzheimerova choroba. Osoby trpící zánětlivými onemocněními, dnou či osteoartrózou, mohou sibiřský ženšen využívat ke zlepšení flexibility, funkčnosti kloubů a celkově ke snížení bolesti. Výzkumy ovšem také dokazují, že při pravidelném využívání byliny, může pomoci i regulovat hladinu cukru v krvi. Užívání je ale také dobré pro kardiovaskulární systém, snižuje krevní tlak, zvyšuje cirkulaci a snižuje celkový cholesterol. Uvádí se i příznivý vliv na rozvoj nádorových metastáz.

Detail

Cordyceps (Synensis mycelia)

Popis: Cordyceps je jednou z nejvíce ceněných hub v rámci tradiční čínské medicíny. Tato zázračná houba, která byla původně určena jen pro císaře a vyvolené, představuje v současné době nejčastěji používaný ergogen mezi čínskými atlety. Na veřejnost se Cordyceps dostal v roce 1993, kdy skupina čínských běžců překonala 9 světových rekordů. Následně si vrcholoví trenéři a atleti z celého světa ověřili špičkové ergogenní účinky tohoto produktu. Ve volné přírodě potřebuje Cordyceps šest let pro kompletní dokončení cyklu, navíc je jeho výskyt velmi řídký, proto začali přední světové laboratoře vyvíjet různé variace této houby v umělých podmínkách.

Detail

Schizandra

Popis: Schizandra (Klanopraška čínská) bývá označována také jako bylina pěti chutí, protože v ní najdeme hořkou, sladkou, pálivou, slanou i kyselou chuť. Jedná se o jednu z nejdůležitějších bylin tradiční čínské medicíny, která byla v minulosti nedílnou součástí jídelníčku čínských císařů. Schizandra je velmi silný adaptogen, s výraznými stimulačními a detoxikačními účinky. Používá se jako tonikum, pomáhá zlepšovat sportovní výkon a působí proti běžné únavě i chronickému únavovému syndromu. Na rozdíl od stimulantů jako např. kofein nevyvolává žádné nežádoucí účinky, povzbuzující účinek nastupuje postupně a trvá až 6 hodin. Schizandra je skvělým zdrojem sacharidů, bílkovin, vitamínů A, B, C a E, minerálních látek (vápník, hořčík, železo), lignanů, pektinů a éterických olejů. Jedná se o jednu z nejdůležitějších bylin tradiční čínské medicíny.

Detail

Himalájská sůl

Popis: Himalájská sůl je oproti běžné kuchyňské soli opravdu nad zlato. Těží se pouze v dolech v panenské přírodě Himalájí, kde nepřišla do kontaktu s žádným znečištěním ani toxiny. V těchto dolech sůl vznikala po dlouhých 250 milionů let působením tektonických desek. Himalájská sůl obsahuje 84 různých minerálů a mikronutrientů. Pomáhá regulovat množství vody v těle a udržovat stabilní pH, přispívá k vyrovnané hladině krevního cukru a doplňuje minerály a další mikronutrienty. Přispívá ke správné funkci nervové soustavy a podporuje metabolické procesy. Zároveň redukuje běžné známky stárnutí, zlepšuje hustotu kostí a zabraňuje křečím. Její typickou růžovou barvu jí dodává vysoký obsah železa.

Detail

Selen

Popis: Selen je v přírodě poměrně vzácně se vyskytující prvek, který lze nalézt ve stopovém množství v půdě, ve vodě a některých potravinách jako např. krabi, játra, ryby, drůbež, para ořechy a pšenice. I přesto, že všechny sloučeniny selenu jsou prudce jedovaté, hraje selen v lidském těle nezastupitelnou roli v metabolismu. Má velmi dobré antioxidační vlastnosti, které působí proti volným radikálům z okolního prostředí, a tím snižují možnost vzniku rakoviny. Velice dobře spolupracuje s vitamínem E, zejména v prevenci rakoviny (u mužů rakoviny prostaty), šedého zákalu a makulární degenerace. Podporuje zpracování a správné využití již spotřebovaných proteinů např. při růstu vlasů. Napomáhá k udržení správné funkce imunitního systému, podporuje funkci štítné žlázy a přispívá ke správné funkci srdeční činnosti. V těhotenství je nezbytný pro správný růst a vývoj plodu. Při užívání doplňků stravy obsahujících selen je nutné mít na paměti, že se selen vyskytuje v lidském těle v esenciálním množství. Dlouhodobá konzumace a nedodržování doporučené denní dávky tak může vést k předávkování, které se projevuje nevolností, ztrátou vlasů, bílými skvrnami na nehtech, únavou a podrážděností.

Detail

Sodík

Popis: Sodík je velmi důležitý elektrolyt v těle s klíčovou rolí v kontrole rovnováhy tekutin, regulace krevního tlaku a přenosu nervových impulsů. Také pomáhá udržovat rovnováhu pH v těle a je důležitý v metabolismu vápníku. Nadbytečný příjem sodíku může zvýšit riziko srdečního záchvatu a poškození ledvin. Dále způsobuje zadržování vody v těle vedoucí k závratím a otokům končetin i tváří. Sodík je přítomen ve všech potravinách jako přírodní součást nebo jako ingredience přidávaná v průběhu jejich zpracování. Hlavním zdrojem je kuchyňská sůl, zpracované potraviny, sýr, chleba a výrobky z obilné mouky, uzené, nakládané a konzervované maso, ryby a mořské řasy.

Detail

D-manóza (D-manosa)

Popis: D-manóza je netypický jednoduchý sacharid, který se přirozeně vyskytuje v některých druzích ovoce (brusinky, jablka, borůvky, pomeranče, ananas, broskve). Na rozdíl od ostatních jednoduchých sacharidů není metabolizována a využita jako zdroj energie, ale 90 % d-manózy je vyloučeno v moči cca 30-60 minut po požití. D-manóza se používá jako prevence a léčba zánětů močových cest a močového měchýře. Dokáže se navázat na povrch bakterií, které způsobují zánět (E. coli), zabránit jim přilnout k vnitřní stěně ledvin, močového měchýře a močové trubice a během několika dní jsou pak tyto bakterie vyplaveny močí. D-manóza účinkuje velmi rychle a může nahradit užívání antibiotik a antimikrobiálních léků.

Detail