Semolina

Semolina je mouka umletá z tvrdozrnné pšenice (Triticum durum). Je výživově bohatší než klasická pšeničná mouka. Zrna jsou v porovnání s pšenicí obecnou (Triticum aestivum) větší, jsou jantarově zabarvená, mají mnohem tvrdší endosperm a vyšší obsah bílkovin (minimálně 14 %). Nejčastěji se z ní vyrábí kvalitní nerozvářivé těstoviny. Díky vysokému obsahu lepku má výborné pojivé vlastnosti. Slouží také pro výrobu kuskusu, bulguru nebo snídaňových cereálií. V posledních letech stoupá obliba pečení chlebů z této pšenice. V porovnání s klasickým pečivem má delší trvanlivost. Živiny ve 100 g:
 Tuky   2,5 g  Vitamín B6  0,4 mg
 Nasycené mastné kyseliny   0,5 g  Vápník  34 mg
 Polynenasycené mastné kyseliny   1 g  Železo  3,5 mg
 Mononenasycené mastné kyseliny   0,3 g  Hořčík  144 mg
 Sacharidy   71 g  Sodík   2 mg
  Bílkoviny   14 g  Draslík  431 mg