Semolina je mouka umletá z tvrdozrnné pšenice (
Triticum durum). Je výživově bohatší než klasická pšeničná mouka. Zrna jsou v porovnání s pšenicí obecnou (
Triticum aestivum) větší, jsou jantarově zabarvená, mají mnohem tvrdší endosperm a vyšší obsah bílkovin (minimálně 14 %).
Nejčastěji se z ní vyrábí kvalitní nerozvářivé těstoviny. Díky vysokému obsahu lepku má výborné pojivé vlastnosti. Slouží také pro výrobu kuskusu, bulguru nebo snídaňových cereálií. V posledních letech stoupá obliba pečení chlebů z této pšenice. V porovnání s klasickým pečivem má delší trvanlivost.
Živiny ve 100 g:
Tuky |
2,5 g |
Vitamín B6 |
0,4 mg |
Nasycené mastné kyseliny |
0,5 g |
Vápník |
34 mg |
Polynenasycené mastné kyseliny |
1 g |
Železo |
3,5 mg |
Mononenasycené mastné kyseliny |
0,3 g |
Hořčík |
144 mg |
Sacharidy |
71 g |
Sodík |
2 mg |
Bílkoviny |
14 g |
Draslík |
431 mg |