Encyklopedie A-Z

Ř Š Ž Č A B C
D E F G H CH I
J K L M N O P
Q R S T U V W
X Y Z
Filozofie

 /

Kodex aliance
  1. 1Na prvním místě je pro nás vždy zákazník a jeho informovanost, upřednostňujeme otevřený, etický přístup, se zaměřením na kvalitu a možnost přímé komunikace.
  2. 2Upřednostňujeme zboží s jasným původem a seriózní historií značky.
  3. 3Upřednostňujeme složení a funkčnost produktů před jednostranným zaměřením na cenu, množství a chuť.
  4. 4Upřednostňujeme maximální čistotu, jasný původ a ověřenou formu použitých surovin.
  5. 5Upřednostňujeme produkty (kapsle, tobolky, instantní a tekuté formy) s minimalizovaným obsahem balastních aditiv, pojiv a umělých sladidel.
  6. 6V kategorii produktů živočišného původu, upřednostňujeme produkty evropského původu, které obsahují suroviny vyráběné v souladu s evropskými normami.
  7. 7Upřednostňujeme privátní/nezávislé značky před korporátními značkami zaměřenými na mass-marketing.
  8. 8Upřednostňujeme takové značky/výrobce, kteří přispívají ke zvýšení kvality a čistoty životního prostředí.

Zinek

Popis: Zinek je pro lidské tělo jedním z nejdůležitějších minerálů. Má významný vliv na správný vývoj a je nezbytný pro správné fungování řady enzymatických systémů. Jeho nedostatek může způsobit snížené libido, neplodnost, zrychlené stárnutí, chronickou únavu, slabou imunitu, špatnou paměť a další. Přirozeně se zinek vyskytuje v mase, mořských plodech a mléčných výrobcích. Je obsažen také v obilovinách a luštěninách. Při výběru doplňků dejte přednost zinku v dobře využitelné formě bisglycinátu (chelát), pikolinátu (chelát) nebo citrátu.

Doporučená forma v rámci doplňkové stravy: doporučujeme upřednostnit formu klasických želatinových nebo celulózových (rostlinných) kapslí s volně loženým obsahem prášku, před tabletami a tekutými formami. Struktura kapsle účinně chrání volně ložený (nelepený a vysokým tlakem neovlivněný) obsah prášku před vlhnutím a oxidací. Tablety jsou naopak náchylné k vlhnutí a jsou obvykle lisovány a lepeny pod vysokým tlakem a mohou obsahovat až 80 % pojiv (lepidel) a dalších balastních složek, které zbytečně zatěžují zažívací trakt. Důvodem pro upřednostnění tabletové formy některými výrobci je nízká pořizovací cena. U tekutých forem (ampule) je opět obvykle využíván vysoký podíl syntetických aditiv, stabilizátorů a umělých sladidel.

 

Detail

Cicimek čínský (Ziziphus jujuba)

Ziziphus jujuba obsahuje velké množství antioxidantů, vitamínu C, vitamínu B2, vitamínu A, kobalt, měď, jód draslík, vápník, fosfor, železo, hořčík, zinek, mangan a rutin. Silné antioxidanty a organické sloučeniny, přítomné v tomto zajímavém ovoci, přináší lidskému tělu řadu pozitivních účinků. Cicimek čínský detoxikuje organismus, zpomaluje stárnutí, snižuje krevní tlak, posiluje imunitu, zlepšuje metabolismus, pomáhá při zánětech. Mimo to jsou mu přisuzovány také anxiolytické (odstraňují úzkost) a sedativní (uklidňující) účinky. Spinosin, který je v cicimku čínském obsažen, pomáhá zkrátit čas potřebný k usnutí a prodlužuje dobu spánku. Lidé trpící nespavostí nebo neklidem jistě ocení klidnící schopnosti látek tohoto ovoce, které dokážou pomoci klidnit tělo i mysl a navodit tak třeba právě nerušený spánek.  Díky tomu, že je cicimek bohatým zdrojem minerálních látek jako je železo, fosfor či vápník, pomáhá regulovat krevní oběh a zvyšovat sílu kostí. Svým nízkým obsahem kalorií a naopak vysokým obsahem vlákniny a bílkovin je dobrou volbou pro osoby bojující s nadváhou. Pomáhá udržovat dietu a bránit tak přírůstku hmotnosti. Obecně je také prospěšný pro imunitní systém, jelikož obsahuje vysoký obsah vitamínů (C, A), antioxidantů a dalších látek. Možná také díky tomu je využíván při i léčbě různých kožních problémů. Plody ovoce jsou také spojovány se zlepšením trávících procesů v těle. Nejen díky již zmíněné vláknině, jeho užívání může pomoci předcházet zácpě, křečím, nadýmání. Svým antioxidačním účinkem pomáhá také čistit krev, což je pozitivní právě pro předcházení řady onemocnění. Výzkumy také naznačují potencionální pozitivní vliv při léčbě rakoviny. Ovoce ale není vhodné pro diabetiky, jelikož obsahuje řadu složitých sacharidů, které mohou negativně ovlivnit hladinu cukru v krvi.

Detail

Zázvor lékařský

Popis: Zázvor lékařský je vytrvalá bylina, která roste v tropickém pásmu, především v Indii, Číně, Japonsku, ale také na Jamajce, v Brazílii a v západní Africe. Zázvor má dužnaté, hlízovité oddenky, které mohou být dlouhé až 10 cm. Tyto oddenky se používají čerstvé, případně se suší a následně melou. Léčivé účinky zázvoru jsou využívány již po celá staletí. Zázvor příznivě ovlivňuje trávení, zmírňuje dyspeptické potíže, pálení žáhy a nadýmání. Potlačuje také projevy spojené s kinetózou a závratě. Pomáhá při bolestech hlavy a migrénách. Léčí infekce horních dýchacích cest a nachlazení, uvolňuje ucpaný nos. Má protizánětlivé a antibakteriální účinky. Působí jako účinné afrodiziakum.

 

Detail

Zelený čaj (polyfenoly)

Popis: Zelený čaj je účinný antioxidant, zlepšuje funkci mozku, zvyšuje fyzickou výkonnost a spalování tuků, snižuje riziko rakoviny, Alzheimerovy a Parkinsonovy choroby, má antibakteriální působení, redukuje hladinu krevního cukru a snižuje riziko rozvoje cukrovky, chrání před kardiovaskulárními onemocněními, podporuje vitalitu a prodlužuje délku života. Zelený čaj obsahuje velké množství polyfenolů (jednou z nejsilnějších složek je Epigalokatechin galát (EGCG)). Tyto polyfenoly působí jako antioxidant a pomáhají tak chránit buňky před oxidativním poškozením kyslíkovými radikály. Polyfenoly  ze zeleného čaje také účinně bojují proti rakovině, blokují enzymy, které podporují karcinogenní procesy, dále zabraňují zhoubnému množení buněk a brání vzniku nových cév, které zajišťují výživu nádorů.

Detail

Železo

Popis: Železo je minerál nejvíce se vyskytující v hemoglobinu červených krvinek a myoglobinu svalových buněk. Tělo ho potřebuje pro přepravu kyslíku a oxidu uhličitého, ale podílí se i na řadě dalších důležitých chemických reakcí v těle. Je využíváno k prevenci a léčbě anémie (chudokrevnosti) z nedostatku. Pomáhá zlepšovat sportovní výkony, léčbu poruchy pozornosti (ADHD) a rakoviny. Doplňování železa bývá také spojováno s Crohnovou chorobou, depresí, únavou, neschopností otěhotnět nebo bolestivou menstruací. Vyšší spotřebu mají děti v období růstu a těhotné a kojící ženy. Nedostatek železa může přinášet únavu, malátnost, oslabenost, sníženou imunitu, poruchy soustředění a další. Mezi zdroje bohaté na železo patří např. maso (hovězí, vepřové, kuřecí, jehněčí), šunka, fazole, játra nebo tmavé ovoce (borůvky, švestky).

Detail

Skořice cejlonská (Cinnamomum zeylanicum)

Popis: Skořice je nejen lahodným kořením, ale zároveň přináší mnoho benefitů pro lidské zdraví. Je bohatým zdrojem antioxidantů, které brání poškození volnými radikály a zpomalují proces stárnutí. Má protizánětlivé účinky a ulevuje od bolesti. Bojuje proti diabetu, snižuje hladinu krevního cukru a zlepšuje inzulinovou senzitivitu. Chrání srdce, protože pomáhá snížit krevní tlak a hladinu cholesterolu. Brání rozvoji Alzheimerovy a Parkinsonovy choroby a udržuje správnou funkci mozku. Dokáže ochránit tělo před nemocemi, protože má antimikrobiální, antibiotické a antivirové účinky, zároveň posiluje imunitní systém.

Detail

Bisglycinát železnatý

Popis: Bisglycinát železnatý je chelátovou formou železa, která má vysokou biologickou aktivitu a využitelnost. Bisglycinát železnatý je stabilní molekula, která nenese elektrický náboj a nereaguje s ostatními živinami (jiné formy železa mohou negativně ovlivnit např. vstřebávání vitamínu C a E nebo vápníku), díky tomu se nerozkládá v žaludku a nedotčená se dostává do střev, kde je snadno vstřebána. Bisglycinát železnatý oproti jiným formám železa nedráždí zažívací trakt (např. síran železnatý může způsobovat nevolnosti nebo zácpu).

Detail

Para ořechy (Juvie ztepilá, Bertholletia excelsa)

Popis: Para ořechy jsou podobně jako jiné druhy ořechů výborným zdrojem zdravých tuků, které pozitivně ovlivňují hladinu cholesterolu (snižují LDL a zvyšují HDL) a pomáhají udržet zdravé srdce a cévy. Mají vysoký obsah vitamínu E a především selenu (ve 100 g ořechů je 3485 % doporučené denní dávky selenu), které mají výrazné antioxidační účinky, posilují imunitní systém a snižují riziko vzniku rakoviny. Olej z para ořechů se používá např. jako masážní olej a pomáhá chránit pokožku před vysoušením.

Detail

Ženšen pravý (Panax ginseng)

Popis: Ženšen patří mezi nejznámější a nejoblíbenější léčivé rostliny na světě. Posiluje imunitní systém a chrání tělo před infekcemi. Působí jako adaptogen a pomáhá zvýšit odolnost organismu vůči psychickému i fyzickému stresu. Domorodí Američané používali kořen ženšenu jako stimulant, proti bolesti hlavy, léčili jím neplodnost, horečku i poruchy trávení. Ženšen zlepšuje paměť, myšlení a koncentraci. Pomáhá také při depresích, úzkostech nebo chronickém únavovém syndromu. WHO (Světová zdravotnická organizace) označuje ženšen jako „profylaktické a regenerační činidlo pro zlepšení duševní a fyzické schopnosti, v případě slabosti, únavy, vyčerpání a ztráty koncentrace a v rekonvalescenci“.

Detail

Žito/žitné vločky

Popis: Žito podobně jako ostatní obiloviny pomáhá snižovat krevní tlak, zvyšovat pružnost cév a podporuje krevní oběh. Oproti ostatním obilovinám obsahuje žito více antioxidantů (vitamínu E a selenu). Škrobové částice jsou v žitě obaleny celulózou, proto je uvolňování sacharidů ze žita pomalejší než u ostatních obilovin. Žito obsahuje jen malé množství glutelinu a gliadinu (proteiny, které tvoří gluten-lepek). Má vysoký obsah vlákniny, která podporuje funkci střev a poskytuje výživu střevním bakteriím.

Detail

12