Encyklopedie A-Z

Ř Š Ž Č A B C
D E F G H CH I
J K L M N O P
Q R S T U V W
X Y Z
Filozofie

 /

Kodex aliance
  1. 1Na prvním místě je pro nás vždy zákazník a jeho informovanost, upřednostňujeme otevřený, etický přístup, se zaměřením na kvalitu a možnost přímé komunikace.
  2. 2Upřednostňujeme zboží s jasným původem a seriózní historií značky.
  3. 3Upřednostňujeme složení a funkčnost produktů před jednostranným zaměřením na cenu, množství a chuť.
  4. 4Upřednostňujeme maximální čistotu, jasný původ a ověřenou formu použitých surovin.
  5. 5Upřednostňujeme produkty (kapsle, tobolky, instantní a tekuté formy) s minimalizovaným obsahem balastních aditiv, pojiv a umělých sladidel.
  6. 6V kategorii produktů živočišného původu, upřednostňujeme produkty evropského původu, které obsahují suroviny vyráběné v souladu s evropskými normami.
  7. 7Upřednostňujeme privátní/nezávislé značky před korporátními značkami zaměřenými na mass-marketing.
  8. 8Upřednostňujeme takové značky/výrobce, kteří přispívají ke zvýšení kvality a čistoty životního prostředí.

Aminokyseliny

Popis: Aminokyseliny jsou základními stavebními látkami tvořícími bílkoviny. Přirozeně se vyskytuje 22 různých aminokyselin, které se tradičně rozdělují do dvou skupin – neesenciální a esenciální. Neesenciální aminokyseliny se vytvářejí v játrech z přijatých bílkovin a nemusí být přímo přijímány. Naopak esenciální aminokyseliny nedokáže tělo samo vytvořit a musejí být přijímány z potravy nebo doplňků, aby byla pokryta jejich denní potřeba. Jednotlivé aminokyseliny jsou v bílkovině vázány tzv. peptidickou vazbou.

Doporučená forma v rámci doplňkové stravy: doporučujeme používat volné formy komplexních esenciálních aminokyselin, dále doporučujeme upřednostnit tzv. fermentovanou formu před tzv. syntetickou formou, která může kvůli chemickému způsobu produkce obsahovat zbytky těkavých organických nečistot a nežádoucích (často toxických) R-forem.  Naopak aminokyseliny pocházející z mikrobiální fermentace patří k nejvyužitelnějším přírodním produktům garantujícím maximální čistotu a splňující navíc koncept „Green Enviromental Protection“.  Z výše zmíněných důvodů je syntetická produkce aminokyselin v mnoha zemích jako je např. Japonsko, nebo Korea zakázána. Povolena je naopak např. v USA, nebo Číně. Syntetická produkce aminokyselin je až o 100% levnější než přírodní cesta, tedy fermentační technologie.