Fosfatidylcholin

Patří mezi fosfolipidy. Některé membránové fosfolipidy lze hydrolyzovat fosfolipasami, čímž vznikají tzv. druzí poslové. Fostatidáty – soli a estery kyseliny fosfatidové. Nejvýznamnější strukturní fosfatidáty, které tvoří základ lipidové dvojvrstvy biologických membrán, jsou fosfatidylcholin (lecitin), fosfatidylserin a jeho dekarboxylační produkt fosfatidyletanolamin. Fosfatidylcholin se používá jako dodavatel cholinu, který je potřebný pro integritu buněčných membrán a urychluje pohyb tuků dovnitř buněk a ven. Je součástí nervového přenašeče acetylcholinu nezbytný pro normální funkce mozku, zejména u dětí. V trávicím traktu je fosfatidylcholin součástí žlučového systému, který se podílí na emulgaci potravy pro usnadnění trávení. Tělo dokáže tvořit cholin, někdy je však doplnění potřebné. Fosfatidylcholin je diskutovaný v různých studiích pro své účinky v oblasti neurologických a psychiatrických onemocnění. Cholin, jako hlavní součást fosfatidylcholinu, se nachází v sojových bobech, v játrech, ovesné kaší, zelí a květáku. Sojové boby, vaječný žloutek, maso a některá zelenina obsahují  fosfatidylcholin. Lecitin (10-20% fosfatidylcholinu) je přidáván k mnoha zpracovaným potravinám pro uchování konzistence.