Encyklopedie A-Z

Ř Š Ž Č A B C
D E F G H CH I
J K L M N O P
Q R S T U V W
X Y Z
Filozofie

 /

Kodex aliance
  1. 1Na prvním místě je pro nás vždy zákazník a jeho informovanost, upřednostňujeme otevřený, etický přístup, se zaměřením na kvalitu a možnost přímé komunikace.
  2. 2Upřednostňujeme zboží s jasným původem a seriózní historií značky.
  3. 3Upřednostňujeme složení a funkčnost produktů před jednostranným zaměřením na cenu, množství a chuť.
  4. 4Upřednostňujeme maximální čistotu, jasný původ a ověřenou formu použitých surovin.
  5. 5Upřednostňujeme produkty (kapsle, tobolky, instantní a tekuté formy) s minimalizovaným obsahem balastních aditiv, pojiv a umělých sladidel.
  6. 6V kategorii produktů živočišného původu, upřednostňujeme produkty evropského původu, které obsahují suroviny vyráběné v souladu s evropskými normami.
  7. 7Upřednostňujeme privátní/nezávislé značky před korporátními značkami zaměřenými na mass-marketing.
  8. 8Upřednostňujeme takové značky/výrobce, kteří přispívají ke zvýšení kvality a čistoty životního prostředí.

Fosfatidylcholin

Patří mezi fosfolipidy.

Některé membránové fosfolipidy lze hydrolyzovat fosfolipasami, čímž vznikají tzv. druzí poslové. Fostatidáty – soli a estery kyseliny fosfatidové. Nejvýznamnější strukturní fosfatidáty, které tvoří základ lipidové dvojvrstvy biologických membrán, jsou fosfatidylcholin (lecitin), fosfatidylserin a jeho dekarboxylační produkt fosfatidyletanolamin.

Fosfatidylcholin se používá jako dodavatel cholinu, který je potřebný pro integritu buněčných membrán a urychluje pohyb tuků dovnitř buněk a ven. Je součástí nervového přenašeče acetylcholinu nezbytný pro normální funkce mozku, zejména u dětí. V trávicím traktu je fosfatidylcholin součástí žlučového systému, který se podílí na emulgaci potravy pro usnadnění trávení.

Tělo dokáže tvořit cholin, někdy je však doplnění potřebné.

Fosfatidylcholin je diskutovaný v různých studiích pro své účinky v oblasti neurologických a psychiatrických onemocnění.

Cholin, jako hlavní součást fosfatidylcholinu, se nachází v sojových bobech, v játrech, ovesné kaší, zelí a květáku. Sojové boby, vaječný žloutek, maso a některá zelenina obsahují  fosfatidylcholin. Lecitin (10-20% fosfatidylcholinu) je přidáván k mnoha zpracovaným potravinám pro uchování konzistence.