Lískový ořech

Lískové ořechy obsahují celou řadu vitamínů (E, B kyselina listová), minerálů (draslíku, hořčíku, vápníku), bílkovin, vlákninu a zdravé tuky. Jsou dobrým zdrojem kyseliny olejové, která přispívá ke snížení špatného LDL cholesterolu a zvýšení toho dobrého HDL cholesterolu. Právě díky zdravým tukům, v ořeších obsažených, je jejich užívání velmi prospěšné k ochraně zdraví srdce. Mají poměrné vysoký obsah kalorií, tudíž jsou dobrým zdrojem energie. Diabetici mohou při plánování diabetické diety zvážit zahrnutí této komodity do stravy, protože díky látkám v ořeších obsažených, minerálům, tukům atd. jsou lískové ořechy velkým pomocníkem právě při řízení diabetu. Ořechy mají také silné antioxidační vlastnosti, které dokážou chránit tělo před onemocnění jako je rakovina či nemoci srdce, odstraňováním škodlivých volných radikálů z těla. Mimoto obsahují mnoho prvků mající pozitivní vliv na aktivitu mozku.